Landenweb.nl

EQUATORIAAL GUINEA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans
  Hoofdstad  Malabo
  Oppervlakte  28.051 km²
  Inwoners  1,481,558
  (2021)
  Munteenheid  CFA-frank
  (XAF)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .gq
  Code.  GNQ
  Tel.  +240

To read about EQUATORIAL GUINEA in English - click here

Hotels Equatoriaal Guinea

Geografie en Landschap

Geografie

Equatoriaal-Guinea ligt in West-Afrika aan de bocht van Biafra tussen Kameroen en Gabon. De oppervlakte van Equatoriaal-Guinea is 28.051 vierkante kilometer. Equatoriaal-Guinea is daarmee ongeveer 0,8 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Kaart van Equatoriaal GuineaPhoto: Burmesedays CC 3.0 Unported no changes made

Landschap

advertentie

Haven van Malabo, Equatoriaal-GuineaPhoto: Ipisking CC BY-SA 3.0 no changes made

Equatoriaal-Guinea is een land met veel tropische wouden en vulkanen. Het land is op veel plaatsen zo dichtbegroeid dat er spontaan paden ontstaan wanneer men er wandelt. Eigenlijk bestaat het land uit twee provincies, met enerzijds Bioko en de andere kleinere eilanden, en anderzijds Rio Muni (het vasteland tussen Kameroen en Gabon).

Op het eiland Bioko bevinden zich drie uitgewerkte vulkanen die het grootste gedeelte van het land bedekken: de Pico de Santa Isabel (3008 meter), de Pico de Moka en in het zuiden van het eiland de Gran Caldera (2260 meter). De Pico de Santa Isabel is tevens het hoogste punt van Equatoriaal-Guinea. Het eiland wordt omringd door zwarte zandstranden. Geografisch gezien is Rio Muni minder interessant, vanwege de dichte begroeiing en de vlakheid, vooral langs de kust.

Klimaat en Weer

Equatoriaal Guinea heeft een tropisch klimaat. Het is er heet en vochtig met veel regen. In Bioko valt de meeste regen in de maanden juli tot en met de eerste helft van januari. Vooral de maanden van juli tot en met oktober zijn erg nat. Op het vasteland valt de meeste regen in april en mei en in de maanden oktober en december. Op Bioko valt jaarlijks 2000 millimeter regen en in Rio Muni zelfs 4000 millimeter. Verder landinwaarts neemt de regenval af. De maanden maart, april en mei zijn het heetst met een temperatuur van rond de 35 graden Celsius. Ook in de overige maanden liggen de temperaturen tussen de twintig en dertig graden: de gemiddelde jaartemperatuur is 25 graden.

Planten en dieren

Planten

Op hoogten van meer dan 600 meter is het eiland Bioko bedekt met tropische regenwouden. Op grotere hoogten gaat dit woud langzaam over in een meer open landschap van bergsavannen. De vegetatie van de hoogste zones bestaat uit grassen en korstmossen. In het binnenland zijn er grassavannen op de hoogvlakten. Rio Muni bestaat overwegend uit dichtbegroeid tropisch regenwoud. Verder zijn er in Equatoriaal Guinea veel cacao- en koffieplantages, vooral op het eiland Bioko. Banaan, ebben, kokospalm, mahonie, okoumé, palissander en walnoot komen ook voor in Equatoriaal Guinea.

Dieren

In Rio Muni leven olifanten, buffels, antilopen, slangen, gorilla's, chimpansees, nijlpaarden en krokodillen. Het dierenrijk op Bioko is veel minder uitgebreid.

EQUATORIAAL GUINEA LINKS

Advertenties
• Hotels Equatoriaal Guinea
• Vluchten naar Equatoriaal Guinea
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over EQUATORIAAL GUINEA bij Bol.com

Nuttige links

Equatoriaal Guinea Startnederland (N)
Reisinformatie Equatoriaal Guinea (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems