Landenweb.nl

Kaapstad
 

Droomvakanties naar Kaapstad vergelijken

To read about Cape Town in English - click here

advertentie
Hotels Kaapstad Droomvakanties naar Kaapstad vergelijken

Algemeen

Kaapstad vanaf de TafelbergKaapstad vanaf de TafelbergFoto: Lindria Oosthuizen CC 3.0 Unported no changes made

Kaapstad, Cape Town in het Engels, is de hoofdstad van Zuid-Afrika. De natuurlijke haven van Kaapstad is in de hele wereld bekend. Kaapstad ligt in de buurt van Kaap de Goede Hoop. De stad weerspiegelt de culturele samensmelting van de Indonesische, Nederlandse, Franse, Britse en Duitse kolonisten. De Bantoes en de Hottentotten zijn de inheemse volkeren die een integraal onderdeel zijn van de cultuur van Kaapstad. Het bruisende Victoria en Albert Waterfront en de onmiskenbare culturele scene zijn net zo aantrekkelijk als de prachtige stranden, de botanische tuinen en de beroemde pinguïns van Boulders Beach. De stad trekt massa's toeristen uit de hele wereld die hier komen om de fraaie witte zandstranden en prachtige natuur te zien.

advertentie
Kaapstad Tui Reizen Zuid-Afrika verre reizen van ANWB

Ligging

Devil's Peak Kaapstad Foto:Hilton1949Devil's Peak KaapstadFoto: Hilton1949 CC 3.0 Unported no changes made

Kaapstad ligt op het noordelijke uiteinde van het Kaapse Schiereiland, dat het meest Zuidwestelijke puntje van Zuid-Afrika vormt. De Tafelberg is kenmerkend voor de stad, die verder bestaat uit vele hoge kliffen zoals Devil's Peak en Lion's Head. De geografische coördinaten van de stad zijn 33.55 graden Zuiderbreedte en 18.22 graden Oosterlengte.

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Kaapstad Vliegtickets Kaapstad | Vliegennaar.nl

Weer

De geografische ligging van de stad speelt een cruciale rol bij het weer van Kaapstad. De stad ligt tussen twee oceanen, namelijk de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan, die een aanzienlijke invloed hebben op het weer. Het weer in Kaapstad in de zomermaanden is kalm met temperaturen die liggen tussen de 15°C en 27°C. Het zomerseizoen in Kaapstad begint vanaf november en duurt tot februari. Het winterseizoen in Kaapstad loopt vanaf juni en eindigt in augustus. De temperatuur in de wintertijd ligt tussen de 7°C en 20°C. Sneeuwval komt voor in de regio's van de Cederberg en de Boland bergketen. Kaapstad kan elk moment van het jaar bezocht worden, de herfst en het voorjaar worden beschouwd als de beste tijden om deze stad te bezoeken.

Geschiedenis

Rotstekeningen WestkaapRotstekeningen WestkaapFoto: Jimfbleak CC 3.0 Unported no changes made

Het Kaapse Schiereiland en de West-Kaap zijn al duizenden jaren bewoond. De bewoners leefden oorspronkelijk van de jacht, visvangst en het verzamelen van eetbare planten. Zij zijn de voorouders van de Khoisan bevolking van deze tijd, dat zijn de Bosjesmannen (San) en de Hottentotten (Khoikhoi). De Bosjesmannen waren jagers-verzamelaars en de Hottentotten hielden vee.

Antonio de Saldanha was de eerste Europeaan die landde bij de tafelbaai. Hij beklom de machtige berg in 1503 en noemde het “Tafelberg”. Het grote kruis dat is uitgehouwen door de Portugese zeevaarders in de rots van Lion's Head is nog steeds traceerbaar. Tafelbaai stond bekend als 'Saldanha' tot 1601 toen de Nederlander van Spilbergen de plaats omdoopte tot tafelbaai.

Jan Antony van Riebeeck zet voet aan wal in TafelbaaiJan Antony van Riebeeck zet voet aan wal in TafelbaaiFoto: Publiek Domein

In 1652 gaf de Nederlandse Oost-Indische Compagnie toe aan herhaalde verzoeken en aanbevelingen van hun scheepsofficieren en besloten eindelijk om een vaste post in te richten. Ze zonden drie kleine schepen, de Dromedaris, de Reijger en de Goede Hoop onder het bevel van de 23-jarige Jan Antony van Riebeeck, een scheepschirurg met als doel een bolwerk aan de oevers van de Tafelbaai te bouwen. Ze wilden groenten verbouwen, veehouden en ruilhandel opzetten met de Hottentotten. Ook bouwde men een ziekenhuis en een scheepswerf voor de reparatie van schepen. Het fort van Jan van Riebeeck, later vervangen door het huidige Kasteel de Goede Hoop, was het eerste grote gebouw van Kaapstad.

Kaart van Kaapstad uit 1750Kaart van Kaapstad uit 1750Foto: publiek Domein

Simon van der Stel, gouverneur vanaf 1679, oefende twintig jaar lang grote invloed uit op de kolonie. Hij vergrootte en verfraaide Van Riebeeck's tuin en bouwde Slave Lodge (vandaag de dag het cultureel historisch museum). Tijdens het gouverneurschap van Simon van der Stel kwamen hugenoten, die uit Frankrijk waren verdreven door de herroeping van het Edict van Nantes, vanuit Nederland naar Kaapstad. Tijdens de oorlog tussen Groot-Brittannië en Nederland (1780-1783) zeilde een Britse vloot uit om de Kaap in te nemen, maar de vloot werd aangevallen en uitgeschakeld door de Fransen. De Fransen leverden twee regimenten om de Nederlanders te helpen bij de verdediging van de kolonie. Een deel van het grote ziekenhuis aan de rand van de stad werd aangewezen als kazerne.

In 1814 werd Lord Charles Somerset gouverneur namens Engeland. Kaapstad ( Cape Town) werd in 1840 een gemeente. Het eerste gekozen parlement kwam op 30 juni 1854 bijeen. Op 28 november 1872 werd volledig zelfbestuur voor de Kaap-Kolonie afgekondigd door een proclamatie van Sir Henry Barkly, die de eerste steen voor het huidige parlementsgebouw heeft gelegd in 1875.

Kaapstad in 1905Kaapstad in 1905Foto: Publiek Domein

In de jaren tussen de vorming van de Unie in 1910 en de historische parlementsverkiezingen van 1948 groeide Zuid-Afrika uit tot een krachtige industriële natie. De Nationale Partij won zijn eerste verkiezing, onder leiding van DF Malan in 1948. Dit markeerde het begin van de apartheid. Voor de eerste keer kwamen Afrikaners aan de macht en de juridische segregatie op raciale lijnen gestoeld werd de hoofdlijn van het beleid.

De verkiezingen van 1994 zorgden voor de inauguratie van de eerste zwarte president, Nelson Mandela, die een regering van nationale eenheid leidde. Toerisme wordt de belangrijkste economische bedrijfstak en zorgde voor de ontwikkeling van de West-Kaap. Er zijn ongeveer 75.000 mensen werkzaam in de toerisme-industrie in dit gebied. Twee op de drie toeristen naar Zuid-Afrika nemen een bezoek naar de West-Kaap op in hun route. Vijf van de zes grootste verzekeringsmaatschappijen hebben hun hoofdkwartier in Kaapstad. De provincie is ook de grootste kleding- en textielproducent van het land. Kaapstad is het hoofdkwartier van de Zuid-Afrikaanse olie-industrie en vele andere industrieën die betrokken zijn bij wereldwijde handel hebben kantoren in Kaapstad.

Bezienswaardigheden

De vele bezienswaardigheden in Kaapstad zorgen er onvermijdelijk voor dat je een paar keuzes moet maken. Wanneer je maar een paar dagen in de stad bent, kun je ervoor kiezen om in het centrum te blijven om te genieten van de sfeer en van de vele toeristische attracties van deze historische stad en de wijk aan de waterkant. Je kunt de meeste attracties in het centrum van Kaapstad het beste te voet verkennen.

Groote kerk in KaapstadGroote kerk in KaapstadFoto: Ossewa CC 3.0 Unported no changes

De Groote Kerk is waarschijnlijk de bekendste kerk in Zuid-Afrika. De kerk is gebouwd in de 19de eeuw op de plaats van een vroegere Nederlandse Hervormde Kerk. De Groote Kerk heeft een aantal bijzonder interessante bezienswaardigheden, zoals de afsluitbare kerkbanken, de enorme preekstoel, het pijporgel met 6000 pijpen en een bijzondere spekstenen vloer, waaronder zo'n 200 mensen begraven liggen.

Kaapstad Victoria en Albert WaterfrontKaapstad Victoria en Albert WaterfrontFoto: Damien du Toit CC 2.0 Unported no changes made

Vroeger was de haven nogal verwaarloosd, maar het vernieuwde Victoria en Albert Waterfront is nu een levendig cultureel en recreatief centrum: een van de meest trendy en aantrekkelijke hedendaagse bezienswaardigheden van de stad. Victoriaanse pakhuizen huisvesten nu restaurants, cafés en winkels. Het is een geweldige plek om te winkelen en te dineren. Bezoekers kunnen ook een zeiltochtje rond de dokken maken op een gecharterde cruiseboot.

Stadhuis van KaapstadStadhuis van KaapstadFoto: Vladimiramax CC 3.0 Unported no changes made

Het imposante Edwardiaanse stadhuis van Kaapstad was het toneel van de dramatische rede van Nelson Mandela aan de Zuid-Afrikaanse natie na zijn vrijlating uit de gevangenis. Het stadhuis is populair bij toeristen, hoewel het niet geweldig onderhouden is. Het gebouw opende zijn deuren als stadhuis in 1905. De meest opvallende kenmerken zijn onder meer de buitenkant met een klokkentoren waarvan wordt gezegd dat die precies de helft van de omvang van de Londense Big Ben heeft. Het stadhuis wordt ook gebruikt als een concertzaal van de Cape Philharmonic Orchestra.

South Africa Museum KaapstadSouth Africa Museum KaapstadFoto: Josephou CC 3.0 Unported no changes made

Het South Africa Museum is het oudste museum van Zuid-Afrika en toont een breed scala aan voorwerpen die verband houden met de nationale geschiedenis van het land en de culturele geschiedenis van het Afrikaanse volk. Bekijk vooral de terracotta Lydenburg Heads. Deze zijn naar verluidt de oudste voorbeelden van beelden die zijn gemaakt in Afrika.

Het Gold of Africa Museum herbergt een mooie collectie kunstvoorwerpen die afkomstig zijn uit alle delen van Afrika. Naast het feit dat ze prachtig zijn om naar te kijken, hebben veel gouden voorwerpen interessante verhalen. Wanneer je een glitter en glamour cadeaus mee naar huis wil nemen kun je die ter plekke kopen. De souvenirwinkel verkoopt afgietsels van enkele van de tentoongestelde ontwerpen.

Tips

Tafelberg KaapstadTafelberg KaapstadFoto: Daniel van der Merwe CC 2.0 Unported no changes

De Tafelberg is het meest bezochte bezienswaardigheid van Kaapstad. Een kabelbaan (gondel) brengt de bezoekers naar de top op 1085 meter in slechts zes minuten. Wanneer je daar eenmaal bent kun je op een heldere dag spectaculaire panoramische uitzichten zien die grote indruk maken. De meer avontuurlijk ingestelden kunnen verschillende paden volgen die over de berg lopen en genieten van een nog mooier uitzicht op de stad en de oceaan.

Kaapstad RobbeneilandKaapstad RobbeneilandFoto: PHParsons CC 3.0 Unported no changes made

Robbeneiland maakt deel uit van het UNESCO werelderfgoed en is bereikbaar met een korte ferrytocht door de Tafelbaai. De beroemdste gevangene van deze beruchte gevangenis was natuurlijk Nelson Mandela. Rondleidingen in de gevangenis worden gegeven door voormalige politieke gevangenen. Een museum dat tot nadenken stemt gaat over de geschiedenis van het eiland, dat ook gebruikt is als een leprakolonie. Robbeneiland is vandaag de dag een rustige en mooie plek en de thuisbasis van kolonies zeehonden en pinguïns.

Kaapstad LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Kaapstad | Vliegennaar.nl
• Hotels Trivago
• Kaapstad Tui Reizen
• Zuid-Afrika verre reizen van ANWB
• Hotels Kaapstad
• Droomvakanties naar Kaapstad vergelijken
• Autoverhuur Sunny Cars Kaapstad
• Boeken, ook tweedehands, over Kaapstad bij Bol.com

Nuttige links

Kaapstad Magazine (N)

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems