Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans, Lingala, Kikongo, Swahili, Tshiluba
   HoofdstadKinshasa
   Oppervlakte2.344.858 km²
   Inwoners86.355.473 (mei 2019)
   MunteenheidCongolese frank (CDF)
   Tijdsverschil+0 en +1
   Web | Code | Tel..cd | COD | +243

Algemeen

De Democratische Republiek Congo of Congo-Kinshasa, soms beter bekend onder de oude naam Zaïre, ligt in Centraal-Afrika ten noordoosten van Angola. De republiek grenst verder aan de westzijde aan Tanzania en Uganda. Aan de zuidzijde aan Zambia en aan de oostzijde aan Congo en aan de noordzijde aan de Centraal-Afrikaanse Republiek en Soedan.

Democratische Republiek Congo Satellietfoto foto: NASA

NASA World Wind, public domain

De oppervlakte van de Democratische Republiek Congo is 2.345.410 vierkante kilometer. De Democratische Republiek Congo is daarmee ongeveer 69 keer zo groot als Nederland en na Algerije het grootste land van Afrika.

Landschap

Een zeer groot deel van de Democratische Republiek Congo maakt deel uit van het Congo-bekken. Dit bekken wordt in het oosten afgesloten door de gebergten langs de Afrikaanse Slenk. De belangrijkste rivier van de Democratische Republiek Congo is de Zaïre (of Congo) met een lengte van 4700 meter. Deze ontspringt in het zuidoosten. Het grootste gedeelte van deze rivier is bevaarbaar en speelt daarom een grote rol in het transport. De rivier is, na de Nijl, de langste rivier van Afrika.
Langs de oostgrens liggen gebergten met een gemiddelde hoogte van 2000 meter. Op de grens met Uganda ligt, met een hoogte van 5109 meter, de hoogste berg van de Democratische Republiek Congo: de Margherita Peak of Mount Stanley. De Democratische Republiek Congo bezit de grootste oppervlakte aan tropisch regenwoud.

Margherita Peak of Mount Stanley

Albert Backer, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic

Klimaat

De Democratische Republiek Congo heeft een tropisch klimaat. Het is het altijd vochtig en warm. Er zijn geen uitsluitend droge perioden. Door de ligging op de evenaar staat de zon tweemaal per jaar loodrecht boven de Democratische Republiek Congo. Deze hoge zonnestand gaat gepaard met hoge temperaturen, lage luchtdruk en zware regenval. Direct rond de evenaar heerst een tropisch regenwoudklimaat. Gemiddeld betekent dat een neerslag van 2000 millimeter in tien tot twaalf maanden tijd. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 25 °C.

Planten

Er zijn onvoorstelbaar veel soorten planten en dieren in het tropische regenwoud van de Democratische Republiek Congo te vinden. Het tropische regenwoud levert verschillende soorten kostbaar hardhout, waaronder mahonie en ebben. De bomen komen tot veertig meter hoogte. De bodem onder het tropische regenwoud is echter onvruchtbaar. Verder komen veel voor: acacia, iroko, olijf, palm, schroefpalm en wengé.

Dieren

In de tropische regenwouden leven (bedreigde) diersoorten zoals de berggorilla's, chimpansees en bonobo apen. Verder komen voor: antilope, leeuw, neushoorn, okapi, olifant, panter en zebra.

DEMOCRATISCHE REPUBLIEK CONGO LINKS

Advertenties
• Democratische Republiek Congo Vliegtickets.nl
• Democratische Republiek Congo Vliegtickets WTC
• Kinshasa Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Congo-Kinshasa informatie - Reizendoejezo (N)
Democratische Republiek Congo Startnederland (N+E)
Schrijf uw artikel over DEMOCRATISCHE REPUBLIEK CONGO

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems