Landenweb.nl

ERITREA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Tigrinya
  Hoofdstad  Asmara
  Oppervlakte  117.600 km²
  Inwoners  3,628,439
  (2021)
  Munteenheid  nakfa
  (ERN)
  Tijdsverschil  +2
  Web  .er
  Code.  ERI
  Tel.  +291

To read about ERITREA in English - click here

Hotels Eritrea

Geografie en Landschap

Geografie

Eritrea ligt in Oost-Afrika. De gehele kuststrook beslaat ongeveer 1200 km en ligt aan de Rode Zee. Eritrea ligt in de hoorn van Afrika en grenst in het zuiden aan Ethiopië, in het zuidoosten aan Djibouti en in het noorden en westen aan Soedan. Ook de Dahlakeilanden in de Rode Zee behoren bij het grondgebied van Eritrea. De oppervlakte van Eritrea is 121.320 vierkante kilometer. Eritrea is daarmee ongeveer 3 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Eritrea SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Landschap

Eritrea bestaat uit tien provincies die in 4 geografische zones liggen. De eerste zone gaat vanaf Djibouti naar boven en is niet meer dan een lange strook woestijngebied. Het middelste en noordelijke gedeelte (ongeveer 30% van het gehele land) vormen het hoogland en hebben een gemiddelde hoogte van 1500 m. De hoogste plek ligt in het zuiden van Asmara, de hoofdstad, en heeft een hoogte van 2591 m. In het westen van het hoogland ligt het vruchtbare laagland, dat voornamelijk uit vlakke gebieden bestaat. De vierde zone ligt in het noorden en omvat ruwe berglandschappen. Het hoogste punt van Eritrea is de top van de berg Soira op 3018 meter boven zeeniveau. Het laagste punt ligt nabij Kulul in de Danakildepressie.

advertentie

Terras gebergte in EritreaPhoto: Reinhard Dietrich in het publieke domein

Klimaat en Weer

Eritrea heeft een hete droge woestijnstrook langs de kust. Het is koeler en natter in de Centrale Hooglanden. De regen valt tussen juni en september (500-650 mm per jaar behalve in de zeer droge kuststrook (minder dan 400 mm per jaar). De temperatuur varieert van 40 graden aan de kust in de zomer tot temperaturen van rond het vriespunt in de bergen in de winter.

Planten en Dieren

Planten

Een van de meest voorkomende bomen onder de palmbomen in dit deel van Afrika is de kokosnootpalmboom. Ook zijn er een aantal bloeiende bomen als de jaracanda. Van de gewassen is de koffieplant een van de meest voorkomende, deze komt echter alleen voor in het hoogland.

Dieren

In Eritrea komt de leeuw, het luipaard, de cheeta, de zebra, de jakhals, giraffe en het nijlpaard voor. Verder zijn er veel grote antilopen en kleinere antilopen zoals de gazelle. Het oosten van Afrika is een van de plekken met de meeste vogelsoorten ter wereld. Het totale aantal verschillende vogelsoorten is 1300 en het is mogelijk om ongeveer 100 verschillende soorten per dag te zien. Reptielen en amfibieën komen ook veel voor. Tevens zijn er talloze insecten te vinden.

ERITREA LINKS

Advertenties
• Hotels Eritrea
• VliegenNaar | Vliegtickets Asmara Eritrea
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over ERITREA bij Bol.com

Nuttige links

Eritrea Startnederland (N)
Reisinformatie Eritrea (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems