Landenweb.nl

CENTRAAL-AFRIKAANSE REPUBLIEK
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans, Sango
  Hoofdstad  Bangui
  Oppervlakte  622.984 km²
  Inwoners  4,967,301
  (2021)
  Munteenheid  Centraal-Afrikaanse CFA-frank
  (XAF)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .cf
  Code.  CAF
  Tel.  +236

To read about CENTRAL AFRICAN REPUBLIC in English - click here

Hotels Centraal Afrikaanse Republiek

Geografie en Landschap

Geografie

De Centraal-Afrikaanse Republiek ligt zoals de naam al doet vermoeden in Centraal Afrika. De republiek grenst in het noorden aan Tsjaad, in het oosten aan Soedan, in het zuiden aan Kongo en de Democratische Republiek Congo (voorheen Zaïre) en in het westen aan Kameroen. De oppervlakte van de Centraal-Afrikaanse Republiek is 622.984 vierkante kilometer. De Centraal-Afrikaanse Republiek is daarmee ongeveer 18 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Centraal-Afrikaanse Republiek SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Landschap

advertentie

Centraal Afrikaanse Republiek LandschapPhoto: David Holt CC 2.0 Generic no changes made

Het noorden van het land is droog en tamelijk kaal, maar langs de rivieren in het zuidwesten groeit dicht tropisch woud. Tussen deze landschappen in liggen uitgestrekte savannes. Aan de grens met Kameroen stijgt het land tot 2000 meter hoogte. De rivier de Chari doorkruist de Centraal-Afrikaanse Republiek van oost naar west.

Klimaat en Weer

Tropisch savanneklimaat overheerst in Centraal-Afrikaanse RepubliekPhoto: Ali Zafan CC 4.0 International no changes made

Het klimaat in de Centraal-Afrikaanse Republiek is tropisch. De temperatuur daalt zelden beneden de 20 graden Celsius en in april, vlak voordat de regens losbarsten, kan de dagtemperatuur oplopen tot 40°C. Het regenseizoen duurt tot en met oktober en de meeste regen valt in augustus en september. De beste reistijd is van december tot en met februari.

Planten en dieren

Planten

Bananenbomen Centraal-Afrikaanse RepubliekPhoto: Rameshng CC 3.0 Unported no changes made

De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft veel afwisseling in begroeiing. Er zijn zowel regenwouden als savannes. Veel voorkomend in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn ondermeer de acacia, banaan, grondnoot, katoen, koffie, mahonie, okoumé en de palm.

Dieren

Westelijke laagland gorilla Centraal-Afrikaanse RepubliekPhoto: Tim Strater CC 2.0 Generic no changes made

De Centraal-Afrikaanse Republiek is één van de landen van Afrika met een zeer gevarieerd dierenleven. Zo is er een groot vogelbestand en zijn er vele prachtige vlinder- en insectensoorten, vleermuizen en slangen. Antilopen, buffels en olifanten zijn op de savannes te vinden en langs de rivieren leven nijlpaarden, krokodillen en neushoorns.

In het hart van het stroomgebied van de Kongo-rivier, in het zuiden van de Centraal-Afrikaanse Republiek, leeft de westelijke Laaglandgorilla. Laaglandgorilla’s leven in een zeer dichtbegroeid en ontoegankelijk gebied en het is bijna onmogelijk deze dieren direct te observeren.

CENTRAAL-AFRIKAANSE REPUBLIEK LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• VliegenNaar | Bangui Centraal Afrikaanse Republiek
• Hotels Centraal Afrikaanse Republiek
• Boeken, ook tweedehands, over CENTRAAL-AFRIKAANSE REPUBLIEK bij Bol.com

Nuttige links

Centraal Afrikaanse Republiek Startnederland (N+E)
Reisinformatie Centraal-Afrikaanse Republiek (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems