Landenweb.nl

EQUATORIAAL GUINEA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Spaans, Frans, Portugees
  Hoofdstad  Malabo
  Oppervlakte  28.051 km²
  Inwoners  1.353.804
  (mei 2019)
  Munteenheid  CFA-frank
  (XAF)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .gq
  Code.  GNQ
  Tel.  +240

Geografie en Landschap

Geografie

Equatoriaal-Guinea ligt in West-Afrika aan de bocht van Biafra tussen Kameroen en Gabon. De oppervlakte van Equatoriaal-Guinea is 28.051 vierkante kilometer. Equatoriaal-Guinea is daarmee ongeveer 0,8 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Kaart van Equatoriaal GuineaPhoto: Burmesedays CC 3.0 Unported no changes made

advertentie

Landschap

advertentie

Haven van Malabo, Equatoriaal-GuineaPhoto: Ipisking CC BY-SA 3.0 no changes made

Equatoriaal-Guinea is een land met veel tropische wouden en vulkanen. Het land is op veel plaatsen zo dichtbegroeid dat er spontaan paden ontstaan wanneer men er wandelt. Eigenlijk bestaat het land uit twee provincies, met enerzijds Bioko en de andere kleinere eilanden, en anderzijds Rio Muni (het vasteland tussen Kameroen en Gabon).

Op het eiland Bioko bevinden zich drie uitgewerkte vulkanen die het grootste gedeelte van het land bedekken: de Pico de Santa Isabel (3008 meter), de Pico de Moka en in het zuiden van het eiland de Gran Caldera (2260 meter). De Pico de Santa Isabel is tevens het hoogste punt van Equatoriaal-Guinea. Het eiland wordt omringd door zwarte zandstranden. Geografisch gezien is Rio Muni minder interessant, vanwege de dichte begroeiing en de vlakheid, vooral langs de kust.

Klimaat en Weer

Equatoriaal Guinea heeft een tropisch klimaat. Het is er heet en vochtig met veel regen. In Bioko valt de meeste regen in de maanden juli tot en met de eerste helft van januari. Vooral de maanden van juli tot en met oktober zijn erg nat. Op het vasteland valt de meeste regen in april en mei en in de maanden oktober en december. Op Bioko valt jaarlijks 2000 millimeter regen en in Rio Muni zelfs 4000 millimeter. Verder landinwaarts neemt de regenval af. De maanden maart, april en mei zijn het heetst met een temperatuur van rond de 35 graden Celsius. Ook in de overige maanden liggen de temperaturen tussen de twintig en dertig graden: de gemiddelde jaartemperatuur is 25 graden.

Planten en dieren

Planten

Op hoogten van meer dan 600 meter is het eiland Bioko bedekt met tropische regenwouden. Op grotere hoogten gaat dit woud langzaam over in een meer open landschap van bergsavannen. De vegetatie van de hoogste zones bestaat uit grassen en korstmossen. In het binnenland zijn er grassavannen op de hoogvlakten. Rio Muni bestaat overwegend uit dichtbegroeid tropisch regenwoud. Verder zijn er in Equatoriaal Guinea veel cacao- en koffieplantages, vooral op het eiland Bioko. Banaan, ebben, kokospalm, mahonie, okoumé, palissander en walnoot komen ook voor in Equatoriaal Guinea.

Dieren

In Rio Muni leven olifanten, buffels, antilopen, slangen, gorilla's, chimpansees, nijlpaarden en krokodillen. Het dierenrijk op Bioko is veel minder uitgebreid.

Geschiedenis

Equatoriaal Guinea bestaat uit Rio Muni, gelegen op het Afrikaanse vasteland tussen Kameroen en Gabon, en de eilanden Bioko (voorheen Fernando Poo), Annobon (gelegen ten zuiden van São Tomé y Principe), Coriso en de Elobey-groep (gelegen voor de monding van de Rio Muni). Het land verkreeg op 12 oktober 1968 zijn onafhankelijkheid van Spanje.

Tussen 1968 en 1979 werd Equatoriaal Guinea op uiterst dictatoriale geregeerd door Francisco Macías Nguema. Deze werd in augustus 1979 bij een bloedige staatsgreep ten val gebracht door Theodoro Obiang Nguema Mbasogo, die beloofde een einde te maken aan de dictatuur, maar daar tot op heden weinig werk van heeft gemaakt. In 1991 werd een grondwet aangenomen waarin in naam politieke pluriformiteit werd gegarandeerd. De sindsdien gehouden verkiezingen – waaronder de presidentsverkiezingen in december 2002 en de parlementsverkiezingen in april 2004 - werden alle gewonnen door de regeringspartij Partido Democrático de Guinea Equatorial (PDGE). In maart 2004 werden, na tips uit Zuid-Afrika, in Zimbabwe 64 mannen gearresteerd op beschuldiging een staatsgreep voor te bereiden in Equatoriaal Guinea. Kort daarna werden in Malabo 15 vermeende huurlingen gearresteerd. Ook zij werden ervan beschuldigd een staatsgreep voor te bereiden in opdracht van de in Spanje verblijvende oppositieleider Severo Moto en merendeels tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. In januari 2005 bekent Mark Thatcher, zoon van de voormalige Britse premier dat hij der couppogingen gefinancierd geeft.

De regering treedt massaal af in augustus 2006 na beschuldiging van corruptie door de president, maar de meeste minister worden herbenoemd. In juli 2008 accepteert president Obiang het ontslag van de regering na weer beschuldigingen van zijn kant van corruptie en mismanagement. Hij benoemt Ignacio Milam Tang als nieuwe premier. In februari 2009 worden 15 mensen gearresteerd wegens een gewapende aanval op het presidentiële paleis. De regering beschuldigt Nigeriaanse rebellen, die betrokkenheid ontkennen. President Obiang wint de presidentsverkiezingen. November 2011 is er een referendum over de grondwet, critici beschouwen het als een machtsgreep. In mei 2012 gooit de president er nog een schepje boven op en zijn zoon Theodorin krijgt de functie van vicepresident. In mei 2013 worden verschillende oppositieleiders gevangen gezet als opmaat naar de parlementsverkiezingen. De regering wint op één na alle zetels. In april 2016 wint president Obiang opnieuw de presidentsverkiezingen. De volgende verkiezingen staan gepland voor 1923

Bevolking

In Equatoriaal Guinea wonen iets meer dan 778.385 mensen (2017).

Er leven in Equatoriaal Guinea verschillende stammen, zoals de Fang, Kombé, Balengue, Bujeba en Ndowé. De Fang is de grootste stam op het vasteland; ongeveer 85% van de bevolking maakt hier deel van uit. De oorspronkelijk bewoners van Bioko zijn de Bubi, maar deze zijn in aantal zeer sterk afgenomen. Er wonen nog geen 100 Europeanen in Equatoriaal Guinea, het merendeel uit Spanje.

Taal

Spaans en Frans zijn de officiële talen van Equatoriaal Guinea. Verder wordt er Pidgin Engels, Fang en Bubi gesproeken.

Godsdienst

De bewoners van Equatoriaal Guinea zijn voornamelijk Christelijk (vooral Katholiek) of hangen inheemse godsdiensten aan.

Samenleving

Staatsinrichting

Equatoriaal Guinea is een presidentiele republiek. De grondwet is van kracht sinds november 1991. De president wordt gekozen voor een termijn van zeven jaar. Hij benoemt de premier en een aantal leden van de rechterlijke macht. Het parlement bestaat uit één kamer, de Cámara de Representantes del Pueblo (voorheen 80 leden; sinds sinds de verkiezingen van april 2004 100 leden), en is in de praktijk machteloos.

Politiek

Ook sinds de presidentsverkiezingen van december 2002 (met 97% gewonnen door president Obiang) wordt de binnenlandse politiek van het land gekenmerkt door de dominante positie van de president (bijgenaamd “El Jefe”) en zijn clan, de Esangui. Hun macht is in belangrijke mate gebaseerd op de voor een groot deel op privérekeningen gestorte, olieopbrengsten. Van vrije verkiezingen is geen sprake en de zwakke oppositie is in toenemende mate gemarginaliseerd geraakt en boycotte de laatste presidentsverkiezingen omdat een deel van haar leiders zich in de gevangenis of in ballingschap bevond. Regeringsgetrouwe partijen, waaronder de PDGE, behaalden in april 2004 98 van de 100 parlementszetels.

In augustus 2006 ontsloeg president Obiang zijn gehele regering. In de nieuwe regering, onder leiding van Ricardo Mangué Obama Nfubea (van de Fang-stam), maar gedomineerd door de PDGE, is het aantal ministers teruggebracht van 51 tot 28.

Naar verluidt beoogt Obiang – wiens huidige mandaat loopt tot 2009 - opgevolgd te worden door zijn zoon Teodoro Nguema Obian Mangue, maar het lijkt onzeker of het leger dit zondermeer zal accepteren.

Voor de actuele politiek situatie zie het hoofdstuk geschiedenis.

Economie

Na de onafhankelijkheid in 1968 kende het land gedurende 11 jaar een ernstige economische crisis. De landbouw – met name cacao – werd ernstig verwaarloosd.

Sinds het eind van de jaren ‘90 kent Equatoriaal Guinea een geweldige “ oil-boom”. De productie liep op van 81.000 vaten per dag in 1998 tot ruim 300.000 in 2004. Voor de nabije toekomst wordt een productie verwacht van 350.000 vaten per dag. Olie maakt thans 75% uit van de exportopbrengsten. Een belangrijk exportproduct is tropisch hardhout (productie ca. 530.000 kubieke meter per jaar, goed voor 2% van de exportinkomsten).

De ontwikkelingen in de oliesector leidden in 2001 tot een sensationele groei van het BNP met 66%. In 2005 was de groei van het BNP teruggelopen naar 6%. Door de crisis is er in 2013 voor het eerst een lichte krimp van de economie. Dit loopt in de jaren hierop verder op om in 2017 weer af te zwakken tot - 3,2%

Equatoriaal Guinea heeft het hoogste per capita inkomen van Afrika. In 2017 bedroeg het $ 37.400. Een Amerikaans onderzoek wees evenwel uit dat een groot deel van de olieopbrengsten rechtstreeks gestort wordt op privé rekeningen van de president en zijn clan. Een groot gedeelte van de bevolking leeft onder de armoedegrens, een precies aantal is niet bekend maar het zou in de buurt van 50% kunnen zijn.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Malabo is de hoofdstad van Equatoriaal Guinea en heeft enkele Spaanse gebouwen die overgebleven zijn uit de koloniale dagen. Het presidentiële paleis is enorm, maar eigenlijk buiten proportie. Er is een kleine biodiversiteits centrum in Moka dat een bezoek waard is. Als je wil wandelen kan dat op de Pico Malabo vulkaan.

Bata is de grootste stad van het land. Bata is een havenstad met een aantal goede hotels, een populaire markt en goede discotheken.

Het Monte Alen National Park is een beschermd wildpark waar bezoekers kunnen genieten van tropische bossen met gorilla's, chimpansees, luipaarden, olifanten, krokodillen en vele andere soorten dieren.

Een van de leukste attracties is een bezoek aan een lokale markt. Ook de stranden zijn prachtig. Luba en Mbini zijn de wat meer afgelegen stranden.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

EQUATORIAAL GUINEA LINKS

Advertenties
• Equatoriaal Guinea Vliegtickets.nl
• Hotels Equatoriaal Guinea
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over EQUATORIAAL GUINEA bij Bol.com

Nuttige links

Equatoriaal Guinea Startnederland (N)
Reisinformatie Equatoriaal Guinea (N)