Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans, Sango
   HoofdstadBangui
   Oppervlakte622.984 kmĀ²
   Inwoners4.814.361 (mei 2019)
   MunteenheidCFA-frank (XAF)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..cf | CAF | +236

Algemeen

De Centraal-Afrikaanse Republiek ligt zoals de naam al doet vermoeden in Centraal Afrika. De republiek grenst in het noorden aan Tsjaad, in het oosten aan Soedan, in het zuiden aan Kongo en de Democratische Republiek Congo (voorheen Zaïre) en in het westen aan Kameroen. De oppervlakte van de Centraal-Afrikaanse Republiek is 622.984 vierkante kilometer. De Centraal-Afrikaanse Republiek is daarmee ongeveer 18 keer zo groot als Nederland.

Centraal-Afrikaanse Republiek Satellietfoto foto: publiek domein

Landschap

Centraal Afrikaanse Republiek Landschap foto: David Holt

Het noorden van het land is droog en tamelijk kaal, maar langs de rivieren in het zuidwesten groeit dicht tropisch woud. Tussen deze landschappen in liggen uitgestrekte savannes. Aan de grens met Kameroen stijgt het land tot 2000 meter hoogte. De rivier de Chari doorkruist de Centraal-Afrikaanse Republiek van oost naar west.

Klimaat

Tropisch savanneklimaat overheerst in Centraal-Afrikaanse Republiek afbeelding Ali Zafan / World Koppen

Het klimaat in de Centraal-Afrikaanse Republiek is tropisch. De temperatuur daalt zelden beneden de 20 graden Celsius en in april, vlak voordat de regens losbarsten, kan de dagtemperatuur oplopen tot 40°C. Het regenseizoen duurt tot en met oktober en de meeste regen valt in augustus en september.

Planten

Bananenboom Centraal-Afrikaanse Republiek foto: Rameshng

De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft veel afwisseling in begroeiing. Er zijn zowel regenwouden als savannes. Veel voorkomend in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn ondermeer de acacia, banaan, grondnoot, katoen, koffie, mahonie, okoumé en de palm.

Dieren

Westelijke laagland gorilla Centraal-Afrikaanse Republiek foto: Tim Strater

De Centraal-Afrikaanse Republiek is één van de landen van Afrika met een zeer gevarieerd dierenleven. Zo is er een groot vogelbestand en zijn er vele prachtige vlinder- en insectensoorten, vleermuizen en slangen. Antilopen, buffels en olifanten zijn op de savannes te vinden en langs de rivieren leven nijlpaarden, krokodillen en neushoorns.
In het hart van het stroomgebied van de Kongo-rivier, in het zuiden van de Centraal-Afrikaanse Republiek, leeft de westelijke Laaglandgorilla. Laaglandgorilla’s leven in een zeer dichtbegroeid en ontoegankelijk gebied en het is bijna onmogelijk deze dieren direct te observeren.

CENTRAAL-AFRIKAANSE REPUBLIEK LINKS

Advertenties
• Centraal-Afrikaanse Republiek Vliegtickets.nl
• Hotels Centraal Afrikaanse Republiek
• Centraal-Afrikaanse Republiek WTC

Nuttige links

Centraal Afrikaanse Republiek Startnederland (N+E)
Reisinformatie Centraal-Afrikaanse Republiek (N)
Telefoongids Centraal-Afrikaanse Republiek
Schrijf uw artikel over CENTRAAL-AFRIKAANSE REPUBLIEK

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems