Landenweb.nl

CONGO BRAZZAVILLE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Brazzaville
  Oppervlakte  342.000 km²
  Inwoners  5,749,555
  (2021)
  Munteenheid  Centraal-Afrikaanse CFA-frank
  (XAF)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .cg
  Code.  COG
  Tel.  +242

To read about CONGO-BRAZZAVILLE in English - click here

Hotels Congo Brazzaville

Geografie en Landschap

Geografie

Congo-Brazzaville (Frans; République Congo), dat ook wel de Republiek Congo wordt genoemd ligt in het westen van Afrika ter hoogte van de equator en heeft een korte (67 km) kustlijn met de Atlantische Oceaan. Het land grenst in het westen aan Gabon, in het noorden aan Kameroen en de Centraal-Afrikaanse Republiek, in het oosten en zuiden aan de Democratische Republiek Congo en aan de Angolese enclave Cabinda.

advertentie

Congo Brazzaville SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Landschap

advertentie

Congo-Brazaville LandschapPhoto: Kianguebene CC 4.0 International no changes made

Achter de smalle kuststrook ligt een uitgestrekt gebied met graslanden en moerassen. Ten noorden van deze strook kun je het centrale plateau van het Mayombe-gebergte, een middelgebergte met toppen tot 550 meter vinden. Dit dichte equatoriaal regenwoud biedt een heel andere aanblik dan de kust. In de bergen wordt veel fosfaat gewonnen en de oerwouden leveren tropische houtsoorten zoals okoumé en limba. Het Mayombe-gebergte gaat in het noorden over in het Batéké-plateau. In het noordoosten is er door de savannevegetatie geschikte grond voor landbouw en veeteelt. Er zijn grote plantages met maïs, koffie, cacao, suiker, tabak en pinda's.

Rivieren

Machtige rivieren doorsnijden het Batéké-plateau, waaronder de Ubangi en de Congo (Zaïre). Samen vormen ze een 6500 kilometer bevaarbare stroom, de langste van Afrika. De Congo verwerkt dagelijks meer water dan welke andere rivier in de wereld ook, behalve de Amazone in Zuid-Amerika. De rivier vormt de grens met het buurland de Democratische Republiek Congo.

De Nabemba is met 903 meter de hoogste berg van het land.

Klimaat en Weer

Klimaatdiagram Congo-Brazzaville Photo: Sadalmelik in het publieke domein

Congo Brazzaville heeft een equatoraal klimaat: het is er heet en vochtig. Het regenseizoen loopt van oktober tot half mei. De meeste regen valt in november, vooral in het noorden van het land. Juli en augustus zijn droge en relatief koele maanden, maar de temperatuur zakt zelden onder de 20 graden Celsius.

Planten en Dieren

Planten

Stam Limbaboom Foto: Ji-Ell CC 3.0 Unported no changes made

Congo Brazaville heeft een rijke flora en fauna. Meer dan de helft van het land is met tropisch regenwoud bedekt. Het gebladerte van zachte en harde houtsoorten zoals de Afrikaanse eik, walnoot, limba en mahonie beschermt talloze lagere planten en struiken. De helft van het hout wordt geëxploiteerd. Aan de kust en in de drassige gebieden van het westen groeien kokospalmen, gras-en rietsoorten en mangrovegewassen.

Dieren

Groene Mamba Congo BrazavilleFoto: Holger Krisp CC 3.0 Unported no changes made

Tot de bosbewoners behoren (mens)apen, olifanten, okapi, buffels en zwijnen. Ook roofvogels komen voor (adelaar, havik, buizerd, uil) en in de Congo-rivier voelen krokodillen zich thuis. Tot de reptielen behoren gevaarlijke slangen zoals de cobra, groene mamba, adder en verschillende pythonsoorten. Op de savanneplateau's in het noorden leven jakhals, diverse antilopensoorten, giraffes, neushoorns, jachtluipaarden en hyena's. Leeuwen zie je er nog zelden.

CONGO BRAZZAVILLE LINKS

Advertenties
• Hotels Congo Brazzaville
• Vliegen naar Congo Brazzaville? Vliegennaar.nl
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over CONGO BRAZZAVILLE bij Bol.com

Nuttige links

Congo Brazzaville Startnederland (N+E)
Dieren in Congo (N)
Reisinformatie Congo Brazzaville (N)
Reizendoejezo - Congo Brazzaville (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems