Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans
   HoofdstadYamoussoukro
   Oppervlakte322.463 kmĀ²
   Inwoners25.445.283 (mei 2019)
   MunteenheidCFA-frank (XOF)
   Tijdsverschil-1
   Web | Code | Tel..ci | CIV | +255

Geografie en Landschap

Geografie

Ivoorkust ligt in West-Afrika aan de Atlantische Oceaan en ligt tussen Ghana en Liberia. Ivoorkust grenst verder aan Burkina Faso, Guinee en Mali. De oppervlakte van Ivoorkust is 322.463 km2. Ivoorkust is daarmee ruim 8 keer zo groot als Nederland.

Photo:Publiek domein

Er zijn veel verschillende landschapstypen in Ivoorkust. Het zuidelijke deel is voornamelijk tropisch regenwoud is. In dit tropische regenwoud groeien onder andere bananen. Meer noordelijk ligt een gebied van tropisch regenwoud met bomen die niet het hele jaar door groen zijn. Van het tropische regenwoud blijft wel steeds minder over. De laatste jaren wordt er gekapt voor de tropische houtindustrie of om land te creëren voor de landbouw.

Ten noorden van het tropische gebied ligt een gebied met wouden en bossavannes. Het meest noordelijke gebied bestaat uit vochtige savanne. Hier zijn vooral bomen en graslanden. De enige gebergten in Ivoorkust zijn de Nimbabergen en de bergen in de omgeving van Man. Voor de rest zijn er in het land geen echte hoogteverschillen. De hoogste top in Ivoorkust ligt in de Nimbabergen en is 1752 meter hoog. In het zuiden van Ivoorkust liggen aan de kust diverse lagunes.

Photo:Hanay, Creative Commons Attribution 2.0 Genericno changes made

Klimaat en Weer

In het tropische gebied in het zuiden valt het hele jaar door regen. Vooral in de maanden mei, juni en juli is de regenval erg groot. In de maanden oktober en november regent het iets minder hevig. De dagtemperaturen zijn in dit gebied minimaal 22 graden Celsius en maximaal 32 graden Celsius.

In het noordelijke savannegebied is de regenval een stuk minder. In de maanden december, januari en februari is er zelfs een droge tijd. De temperaturen kunnen dan overdag oplopen tot 40 graden Celsius. In januari kan de nachttemperatuur dalen tot 12 graden Celsius.

In het zuiden is de luchtvochtigheid erg hoog. In het noorden is dat minder, waardoor de warmte beter te verdragen is. Het voelt daar minder drukkend aan.

Planten en dieren

Planten

Het noorden van Ivoorkust bestaat uit grasland, wat typerend is voor een savannegebied. Meer naar het zuiden staan erg veel mangobomen. Verder komen voor: acacia, apenbroodboom, azobé, iroko, mahonie, makoré, niangon en palm

Dieren

Omdat Ivoorkust uit verschillende soorten gebieden bestaat, zijn er veel diersoorten te vinden. In het tropische gedeelte zijn bijvoorbeeld veel chimpansees. Veelvoorkomende dieren zijn aap, antilope, buffel, gazelle, hyena, nijlpaard, olifant en panter.

IVOORKUST LINKS

Advertenties
• Ivoorkust Vliegtickets.nl
• Hotels Ivoorkust
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Abidjan Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Reisinformatie Ivoorkust (N)
Telefoongids Ivoorkust
Willgoto Ivoorkust (N)
Artikelen en Reisverhalen over IVOORKUST
  Vakantie Ivoorkust 2008

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems