Landenweb.nl

BENIN
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Porto-Novo
  Oppervlakte  112.622 km²
  Inwoners  12,451,040
  (2021)
  Munteenheid  West-Afrikaanse CFA-frank
  (XOF)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .bj
  Code.  BEN
  Tel.  +229

To read about BENIN in English - click here

Groepsrondreis Ghana, Togo en Benin

Geografie en Landschap

Geografie

Benin ligt in West-Afrika en grenst in het noordwesten aan Burkina Faso, in het noorden aan Niger, in het oosten aan Nigeria en in het westen aan Togo. Aan de zeezijde ligt het aan de bocht van Benin. De oppervlakte van Benin is 112.622 vierkante kilometer. Benin is daarmee bijna 3 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Benin SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Landschap

advertentie

Benin LandschapPhoto: Wegmann CC 4.0 International no changes made

Benin heeft in het zuiden een lage en zandige kust met daarachter een smalle kustvlakte. Achter deze kustvlakte bevinden zich lagunen en moerassen. De grootste lagune is de Lake Nokoué. Deze lagune vormt de noordelijke grens van de stad Cotonou en de zuidelijke grens van de hoofdstad Porto Novo. De grootste rivier van Benin is de Ouémé. Deze stroomt zuidwaarts richting Lake Nokoué. Enkele andere rivieren zijn Mekrou en Alibori.

Landinwaarts blijft het vlak. Alleen langs de kust hebben de vlakten plaatsgemaakt voor bossen. Het noorden wordt ingenomen door de Chaîne de l'Atakora, die de vruchtbare bekkens van Borgou en Kandi insluiten. In Benin strekt zich een vruchtbare vlakte uit tot aan de rivier de Niger, die halverwege doorsneden wordt door de lage Atakora-bergrug met een hoogte van 500 m.

Klimaat en Weer

advertentie

Atakora BeninPhoto: Wegmann CC 4.0 International no changes made

Het klimaat in Benin is tropisch, in het zuiden vochtig en in het noorden meer savanneachtig. De gemiddelde neerslag is 1245 mm per jaar. Gebieden rond de Atakorabergen ontvangen de meeste regenval. Temperaturen kunnen oplopen tot 47 °C. De gemiddelde temperatuur in het zuiden ligt tussen de 18 °C en 35 °C.

Planten en Dieren

Planten

Benin MangobomenPhoto: Rameshng in het publieke domein

Het grootste gedeel van het land is bedekt met vochtige savannen met verspreid voorkomende boomsoorten. Meest voorkomend zijn acacia, acajou, apenbroodboom, kapokboom, mangoboom, palm en teak. Het zuiden van het land bestond oorspronkelijk uit tropisch regenwoud. Langs de rivieren en in het uiterste zuidoosten is er nog tropisch regenwoud. Eenderde van het land is bedekt met bos. Verder naar het noorden wordt het landschap kaler.

Dieren

Benin Olifanten in Pendjari National ParkPhoto: Marc Auer CC 2.0 Generic no changes made

In Benin komen onder meer olifanten, leeuwen, apen, slangen, krokodillen, buffels, giraffes, jachtluipaarden, nijlpaarden en panters en vele vogelsoorten voor. Het nationale park Pendjari en de nationale parken beschermen de wilde diersoorten.

BENIN LINKS

Advertenties
• Goedkoop vliegen? Vliegennaar.nl
• Hotels Trivago
• Groepsrondreis Ghana, Togo en Benin
• Hotels Benin
• Boeken, ook tweedehands, over BENIN bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Benin (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems