Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalPortugees
   HoofdstadLuanda
   Oppervlakte1.246.700 kmĀ²
   Inwoners31.648.066 (mei 2019)
   Munteenheidkwanza (AOA)
   Tijdsverschil+0 (zomer +1)
   Web | Code | Tel..ao | AGO | +244

Algemeen

Angola ligt in zuidelijk Afrika tussen Namibië en de Democratische Republiek Congo. De kust van Angola ligt aan de zuidelijke Atlantische Oceaan. Angola grenst aan Congo, Democratische Republiek Congo, Namibië en Zambia. De oppervlakte van Angola is 1.246.700 vierkante kilometer. Angola is daarmee ongeveer 37 keer zo groot als Nederland.

Angola Satellietfoto: Publiek domein

Landschap

Angola Moco Foto:Benjamin Stauch

De laaggelegen kuststrook varieert in breedte van 25 tot 150 kilometer. Ten oosten daarvan stijgt het land abrupt naar 1200 meter: het Bié-plateau. Dit plateau beslaat twee derde van Angola en is bedekt met grasland savannes en in het oosten met onvruchtbaar Kalahari-zand. De onregelmatige topografie van de hoogvlakte heeft in de vorming van talrijke wildwaterstromen en watervallen geresulteerd, die voor de productie van waterkrachtenergie worden gebruikt. De belangrijkste rivieren van het land zijn Cuanza (Kwanza) en Kunene (Cunene).
In het zuidwesten van het land ligt de woestijn. Angola's hoogste pieken bevinden zich in het centrum van het Bié-plateau: de Moco (2620 m) en de Meco (2538 m).

Klimaat

Angola Zonsondergang Foto:Paulo César Santos

Angola ligt in de equatoriaal tropische zone. Het klimaat wordt getemperd onder invloed van de oceaan. Bovendien zijn er zijn grote klimaatverschillen tussen west en oost en tussen noord en zuid. Het koelere en droge seizoen duurt van mei tot oktober, het hete en regenachtige seizoen duurt van november tot april.

Planten

Weltwitschia Mirabilis Angola Foto:Freddy Weber

In de Namib-woestijn, gelegen in het zuidwesten van het land, groeit een unieke plant de tumboa (Weltwitschia mirabilis). Deze plant heeft twee brede bladeren van enkele meters lengte die op de woestijngrond liggen. De baobab (apenbroodboom) komt ook voor in Angola.

Dieren

Wildebeest Angola Foto:Stefan Swanepoel

Typische savannedieren leven op het Bié-plateau zoals leeuwen, hyena’s, olifanten, wildebeesten, zebra’s en antilopen. Ook apen, nijlpaarden en krokodillen hebben hier hun leefgebied. Voor het voortbestaan van de sabelantilope, de gorilla, de zwarte neushoorn en de Angola-giraffe wordt gevreesd. Vogelsoorten, waaronder flamingo’s, komen in grote hoeveelheden voor.

ANGOLA LINKS

Advertenties
• Angola Vliegtickets.nl
• Hotels Luanda
• Luanda Vliegtickets WTC
• Eliza was here
• Luanda Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Angola Reisstart (N+E)
Angola Startnederland (N+E)
Romans over Angola (N)
Willgoto Angola (N)
Schrijf uw artikel over ANGOLA

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juli 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems