Landenweb.nl

NIGERIA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Abuja
  Oppervlakte  923.768 km²
  Inwoners  214,895,330
  (2021)
  Munteenheid  naira
  (NGN)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .ng
  Code.  NGA
  Tel.  +234

To read about NIGERIA in English - click here

Geografie en Landschap

Geografie

Nigeria ligt in West-Afrika en grenst aan de zeekant aan de Golf van Guinea. Nigeria grenst verder aan Niger, Benin, Tsjaad en Kameroen. De oppervlakte van Nigeria is 923.768 vierkante kilometer. Nigeria is daarmee ongeveer 27 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Nigeria SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Landschap

Nigeria is genoemd naar de rivier de Niger. Met een lengte van 4200 kilometer is deze rivier, na de Nijl en de Zaïre, de langste rivier van Afrika.

Het kustgebied van Nigeria bestaat uit lagunen en brede riviermondingen. Hier bevindt zich een betrekkelijk vruchtbaar gebied, gevormd door het meegevoerde slib van de Niger. Het noordelijk deel van Nigeria wordt gevormd door hoogvlakten. Hier bevindt zich het zogenoemde Jos-plateau met een gemiddelde hoogte van 1200 meter. De Share Hill is het hoogste punt, 1752 meter, van het Jos-plateau. Tegen de grens met buurland Kameroen wordt het landschap hoger. Hier ligt het Shebshi-gebergte en het hoogste punt van Nigeria namelijk de Dimlang die 2042 meter hoog is.

advertentie

Zuma Rock in de buurt van Suleja, Centraal-NigeriaPhoto: Jeff Attaway CC BY 2.0 no changes made

Klimaat en Weer

advertentie

Zonsondergang NigeriaFoto: Mikeudom CC 4.0 International no changes made

Nigeria is een tropisch land, hoewel er klimaatverschillen zijn door de grootte van het land en de hoogteverschillen. In het noorden valt minder neerslag dan in het zuiden. Er is hier sprake van een lange droge periode met een gemiddelde temperatuur van 26 °C. Aan neerslag valt er gemiddeld 900 mm per jaar. In het zuiden zijn er twee periodes met regen. Het kustgebied van Nigeria heeft een tropisch regenwoudklimaat met een gemiddelde temperatuur van 27 °C en een gemiddelde neerslag van 4000 mm regen per jaar.

Planten en Dieren

Planten

Ogurugu NigeriaFoto: Bright Usani CC 4.0 International no changes made

Nigeria heeft gedeeltelijk tropisch regenwoud en deels droge savannen. De regenwouden zijn echter sterk in verval. De export van tropisch hardhout is inmiddels ook verboden. In het noordoosten van Nigeria zijn er woestijnsteppen. Centraal in Nigeria groeien struiken en verschillende bomen, zoals de baobab (apenbroodboom). Langs de kust groeien mangrovebossen en zijn er moerassen. Nigeria kent twee wildparken en acht beschermde gebieden.

Dieren

KolobusaapFoto: Ducan Wright CC 3.0 Unported no changes made

In Nigeria zijn verschillende soorten dieren, zoals de olifant, nijlpaard, giraffe, antiloop, buffel en de leeuw. In het zuidoosten leeft de bedreigde zeekoe, dit dier is zeer zeldzaam. In het regenwoud worden nog steeds nieuwe diersoorten ontdekt. Enkele jaren geleden werden het reuzenzwijn en de kolobusaap ontdekt. Het totale aantal zoogdiersoorten wordt geschat op 250.

In Nigeria vindt men ook veel vogelsoorten zoals ooievaars, struisvogels en maraboes.

Geschiedenis

Bevolingsgroepen

9e-eeuws bronzen vat in de vorm van een slakkenhuis gevonden in Igbo-Ukwu NigeriaFoto: Ochiwar CC 3.0 Unported no changes made

De belangrijkste bevolkingsgroepen van Nigeria zijn de Hausa/Fulani (50% - in het noorden), de Yoruba (in het zuidwesten) en de Igbo (in het zuidoosten). Religieus gezien valt Nigeria ruwweg uiteen in noord en zuid: de Hausa/Fulani zijn al zo’n 1000 jaar overwegend moslim en staan onder een Emir in Kano. De Yoruba en Igbo zijn in de loop van de negentiende en twintigste eeuw gekerstend. Zo’n 10% van de bevolking hangt hoofdzakelijk traditionele rites aan. De gebieden in het noorden behoren geografisch en cultureel tot de Sahel-Sudan zone. Die in het zuiden - oorspronkelijk vooral tropisch bos - zijn traditioneel op de kust gericht.

Brits bestuur

Postzegel Brots Nigeria, 1901Foto: Publiek domein

Door het Bitse koloniale bestuur werden noord en zuid, gebieden die sterk van elkaar verschillen, samengevoegd tot het huidige Nigeria. In reactie op het Britse koloniale bestuur ontstonden op etnische leest geschoeide bevrijdingsbewegingen. De Igbo’s verenigden zich in de National Council of Nigeria and the Cameroons (NCNC) en de Youruba in de Action Group (AG). De emirs in het noorden, die voor hun macht van de Britten afhankelijk waren, wilden geen onafhankelijkheid. Teneinde toch hun invloed te doen gelden verenigden de Hausa zich in 1949 in het Northern People's Congress (NPC). Deze politieke verdeling bepaalde in de jaren vijftig de vorm van de Federatie Nigeria, die in 1960 formeel onafhankelijk werd.

Nigeria onafhankelijk

Obasanjo NigeriaFoto:José Cruz/ABr CC 3.0 Brazil no changes made

Na deelstaatverkie­zingen in West-Nigeria in 1965 maakte in 1966 een militaire coup, geleid door voornamelijk officieren van Igbo signatuur, een eind aan de Federatie. Toen de coupplegers verklaarden een levensvatbare staat te willen bevorderen, boven de bevoordeling van stamgenootschappen, voelden vooral de Hausa stammen zich bedreigd. Onder leiding van luitenant – kolonel Yakubu Gowon, volgde op 29 juli 1966 een tegencoup. Igbo’s uit heel Nigeria vluchtten naar het Zuidoosten waar rebellenleider Chukwuemeka Ojukwu op 26 Mei 1967 Oost-Nigeria uitriep tot de republiek Biafra. De daarop volgende Biafra-oorlog duurde tot januari 1970 en leidde tot de (honger-)dood van 1 à 2 miljoen mensen. Met uitzondering van een korte onderbreking in de periode 1979 – 1983 zou de macht over Nigeria in handen blijven van militairen, tot in 1993 verkiezingen volgden.

Daarbij kwam de Yoruba zakenman M.K.O Abiola als winnaar uit de bus. Twee weken later verklaarde Babangida de verkiezingen ongeldig. De macht ging in november 1993 over naar generaal Sani Abacha, de voormalige minister van Defensie. Deze schafte onmiddellijk alle nog bestaande democratische instituties af en plaatste op de belangrijke functies zijn generaals. Er volgde een periode waarin de mensenrechten niet langer werden gerespecteerd. Vele oppositionele krachten, waaronder de bekende milieu activist Ken Saro-Wiwa werden geë xecuteerd.

In mei 1999 won de Youruba Obasanjo de presidentsverkiezingen. Zijn verkiezing, met steun van vele gepensioneerde militairen uit Hausa/Fulani gebied, betekende het feitelijke einde van de dictatuur van Nigeria. Obasanjo verleende (in woord) steun aan de oprichting van een waarheidscommissie, het Oputa – Panel, die de taak op zich nam onderzoek te doen naar de grootschalige schendingen van de mensenrechten gepleegd tijdens de 16 jaar dictatuur van Nigeria, in het bijzonder tijdens het bewind van generaal Abache. De persvrijheid werd in ere hersteld en politiek gevangenen werden vrijgelaten.

21e eeuw

Goodluck Jonathan, NigeriaFoto:World Economic Forum CC 2.0 Generic no changes made

In april 2003 vonden zowel presidentiële als lokale verkiezingen plaats. Obasanjo en zijn People’s Democratic Party ( PDP) wonnen beide verkiezingen met ruime meerderheid.

Vanaf 2006 worden door militanten pijpleidingen en andere faciliteiten van de olie-industrie aangevallen. In april 2007 wint Umaru Yar'Adua van de regerende PDP de presidentsverkiezingen. In maart 2009 vormen de oppositiepartijen een front om het op te gaan nemen tegen de PDP bij de verkiezingen van 2011. In juli 2009 vallen honderden doden door de strijd die de Boko Haram islamisten voeren om de Sharia ingevoerd te krijgen. Het leger dood de leider van de beweging. De Nigeriaanse president Umaru Yar'Adua overleed in mei 2010. De 58-jarige Yar'Adua had hart- en nierproblemen werd daarvoor gedurende drie maanden in een ziekenhuis in Saoedi-Arabië verpleegd. In februari keerde hij terug naar Nigeria. Yar'Adua overleed in een ziekenhuis in de hoofdstad Abuja. Hij was in 2007 tot staatshoofd gekozen.

De taken van Yar'Adua werden al geruime tijd waargenomen door Goodluck Jonathan, de interim-president van het land. In maart verving Jonathan onverwacht zijn ministersploeg. Volgens waarnemers wilde Jonathan zijn macht laten gelden na de terugkeer naar het land door Yar'Adua. Yar'Adua liet zich na zijn terugkeer in Nigeria niet meer in het openbaar zien. Tussen aanhangers van de president en van Jonathan waren er geregeld spanningen.

Volgens de grondwet werd Jonathan nu ingezworen als president. Hij moet zelf een nieuwe vicepresident aanwijzen. In april 2011 zijn er nieuwe presidentsverkiezingen gehouden, Goodluck Jonathan is de winnaar. Na zijn verkiezing krijgt de president te maken met aanslagen door de Islamitische groep Boko Haram, eind 2011 kondigt hij de noodtoestand aan. In 2012 en 2013 gaat de strijd tegen Boko Haram onverminderd door. November 2013 verlaten een aantal gouverneurs de regeringspartij, hierdoor wordt de positie van Goodluck Jonathan iets zwakker. In april 2014 kidnapt Boko Haram 200 schoolmeisjes, Nigeria krijgt steun bij de zoektocht van de internationale gemeenschap. In maart 2015 wint oppositiekandidaat Buhari de presidentsverkiezingen. In 2016 en 2017 houden de ongeregeldheden met Boko Haram aan. In mei 2017 komen 80 van de gekidnapte schoolmeisjes vrij tijdens een gevangenenruil met Boko Haram.

In februari 2019 worden presidentsverkiezingen gehouden na een last-minute uitstel van een week, Buhari blijft aan de macht.De strijd tegen Boko Haram blijft in 2020 en 2021 een belangrijk aandachtspunt.

Bevolking

Bevolkingsdichtheid Nigeriaanse statenFoto: Marcel Krüger CC BY-SA 3.0 no changes made

In Nigeria wonen 190.632.261 mensen (schatting 2017). De bevolkingsdichtheid bedraagt iets meer dan 206 inwoners per vierkante kilometer.

Bevolkingssamenstelling:

De 3 grootste bevolkingsgroepen zijn de Hausa 29%, Yoruba 21 % en de Ibo 18%. Hiernaast zijn er nog ongeveer 250 verschillende etnische groepen.

Taal

Engels is de officiële taal van Nigeria. Maar Hausa, Yoruba, Ibo en Fulfulde en meer dan 500 andere stamtalen worden ook in Nigeria gesproken. Over het algemeen wordt Engels het meest in stedelijke gebieden gesproken, de inheemse talen worden vooral in de landelijke gebieden gesproken. In Nigeria komen talen van de drie grote Afrikaanse taalfamilies voor: Afroasiatic, Nilo-Sahara en Niger-Congo.

Godsdienst

Godsdienstige en etnische kaart van NigeriaFoto: Khiram CC 3.0 Unported no changes made

In Nigeria is de verdeling in godsdienstige stromingen als volgt: Moslims (50%), christenen (40%) en inheemse godsdiensten (10%). Het noorden is overwegend islamitisch en het zuiden christelijk. Er zijn veel godsdienstige spanningen tussen Christenen en Moslims. In twaalf noordelijke provincies is de burgerlijke wetgeving vervangen door de Islamitische Sharia.

Samenleving

Staatsinrichting

Palement NigeriaFoto:Kabusa16 CC 4.0 International no changes made

Nigeria is een republiek met aan het hoofd een president, die voor vier jaar wordt gekozen. In mei 1999 is de nieuwe Grondwet ingesteld. Op nationaal niveau voorziet de Grondwet in een senaat met 109 zetels en een Huis van Afgevaardigden met 360 zetels. Op federaal niveau heeft Nigeria 36 staten, ieder met een eigen wetgevende macht en een gekozen gouverneur. Drie politieke partijen, alle drie opgericht in 1998, bepalen het politieke toneel in Nigeria. Dit zijn de People's Democratic Party (PDP) , de All People's Party (APP) en de Alliance for Democracy (AD) De APP heeft veel steun van voormalige medestanders van Abacha. De AD vindt zijn aanhang vooral onder de Yoruba van de zuidwestelijke staten.

Politiek

Olieproduktie in de NigerdeltaFoto: Sixoone CC 2.0 Generic no changes made

Meteen na zijn aantreden in 1999 nam president Obasanjo tal van vertrouwenwekkende maatregelen binnen het politieke bestel en het leger. Het land heeft in alle geledingen van de maatschappij nog steeds veel te lijden onder corruptie. Hete hangijzers als de herverdeling van de federale toelagen aan de 36 staten en de institutionele kwesties die gepaard gaan met de invoering van de shari’a in het noorden, zijn ook na de National Political Reform Conference van 2005 in een patstelling blijven steken

Een probleem is het endemische geweld in de Nigerdelta , waaronder gijzelingen van personeel van oliemaatschappijen en aanvallen op olieinstallaties. Dit geweld is zowel crimineel als politiek van aard en heeft deels zijn oorzaak in de onderontwikkeling van de streek, corruptie en gebrek aan goed bestuur. De bevolking wijt de onderontwikkeling aan een gebrek aan (financiële) bijdragen van de oliemaatschappijen. Deze stellen dat hun wettelijk verplichte afdracht van een aanzienlijk deel van de olieopbrengsten aan de overheid door corruptie (o.a. bij de overheidsorganisatie Niger Delta Development Commission) slechts ten dele aan de bevolking ten goede komt.

“Illegal bunkering” door criminele bendes, met medewerking van politie en militairen, levert veel geld op t.b.v. wapenaankoop voor criminele acties.

De actuele politieke situatie staat beschreven in het hoofdstuk geschiedenis.

Economie

Olie Raffinaderij NigeriaFoto: Xeon CC 3.0 Unported no changes made

Olie blijft de kern van de Nigeriaanse economie en de financiële basis van de staat. Nigeria is de belangrijkste olie- en gasexporteur van Afrika; de olie bepaalt voor meer dan 75% de staatsinkomsten. Vanwege de hoge olieprijzen van de afgelopen jaren heeft de regering over het algemeen het economische tij mee. Veel andere sectoren, en dan met name de landbouw, zijn verwaarloosd. Voornamelijk op het gebied van een transparante overheid, een effectief belastingsysteem, corruptiebestrijding en hervormingen in de Nigeriaanse instituties valt in Nigeria nog veel te verbeteren. De economische groei bedroeg 0,8% in 2017. Het BNP bedroeg $5.900 per hoofd van de bevolking in datzelfde jaar.

Nigeria heeft een ambitieus sociaal-economisch hervormingsplan gepresenteerd, de National Economic Empowerment and Development Strategy (NEEDS), op deelstaatniveau gereflecteerd in de State Economic Empowerment and Development Strategy). NEEDS is gericht op duurzame groei en armoedebestrijding d.m.v. verbetering van sociale infrastructuur, economische groei en verbetering van het functioneren van de overheid. Het programma stelt de private sector centraal en beoogt verbetering van het ondernemingsklimaat, groei van productiviteit en competitiviteit, diversificatie van de economie en vermindering van de overheidsbemoeienis.

Nigeria ExportFoto: R Haussmann, Cesar Hidalgo, et. al CC 3.0 no changes made

NEEDS voorziet verder in een Fiscal Responsibility Bill (ingediend in het Parlement, maar nog stuitend op verzet van gouverneurs van deelstaten), een Procurement Bill (gericht op het transparanter maken van grote transacties) en een Oil Revenue Transparency Bill (nog niet aangenomen door het Parlement).

NEEDS wordt door het IMF positief gewaardeerd, maar er bestaan twijfels m.b.t. uitvoering op deelstaatniveau (SEEDS), door gouverneurs wier (politieke) agenda niet immer spoort met die van de federale overheid.

Nigeria heeft zijn economische betrekkingen met China de laatste tijd sterk aangehaald. Beide landen kwamen overeen dat China de eerste keus zal zijn bij verkoop van de exploitatierechten van vier olievelden bij Kaduna in ruil voor een investering in infrastructuur ter waarde van vier miljard dollar. Het Chinese olieconcern Cnooc heeft voor 2,7 miljard dollar een belang van 45% genomen in een grote offshore olie-installatie. De export had in 2017 een waarde van $ 146 miljard. De belangrijkste exportpartners zijn de Verenigde Staten, India, China, Spanje en Nederland. De import had in 2017 een waarde van $ 32,7 miljard. De belangrijkste importpartners zijn China, Belgie, de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Zuma's Rock NigeriaFoto: Jeff Attaway CC 2.0 Generic no changes made

Nigeria heeft veel toeristische attracties en dingen die je kunt ondernemen. Check voor een bezoek wel het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken. Hieronder vind je wat suggesties voor wat je tijdens een bezoek aan dit unieke land kunt gaan zien. Een van de bekendste bezienswaardigheden is de gigantische Zuma's Rock.

Koninklijk palis Benin City, NigeriaFoto: Kelechukwu Ajoku CC 4.0 International no changes made

Benin City bevindt zich in het Edo gebied op ongeveer vijf uur van Badagry. De stad is beroemd om zijn ivoor en bronzen kunstwerken en is een van de meest gewaardeerde Nigeriaanse toeristische attracties. Hier vindt je het koninklijk paleis een"must see".

Wiki Warmm Spring, Yankari, NigeriaFoto: Mujahid18 CC 4.0 International no changes made

Yankari, 225 km ten oosten van Jos, is het beste nationale park van Nigeria om wilde dieren te observeren. Het park heeft nog steeds flinke aantallen buffels, waterbokken, bushbokken en veel bavianen. De grootste trekpleister zijn de 500 olifanten. Je kunt er ook uitstekend vogels spotten. De beste tijd om dieren te zien is van eind december tot eind april, voor de regentijd, dan komen de dorstige dieren samen bij de Gaji rivier. In de buurt van de camping bij het park is de Wikki Warm Spring. Dit kristalheldere water heeft een constante temperatuur van 31 °C. Het meer is 200 m lang en 10 m breed.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

NIGERIA LINKS

Advertenties
• Nigeria Vliegtickets.nl
• Hotels Nigeria
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over NIGERIA bij Bol.com

Nuttige links

Nigeria Startkabel (N)
Nigeria Startnederland (N+E)
Reisinformatie Nigeria (N)
Startpagina Nigeria (N)
Telefoongids Nigeria
Willgoto Nigeria (N)