Landenweb.nl

Marsa Alam
 

Naar Marsa Alam met Sunweb

To read about Marsa Alam in English - click here

advertentie
Vliegen naar Marsa Alam Hotels Trivago

Algemeen

Marsa AlamMarsa AlamFoto: Daniel Csörföly in het publieke domein

Met stranden zover het oog reikt, een uiterst prettig klimaat en een veelvoud aan prachtige hotels, appartementen en resorts is Marsa Alam de laatste jaren uitgegroeid tot een van de populairste bestemmingen binnen Egypte. Zowel boven, als onder water kun je hier op een uiterst prettige manier genieten van een vakantie en het mooie is dat je hier vrijwel het hele jaar kunt verblijven, want de temperatuur blijft het gehele jaar lekker.

advertentie
Naar Marsa Alam met Sunweb Hotels Marsa Alam

Ligging

Strand Marsa AlamStrand Marsa AlamFoto: Marc Ryckaert CC 3.0 Unported no changes made

Bijna 300 kilometer ten zuiden van het bekende Hurghada ligt Marsa Alam. Deze Egyptische badplaats ligt aan de Rode Zee, waar je het gehele jaar heerlijk kunt duiken. De stad wordt aan de westkant door een bergketen gescheiden van de Nijldelta, waar de vele schatten uit het oude Egypte te vinden zijn. Vanuit Marsa Alam is het overigens zeer goed mogelijk om één of meerdere dagen de Nijldelta te bezoeken. Marsa Alam heeft haar eigen vliegveld en is dus zeer makkelijk bereikbaar.

advertentie
Marsa Alam Tui Reizen Djoser Rondreizen Egypte

Weer

Zoals gezegd ligt Marsa Alam nog enkele honderden kilometers zuidelijker dan Hurghada. Dat heeft ook tot gevolg dat het hier nog een stukje warmer is dan in de noordelijker gelegen grote broer. Er heerst hier een woestijnklimaat, wat over het algemeen inhoudt dat het zowel in de wintermaanden, als in de zomermaanden zeer warm kan worden. Temperaturen van rond de 45 graden Celsius zijn in de zomer goed denkbaar, terwijl het in de wintermaanden toch niet veel kouder wordt dan 25 graden Celsius. Gelukkig zal er altijd een verkoelend windje waaien aan zee, zodat de gevoelstemperatuur zeer draaglijk en aangenaam blijft. Ideaal voor een heerlijke vakantie aan het strand.

Geschiedenis

Farao PtolemeusFarao PtolemeusFoto: Publiek Domein

In het oude Egypte van de farao’s had Marsa Alam al een belangrijke functie. In de bergen nabij de stad werden namelijk edelstenen, goud en koper gevonden. In de derde eeuw voor Christus werd de stad in verbinding gebracht met de Nijldelta door een weg die farao Ptolemeus aanlegde. Deze weg is tot op de dag van vandaag zeer belangrijk gebleven. Ook de Romeinen en zelfs de Britten in de twintigste eeuw hebben Marsa Alam onder andere door die weg kunnen blijven gebruiken voor het winnen van grondstoffen. Die industrie is nu verouderd, maar de toeristische industrie bloeit als nooit te voren. In de jaren 80 van de 20ste eeuw kwamen vooral duikers naar de stad, maar sindsdien is Marsa Alam ten prooi gevallen aan het massatoerisme. Nog meer informatie staat op de geschiedenispagina van Egypte.

Bezienswaardigheden

Onderwaterwereld Marsa AlamOnderwaterwereld Marsa AlamFoto: Magnus Kjaergaard CC 3.0 Unported no changes made

Het is dé attractie van Marsa Alam. De stad is er afgelopen eeuw bekend en groot door geworden. We hebben het hier natuurlijk over duiken. Ontdek de waanzinnige onderwaterwereld van de Rode Zee met honderden soorten koraal, duizenden soorten vissen, waaronder enkele ongevaarlijke haaien, en zeer veel andere exotische waterdieren. De temperatuur van het water blijft het hele jaar aangenaam, dus ook in de winter kun je hier nog prachtig duiken.

Excursie naar de Nijlvallei vanuit Marsa AlamExcursie naar de Nijlvallei vanuit Marsa AlamFoto: Citadelite at en.wikipedia CC 3.0 Unported no changes

Als je een vakantie naar Egypte boekt, dan kun je grofweg kiezen uit 2 soorten vakanties. Of je gaat naar de prachtige kustgebieden om daar te genieten van zon, zee en strand, of je gaat naar de Nijldelta om alle overblijfselen van het oude Egypte te ontdekken. De piramides, de sfinx en de steden zijn stuk voor stuk absoluut de moeite waard. De Nijldelta ligt op zo’n 250 kilometer van de badplaats en vanuit daar kun je zowel stroom op- als afwaarts om alle schatten uit het oude Egypte te ontdekken.

Niet alleen in de Nijldelta zijn er bezienswaardigheden uit het oude Egypte te ontdekken. Ook wanneer men noordwaarts langs de kust reist zal men hier en daar leuke dingen aantreffen. Het is wel een volle dag reizen, maar vlak boven de badplaats El Quseir zijn de overblijfselen van de oude haven van Myos Hormos te vinden. Dit was de belangrijkste handelspost voor de Romeinse handel met India. Ook in El Quseir zelf zijn er diverse bezienswaardigheden. Denk maar eens aan het Ottomaanse fort dat gebouwd is in de 16e eeuw.

Tips

Er zijn weinig gebieden op aarde die meer indruk maken dan de woestijn. De oneindige leegte, de droogte en de hitte laten een magisch gevoel achter. Vanuit Marsa Alam is het goed mogelijk om een mooie excursie te maken om de Egyptische woestijn te ontdekken. Onder leiding van een Bedouinengids zal je prachtige bronnen, idyllische oases en heerlijke dadelpalmtuinen aandoen. Je kunt dit per jeep, kameel of zelfs quad doen.

Marsa Alam per kameel de woestijn inMarsa Alam per kameel de woestijn inFoto: Maurizio Napolitano (CC BY 2.0) no changes made

Wanneer je de woestijn intrekt of gewoon aan het strand ligt, kijk dan ’s avonds eventjes omhoog. Door het ontbreken van vervuiling, licht en wolken opent zich dagelijks een prachtige sterrenhemel boven je hoofd. Zoiets kun je in Nederland niet of nauwelijks zien. Wanneer je een excursie naar de woestijn maakt val je heerlijk in slaap onder deze sterrenhemel. Deze adembenemende lichtshow is ook nog geheel gratis en voor iedereen toegankelijk!

Marsa Alam LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Marsa Alam
• Naar Marsa Alam met Sunweb
• Djoser Rondreizen Egypte
• Marsa Alam Tui Reizen
• Hotels Marsa Alam
• Autoverhuur Sunny Cars Marsa Alam
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Marsa Alam bij Bol.com

Nuttige links

Duiken, reizen, landschap, foto's Egypte Marsa Alam

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems