Geografie   
To read about BENIN in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans
   HoofdstadPorto-Novo
   Oppervlakte112.622 km²
   Inwoners11.758.445 (mei 2019)
   MunteenheidCFA-frank (XOF)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..bj | BEN | +229

Algemeen

Benin ligt in West-Afrika en grenst in het noordwesten aan Burkina Faso, in het noorden aan Niger, in het oosten aan Nigeria en in het westen aan Togo. Aan de zeezijde ligt het aan de bocht van Benin. De oppervlakte van Benin is 112.622 vierkante kilometer. Benin is daarmee bijna 3 keer zo groot als Nederland.

Benin Satellietfoto Photo:Publiek domein

Landschap

Benin Landschap Photo:Wegmann Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

Benin heeft in het zuiden een lage en zandige kust met daarachter een smalle kustvlakte. Achter deze kustvlakte bevinden zich lagunen en moerassen. De grootste lagune is de Lake Nokoué. Deze lagune vormt de noordelijke grens van de stad Cotonou en de zuidelijke grens van de hoofdstad Porto Novo. De grootste rivier van Benin is de Ouémé. Deze stroomt zuidwaarts richting Lake Nokoué. Enkele andere rivieren zijn Mekrou en Alibori.

Landinwaarts blijft het vlak. Alleen langs de kust hebben de vlakten plaatsgemaakt voor bossen. Het noorden wordt ingenomen door de Chaîne de l'Atakora, die de vruchtbare bekkens van Borgou en Kandi insluiten. In Benin strekt zich een vruchtbare vlakte uit tot aan de rivier de Niger, die halverwege doorsneden wordt door de lage Atakora-bergrug met een hoogte van 500 m.

Klimaat

Atakora Benin Photo:Wegmann Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

Het klimaat in Benin is tropisch, in het zuiden vochtig en in het noorden meer savanneachtig. De gemiddelde neerslag is 1245 mm per jaar. Gebieden rond de Atakorabergen ontvangen de meeste regenval. Temperaturen kunnen oplopen tot 47 °C. De gemiddelde temperatuur in het zuiden ligt tussen de 18 °C en 35 °C.

Planten

Benin Mangobomen Photo:Foto:Rameshng in het publieke domein

Het grootste gedeel van het land is bedekt met vochtige savannen met verspreid voorkomende boomsoorten. Meest voorkomend zijn acacia, acajou, apenbroodboom, kapokboom, mangoboom, palm en teak. Het zuiden van het land bestond oorspronkelijk uit tropisch regenwoud. Langs de rivieren en in het uiterste zuidoosten is er nog tropisch regenwoud. Eenderde van het land is bedekt met bos. Verder naar het noorden wordt het landschap kaler.

Dieren

Benin Olifanten in Pendjari National Park Photo:Marc Auer Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

In Benin komen onder meer olifanten, leeuwen, apen, slangen, krokodillen, buffels, giraffes, jachtluipaarden, nijlpaarden en panters en vele vogelsoorten voor. Het nationale park Pendjari en de nationale parken beschermen de wilde diersoorten.

To read about BENIN in English - click here

BENIN LINKS

Advertenties
• Benin Vliegtickets.nl
• Groepsrondreis Ghana, Togo en Benin
• Hotels Benin
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Cotouno Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Reisinformatie Benin (N)
Startpagina Benin (N)
Telefoongids Benin
Schrijf uw artikel over BENIN

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems