Landenweb.nl

REUNION
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Saint-Denis
  Oppervlakte  2.510 km²
  Inwoners  889.018
  (mei 2019)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +3
  Web  .re
  Code.  REU
  Tel.  +262

Geografie en Landschap

Geografie

Réunion is een overzees departement van Frankrijk en omvat het gelijknamige eiland en enkele kleinere eilanden in de westelijke Indische Oceaan. Réunion hoort met Mauritius en Rodrigues tot de Maskarenen-archipel. Réunion ligt iets ten noorden van de steenbokskeerkring en ligt ca. 800 km ten oosten van Madagaskar en 220 kilometer ten zuidwesten van Mauritius. Het heeft een oppervlakte van 2510 km2 en een omtrek van 207 kilometer en is daarmee iets groter dan Mauritius. De hoofdstad van Réunion is Saint-Denis.

advertentie

Réunion SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

advertentie

Landschap

Er zijn twee bergachtige regio's op Réunion. Het oudste gebergte beslaat bijna het gehele westen van het eiland. De hoogste top van Réunion en tevens van het hele westelijke gebied van de Indische Oceaan is de Piton des Neiges (3069 meter). Deze berg wordt omgeven door drie immense keteldalen: Cilaos, Mafate en Salazie. Deze lange brede dalen hebben steile ravijnen met kronkelige pieken en dalen, de geërodeerde overblijfselen van het vulkanisch schild dat eens rond de Piton des Neiges lag.

Het kleinere gebergte ligt in het zuidoosten met verschillende dode vulkanen en één die nog regelmatig werkt, de Piton de la Fournaise (2525 meter). De Piton de la Fournaise is zelfs een van 's werelds actiefste vulkanen met in 1998 nog drie uitbarstingen. Verder stroomt er continu lava uit de vulkaan op de oostkust.

advertentie

Piton des Neiges, hoogste berg van RéunionPhoto: Jennifer_greatoutdoors in het publieke domein

De twee bergzones worden gesplitst door hoogvlaktes, terwijl de kust wordt omringd door een glooiende kustvlakte die sterk varieert in breedte. Vele riviertjes stromen vanaf de Piton des Neiges door de keteldalen naar de kustvlakte.

Klimaat en Weer

Door de hoge bergen varieert het klimaat meer dan op Mauritius. Toch zijn er eigenlijk maar twee seizoenen: van oktober tot maart duurt de hete, regenachtige zomer, en de winter duurt van april tot september en is de droogste periode van het jaar. De oostkust is natter dan de westkust en de natste regio's zijn het hoogtes aan de oostkust, de Takamaha-regio, de Plaine-des-Palmistes en de noordelijke en oostelijke hellingen van de Piton de la Fournaise. De temperatuur aan de kust varieert van 21°C in de winter tot 28°C in de zomer. In de bergen dalen de temperaturen naar gemiddeld 12°C in de winter en 18°C in de zomer. De meeste regen valt van januari tot maart en dat is tevens de tijd waarin het gevaar voor cyclonen, wervelstormen en springvloeden het grootst is.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

Sommige delen van Réunion lijken wel botanische tuinen, zo divers. Tussen de kust en de bergen groeien palmen, pandanus, vanillebomen, kruiden, tropische fruitbomen, casuarina's, regenwoud en bergflora. Verder is de helft van het gecultiveerde land bedekt met suikerriet, tot 800 meter hoogte. De oostkust is weelderig begroeid en deze bossen hebben de vernietigende invloed van de mens weten te weerstaan. Alleen de echte woudreuzen zijn allemaal verdwenen.

Op de kale barre lavavelden groeit niet erg veel. De eerste plant die op lava begint te groeien noemen de Fransen"branle vert"; de bladeren van deze plant bevatten brandbare olie! Daarna volgen tamarindes en acacia's. Net als andere tropische eilanden kent ook Réunion vele prachtige bloemen, o.a. orchideeën, hibiscussen, bougainvillea's, frangipani, jacaranda's, grevillea, acacia's en mimosa.

Réunion heeft 700 inheemse plantensoorten waarvan er 161 alleen (endemisch) op Réunion voorkomen. Verschillende van de meest bedreigde soorten zijn alleen nog te vinden in botanische tuinen. Veel voorkomend is de varen Marattia fraxinea, die ook nog te vinden is op Mauritius, Madagaskar en de Comoren. Indrukwekkender is de boomvaren Cyathea borbonica die het bosgebied van Bébour- Bélouve domineert en tien meter hoog kan worden. De bamboesoort Nastus barbonicas komt alleen nog op Réunion voor.

Van de vele soorten orchideeën die op het eiland voorkomen zij er zeven endemisch. Sommige palmboomsoorten zijn in het wild bijna verdwenen, b.v. de"witte" palm.

Twee hibiscussoorten, de oranje-rode Hibiscus boryanus en de gele Hibiscus columnarus zijn alleen nog te vinden op Réunion en Mauritius.

De heester Ruizia cordata is met zijn zilveren blaadjes de bekendste endemische plant van Réunion. Twee hardhoutsoorten, Foetidia mauritanium en Mimusops maxima, worden veel in de bouw gebruikt en zijn daardoor vrij zeldzaam geworden. Twee bedreigde heestersoorten, Pouzolia laerigata en Obetia ficifolia, worden bestoven door één bepaalde vlindersoort. Doordat de struiken bedreigd worden, dreigt ook de vlinder uit te sterven.

Een van de ingevoerde planten blijkt een succesnummer. Terwijl andere planten de eigen flora overwoekeren en verder nutteloos zijn, is de vitamine-c rijke goyavier uit Brazilië gebruikt in drankjes en voor jam. De acht meter hoge struik met het dieprode fruit lijkt wel op een miniatuur-guave.

Dieren

Met de dieren op Réunion is het niet best gegaan sinds de komst van de mens. Dodo's en reuzenschildpadden komen al lang niet meer voor. De gekuifde bourbon- vogel is een uitgestorven wonderbaarlijk vogeltje; een model is nog te vinden in het Musée d'Histoire Naturelle van St. Denis. De zeldzaamste vogel is op dit moment de"merle blanc" of koekoeksklauwier. Een verwante soort komt nog op Mauritius voor.

Bulbuls komen vrij algemeen voor. De Maskarenen paradijsvliegenvanger is ook bekend onder de naam"oiseau la vierge". Tot de vogels van de hoogvlakte behoren de tec-tec of Réunion roodborsttapuit en de papangue of Maillardi buizerd, Réunion's enige overgebleven roofvogel. Mynah's en de kardinaalrode fodies komen vrij algemeen voor. De bekendste zeevogel is de paille-en-queue of witstaartkeerkringvogel, wat tevens de nationale vogel is.

Af en toe zijn er albatrossen en pijlstaartstormvogels te zien. Twee bedreigde zeevogels zijn de Réunion zwarte stormvogel en Barau's stormvogel. Veerwild is o.a. korhoen, kwartel, berghazelhoen en patrijs.

Diverse andere ingevoerde vogels zijn zebraduif, Madagakar schildpadduif, Chinese red-whiskered buulbuul, spotted-backed weaver, Madagaskar red fody, house sparrow en de Kaapkanarie. Zeldzaam zijn de Madagaskar patrijs, gekleurde Cinese kwartel, Madagaskar button-kwartel en rode avadavat of tijgervink.

Net als op andere eilanden van de Maskarenen zijn de eerste vogels, de meeste reptielen en bijna alle zoogdieren door de mens ingevoerd. Een van de eerste ingevoerde zoogdieren waren wilde zwijnen die nog steeds voorkomen in dichte bosgebieden. Ook herten, bruine ratten en zwarte ratten zijn ingevoerd en een van de oorzaken geweest van het verdwijnen van vele endemische zoogdieren. De tenrec is het meest voorkomende zoogdier op Réunion, geïntroduceerd vanuit Madagaskar en geldend als culinaire specialiteit.

Ingevoerde reptielen zijn agame-hagedissen, verschillende gekko's en de grote panterkameleon. Ook de Afrikaanse pad en de Malagasiche kikker werden ingevoerd. Endemische amfibieën komen op Réunion niet voor. Interessant zijn de reuzenmiljoenpoten die onder stenen in vochtige gebieden voorkomen. De rivieren bevatten regenboogforel en een kleine soort zalm.

Geschiedenis

De geschiedenis van Réunion lijkt erg op die van Mauritius. Réunion was wel bekend bij Maleisiërs, Arabieren en Europese zeelieden, maar werd aanvankelijk nooit permanent bewoond. De Maskarenen-archipel die bestaat uit Réunion, Rodrigues en Mauritius werd naar de Portugese ontdekker Pedro de Mascarenhas genoemd.

In 1642 maakten de Fransen aanstalten om zich te vestigen op het eiland dat op dat moment Mascarin werd genoemd en stuurden het schip St. Louis. Pas vier jaar later werd Réunion echt bewoond toen de Franse gouverneur van fort Dauphin op Zuid-Madagaskar twaalf muiters naar het eiland verbande. Ze leefden daar drie jaar in een grot en op basis van hun enthousiaste rapporten werd Réunion in 1649 officieel door de Franse koning geclaimd en noemde het eiland Île de Bourbon. Ondanks de lovende woorden hadden de Fransen nog geen haast om het eiland op grote schaal te koloniseren en vanaf 1685 gebruikten piraten van de Indische Oceaan het eiland als handelsplaats.

De 260 aanwezige kolonisten profiteerden hiervan totdat de Franse regering en de Franse Oost-Indische Compagnie de controle over Réunion aan het begin van de 18e eeuw overnam. Tot 1715 gebruikte de Franse Oost-Indische Compagnie het eiland uitsluitend voor eigen gebruik en voor passerende schepen. Vanaf die tijd werd er ook koffie verbouwd op het eiland en bleef tot 1730 de belangrijkste gewas. Als gevolg hiervan veranderde de economische en sociale situatie totaal. Door deze intensieve teelt bracht men veel slaven uit Afrika en Malagasië naar Réunion ondanks het verbod op het hebben van slaven door de Franse Oost-Indische Compagnie. In deze periode werd er ook graan, kruiden en katoen verbouwd.

Vanaf 1735 ontwikkelde Réunion net als Mauritius zich goed onder het gouverneurschap van de vooruitstrevende Bertrand-Francois Mahé de la Bourdonnais (1735-1746).

Toch bleef Mauritius het paradepaardje van de Fransen en hing Réunion er maar wat bij. Slecht bestuur, de rivaliteit tussen Frankrijk en Groot-Brittannië en de ineenstorting van de Franse Oost-Indische Compagnie gedurende de achttiende eeuw zorgden ervoor dat het de regering van het eiland direct onder de Franse kroon viel in 1764. Na de Franse revolutie van 1789 kwam het Île de Bourbon onder de jurisdictie van de"Colonial Assembly". Gedurende deze tijd veranderde de naam van het eiland in La Réunion. Korte tijd later veranderde de naam wéér, nu in Île de Bonaparte naar de Franse keizer Napoleon Bonaparte. Eind 18e eeuw braken er veel slavenopstanden uit en velen van hen vluchtten de bergen van het binnenland in. Deze zogenaamde marrons werden uiteindelijke de eerste echte bewoners van Réunion, hoewel ze nog enige tijd opgejaagd en gedood werden door slavenjagers.

De productieve en lucratieve koffieplantages werden in het begin van de 19e eeuw door cyclonen grotendeels verwoest en in 1810, tijdens de Napoleontische Oorlogen, verloor Frankrijk Réunion aan de Britten. Vijf jaar later, na het Verdrag van Parijs werd het eiland weer toegekend aan de Fransen onder de oude naam Île de Bourbon. Onder de Britse overheersing was al het suikerriet geïntroduceerd en dar werd al snel het belangrijkste gewas op Réunion. Er werd een monocultuur ontwikkeld die echter wel ten koste ging van de kleine boeren. Zij vertrokken veelal naar het binnenland om daar hun activiteiten voort te zetten. De gebroeders Desbassayns werden de belangrijkste rietsuikerbaronnen.

Ook de vanille-industrie werd vanaf 1819 steeds belangrijker. De marronslaaf Edmond Albius was een belangrijke figuur in de teelt van vanille. Op 12-jarige leeftijd vond hij een techniek uit voor het beter en efficiënter bestuiven van de vanilleorchidee, waardoor de winsten enorm stegen.

In 1848 werd in Frankrijk de Tweede Republiek uitgeroepen, de slavernij afgeschaft en Île de Bourbon werd weer La Réunion. Réunion had op dat moment ca. 100.000 inwoners, voornamelijk bevrijde slaven. Net als op Mauritius ontstond er meteen een arbeiderstekort en er werden contractarbeiders uit India naar Réunion gehaald om op de suikerrietplantages te werken. In 1865 arriveerden er 75.000 hindoe-immigranten gevolgd door moslims aan het begin van de 20e eeuw. De gouden eeuw van handel en ontwikkeling duurde tot 1870. De concurrentie van Cuba, de Europese suikerbietenindustrie en de opening van het Suezkanaaal resulteerden in een economische achteruitgang. Na de Eerste Wereldoorlog volgde er een kleine opleving van de suikerindustrie maar had daarna weer sterk te lijden onder een blokkade van het eiland gedurende de Tweede Wereldoorlog.

In 1936 werd het Comité d'Action Démocratique et Social opgericht met als uitgangspunt volledige integratie met Frankrijk. In 1946 werd Réunion in plaats van een kolonie officieel een Frans overzees departement (Département Français d'Outremer) en zag het Comité meer in een vergaande vorm van zelfbestuur met continu financiële ondersteuning door Frankrijk. In februari 1991 kostten anti-regeringsdemonstraties aan tien mensen het leven. In 1993 werd het weer rustig op het eiland hoewel er nog veel onvrede onder de bevolking leefde. In 1996 werd het minimumloon op hetzelfde niveau gebracht als in Frankrijk. In 1997 staakte de publieke sector tegen een wet die de financiële voordelen van toekomstige ambtenaren uitholde. De stakers werden gesteund door Paul Vergès, de leider van de communisten op Réunion en door Margie Sudre, de voormalige minister van Franssprekende gebiedsdelen.

Réunion valt nu onder de minister van Départements d'Outre-Mer en Territoires d'Outre-Mer (DOM-TOM). Door de bijzondere ligging van Réunion was het de eerste plaats waar op 1 januari 2002 de Euro is ingevoerd.

Bevolking

Réunion is groter dan Mauritius maar er leven veel minder mensen, namelijk ruim 800.000 tegen ca. 1.350.000 op Mauritius. De bevolkingsdichtheid is ca. 300 mensen per km2. Door het hoge geboortecijfer is de bevolking erg jong.

De leeftijdsverwachting van de mannen bedraagt ca. 72,4 jaar en van de vrouwen ca. 79,5 jaar. Réunion heeft dezelfde etnische mix als Mauritius van Europeanen, Indiërs, Chinezen en Creolen, maar in verschillende aantallen. De creolen zijn de grootste groep (40%). Daarna komen de Europeanen (36%), Indiërs (Malabaren, 20%), Chinezen (3%) en Arabieren (1%). De Europeanen hebben vaak bestuurlijke functies of werken in de zakenwereld en worden"Z'oreilles" genoemd. De belangrijkste steden zijn, behalve de hoofdstad Saint-Denis (ca. 142.000 inwoners): Saint-Paul (tweede grootste stad en voormalige hoofdstad), Saint- Pierre (derde stad met 55.000 inwoners) en Saint-Louis.

Taal

Frans is de officiële taal van Réunion, maar het Creools is de taal van de straat. Er zijn maar weinig mensen het Engels machtig. Het Creools van Réunion (in het Creools: Kréol Réyoné)is zelfs voor veel Fransen te moeilijk. De betekenis van hetzelfde woord kan in het Frans of in het Creools iets heel anders betekenen. En als een woord wel dezelfde betekenis heeft, is de uitspraak weer geheel anders. Het Creools kent veel woorden en uitdrukkingen die het resultaat zijn van Hindi, Arabische of Malagasische invloeden. Soms is een woord of uitdrukking ontstaan als gevolg van een foute interpretatie van het Frans.

De uitspraak van het Creools kent twee basisregels: de"r" wordt over het algemeen niet uitgesproken en de zachte"j" en"ch" geluiden worden in het Creools respectievelijk"z" en"s". Dus"manger" wordt"manzay","jamais" wordt"zamais" en"chanter" wordt"sontay".

FransCreools
MaintenantAster (Ester), Koméla
HierYer
Aujourd'huiAzhordï, Zhordï (zordi, jordu)
Ce soirAsoir
DemainDëmin (domin, démin, demin)
BientôtTaler
RapidementVitman
DoucementDoussman, Mouramour, Tipa tipa
EnsembleAnsanm, sanm
TrèsBien
PresquePresk
ToujoursTouzhour
HabituellementDabitïd (dabitid, dabitud)
ParfoisParfoi
RarementRarman
JamaisZhamé (zamé, jamé)
BeaucoupBonpë
RécemmentTrozhour
À l'heure oùLërk

Godsdienst

Het katholieke geloof domineert op Réunion (86% van de bevolking), herkenbaar aan de vele altaartjes langs de wegen en in grotten.

Hindoes en moslims kunnen hun godsdienst vrij beoefenen en de meeste grote steden hebben dan ook een tempel en een moskee. Er heeft een opmerkelijke versmelting van godsdienstige opvattingen plaatsgevonden de laatste jaren. Hierin worden katholieke riten en gebruiken vermengd met hindoe-gebruiken.

De Chinese gemeenschap viert behalve het Chinese nieuwjaar niet veel religieuze feesten meer. Er zijn ook veel mensen die meer dan één religie aanhangen: ze vereren heiligen, maar offeren ook aan Hindoe-goden.

Samenleving

Sinds 1946 is Réunion een Département Français d'Outre-Mer (DOM), een overzees departement, zoals bijvoorbeeld ook Guadeloupe en Martinique. Réunion is bestuurlijk verdeeld in vier arrondissementen, 24 gemeentes en 49 kantons.

Regeringsaangelegenheden vallen onder verantwoordelijkheid van de Franse minister voor DOM. Het departement wordt bestuurd door een prefect en een gekozen Algemene Raad van 47 leden die na algemene verkiezingen voor zes jaar gekozen worden. De prefect wordt aangesteld door de Franse president op advies van het Franse ministerie van binnenlandse zaken. Officieel is de Franse president is uiteraard het staatshoofd.

Réunion wordt vertegenwoordigd in het Franse parlement door vijf gedeputeerden, in de Franse senaat door drie senatoren en een pro-consul voor economische zaken. Verder is er nog een Algemene en een Regionale Raad. De voorzitters van de Algemene Raad en de Regionale Raad worden gekozen door de leden van deze raad.

Economie

Algemeen

Réunion importeert ca. 65% van alles wat het eiland nodig heeft van Frankrijk. Omgekeerd importeert Frankrijk ca. 70% van alles wat Réunion produceert. Negatief is dat de import steeds meer toeneemt en de export steeds verder afneemt en dat het inflatiecijfer veel hoger is dan in Frankrijk. De belangrijkste importpartners zijn Frankrijk, Bahrein, Duitsland en Italië. De belangrijkste exportpartners zijn Frankrijk, Japan en de Comoren. Van de beroepsbevolking werkt 8% in de landbouw, 19% in de industrie en 73% in de dienstensector, o.a. overheid en toerisme. Het officiële werkloosheidscijfer ligt boven de 40%.

De kloof tussen de rijken en de armen is zeer groot en zorgt voor veel sociale onrust. De blanken en Indiërs zijn nog het beste af in vergelijking met de andere gemeenschappen.

De economische toekomst van Réunion is nog steeds erg afhankelijk van de financiële steun vanuit Frankrijk.

Landbouw, veeteelt en visserij

De basis van de economie van Réunion vormt nog steeds de landbouw, en dan met name het suikerriet dat 65% van het de beschikbare landbouwgrond inneemt. Ca. 80% van de agrarische opbrengsten uit export zijn dan ook te danken aan de rietsuiker. Bijproducten van de rietsuiker zijn melasse, rum en andere alcoholische dranken die echter alleen voor de Franse markt bestemd zijn.

Réunion is een van de grootste producenten van geraniumolie dat o.a. gebruikt wordt als fixeermiddel in parfum. De olie wordt op een traditionele manier uit de bladeren van de plant gehaald. Het is een typische huisindustrie, voornamelijk geconcentreerd rond Le Tampon en Le Maïdo.

Geurige oliën komen ook van de wortels van de vetiver, een Aziatische grassoort, echter op veel kleinere schaal als de geraniumolie. De productie van dit product is te vinden aan de voet van de heuvels bij Saint-Pierre en Saint- Joseph. Tot de zeventiger jaren waren er ook grote plantages met ylang-ylang, struiken met gele bloemen die een overweldigende geur verspreidden. Er zijn nu nog maar enkele plantages die leveren aan de Frans parfumindustrie.

De aanplant van vanille is geconcentreerd tussen Sainte-Suzanne en Saint- Philippe en is de afgelopen eeuw een kleine maar stabiele factor geweest voor de economie.

Tabak is op de weg terug en specerijen als zwarte peper, colves en kaneel zijn weer populaire producten. Maïs, aardappelen, linzen, bonen, knoflook, uien en fruit als lychees, mandarijnen, sinaasappels, bananen, citroenen, papaja's en mango's worden in vrij grote hoeveelheden geproduceerd.

Veeteelt is bedoeld voor de lokale markt en bestaat uit varkens- en kippenboerderijen. De visindustrie is door het gebrek aan goede havens nog steeds marginaal en ook met name bedoeld voor de lokale markt. De laatste jaren wordt er echter tonijn en zwaardvis geëxporteerd naar Frankrijk. De belangrijkste haven is Pointe-des-Galets.

Mensen van Réunion houden wel toezicht op enkele Franse visfabrieken op de sub-Antarctische eilanden St.-Paul en Amsterdam, meer dan 3000 km ten zuidoosten van Réunion.

Vakantie en bezienswaardigheden

Het toerisme is, vooral sinds eind jaren zeventig, in opkomst. Réunion ondervindt echter zeer grote concurrentie van het nabijgelegen Mauritius, dat veel goedkoper is en veel mooiere stranden heeft. Het mooiste strand van Réunion is Boucan-Canot in het westen van het eiland.

Er zijn ook nog werkende vulkanen zoals de Piton de la Fournaise en prachtige watervallen.

De meeste toeristen komen van Frankrijk en Mauritius. In 2000 werd Réunion bezocht door ca. 400.000 toeristen; 59% bezocht Réunion voor het eerst.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

REUNION LINKS

Advertenties
• Reunion Vliegtickets.nl
• Wandelvakantie Reunion
• Hotels Reunion
• Autoverhuur Sunny Cars Reunion
• Boeken, ook tweedehands, over REUNION bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Reunion (N)
Reisinformatie Reunion (N)
Reunion informatie - Reizendoejezo (N)
Reunion Startnederland (N+E)
Startpagina Reunion (N)
Telefoongids Frankrijk
Willgoto Reunion (N)