Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans
   HoofdstadLibreville
   Oppervlakte267.667 km²
   Inwoners2.103.049 (mei 2019)
   MunteenheidCFA-frank (XAF)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..ga | GAB | +241

Algemeen

Gabon ligt in West-Afrika. Gabon grenst aan de Atlantische Oceaan ter hoogte van de evenaar en ligt tussen Equatoriaal Guinea en Congo. Gabon grenst ook nog aan Kameroen. De oppervlakte van Gabon is 267.667 vierkante kilometer. Gabon is daarmee ongeveer 8 keer zo groot als Nederland.

Gabon Satellietfoto foto: NASA

Landschap

De 800 kilometer lange kuststrook heeft vele door palmen omzoomde baaien en lagunes, in het zuiden begrenst door mangroves. Dicht regenwoud bedekt de hoogvlaktes van het binnenland, met in het midden van het land het Chaillu-massief. Hier bevindt zich de hoogste bergtop van Gabon, de Mount Iboundji (1575 meter).

Chaillu-massief Gabon/Congo-Brazzaville

In het noordoosten ligt het Cristal-gebergte - in het zuiden en oosten gaat het regenwoud over in savannelandschap. De belangrijkste rivier is de Ogooué-rivier, die het land van oost naar west in tweeën deelt en uitmondt in de oceaan bij de havenstad Port-Gentil.

Klimaat

Gabon heeft een tropisch klimaat. Het is er heet en vochtig. De gemiddelde dagtemperatuur is het hele jaar door 27 graden Celsius. Het droge seizoen loopt van mei tot september, maar ook in deze periode blijft de luchtvochtigheid hoog. In de overige maanden regent het veel, vooral van januari tot en met april. In de hoofdstad Libreville bedraagt de gemiddelde jaarlijkse neerslag 3050 millimeter.

Planten

Tweederde van het land is bedekt met ondoordringbaar regenwoud. Daar zijn veel verschillende plantensoorten, waaronder de Gabonese mahonieboom en de unieke okoumé-boom. Deze bomen vormen de basis van de Gabonese hardhoutindustrie. Houtkap is een belangrijk probleem en wordt door de overheid met internationale steun aangepakt.

Dieren

In het oerwoud leven gorilla's, mandrillen, slangen, krokodillen, nijlpaarden, vlinders, insecten en tientallen kleurige vogelsoorten. Dit oerwoud is moeilijk doordringbaar. Makkelijker toegankelijk zijn de grassavannes waar olifanten, antilopen en buffels leven.

GABON LINKS

Advertenties
• Gabon Vliegtickets WTC
• Hotels Gabon
• Gabon Vliegtickets.nl

Nuttige links

Dieren in Gabon (N)
Gabon informatie - Reizendoejezo (N)
Gabon Startkabel (N+E)
Gabon Startnederland (N+E)
Reisinformatie Gabon (N)
Telefoongids Gabon
Schrijf uw artikel over GABON

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems