Landenweb.nl

GHANA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Accra
  Oppervlakte  238.533 km²
  Inwoners  32,158,091
  (2021)
  Munteenheid  cedi
  (GHS)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .gh
  Code.  GHA
  Tel.  +233

To read about GHANA in English - click here

Rondreis Ghana, Togo en Benin

Geografie en Landschap

Geografie

Ghana ligt in West-Afrika aan de Golf van Guinea, enkele graden ten noorden van de evenaar en bijna recht op de meridiaan van Greenwich. Ghana grenst aan Burkina Faso, Ivoorkust en Togo. De oppervlakte van Ghana is 238.573 vierkante kilometer. Ghana is daarmee ongeveer 7 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Ghana Satellietfoto Foto: Publiek domein

advertentie

Landschap

Ghana heeft een flinke variatie aan landschappen. Het zuiden is overwegend groen en er zijn nog stukken regenwoud te vinden. Hoewel veel daarvan plaats heeft moeten maken voor landbouw. Naar het noorden toe wordt het landschap vlakker en open en savanneachtig. Overal langs de kust vind je grotere en kleinere stranden die vaak omzoomd worden door palmbomen.

De hoogste berg is de Mount Afadjato van 880 meter. In het oosten bevindt zich een enorm groot, langgerekt stuwmeer, het Voltameer. Het heeft de vorm van een inlandse delta. De voeding komt grotendeels van de rivieren de Witte Volta en de Oti, beide aftakkingen van de Niger, en de Zwarte Volta, die ontspringt in het noorden van Burkina Faso; het water stroomt vanuit het meer via de Akosombo Dam en de rivier de Volta naar zee.

advertentie

Mount Afadjato, GhanaPhoto: Krzysztof Gajos in het publieke domein

Klimaat en Weer

Het klimaat van Ghana is tropisch. Warm en betrekkelijk droog aan de zuidoost kust, heet en vochtig in het zuidwesten en heet en droog in het noorden. De regentijd duurt van juni tot en met september. In de praktijk betekent dat om de één of twee dagen meestal tegen de avond een flinke plensbui die zo'n twee uur duurt.

Planten en Dieren

Planten

Ghana kent onnoemelijk veel verschillende plantensoorten, de plantenwereld ligt ten grondslag aan een bloeiende inheemse kruidengeneeskunst. Veel voorkomende soorten zijn de abachi, acacia, apebroodboom, cacao, kokospalm, mahonie, oda en de lontarpalm.

Dieren

Door heel Ghana verspreid zijn een aantal natuurreservaten te vinden, waarvan Mole National Parc het bekendste en het best ontsloten is. Groot wild is er volop te vinden. Bekende diersoorten zijn de aap, antilope, buffel, leeuw, nijlpaard, olifant en de panter.

GHANA LINKS

Advertenties
• Ghana vliegticket boeken? Vliegennaar.nl
• Hotels Trivago
• Rondreis Ghana, Togo en Benin
• Hotels Ghana
• Boeken, ook tweedehands, over GHANA bij Bol.com

Nuttige links

Ghana Startnederland (N+E)
Reisinformatie Ghana (N)
Reizendoejezo - Ghana (N)
Rondreis Ghana (N)
Startpagina Ghana (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems