Landenweb.nl

GABON
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Libreville
  Oppervlakte  267.667 km²
  Inwoners  2.103.049
  (mei 2019)
  Munteenheid  CFA-frank
  (XAF)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .ga
  Code.  GAB
  Tel.  +241

Geografie en Landschap

Geografie

Gabon ligt in West-Afrika. Gabon grenst aan de Atlantische Oceaan ter hoogte van de evenaar en ligt tussen Equatoriaal Guinea en Congo. Gabon grenst ook nog aan Kameroen. De oppervlakte van Gabon is 267.667 vierkante kilometer. Gabon is daarmee ongeveer 8 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Gabon Satellietfoto foto: NASAPhoto: Publiek domein

Landschap

De 800 kilometer lange kuststrook heeft vele door palmen omzoomde baaien en lagunes, in het zuiden begrenst door mangroves. Dicht regenwoud bedekt de hoogvlaktes van het binnenland, met in het midden van het land het Chaillu-massief. Hier bevindt zich de hoogste bergtop van Gabon, de Mount Iboundji (1575 meter).

advertentie

Chaillu-massief Gabon/Congo-BrazzavillePhoto: Mleal001 CC 3.0 Unported no changes made

In het noordoosten ligt het Cristal-gebergte - in het zuiden en oosten gaat het regenwoud over in savannelandschap. De belangrijkste rivier is de Ogooué-rivier, die het land van oost naar west in tweeën deelt en uitmondt in de oceaan bij de havenstad Port-Gentil.

Klimaat en Weer

Gabon heeft een tropisch klimaat. Het is er heet en vochtig. De gemiddelde dagtemperatuur is het hele jaar door 27 graden Celsius. Het droge seizoen loopt van mei tot september, maar ook in deze periode blijft de luchtvochtigheid hoog. In de overige maanden regent het veel, vooral van januari tot en met april. In de hoofdstad Libreville bedraagt de gemiddelde jaarlijkse neerslag 3050 millimeter.

Planten en Dieren

Planten

Tweederde van het land is bedekt met ondoordringbaar regenwoud. Daar zijn veel verschillende plantensoorten, waaronder de Gabonese mahonieboom en de unieke okoumé-boom. Deze bomen vormen de basis van de Gabonese hardhoutindustrie. Houtkap is een belangrijk probleem en wordt door de overheid met internationale steun aangepakt.

Dieren

In het oerwoud leven gorilla's, mandrillen, slangen, krokodillen, nijlpaarden, vlinders, insecten en tientallen kleurige vogelsoorten. Dit oerwoud is moeilijk doordringbaar. Makkelijker toegankelijk zijn de grassavannes waar olifanten, antilopen en buffels leven.

Geschiedenis

Op 17 augustus 1960 werd Gabon onafhankelijk van Frankrijk. Léon M’ba werd in 1961 het eerste Gabonese staatshoofd. Hij voerde een één-partij staat in, die door zijn opvolger El Hadj Bongo Ondimba (sinds 1967) werd voortgezet. Slechts leden van de Parti Démocratique gabonais (PDG) konden deelnemen aan verkiezingen.

President Bongo werd in 1973, 1980, en 1986 – zonder enige tegenkandidaat – herkozen met 99% van de stemmen. Begin jaren tachtig uitte het verzet tegen het één-partij systeem zich in de oprichting van de Mouvement de Redressement National (Morena). Na couppogingen en stakingen werd in 1990 een nieuwe grondwet opgesteld, die voorzag in verkiezingen waaraan meerdere partijen konden deelnemen. Begin 1994 liet president Bongo de oppositie toe tot de regering. De oppositie, verenigd in de Haut Conseil de Résistance (HCR), bereikte met de PDG overeenstemming in de "Akkoorden van Parijs" waarin democratisering en het houden van parlements- en gemeenteraadsverkiezingen vastgelegd werden. Bij de eerste parlementsverkiezingen, in 1996, behaalde de PDG een absolute meerderheid een ook bij de parlementsverkiezingen in december 2001 heeft de partij van President Bongo weer een grote meerderheid behaald.

Bij de presidentsverkiezingen van december 1998 en november 2005 behaalde president Omar Bongo 66,9%, respectievelijk 79,2% van de stemmen. Hij is het langst regerende staatshoofd in Afrika en daarmee de “doyen” van de Afrikaanse presidenten. In december 2006 wint zijn partij ook de presidentsverkiezingen. In juni 2009 overlijdt Omar Bongo tijdens een behandeling in een Spaanse kliniek. Bij de presidentsverkiezingen van september 2009 wint Ali Ben Bongo, de zoon van de overleden president, de verkiezingen. In december 2011 wint de PDG van Bongo 95% van de parlementszetels, de oppositie zegt dat er gefraudeerd is. In 2012 is Gabon samen met Equatoriaal Guinea gastheer van de strijd om de Afrika Cup. In februari 2013 doorzoekt de Franse politie de villa in Nice van voormalig president Omar Bongo op zoek naar belastend materiaal in verband met een corruptieonderzoek. In 2015 wordt de ban op de oppositiepartij (UN) opgeheven. In augustus 2016 worden presidentverkiezingen gehouden zowel zittend president Ali Bongo als zijn uitdager Jean Peng claimen de overwinning. Op 31 augustus verklaart de kiescommissie Bongo tot winnaar. Dit leidt tot veel protesten in september 2016. In december 2016 worden parlementsverkiezingen uitgesteld vanwege gebrek aan geld. In februari 2017 wordt gerapporteerd dat Gabon in de laatste tien jaar 80& van de olifantenpopulatie heeft verloren.

Bevolking

In Gabon wonen 1.772.5255 mensen (2017).De bevolkingsdichtheid is met ongeveer 7 inwoners per vierkante kilometer erg laag.

De bevolking bestaat overwegend uit Bantoe stammen de bekendste zijn: Fang, Eshira, Mbele en Okande. Europeanen, vooral Fransen, vormen een minderheid. Dat geldt ook voor de pygmeeën, enkele stammen zich hebben teruggetrokken in de wouden in het oosten van Gabon.

advertentie

Stijging bevolkingsaantal x1000 in Gabon van 1960-2015Photo: Krishnavedala CC 4.0 Internationalno changes made

Taal

De officiële taal van Gabon is Frans verder wordt er onder meer Fang, Myene, Batéké, Bapounou en Bandjabi gesproken.

Godsdienst

In Gabon is ongeveer 60 procent van de bevolking christen (vooral rooms-katholiek), 12 procent is moslim. De overige inwoners leven volgen Afrikaans animistische tradities.

Samenleving

Staatsinrichting

Sinds de onafhankelijkheid is Gabon een republiek. De grondwet van 1991, die in 1995 is gewijzigd, voorziet in de verkiezing van een president voor een termijn van 5 jaar, met eenmalige herverkiezing. In 1996 is deze termijn verlengd tot 7 jaar. Ook het meerpartijenstelsel is vastgelegd in de grondwet vastgelegd, die tevens individuele en burgervrijheden garandeert.

De premier wordt, evenals de overige leden van het kabinet, benoemd door de president. De uitvoerende macht berust bij de president en de ministerraad. De wetgevende macht is in handen van de president en van het 120 leden tellende parlement, die voor een periode van vijf jaar gekozen worden. Een aantal raden ziet toe op de naleving van de in de grondwet vastgelegde wetten, de mensenrechten en persvrijheid.

Politiek

Sinds de oprichting in 1968 speelt de partij van Bongo, de Parti Dé mocratique gabonais (PDG) een hoofdrol. Overige politieke partijen zijn de Union du Peuple gabonais (UPG), Parti gabonais du Progrès (PGP), Rassemblement pour le Gabon (RPG) en de Parti Social démocrate (PSD). Een deel van de voormalige oppositiepartij Mouvement de Redressement National (Morena) van Moli ère Boutama sloot zich in juni dit jaar aan bij de regeringsmeerderheid.

Bij de presidentsverkiezingen van november 2005 werd de zittende president met 79,2% gekozen voor een zesde ambtstermijn. Zijn belangrijkste opponenten, Pierre Mamboundou (Union du Peuple gabonais) en Zacharie Myboto (Union gabonaise pour la Démocratie et le Développement) kwamen niet verder dan 13,6, resp. 6,6%. De oppositie beschuldigt president Bongo van het kopen van stemmen en het laten verstoren van verkiezingsbijeenkomsten van zijn tegenstanders. Na de verkiezingen deden zich in Libreville enige ongeregeldheden voor.

De actuele politieke situatie staat beschreven bij het hoofdstuk geschiedenis.

Economie

Gabon is na Nigeria en Angola de derde olieproducent van Afrika. Een groot deel van het BNP en 69% van de exportopbrengsten is te danken aan de oliewinning, waardoor de economie relatief kwetsbaar is. Na een topproductie van 370.000 vaten per dag aan het eind van de jaren ’90 loopt de olieproductie terug. Olierijkdom en een relatief kleine bevolking maken dat Gabon een van de hoogste inkomens per capita op het continent heeft, maar de welvaart is onevenwichtig verdeeld: 20% van de bevolking beschikt over 90% van de inkomsten, terwijl ruim 34% van de bevolking in armoede leeft

Andere belangrijke economische sectoren zijn bos- en mijnbouw (mangaan en uranium). Het aandeel van de mijnsector in de export is echter beperkt. Eén van de zwakste sectoren van de Gabonese economie is de landbouw.

Op het moment dat de olieproductie begon te dalen, zag Gabon zich geconfronteerd met een hoge buitenlandse schuld en was de regering genoodzaakt hervormingsprogramma's van het IMF uit te voeren. Om in aanmerking te komen voor steun van het IMF heeft Gabon een PRSP gepresenteerd, waarin nadruk wordt gelegd op hervorming van de overheidsfinanciën, goed bestuur, armoedebestrijding en diversificatie van de olie-afhankelijke economie.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Libreville is de grootste en belangrijkste stad in Gabon. De hoofdstad kijkt uit op de Atlantische Oceaan en is het levendige kosmopolitische centrum van het land. Er zijn veel interessante bezienswaardigheden, variërend van historische monumenten tot prachtige oude gebouwen en paden die leiden naar het mooie strand. Het presidentieel paleis is gesloten voor het publiek, maar is nog steeds een opmerkelijk gebouw, zelfs wanneer je het alleen van buitenaf ziet. Het ligt net buiten Libreville en werd gebouwd door de voormalige president Omar Bongo in de jaren 1970. Binnen de stad vindt je de prachtige kathedraal van Sint-Michiel en andere bestemmingen zoals het Nationaal Museum en de bruisende Mount Bouet Market. Dat is de beste plaats voor koopjes in de stad.

De Atlantische kust van Gabon biedt een aantal prachtige verlaten stranden, geschikt voor verschillende soorten waterplezier. Pointe Denis en Ekwata in het noorden en Mayumba en Sette Cama in het zuiden zijn ideale plekken om van de zon en de zachte golven te genieten. Andere opmerkelijke plaatsen om te bezoeken zijn Port Gentil, Cap Esterias en Perroquet, met goede duikmogelijkheden.

Gabon heeft in totaal 13 nationale parken, hoewel sommige ontoegankelijk zijn. Het uitgestrekte Akanda National Park is het meest bekend vanwege weelderige mangroves en uitgestrekte wadden, waarin verschillende soorten schildpadden en trekvogels te zien zijn. Het Banteke Plateau is een savanne bevolkt door grote zoogdieren zoals buffels, olifanten en antilopen. Steek de rivier met behulp van touwbruggen en bewonder de adembenemende landschappen. Het Cristal Mountains National Park is de thuisbasis van de orchidee en heeft uitgestrekte bossen. Het beroemde nationale park Ivindo staat bekend om de mooiste watervallen van de regio. Het Nationaal Park Loango heeft grote stukken maagdelijke stranden, geflankeerd door uitgestrekte regenwouden. Een mix van natuur en cultuur vindt je in het Lope National Park, dat niet alleen bekend staat vanwege de grote wilde dieren en de groene landschappen, maar ook eeuwenoude rotstekeningen heeft.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

GABON LINKS

Advertenties
• Gabon Vliegtickets.nl
• Hotels Gabon
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over GABON bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Gabon (N)
Gabon informatie - Reizendoejezo (N)
Gabon Startkabel (N+E)
Gabon Startnederland (N+E)
Reisinformatie Gabon (N)
Telefoongids Gabon