Landenweb.nl

Kuala Lumpur
 

Kuala Lumpur Hotels

To read about Kuala Lumpur in English - click here

advertentie
Maleisie verre reizen van ANWB Kuala Lumpur Tui Reizen

Algemeen

Kuala LumpurKuala LumpurFoto: Daniel Berthold CC 3.0 Unported no changes made

Kuala Lumpur is de hoofdstad en de tweede grootste stad in Maleisië. Volgens de volkstelling van 2010 heeft de stad een bevolking van 1.627.172 inwoners. Grootstedelijk Kuala Lumpur heeft 7.239.871 inwoners. Economisch gezien Kuala Lumpur de snelst groeiende stedelijke regio in Maleisië. De stad is het financiële, economische en culturele centrum van het land. Kuala Lumpur is de zetel van het Parlement van Maleisië. Daar zie je de officiële residentie van de koning. Kuala Lumpur ligt binnen de grenzen van het federale grondgebied van Kuala Lumpur en is een van de drie federale gebieden van Maleisië.

advertentie
Kuala Lumpur Hotels Djoser Rondreis Maleisie

Ligging

De coördinaten van Kuala Lumpur zijn: 3 ° 8'51' N 101 ° 41'36' E

De Klang en Gombak stromen samen bij Kuala LumpurDe Klang en Gombak stromen samen bij Kuala LumpurFoto: Vini 175 CC 2.5 Generic no changes made

Kuala Lumpur ligt op de plek waar de Klang en Gombak rivieren samenvloeien in de enorme Klang Vallei. De vallei wordt begrensd door de Titiwangsa bergen in het oosten, diverse kleine bergketens in het noorden en het zuiden en de Straat van Malakka in het westen. De naam Kuala Lumpur betekent modderige samenloop . De stad ligt aan de westkust van het schiereiland Maleisië en spreidt zich uit langs het vlakke land van de vallei. De stad heeft een oppervlakte van 243 km2 en ligt op een gemiddelde hoogte van 21,95 m.

advertentie
Rondreizen Maleisie Sawadee Hotels Trivago

Weer

Kuala Lumpur heeft een tropisch regenwoud klimaat, de overvloedige neerslag valt vooral tijdens het regenseizoen van oktober tot maart. De stad wordt beschermd door de Titiwangsa bergen in het oosten en het Indonesische eiland Sumatra in het westen. De temperaturen zijn hoog. De gemiddelde hoge temperaturen variëren tussen 31° C en 33° C. De gemiddelde lage temperaturen variëren tussen 22° C en 23,5° C. De gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt 2868 mm. Regenval komt zelfs in de relatief droge maanden juni en jul voor, meer dan 133 millimeter per maand. Tijdens zware regenbuien komen overstromingen vaak voor, vooral in het centrum van de stad en de stroomafwaarts gelegen gebieden.

Geschiedenis

Kuala Lumpur werd opgericht rond de jaren 1850, toen de eerste tinmijnen geopend werden. De Chinese mijnwerkers kwamen naar de samenvloeiing van de Sungai Lumpur (modderige Rivier) en Sungai Klang (Klang rivier) met de bedoeling om daar grote mijnen te openen. Deze mijnen groeiden uit tot een handelspost, die later een grensstad werd. In die tijd ontstonden veel problemen, zoals de Selangor Burgeroorlog en Kuala Lumpur werd ook geteisterd door ziekten en branden en overstromingen.

De derde Chinese chef van Kuala Lumpur, Yap Ah Loy, heeft rond de jaren 1870 een krachtige impuls gegeven aan de verdere groei van de stad. Hij stimuleerde de ontwikkeling van Kuala Lumpur door het hervormen van de wetgeving en de invoering van wettelijke voorschriften. De kleine nederzetting groeide uit tot een bloeiende mijnstad. In 1896, werd Kuala Lumpur gekozen tot de hoofdstad van de nieuw gevormde federatie Maleisië.

Kuala Lumpur tijdens de Tweede WereldoorlogKuala Lumpur tijdens de Tweede WereldoorlogFoto: publiek domein

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd Kuala Lumpur bezet door het Japanse Keizerlijke Leger op 11 januari 1942. De bezetting van de stad duurde tot 15 augustus 1945 toen de opperbevelhebber van de Japanse zevende gebied Leger in Singapore en Maleisië, zich over gaf aan de Britse troepen, nadat atoombommen waren gegooid op Hiroshima en Nagasaki.

In 1957 verkreeg de federatie Maleisië haar onafhankelijkheid van de Britse heerschappij en Kuala Lumpur werd in 1957 de hoofdstad van de onafhankelijke federatie en van Maleisië. Kuala Lumpur bleef de hoofdstad van het land tot de vorming van Maleisië op 16 september 1963. Putrajaya werd toen uitgeroepen tot de zetel van de federale overheid. De belangrijkste staatsinstellingen werden verplaatst van Kuala Lumpur naar Putrajaya. Kuala Lumpur behield nog steeds haar wetgevende functie en bleef de woonplaats van de koning.

Bezienswaardigheden

Toerisme speelt een belangrijke rol in de economie van de stad, samen met de dienstensector. Grote wereldberoemde hotelketens zijn gevestigd in de stad. De belangrijke toeristische bestemmingen in Kuala Lumpur zijn het Merdeka plein, het parlementsgebouw, de Petaling straat, het nationaal paleis, de Kuala Lumpur toren, het nationaal museum met een die collectie bestaat uit voorwerpen en schilderijen verzameld in het hele land, de centrale markt, het nationaal monument en religieuze bezienswaardigheden zoals de Jamek Moskee en de Batu grotten. Diverse culturele festivals vinden plaats in Kuala Lumpur.

Sultan Abdul Samad Building in Kuala LumpurSultan Abdul Samad Building in Kuala LumpurFoto: Dudva CC 4.0 Internation no changes made

De architectuur van Kuala Lumpur is een mix van oude koloniale invloeden, Aziatische tradities, Maleis islamitische inspiratie en moderne en postmoderne architectuur. Kuala Lumpur is een relatief nieuw gebouwde stad in vergelijking met andere Zuidoost-Aziatische hoofdsteden, zoals Bangkok, Jakarta en Manilla. De koloniale gebouwen in de stad werden gebouwd aan het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw.

Islamitisch Kunstmuseum in Kuala LumpurIslamitisch Kunstmuseum in Kuala LumpurFoto: Chongkian CC 4.0 International no changes made

Het Islamitisch kunstmuseum van Maleisië en het nationale planetarium zijn gebouwd als religieuze bouwwerken, compleet met koepel en minaret, maar ze zijn omgetoverd tot een plaats van wetenschap en kennis. Hier zijn meer dan zevenduizend Islamitische artefacten, waaronder zeldzame stukken, evenals een bibliotheek met islamitische kunstboeken. De collectie van het museum bevat ook voorwerpen uit China en Zuidoost-Azië. Er is veel aandacht voor hedengaagse kunst uit Maleisië en de rest van Azië.

Petronas Twin Towers in Kuala LumpurPetronas Twin Towers in Kuala LumpurFoto: Dudva CC 3.0 Unported no changes made

De 452-meter hoge Petronas Twin Towers zijn de hoogste tweeling gebouwen in de wereld. De torens liggen in het hart van de zogenaamde gouden driehoen en werden ontworpen naar motieven uit de islamitische kunst. Vanaf de Skybridge op de 41e verdieping, die de twee torens verbindt, heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je kunt de torens vanaf bijna elk punt in Kuala Lumpur zien.

Nationale Moskee in Kuala LumpurNationale Moskee in Kuala LumpurFoto: Khalzuri CC 3.0 Unported no changes made

De National Moskee (Masjid Negara) is een moderne moskee die van een 74-meter hoge minaret is voorzien boven op een paraplu-vormige dak. De moskee probeert de onafhankelijke en ambitieuze visie op de toekomst van Maleidië te symboliseren en werd gebouwd in 1965, toen Maleisië en Singapore afscheid van elkaar namen.

Batu Grotten in Kuala LumpurBatu Grotten in Kuala LumpurFoto: Patrice78500 in het publieke domein

De Batu grotten liggen net buiten Kuala Lumpur en zijn een must voor iedere toerist. De grotten liggen binnen een van de heiligste Hindu heiligdommen in het land en zijn druk bezocht. Ze hebben een uitgebreid gangenstelsel en een mooie trap als toegangsweg. De grotten zijn labyrintisch en strekken zich uit in alle richtingen, bezoekers hyebben beperkt toegang tot het stelsel. Brutale apen voegen een leuk element toe aan het bezoek. Toeristen moeten alle waardevolle spullen weggestoppen vanwege vingervlugge apen en zakkenrollers. Probeer de grotten op een doordeweekse dag te bezoeken bij voorkeur vroeg in de ochtend.

Tips

Nationaal Museum in de lake Gardens in Kuala LumpurNationaal Museum in de lake Gardens in Kuala LumpurFoto: DaveSumpner in het publieke domein

The Lake Gardens, een 92-hectare grote tuin nabij het parlementsgebouw was ooit de thuisbasis van een Britse koloniale ambtenaar. Het park heeft onder meer een vlindertuin, een hertenpark en een orchideeëntuin. Er zijn drie bosreservaten in de stad. Deze overgebleven bosgebieden herbergen een aantal diersoorten in het bijzonder apen, spitsmuizen, eekhoorns en vogels. Het Nationaal Museum ligt hier ook en beschikt over een indrukwekkende collectie van voorwerpen over de geschiedenis, kunst en ambachten van Maleisië. Het meest vreemde voorwerp in het museum is de"amok vanger", die werd gebruikt om gekken te behandelen.

Suria Winkelcentrum in Kuala LumpurSuria Winkelcentrum in Kuala LumpurFoto: Bjørn Christian Tørrissen CC 3.0 Unported no changes

Met 66 winkelcentra in de stad is Kuala Lumpur een wereldberoemde winkelbestemming uniek in Maleisie. Suria KLCC is een van de meest aantrekkelijke winkelcentra van Maleisië vanwege de ligging onder de Petronas Twin Towers. Afgezien van Suria KLCC heeft het Bukit Bintang district de hoogste concentratie winkels in Kuala Lumpur. Het herbergt diverse cafés, uitstekende restaurants en luxe winkelcentra.

Kuala Lumpur LINKS

Advertenties
• Kuala Lumpur Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Maleisie verre reizen van ANWB
• Auto huren in Kuala Lumpur
• Rondreizen Maleisie Sawadee
• Kuala Lumpur Hotels
• Djoser Rondreis Maleisie
• Mambo Jongerenreizen Maleisie
• Boeken, ook tweedehands, over Kuala Lumpur bij Bol.com

Nuttige links

Startpagina Kuala Lumpur (N)

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems