Landenweb.nl

CENTRAAL-AFRIKAANSE REPUBLIEK
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans, Sango
  Hoofdstad  Bangui
  Oppervlakte  622.984 km²
  Inwoners  4,967,301
  (2021)
  Munteenheid  Centraal-Afrikaanse CFA-frank
  (XAF)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .cf
  Code.  CAF
  Tel.  +236

To read about CENTRAL AFRICAN REPUBLIC in English - click here

Geografie en Landschap

Geografie

De Centraal-Afrikaanse Republiek ligt zoals de naam al doet vermoeden in Centraal Afrika. De republiek grenst in het noorden aan Tsjaad, in het oosten aan Soedan, in het zuiden aan Kongo en de Democratische Republiek Congo (voorheen Zaïre) en in het westen aan Kameroen. De oppervlakte van de Centraal-Afrikaanse Republiek is 622.984 vierkante kilometer. De Centraal-Afrikaanse Republiek is daarmee ongeveer 18 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Centraal-Afrikaanse Republiek SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Landschap

advertentie

Centraal Afrikaanse Republiek LandschapPhoto: David Holt CC 2.0 Generic no changes made

Het noorden van het land is droog en tamelijk kaal, maar langs de rivieren in het zuidwesten groeit dicht tropisch woud. Tussen deze landschappen in liggen uitgestrekte savannes. Aan de grens met Kameroen stijgt het land tot 2000 meter hoogte. De rivier de Chari doorkruist de Centraal-Afrikaanse Republiek van oost naar west.

Klimaat en Weer

advertentie

Tropisch savanneklimaat overheerst in Centraal-Afrikaanse RepubliekPhoto: Ali Zafan CC 4.0 International no changes made

Het klimaat in de Centraal-Afrikaanse Republiek is tropisch. De temperatuur daalt zelden beneden de 20 graden Celsius en in april, vlak voordat de regens losbarsten, kan de dagtemperatuur oplopen tot 40°C. Het regenseizoen duurt tot en met oktober en de meeste regen valt in augustus en september. De beste reistijd is van december tot en met februari.

Planten en dieren

Planten

Bananenbomen Centraal-Afrikaanse RepubliekPhoto: Rameshng CC 3.0 Unported no changes made

De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft veel afwisseling in begroeiing. Er zijn zowel regenwouden als savannes. Veel voorkomend in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn ondermeer de acacia, banaan, grondnoot, katoen, koffie, mahonie, okoumé en de palm.

Dieren

Westelijke laagland gorilla Centraal-Afrikaanse RepubliekPhoto: Tim Strater CC 2.0 Generic no changes made

De Centraal-Afrikaanse Republiek is één van de landen van Afrika met een zeer gevarieerd dierenleven. Zo is er een groot vogelbestand en zijn er vele prachtige vlinder- en insectensoorten, vleermuizen en slangen. Antilopen, buffels en olifanten zijn op de savannes te vinden en langs de rivieren leven nijlpaarden, krokodillen en neushoorns.

In het hart van het stroomgebied van de Kongo-rivier, in het zuiden van de Centraal-Afrikaanse Republiek, leeft de westelijke Laaglandgorilla. Laaglandgorilla’s leven in een zeer dichtbegroeid en ontoegankelijk gebied en het is bijna onmogelijk deze dieren direct te observeren.

Geschiedenis

De Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) is een voormalige Franse kolonie die in 1960 haar onafhankelijkheid verkreeg.

Fean-Bedel Bokassa Centraal-Afrikaanse RepubliekPhoto:http://fototeca.iiccr.ro/ Fototeca online a comunismului românesc], photo #Z260 |Author =unknown

De geschiedenis van de Centraal-Afrikaanse Republiek na de onafhankelijkheid in 1960 is een aaneenschakeling van coups en militaire regeringen. In 1966 kwam de toenmalige bevelhebber Jean-Bedel Bokassa aan de macht dankzij een staatsgreep. Bokassa herriep de grondwet en ontbond het parlement. In 1976 riep hij zich uit tot keizer. Het bloedig neerslaan van studentenprotesten in 1979 leidde tot zijn einde. Met behulp van Franse troepen werd ex-president Dacko weer aan de macht gebracht. In 1981 nam Generaal Kolingba de macht over. Deze schreef voor 1993 verkiezingen uit, welke werden gewonnen door Ange-Félix Patassé (die in 1983 een poging tot staatsgreep had ondernomen). Patassé werd in september 1999 met een krappe meerderheid herkozen.

Vanwege het uitblijven van salarisbetalingen sloegen in 1996 eenheden binnen het leger aan het muiten. Franse troepen evacueerden de aanwezige buitenlanders en kwamen Patassé te hulp. Het bleef vervolgens onrustig. In januari 1997 bereikten Afrikaanse onderhandelaars een akkoord en werd overgegaan tot de installatie van een regionale vredesmacht"Mission inter-africaine de surveillance des accords de Bangui" (MISAB) die moest toezien op de implementatie van het vredesakkoord. MISAB werd vervangen door de vredesmacht"Mission des Nations Unies en République Centrafricaine" (MINURCA). In February 2000 werd MINURCA beeindigd en opgevolgd door “Bureau des Nations Unies pour la Construction de la Paix en RCA (BONUCA).

Francois Bozize Centraal-Afrikaanse RepubliekPhoto: UNDP/hdptcar CC 2.0 Generic no changes made

In mei 2001 deed voormalig president André Kolingba een coup-poging. Patassé slaagde erin de poging te verijdelen door de inzet van zowel een Congolese rebellenbeweging als Libische troepen. De na de coup opgezette onderzoekscommissie beschuldigde Generaal Bozizé, opperbevelhebber van het leger en vertrouweling van Patassé, van betrokkenheid bij de coup. Bozizé vluchtte hierop naar Tsjaad. In oktober 2002 deed Generaal Bozizé een in eerste instantie mislukte couppoging. President Patassé kon zich aanvankelijk handhaven in het noorden van het land, maar werd op 15 maart 2003 verdreven na de inname van Bangui door de rebellen van Bozizé. Deze riep zich uit tot president. Patassé week uit naar Togo. In mei 2005 wordt Bozizé uitgeroepen tot president. In januari 2008 treed premier Elie Dote en zijn regering af. President Bozizé benoemt Faustin-Archange Touadera een academicus zonder politieke achtergrond tot opvolger van Dote. In januari 2009 vormt hij een kabinet van nationale eenheid samen met Francois Naouyama van de APRD and Djomo Didou van de FDR. In februari 2010 kondigt president Bozize aan dat verkiezingen op 25 april worden gehouden, de oppositie is tegen deze datum. In april 2010 worden de verkiezingen uitgesteld en verlengd het parlement het presidentschap van Bozizé tot verkiezingen kunnen worden gehouden. De verkiezingen vinden in januari 2011 plaats en Bozizé wint een nieuwe termijn als president. In maart 2013 grijpen Seleka Rebellen de macht en Bozizé neemt de vlucht. In augustus 2013 wordt de rebellenleider Michel Djotodia ingezworen als president. In december 2013 zijn er slachtingen tussen Moslims en Christenen. Het geweld neemt het karakter van etnische zuiveringen aan. In januari 2014 treedt Djotodia na veel kritiek af en wordt Catherine Samba-Panza interim leider. De situatie blijft zeer instabiel. In 2015 en 2016 blijft de situatie gespannen tussen Moslims en Christenen.

Faustin-Archange Touadera, Centraal-Afrikaanse RepubliekPhoto: The Kremlin, Moscow CC4.0 International no changes made

In maart 2016 wint Faustin-Archange Touadera de presidentsverkiezingen, Simplice Sarandji wordt zijn premier. In september 2017 zegt het VN Vluchtelingenagentschap dat het aanhoudende geweld de oorzaak is van de grootste stroom vluchtelingen sinds het begin van de crisis. Meer dan 1 miljoen mensen zijn van huis en haard verdreven. de jaren hierna verbeterd de situatie nagenoe niet. In december 2020 wordt Touadera herkozen, de uislag wordt betwist door zijn voornaamste rivaal Anicet-Georges Dologuélé.

Bevolking

Centraal-Afrikaanse Republiek SchoolmeisjesPhoto: Hdptcar CC 2.0 Generic no changes made

In de Centraal-Afrikaanse Republiek wonen 5,6 miljoen mensen (2017). De bevolkingsdichtheid is ongeveer 9 inwoners per vierkante kilometer.

De bewoners van de Centraal-Afrikaanse Republiek kunnen in vier groepen verdeeld worden: de Bantoe stammen (Aka, Azande, Nzakara), de Pygmeeën, de Mbororo en de Arabieren.

Taal

Franssprekende landen in AfrikaPhoto: Publiek domein

Frans en Sanghozijn de officiële talenvan de Centraal-Afrikaanse Republiek. De meest gebruikte taal is Sangho, 90 % van de bevolking spreekt Sangho. Frans wordt meer voor formele situaties gebruikt en als schrijftaal, 30% van de bevolking kan zich in het Frans redden. Verder worden er veel inheemse talen en dialecten gesproken.

Godsdienst

Kerk Centraal-Afrikaanse RepubliekPhoto: Croberto68 CC 3.0 Unported no changes made

In de Centraal-Afrikaanse Republiek beleid 50% van de bevolking een christelijk geloof, vooral het katholicisme. 15 % is moslim, vooral in het noorden van het land, en de rest hangt een inheemse godsdienst aan. Godsdienstvrijheid wordt gegarandeerd in de grondwet, wel worden bepaalde bepaalde vormen van fundamentalisme verboden.

Samenleving

Staatsinrichting

Centraal-Afrikaanse Republiek WapenPhoto: Onbekend CC 3.0 Unported no changes made

In 2004 is een nieuwe grondwet aangenomen. Het parlement bestaat uit de Nationale Vergadering, met 109 leden, verkozen voor vijf jaar. De president wordt gekozen voor een periode van 5 jaar en kan zich maximaal voor een tweede termijn herkiesbaar stellen. In december 2005 nam het parlement een wet aan die de president gedurende negen maanden toestaat per decreet te regeren.

Politiek

Centraal-Afrikaanse Republiek IndelingPhoto: TUBS CC 3.0 Unported no changes made

Na zijn machtsovername heeft Bozizé de grondwet opgeschort, het parlement ontbonden en zichzelf uitgeroepen tot staatshoofd. In december 2004 werd via een referendum een nieuwe grondwet aangenomen. In maart en mei 2005 vonden presidents- en parlementsverkiezing plaats, die werden gewonnen door Bozizé. Na deze verkiezingen beschikt Bozizé’s Convergence Kwa Na Kwa over 42 van de 105 zetels en is daarmee de belangrijkste partij in de coalitieregering van de uit het noorden afkomstige premier Elie Doté.

In het noorden en noord-westen van het land zijn rebellenbewegingen actief, zoals de Armée Populaire pour la Restauration de la Démocratie et de la Ré publique, de Union des Forces africaines en de Mouvement Patriotique pour la Renaissance du Peuple centrafricain.

Voor de huidige politieke situstie zie het hoofdstuk geschiedenis

Economie

Groententeelt Centraal-Afrikaanse RepubliekPhoto: Hdptcar / Jean-Francois Dontaine CC 2.0 no changes made

Vanwege de specifieke omstandigheden waarin de CAR verkeert (geen toegang tot open zee, gebrekkige fysieke infrastructuur en een kleine bevolking) heeft het land weinig ontwikkelingspotentieel. De economie steunt voornamelijk op de agrarische sector (43% van het BNP), waarin meer dan 70% van de bevolking haar bestaansrecht vindt. (2017) Vooral de landbouw in het noorden heeft veel lijden gehad van het banditisme. Landbouw vindt plaats op kleinschalige bedrijfjes; er zijn nauwelijks grote plantages. De binnenlandse markt is te klein en te arm om grootschalige activiteiten in de industriële en dienstensector te ondersteunen.

Hout en diamanten zijn veruit de belangrijkste exportproducten. Aan deze export zijn echter hoge transportkosten verbonden. Daarnaast is de Centraal-Afrikaanse Republiek uit het Kimberley process gezet omdat het niet aan de afspraken heeft voldaan. Het Kimberley proces behelst de certificering van diamanten zodat door een grotere transparantie de smokkel en de handel in ‘bloeddiamanten’ tegengegaan word. Hoewel de aanwezigheid van olie langs de grens met Tsjaad wordt vermoed, heeft de Centraal-Afrikaanse Republiek geen eigen olieproductie met als gevolg dat het dit moet importeren.

Export Centraal-Afrikaanse RepubliekPhoto: R Haussmann, Cesar Hidalgo, et. al.CC 3.0 no changes made

Een devaluatie van 50% van de CFA franc zorgde in 1994 voor een kortstondige economische opleving. Daarna is de economische situatie echter aanzienlijk verslechterd. Na de staatsgreep van Bozizé in 2003 beleefde de republiek zelfs een negatieve groei van –7,7%. De groei in 2005 wordt geschat op 2%. Afhankelijk van de stabilisatie van het land verwacht het IMF dat de economie op middellange termijn een jaarlijkse groei zal kunnen hebben van 3,5 à 4%. Het herstel van de economie wordt gehinderd door de politieke instabiliteit, slechte (transport-)infrastructuur en onveiligheid in grote delen van het land.

De relaties met de Bretton Woods instituties zijn altijd moeizaam geweest. De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft een lange geschiedenis van niet voldoen aan eisen van het IMF. Het IMF heeft zorg uitgesproken uit het te hoge niveau van de overheidsuitgaven en de hoge buitenlandse schuld. Doordat hervormingen langzaam verlopen en er onzekerheid bestaat over de nieuwe politieke en economische koers lijkt kwalificatie voor het ‘Highly Indebted Poor Countries’ (HIPC) initiatief niet binnen korte tijd haalbaar.

Na de als relatief eerlijk beschouwde verkiezingen van mei 2005 heeft de EU zijn sinds de coup deels opgeschorte programma te hervat. Het IMF keurde in januari 2006 een emergency post-conflict assistance loan (EPCA) van $ 10,2 miljoen goed. Bij een succesvolle implementatie van dit programma zou de CAR vanaf 2007 in aanmerking kunnen komen voor een Poverty Reduction and Growth Facility (PRGF). Door de burgeroorlog gaat het uitzonderlijk slecht met de economie. De economie is in 2017 met 4 % gegroeid.

Vakantie en Bezienswaardigheden

De Centraal-Afrikaanse Republiek is volgens de Lonely Planet gids een uitzonderlijk mooi land met een gevarieerd wildleven. Check voor je vertrekt wel de website van het ministerie van buitenlandse zaken in verband met veiligheidsrisico's.

Centraal-Afrikaanse Republiek Centrum BanguiPhoto: Alllexxxis CC 4.0 International no changes made

De hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek Bangui is een belangrijk handels-en vervoersknooppunt langs de rivier de Oubangui. De faciliteiten van een hoofdstad maken Bangui een essentiële tussenstop voor bezoekers op weg om de natuurlijke wonderen van het land te zien. Bangui heeft ook eigen attracties. De oude stad van Bangui werd gesticht door de Fransen in 1880 en beschikt over een typisch koloniale charme met brede boulevards die leiden naar een centraal marktplein.

Centraal-Afrikaanse Republiek Boali WatervallenPhoto: The EITI CC Attribution-Share Alike 2.0 Generic no changes made

De watervallen Les Chutes de la Mbi, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, dalen 656 meter van een zijrivier van de Boven Mpoko rivier in het bekken van de Oubangui. De watervallen zijn bekend om hun natuurlijke schoonheid en zijn gemakkelijk te zien vanaf een brug. Een andere belangrijke waterval in de C.A.R. is de Boali, een 164 meter hoge waterval niet ver van Les Chutes de la Mbi. Een bezoek is alleen in het regenseizoen de moeite waard, wanneer de watervallen hun volle volume hebben. De grote stad die het dichtst bij deze watervallen ligt is Bossembele, ongeveer 1200 km. van Bangui op de hoofdweg naar Kameroen.

Centraal-Afrikaanse Republiek CheetahPhoto: Martin Bahmann CC 3.0 Unported no changes made

Het Manovo-Gounda St. Floris National Park in Chetenige UNESCO werelderfgoed park. Het park ligt in het noorden bij de grens met Tsjaad, het park omvat drie typen landschap: de uiterwaarden rond de Bahr Aouk en Bahr Kameur rivieren, het bergachtige zuiden en de laagvlakten daar tussen. Talrijke rivieren stromen door het park waar vele diersoorten te zien zijn, waaronder grote zoogdieren zoals leeuwen, giraffen, nijlpaarden en buffels. Er zijn ook ongeveer 320 vogelsoorten. De ontwikkeling van het toerisme in het park is aanzienlijk ingeperkt door illegale stroperij. De stroperij heeft de zoogdier bevolking gedecimeerd en bedreigt de veiligheid van de bezoekers.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

CENTRAAL-AFRIKAANSE REPUBLIEK LINKS

Advertenties
• Centraal-Afrikaanse Republiek Vliegtickets.nl
• Hotels Centraal Afrikaanse Republiek
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over CENTRAAL-AFRIKAANSE REPUBLIEK bij Bol.com

Nuttige links

Centraal Afrikaanse Republiek Startnederland (N+E)
Reisinformatie Centraal-Afrikaanse Republiek (N)
Telefoongids Centraal-Afrikaanse Republiek