Landenweb.nl

BOTSWANA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Gaborone
  Oppervlakte  581.730 km²
  Inwoners  2.369.036
  (mei 2019)
  Munteenheid  pula
  (BWP)
  Tijdsverschil  +1
  Web  .bw
  Code.  BWN
  Tel.  +276

To read about BOTSWANA in English - click here

Geografie en Landschap

Geografie

Botswana ligt in zuidelijk Afrika ten noorden van Zuid-Afrika. Botswana grenst in het zuiden en zuidoosten aan Zuid-Afrika, in het noordoosten aan Zambia, in het oosten aan Zimbabwe en in het noorden en westen aan Namibië.

advertentie

Botswana SatellietfotoPhoto: Publiek domein

De oppervlakte van Botswana is bijna 600.000 vierkante kilometer. Botswana is daarmee ongeveer 16 keer zo groot als Nederland.

Landschap

advertentie

Botswana LandschapPhoto: Winfried Bruenken CC 2.5 Generic no changes made

Een groot deel van het land bestaat uit de Kalahariwoestijn en de overblijfselen van een vroegere woestijn. Het landschap is erg afwisselend, variërend van de enorme oase die Okavangodelta heet tot vlakten in het oosten en rotsconcentraties in Tsodilo. Een enkele rivier kronkelt nog door het land. De bekendste zijn de Choberivier in het noordwesten en de Okavangorivier.

Klimaat en Weer

advertentie

Botswana ZonsopgangPhoto: Joachim Huber CC 2.0 Generic no changes made

Botswana heeft een woestijnachtig klimaat. De winter (mei tot en met juli) is koud en droog. Vooral 's nachts en 's ochtends vroeg dalen de temperaturen flink. In de zomer (september tot april) is het heet. Dan kent Botswana veel regen en donderstormen. Zowel de dagen als de nachten zijn erg heet, tot boven de veertig graden. De beste reistijd is net voor het regenseizoen, dus in de maanden juni tot en met augustus.

Planten en dieren

Planten

advertentie

Welwitschia BotswanaPhoto: Franzfoto CCA 3.0 Unported no changes made

De natuurlijke verdeling van de vegetatie in Botswana houdt sterk verband met het patroon van de regenval. Het grootste deel van het land bestaat uit savannen: Daar groeien struiken (zuidwest) en bomen en gras savannen(overige)

Kleine delen van Botswana zijn bebost. Acacia's en mopanes zijn de meest voorkomende boomsoorten. Echte bossen vind je alleen in het noorden, langs de oevers van de Choberivier.

Veel voorkomende struiken en bomen zijn: acacia, amandel, apenbroodboom, euphorbia, palm, teak en de welwitschia.

Dieren

advertentie

Leeuwen BotswanaPhoto: Fortherock CCAtt 2.0 Generic no changes made

Botswana is bekend om zijn grote diversiteit aan dieren. De meeste Afrikaanse wildsoorten zijn er te vinden, samen met andere diersoorten die het land eigen zijn. In vergelijking met de rest van Afrika is Botswana goed beschermd gebleven tegen stropers. Volgens de statistieken heeft het land 164 soorten zoogdieren, 157 soorten reptielen, tachtig soorten vissen, 550 soorten vogels en ontelbaar veel soorten insecten.

Bekende diersoorten zijn: aap, antilope, giraffe, leeuw, neushoorn, nijlpaard, olifant en de panter.

Geschiedenis

advertentie

Botswana Kaart 1887Photo: John George Bartholomew in het publieke domein

Botswana werd al duizenden jaren voor Christus door volkeren Khoi en San bewoond. In het noord-westen zijn sporen gevonden van zo'n 17.000 jaar B.C. Enige eeuwen later vestigden zich ook Bantu-sprekers in dit gebied. Rond 1200-1400 verspreidde een aantal machtige Sotho dynastieën zich vanuit de Transvaal. Deze Tswana (Central Sotho) dynastieën versterkten zich rond de 16e eeuw en organiseerden zich, rond de 19e eeuw, in staten. Gedurende de 17 e en 18 e eeuw werd het huidige Botswana bewoond door een voornamelijk Setswana sprekende bevolking. Vanaf begin 19 e eeuw bereikten ook Europeanen deze regio. Eind 19 e eeuw was Khama III (ook wel Khama de Grote) de meest vooraanstaande en belangrijkste inheemse leider met een machtig leger. Door aanhoudende dreiging van de Afrikaners uit Zuid-Afrika, versterkt door de ontdekking van goud in Botswana, zocht Khama III protectie bij de Britten. Hoewel Khama III enorme invloed bleef uitoefenen op het gebied en inlijving bij Zuid-Afrika wist te voortkomen, werd het land, toen nog Bechuanaland geheten, vanaf 1885 een Brits protectoraat.

advertentie

Standbeeld Seretse Khama BotswanaPhoto: Shosholoza CC 3.0 Unported no changes made

In 1962 werd door een kleinzoon van Khama III, Seretse Khama, de Bechuanaland Democratic Party (BDP) opgericht. Al in de verkiezingen voorafgaand aan de onafhankelijkheid, in 1965, won de BDP de meeste stemmen en een jaar later werd Seretse Khama de eerste president van de onafhankelijke republiek Botswana. De BDP is tot op heden steeds de regerende partij in Botswana geweest. Na zijn dood in juli 1980, werd Khama opgevolgd door zijn vicepresident Quett Ketumile Masire (later Sir Ketumile Masire). Masire, medeoprichter van de BDP, bleef president tot april 1998 en werd opgevolgd door de toenmalige vicepresident Festus Mogae, die na verkiezingen in 2004 herkozen werd als president. In april 2008 wordt Seretse Khama Ian Khama gekozen als president. Festus Mogae krijgt in oktober 2008 een prijs van 5 miljoen dollar vanwege goed Afrikaans beleid. In april 2009 besluit Botswana de diamantproductie te halveren vanwege stagnerende prijzen. In oktober 2009 wint de regerende BDP de verkiezingen en begint Khama aan een nieuwe termijn van vijf jaar als president. In januari 2012 praten de drie blangrijkste oppositiepartijen met elkaar in de hoop de val van de regering te bewerkstelligen. De gesprekken hebben niet het gewenste resultaat. In november 2013 besluit de diamant groothandelaar de Beers de verkoop van ruwe diamanten naar Botswana te verplaatsen. In oktober 2014 wordt Khama voor een tweede termijn herkozen.

advertentie

Mokgweetsie Masisi, president van BotswanaPhoto: UNCTAD CC 2.0 Generic no changes made

In 2018 wordt Mokgweetie Masisi tot president en nieuwe leider van de BDP gekozen. Bij de verkiezingen van oktober 2019 wint hij met een ruime marge.

Bevolking

advertentie

Bosjesmannen BotswanaPhoto: Mopane Game Safaris CC 4.0 International no changes made

In Botswana wonen 2.214.858 miljoen mensen (2017). De bevolkingsdichtheid is erg laag en bedraagt 4 inwoners per vierkante kilometer.

Bevolkingssamenstelling:

Taal

Engels Taalkaart

Photo: Kobolen CC 3.0 Unported no changes made

Engels is de officiële taal van Botswana. Maar meer dan 90% van de bevolking spreekt een Bantoe-taal als eerste taal. De meest gesproken Bantoe talen zijn Setswana (meer dan 70% van de bevolking), Kalanga, Kgalagadi, Shona, Mbukushu en Ndebele. Daarnaast spreekt bijna 2 % van de bevolking Tschwa dat is een Khoe-taal.

Godsdienst

De meerderheid van de bevolking van Botswana hangt het christelijke geloof aan. Vaak in combinatie met inheemse godsdiensten. Sommige inheemse religieuze en medische praktijken, met name het respect voor patriarchale voorouders, zijn geassimileerd in het christelijk geloof in Botswana. Verder is er een kleine minderheid islamieten en hindoes. De grondwet voorziet in de vrijheid van godsdienst en de regering respecteert dit recht in de praktijk in het algemeen goed.

Samenleving

Staatsinrichting

Botswana ParlementPhoto: Iulus Ascanius in het publieke domein

Botswana is een parlementaire democratie. Sinds de onafhankelijkheid in 1966 ligt de wetgevende macht bij het parlement, dat bestaat uit de Nationale Vergadering (57 gekozen leden), president, voorzitter, procureur-generaal en vier afgevaardigden van de president. De Nationale Vergadering wordt voor een periode van vijf jaar gekozen door middel van vrije verkiezingen. De uitvoerende macht ligt bij de president die wordt gekozen door de Nationale Vergadering. Amendementen behoeven een twee derde meerderheid in het parlement om als wet te kunnen worden aangenomen. Over zeer ingrijpende aanpassingen zoals verandering in de lengte van de regeerperiode van het parlement, wordt met behulp van een referendum besloten. In oktober 1997 vond voor het eerst een referendum plaats met als resultaat dat de stemgerechtigde leeftijd werd verlaagd naar van 21 naar 18 jaar.

Politiek

Botswana IndelingPhoto: Amitchell125 CC 4.0 International no changes made

De politieke situatie in Botswana kan stabiel en democratisch genoemd worden. Botswana's binnenlands politieke toneel bleef ook het afgelopen jaar in essentie ongewijzigd, met een sterke regeringspartij"Botswana Democratic Party" (BDP). De oppositie is onderling verdeeld in de"Botswana National Front", de" Botswana Congress Party", de"Botswana Alliance Movement" en de"Botswana People's Party". Deze verhoudingen werden bevestigd in de algemene verkiezingen van 30 oktober 2004.

Nationale prioriteiten van de regering zijn economische diversificatie, bevordering van buitenlandse investeringen, bevorderingen van export, bestrijding van de HIV/AIDS pandemie, de noodlijdende landbouw en toerisme en natuurbeheer. Ook het creëren van nieuwe banen en hervorming van het overheidsapparaat zijn belangrijke aandachtspunten.

Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Economie

Botswana ExportPhoto: R Haussmann,Cesar Hidalgo, et. al CC 3.0 no changes made

Voor de onafhankelijkheid in 1966, behoorde Botswana tot de armste 20 landen ter wereld. De ontdekking en ontwikkeling van met name diamant vanaf begin jaren 70, zorgde voor een enorme economische groei. In de jaren tachtig was de economische groei van Botswana met ongeveer 10 procent per jaar een van de hoogste ter wereld. Halverwege de jaren 90 vormde de diamantenexport, samen met de uitvoer van koper en andere mineralen, 72,5% van de totale exportinkomsten. Het aandeel van landbouw in het BNP verminderde drastisch, hoewel in deze sector nog steeds een relatief groot percentage van de beroepsbevolking emplooi vindt. De economische groei heeft geleid tot verbetering van de infrastructuur en ontwikkeling van de industriesector en sociale diensten. Het eenzijdige karakter van de economische ontwikkelingen maakt Botswana echter ook kwetsbaar. Om niet afhankelijk te zijn van de mijnbouwsector alleen, dringt het IMF aan op economische diversificatie.

De werkloosheid blijft inmiddels een probleem vormen, onder meer door terugkerende mijnwerkers uit Zuid-Afrika. Ook de inflatie is nog niet onder controle.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Botswana Okavanga DeltaPhoto: Justin Hall CC 2.0 Generic no changes made

Botswana heeft een afwisselend landschap, hoewel het grootste gedeelte van het land bestaat uit de Kalahari-woestijn. De safarimogelijkheden in Botswana zijn legio en de wilddichtheid van het land is zeer groot.

De Okavango Delta, de grootste inlandse rivierdelta ter wereld, bestaat uit een labyrint van duizenden grote en kleine rivieren, kreken en eilanden, en is daardoor vooral te bezoeken met een traditionele 'mokoro', een houten kano. Het kleine Moremi Game Reserve is een zeer gewilde safaribestemming door de grote verscheidenheid aan dieren, met name ca. 500 vogelsoorten, en mopanebossen. De Tsodilo Hills in de Kalahari woestijn zijn een van de heiligste plaatsen van de Bosjesmannen, waar ca. 4000 oeroude rotstekeningen met dansen, dieren en jachtscènes opgenomen zijn in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De Central Kalahari Game Reserve is het op één na grootste wildpark ter wereld.

Chobe Nationaal park BotswanaPhoto: Gorgo in het publieke domein

Vanuit het stadje Maun worden de meeste safari's georganiseerd naar de nationale parken en reservaten. Wie wilde dieren zoekt komt volledig aan zijn trekken in het Chobe National Park (1200 km2), het meest bezochte park van Botswana waar, naast ongeveer 460 vogelsoorten, bijna alle grote zoogdieren van zuidelijk Afrika voorkomen, op de neushoorn na. Onder andere grote kuddes olifanten (ca. 120.000) trekken naar de Chobe-rivier.

De enorme Makgadikgadi-zoutpannen, de grootste ter wereld, zijn zowel in de droge als de natte periode een paradijs voor dierenliefhebbers, waar de op één na grootste zebratrek in Afrika plaatsvindt. Andere natuurgebieden zijn het Nata Bird Sanctuary (vogels), het Nxai Pan National Park (o.a. zandduinen en grote kuddes springbokken, giraffes en zebra's), de Linyati Wetlands (o.a. olifanten en wilde honden), het waterrijke privéreservaat Kwando Concession (o.a. kuddes olifanten en buffels), de Selinda Concession (o.a. veel wilde honden), de Khutse Game Reserve, Khama Rhino Sanctuary (neushoorns), Savute Game Reserve, Northern Tuli Game Reserve (o.a. leeuwen, olifanten, luipaarden, jachtluipaarden) en de Mashatu Game Reserve, waar zelfs een mountainbike-safari mogelijk is.

Botswana Kgalagadi Transfrontier ParkPhoto: Amada44 CC 3.0 Unported no changes made

Het Kgalagadi Transfrontier Park is een vrij nieuw wildpark, met grote kuddes wildebeesten en andere antilopen, en omvat het vroegere Kalahari Gemsbok National Park (Zuid-Afrika) en Gemsbok National Park (Botswana). Mokolodi Game Reserve is een educatief privé-wildpark waar nog witte neushoorns voorkomen en een succesvol fokprogramma van dit zeldzame dier is opgezet.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

BOTSWANA LINKS

Advertenties
• Botswana verre reizen van ANWB
• Safari Botswana Tui Reizen
• Botswana Vliegtickets.nl
• Djoser Rondreis Botswana
• Botswana Travelworld
• Vakantie Botswana
• Rondreizen Botswana
• Rondreis Botswana
• Hotels Botswana
• Autoverhuur Sunny Cars Botswana
• Boeken, ook tweedehands, over BOTSWANA bij Bol.com

Nuttige links

Botswana Afrikalinks (N)
Botswana Foto's
Botswana Reisverslag (N)
Dieren in Botswana (N
Reisinformatie Botswana (N)
Reizendoejezo - Botswana (N)
Rondreis Botswana (N)
Telefoongids Botswana