Landenweb.nl

MOZAMBIQUE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Portugees
  Hoofdstad  Maputo
  Oppervlakte  801.590 km²
  Inwoners  32,748,623
  (2021)
  Munteenheid  nieuwe metical
  (MZN)
  Tijdsverschil  +1
  Web  .mz
  Code.  MZB
  Tel.  +258

To read about MOZAMBIQUE in English - click here

Hotels Mozambique

Geografie en Landschap

Geografie

Mozambique ligt in Zuidoost-Afrika en ligt tussen Zuid-Afrika en Tanzania en grenst aan het kanaal van Mozambique. Mozambique grenst aan Malawi, Eswatini, Tanzania, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika. De oppervlakte van Mozambique is 801.590 vierkante kilometer. Mozambique is daarmee ongeveer 22 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Mozambique SatellietfotoPhoto:Publiek domein

advertentie

Landschap

Het landschap bestaat voornamelijk uit vlakke kustgebieden, met in het midden een bergachtig gebied. 44% van het land bestaat uit laagland (lager dan 200 m). Het laagland bestaat in Cabo Delgado en Nampula uit niet meer dan een kustvlakte van ca. 60 km breed maar strekt zich rond de delta van de Zambezi uit tot diep in het binnenland.

De 2655 km lange kust wordt in het noorden gekenmerkt door kliffen en rond de Zambezi-delta (8000km²) door uitgestrekte mangrovemoerassen. In het zuiden zijn de riviermondingen zeldzamer ook hier is er een afwisseling van ondiepten en mangrovemoerassen met een aantal naar het noorden geopende baaien.

Ten zuiden van Ponta Da Barra kenmerkt zich de kust door duinen en lagunes. Het laagland gaat in het binnenland van Noord– en Midden-Mozambique langzaam over in een zacht glooiend plateau dat langzaam oploopt van 200 to 1000 m.

43% van het land bestaat uit een plateau (200-1000 m). Op het plateau liggen enkele markante bergruggen zoals het Gorongosa-gebergte ten zuiden van de Zambezi. Tenslotte is er nog het Malkonde-gebergte in het uiterste noordoosten. In het zuiden is het Lembobo-gebergte tot 1000 m hoog. 13% van het land bestaat uit bergland (1000-1500 m).

advertentie

Prai do Tofo, strand in Zuidoost-MozambiquePhoto: Erik Cleves Kristensen CC BY 2.0 no changes made

Klimaat en Weer

Het klimaat in Mozambique is van tropisch in het noorden tot subtropisch in het zuiden van het land. Cyclonen passeren regelmatig het land. De regentijd is van december tot en met april, de meeste kans op fraai vakantieweer heb je tussen mei en oktober.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

Mozambique heeft een vegetatie die typerend is voor tropische en subtropische gebieden. Veel voorkomende bomen zijn ondermeer acacia, ebben, mahonie, oelin, palm, rubberboom en apenbroodboom.

Dieren

Mozambique heeft een rijke fauna met onder andere antilopen, buffels, giraffes, krokodillen, neushoorns, nijlpaarden en olifanten.

MOZAMBIQUE LINKS

Advertenties
• Mozambique tickets | Vliegennaar
• Rondreis Mozambique
• Hotels Mozamcique
• Autoverhuur Sunny Cars Mozambique
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over MOZAMBIQUE bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Mozambique (N)
Duiken, reizen naar Mozambique en safari in het krugerpark van Zuid-Afrika (N)
Mozambique Startnederland (N+E)
Reisinformatie Mozambique (N)
Reisverslag Mozambique (N)
Reizendoejezo - Mozambique (N)
Rondreis door Mozambique (N)
Rondreis Mozambique (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems