ANGOLA
Basisgegevens | |
Officiële landstaal | Portugees |
Hoofdstad | Luanda |
Oppervlakte | 1.246.700 km² |
Inwoners | 33,933,610 (2021) |
Munteenheid | kwanza (AOA) |
Tijdsverschil | +0 (zomer +1) |
Web | .ao |
Code. | AGO |
Tel. | +244 |
To read about ANGOLA in English - click here

Geografie en Landschap
Geografie
Angola ligt in het zuidwesten van Afrika, ten zuiden van de evenaar, en grenst in het noorden aan de Democratische Republiek Congo (Congo-Kinshasa, 2421 km, exclusief Cabinda) en de Republiek Congo (Congo-Brazzaville, 231 km), in het zuiden aan Namibië (1427 km) en in het zuidoosten aan Zambia (1065 km). In het westen grenst Angola aan de Atlantische Oceaan met een kustlijn van ca. 1650 km. Het enorme land strekt zich ongeveer 960 kilometer landinwaarts uit.
De exclave Cabinda, grenzend aan de Atlantische Oceaan, is een Angolese provincie die ingeklemd ligt tussen de Democratische Republiek Congo in het zuiden en oosten en de Republiek Congo in het noorden. Het voormalige Portugese protectoraat (Portugees-Congo) heeft een oppervlakte van 7270 km².
De oppervlakte van Angola bedraagt 1.246.700 km² en het land is daarmee ongeveer 37 keer zo groot dan Nederland. Wereldwijd zijn 23 landen groter dan Angola, in Afrika zijn maar zes landen, Algerije (2.381.741 km²), Democratische Republiek Congo (2.344.858 km²), Sudan (1.886.068 km²), Libië (1.759.540 km²), Tsjaad (1.284.000 km²) en Niger (1.267.000 km²), groter dan Angola.
advertentie |
![]() |
Angola SatellietfotoPhoto: Publiek domein
Landschap
advertentie |
|

Hoogste berg van Angola Morro de MocoPhoto: Benjamin Stauch in het publieke domein
Het landschap van Angola wordt vooral gekenmerkt door drie grote landschapstypes: de laaggelegen kuststrook, de heuvels en bergen en een uitgestrekt plateau. De kuststrook in het westen van Angola varieert in breedte van slechts 25 kilometer in de regio Benguela tot 150 kilometer in de regio Luanda in de vallei van de Cuanza-rivier.
Ten oosten van de kuststrook begint een strook van heuvels en bergen, in het noorden ongeveer 135 kilometer breed en in Centraal-Angola en naar het zuiden toe slechts 30 kilometer breed. Ten noorden van de Cuanza-rivier verandert het laagland geleidelijk in een heuvelachtig landschap met een hoogte van ca. 500 meter. Ten zuiden van de Cuanza-rivier stijgt het landschap spectaculair snel naar een hoogte van maximaal 2400 meter in de Serra da Chela bergketen in de provincie Huíla.
De rest van Angola, ca. 2/3 van het land, wordt ingenomen door het hooggelegen Bié-plateau, een onderdeel van het Centraal Afikaanse Plateau, dat zich uitstrekt van het zuiden van de Democratische Republiek Congo tot in Namibië. De gemiddelde hoogte van het plateau bedraagt 1828 meter; de hoger gelegen delen hebben een gemiddelde hoogte van 2500 meter. De hoogste berg van Angola is de Morro de Moco, gelegen in de provincie Huambo, met een hoogte van 2619 meter. Andere hoge bergen in Angola zijn de Lupangue (2554 m), de Ungungi (2511 m), de Senha (2494 m), Mbuindo (2480 m), Vavele (2479 m), Chalima (2478 m), Catchimanha (2451 m), Tchila (2442 m) en Sacotiquite (2438 m).
In het zuidwesten van Angola ligt nog een uitloper van de Namibwoestijn of Namib, die doorloopt tot de Angolese stad Namibe. Het noordelijke deel van deze woestijn wordt ook wel Kaokoveldwoestijn genoemd en bestaat uit grindvlaktes, heuvels, valleien, zandduinen en zandvlaktes.
advertentie |
|

Namibwoestijn in AngolaPhoto: Erik Cleves Kristensen CC 2.0 Generic no changes made
Langste rivier van Angola is de CuanzaPhoto: Jlrsousa CC 2.0 Generic no changes made
Angola heeft een netwerk van rivieren, waarvan de meeste ontspringen in de bergregio. De belangrijkste rivieren van het land zijn de Cuanza (Kwanza) en de Kunene (Cunene). De Cuanza stroomt richting het noorden, de Kunene naar het zuiden, maar beiden stromen uiteindenlijk in de Atlantische Oceaan. De Cuanza is de langste (950 km) rivier die in zijn geheel in Angola ligt. De Kunene (1050 km) vormt in het zuiden van Angola de grens met Namibië en valt in zomers met een normale regenval nooit droog, in tegenstelling tot de meeste andere rivieren van Angola.
De Cuanza is vanaf de kust iets meer dan 200 kilometer bevaarbaar voor transportdoeleinden, de andere rivieren van Angola zijn nauwelijks bruikbaar voor dat doel, maar worden wel gebruikt voor onder andere irrigatie en hydro-elektriciteit. Andere belangrijke rivieren van Angola zijn de Cubango, Cuando, Cassai, Cuito en Chicapa. De grens met de Democratische Republiek Congo wordt gevormd door de machtige Zaïre (ook wel Congo).
Klimaat
Klimaattabel Luanda, hoofdstad van AngolaPhoto: Hedwig in Washington, CC 3.0 Unported no changes made
Het klimaat van Angola varieert door de hoogteverschillen en is afhankelijk van de breedtegraad, maar wordt het meest beïnvloed door de relatief koele Benguela Golfstroom, die met name de temperatuur aan de kuststrook draaglijk houdt en de regenval beperkt. In brede zin kan Angola verdeeld worden in vier klimatologische zones: het noorden, met zware regenval en hoge temperaturen; het centraal plateau, vrij droog met gemiddelde temperaturen rond 19ºC en koude nachten; de koele en relatief droge kustvlakte; en tenslotte een uitloper van de Namibwoestijn in het zuiden van Angola met droogte en zeer hoge temperaturen.
Angola kent twee seizoenen: het regenachtige zomerseizoen start officieel op 15 september. De warmste maanden zijn september en oktober, het regenen begint ernstige vormen aan te nemen vanaf november tot in mei. Het droge en koelere seizoen wordt ook wel 'cacimbo' genoemd en duurt van mei tot en met september. Deze periode wordt wel gekenmerkt door loodgrijze luchten en zware ochtendmist, die vaak pas rond het middaguur oplost. In de hoofdstad Luanda valt in deze periode geen druppel regen. Juli en augustus zijn de koelste maanden. De provincies waar de meeste regen valt zijn Cabinda, Malanje, Uíge, Lunda Norte, Lunda Sul, Moxico, Cuando Cubango en Cunene.
Benggala Golfstroom, beïnvloed het kimaat van AngolaPhoto: Castell CC 4.0 International no changes made
In het noorden van Angola, waar het hoogland niet meer boven de 1000 meter komt, en in de exclave Cabinda, heerst een tropisch klimaat met een regenseizoen dat duurt van half oktober tot half mei in het westen en van half september tot april in het oosten. Jaarlijks valt er in dit deel van Angola meer dan 1000 mm neerslag. In het westen schijnt de zon relatief weinig, van februari tot en met juni maar zes uur per dag, van juli tot en met januari maar vier of vijf uur per dag. Dit komt door de zware bewolking die boven het gebied hangt, zelfs in het droge seizoen. In het het oosten schijnt de zon gemiddeld veel langer, zeker in het droge seizoen.
Planten en Dieren
Planten
Angola is de thuisbasis van minstens 8000 plantensoorten, waarvan er 1260 endemisch zijn, en daarmee komt Angola op de tweede plaats van landen in Afrika met endemische plantensoorten. Ongeveer de helft van het land, inclusief de binnenlandse hoogvlaktes in de provincies Moxico, Bié, Malanje en Lunda Norte, is bedekt met open tropisch bos of 'miombo'. 30% van Angola is bedekt met savannen of droog tropisch bos; 5% van het binnenlands plateau en de provincies Huambo, Bié, Kwanza Sul en Huíla zijn bedekt met grasland en weides; 2% van het land is bedekt met tropisch regenwoud of 'maiombe'. Dit regenwoud huist bijzondere boomsoorten, onder andere de duurste en op één na duurste houtsoort ter wereld, repectievelijk van de m'pingo of (Afrikaanse) grenadille en de Afrikaanse sandelhoutboom Osyris lanceolata, en verder de ebbenhoutboom.
M'pingo, een vn de duurste houtsoorten ter wereldPhoto: Abu Shawka, CC 4.0 International no changes made
Tropisch regenwoud is nog te vinden in de provincies Uíge en Lunda Norte, maar wordt sterk bedreigd door landbouwactiviteiten en houtkap. Andere types vegetatie zijn het Afrikaanse bergbos boven een hoogte van 2000 meter en de dichte boomsavannes met voornamelijk de mopane-boom, een onderfamilie van de vlinderbloemenfamilie. Dit landschap, in het zuiden van Angola in droge, warme gebieden tussen de 200 en 1150 meter hoog, komt voornamelijk voorin Cuando Cubango en de Cunene-provincies. De mopane kan groeien als struik en als boom, kan tot 18 meter hoog worden en is een belangrijke voedselbron voor verschillende dieren, waaronder olifanten en de rups van de nachtpauwoog.
Mopane-bosPhoto: Van Staden Joggie CC 3.0 Unported no changes made.
In de Namib-woestijn, 0,5% van de oppervlakte van Angola en gelegen in het zuidwesten van het Angola, groeit een unieke plant, de tumboa (Weltwitschia mirabilis). Deze plant heeft brede bladeren van enkele meters lengte die op de woestijngrond liggen.
Weltwitschia Mirabilis AngolaPhoto: Freddy Weber in het publieke domein
Ook de Afrikaanse baobab of apenbroodboom komt op vrij grote schaal voor in het droge semi-aride klimaat ten noorden, oosten en met name ten zuiden van de hoofdstad Luanda.
In Angola staat de boom, met een stamomtrek van wel zeven meter en een hoogte tot 25 meter, bekend onder de Kimbundu-naam 'imbondeiro'. De stam herbergt in het regenzeizoen duizenden liters water en ook van het zaad en het fruit wordt door de plaatselijke bevolking gretig gebruik gemaakt.
Imbondeiro of Afrikaase baobabPhoto: Alfred Weidinger CC2.0 Generic no changes made
Dieren
Zoölogen schatten in dat Angola de thuisbasis is van 275 zoogdiersoorten, 78 amfibiesoorten, 227 reptielsoorten (waarvan 19 endemisch), 915 vogelsoorten en 300 insectensoorten. De beste plaats om deze dieren in hun natuurlijke omgeving te zien, zijn de zes nationale parken, die echter niet allemaal in een al te beste staat verkeren.
De nationale parken Mupa, Cameia en Bicuar zijn eigenlijk alleen op papier als nationale parken te beschouwen; middelen, infrastructuur, behoud en informatie zijn zwaar onder de maat, stroperij en aantasting van het milieu door menselijk toedoen zijn aan de orde van de dag. Met het Iona National Park, Cangandala National Park en het Kissama National Park gaat het wat beter, alleen in het laatste park mogen toeristen komen en zijn faciliteiten voorhanden.
Het nationale dier van Angola is de bedreigde reuzensabelantilope, met hoorns tot 1,5 meter lang en voorkomend in een klein gebied tussen de stad Cuango en de rivier Luando.
reuzensabelantilope, nationaal dier van AngolaPhoto: Charles J. Sharp CC 4.0 International no changes made
Van een aantal dieren hieronder is alleen de Engelse naam bekend
zoogdieren | ||
grote otterspitsmuis | Congo goudmol | kortneusolifantspitsmuis |
Zuid-Afrikaanse olifantspitsmuis | klipolifantspitsmuis | viertenige olifantspitsmuis |
aardvarken | zuidelijke boomklipdas | steppe- of geelvlekklipdas |
Kaapse klipdas, dassie of rotsklipdas | savanneolifant | West-Afrikaanse lamantijn |
gouden angwantibo | potto | Zuid-Afrikaanse galago |
dwerggalago | zuidelijke kielnagelgalago | moerasmeerkat |
dwergmeerkat | malbrouck | roodstaartmeerkat |
knevelmeerkat | diadeemmeerkat | brazzameerkat |
grote witneusmeerkat | kroon- of Graymeerkat | mantel- of grijswangmangabey |
kuifmangabey | gele baviaan | beer- of Kaapse baviaan |
zuidelijke franjeaap | westelijke gorilla | chimpansee |
zuidelijke franjeaap (Colobus angolensis) komt bijna niet meer voor in Angola Photo: Ryan E. Poplin CC 2.0 Generic no changes made
zoogdieren | ||
Bocage's mole-rat | Damara molrat | Mechow's mole-rat |
rots- of dassierat | Lord Derby's scaly-tailed squirrel | beecroftstekelstaarteekhoorn |
springhaas | damaragrondeekhoorn | Funisciurus bayonii |
congo-eekhoorn | fire-footed rope squirrel | kleine zonne-eekhoorn |
Smith's bush squirrel | oliepalmeekhoorn | Angolese Afrikaanse hazelmuis |
Kellen's hazelmuis | kleine oren hazelmuis | Monard's hazelmuis |
Rock hazelmuis | Stone hazelmuis | Ankole molrat |
pygmee rotsmuis | Shortridge's rockmuis | grijs klimmen muis |
aalstreepmuis | Nyika klimmen muis | Afrikaanse boommuis |
gerbil- of ransuilmuis | gambiahamsterrat | Zuid-Afrikaanse renmuis |
aalstreepgrasmuis | gestreepte grasmuis | veeltepelmuis |
Afrikaanse dwergmuis | Afrikaanse roodneusrat | streepmuis |
Rots- of dassieratPhoto: Vernon Swanepoel CC 2.0 Unported no changes made
zoogdieren | ||
Woosnam's broad-headed mouse | Hildegarde's broad-headed mouse | Midden-Afrikaans konijn |
Jamesons rode rotshaas | Kaapse haas | black-tailed tree rat |
Zuid-Afrikaanse egel | reddish-gray musk shrew | heather shrew |
bicolored musk shrew | lesser red musk shrew | moonshine shrew |
swamp musk shrew | blackish white-toothed shrew | African black shrew |
African giant shrew | small-footed shrew | Roosvelt's shrew |
lesser gray-brown musk shrew | turbo shrew | greater dwarf shrew |
climbing shrew | palmvleerhond (foto) | Angolan epauletted fruit bat |
Peters's epauletted fruit bat | lesser Angolan epauletted fruit bat | Wahlberg's epauletted fruit bat |
Dobson's epauletted fruit bat | Franquetvleerhond | hamerkopvleerhond |
angolaroezet | Hayman's dwarf epauletted fruit bat | kleine epaulettenvleerhond |
kraagvleerhond | D'Anchieta's fruit bat | nijlroezet of nijlrousette |
Afrikaanse langtongvleerhond | Damara woolly bat | Angolan hairy bat |
Rufous mouse-eared bat | welwitschvleermuis | silvered bat |
Beatrix's bat | Machado's butterfly bat | butterfly bat |
Anchieta's pipistrelle | broad-headed pipistrelle | Angolan long-eared bat |
Moloney's mimic bat | Cape serotine | yellow serotine |
bananendwergvleermuis | kleinste vleermuis | Zulu serotine |
Schlieffen's bat | Rüppell's pipistrelle | rusty pipistrelle |
white-bellied lesser house bat | dark-winged lesser house bat | white-bellied yellow bat |
Natal long-fingered bat | Ansorge's free-tailed bat | Nigerian free-tailed bat |
little free-tailed bat | angola vrijstaartvleermuis | white-bellied free-tailed bat |
large-eared free-tailed bat | Egyptian free-tailed bat | African sheath-tailed bat |
Pel's pouched bat | mauritiusgrafvleermuis | Bate's slit-faced bat |
ruigharige spleetneusvleermuis | intermediate slit-faced bat | large-eared slit-faced bat |
dwarf slit-faced bat | Thebaanse spleetneusvleermuis | Geoffroy's horseshoe bat |
Darling's horseshoe bat | Dent's horseshoe bat | Rüppell's horseshoe bat |
landerhoefijzerneus | Swinny'shorseshoe bat | Sundevall's roundleaf bat |
giant roundleaf bat | Noack's roundleaf bat | driebladvleermuis |
PalmvleehondPhoto: Fritz Geller-Grimm, CC 2.5 Generic no changes made
zoogdieren | ||
reuzenschubdier | Temmincks, Kaaps of steppenschubdier | langstaartschubdier |
tree pangolin | dwergvinvis | Antarctische dwergvinvis |
noordse vinvis | Brydevinvis | blauwe vinvis |
gewone vinvis | bultrug | zuidkaper of Australische walvis |
potvis | dwergpotvis | dwarf sperm whale |
spitssnuitdolfijn van de Blainville | spitssnuitdolfijn van Gray | dolfijn van Cuvier |
Havisidedolfijn | rough-toothed dolphin | tuimelaar |
slanke of Pantropische gevlekte dolfijn | gestreepte dolfijn | Atlantische vlekdolfijn |
langsnuit- of spinnerdolfijn | sarawakdolfijn of dolfijn van Fraser | orka of zwaardwalvis |
dwerggriend | zwarte zwaardwalvis | Indische griend |
witlipdolfijn | ||
cheeta of jachtluipaard | caracal | Afrikaanse goudkat |
zwartvoetkat | Afrikaanse wilde kat | serval |
leeuw | luipaard of panter | Afrikaanse civetkat |
miombogenet | genetkat | roestgenet |
pardelroller | moerasmangoest | angolakoesimanse |
vosmangoest of rode meerkat | Angolan slender mongoose | slanke mangoest |
dwergmangoest | Egyptische ichneumon | witstaartmangoest |
zebramangoest of mungo | grijze meerkat | stokstaartje |
gevlekte hyena | bruine hyena of strandwolf | aardwolf |
Kaapse of Kamavos | gestreepte jakhals | zadeljakhals |
grootoorvos of lepelhond | Afrikaanse wilde hond of hyenahond | gestreepte bunzing of zorilla |
witnekwezel | honingdas of ratel | vlekhalsotter |
Kaapse otter | Cameroon clawless otter | Kaapse pelsrob |
zuidelijke zeeolifant |
Moerasmangoest, roofdier AngolaPhoto: Derek Keats (Johannesburg, South-Africa) CC 2.0 Generic no changes made
zoogdieren | ||
Chapman's zebra | steppe- of gewone zebra | Hartmann's bergzebra |
south-central black rhinoceros | south-western black rhinoceros | knobbelzwijn |
boszwijn | nijlpaard | waterdwerghert |
angolagiraffe | hartenbeest | Lichtensteinantilope |
blauwe, gestreepte of gewone gnoe | lierantilope of topi | springbok |
Kirk's of damaradikdik | klipspringer | orbi |
steenbokantilope of steenbokkie | kaffer- of Afrikaanse buffel | bongo |
elandantilope | bosbok | sitatoenga of moerasantilope |
grote koedoe | zwartrugduiker | blauwe duiker |
zwartvoorhoofdduiker | geelrugduiker | gewone duiker of duikerbok |
Roan- of paardantilope | sabel- of zwarte paardantilope | gems- of spiesbok |
impala of rooibok | waterbok | litschiewaterbok of lechwe |
puku | rietbok |
angolagiraffePhoto: Charles James Sharpe, CC 4.0 International no changes made
De nationale vogel van Angola is de roodkuiftoerako.
Roodkuiftoerako, nationale vogel van AngolaPhoto: William Warby CC 2.0 Generic no changes made
struisvogelachtigen | ||
struisvogel | ||
eendachtigen | ||
witwangfluiteend | rosse fluiteend | witrugeend |
knobbeleend | Hartlaubs eend | nijlgans |
spoorwiekgans | Afrikaanse dwergeend | Hottentottaling |
Kaapse slobeend | slobeend | Afrikaanse zwarte eend |
geelsnaveleend | Kaapse taling | roodsnavelpijlstaart |
bruine krooneend | Afrikaanse stekelstaart | |
parelhoenders | ||
helmparelhoen | zwart parelhoen | kuifparelhoen |
kroonparelhoen | ||
fazantachtigen | ||
kwartel | blauwe kwartel | harlekijnkwartel |
Hartlaubs frankolijn | Grants frankolijn | geschubde frankolijn |
roodsnavelfrankolijn | Swierstra's frankolijn | Swainsons frankolijn |
roodkeelfrankolijn | kuiffrankolijn | Coquifrankolijn |
witkeelfrankolijn | Lathams frankolijn | roodvleugelfrankolijn |
Finsch' frankolijn | Archers frankolijn | |
flamingo's | ||
flamingo | kleine flamingo | |
futen | ||
dodaars | fuut | geoorde fuut |
duiven | ||
rotsduif | gespikkelde duif | Afrikaanse houtduif |
olijfduif | bronsnekduif | kaneeltortel |
treurtortel | roodoogtortel | Kaapse tortel |
palmtortel | smaragdvlekduif | staalvlekduif |
tamboerijnduif | Brehmers duif | maskerduif |
Afrikaanse papegaaiduif* |
Afrikaanse papegaaiduif, duivensoort in AngolaPhoto: Bernard DUPONT CC 2.0 Generic no changes made
zandhoenders | ||
namaquazandhoen | geelkeelzandhoen | dubbelbandzandhoen |
bont zandhoen | ||
trappen | ||
koritrap | Ludwigs trap | Denhams trap |
senegaltrap | Rüppels trap | Zuid-Afrikaanse kuiftrap |
botswanatrap | zwartbuiktrap | |
toerako's | ||
reuzentoerako | groene toerako | Schalows toerako |
zwartsnaveltoerako | geelsnaveltoerako | roodkuiftoerako |
Lady Ross' toerako | vale toerako | |
koekoeken | ||
koekoek | Senegalese spoorkoekoek | monniksspoorkoekoek |
koperstaartspoorkoekoek | wenkbrauwspoorkoekoek | zwarte spoorkoekoek |
blauwe geelsnavelmalkoha | kuifkoekoek | Levaillants koekoek |
jacobijnkoekoek | diksnavelkoekoek | diederikkoekoek |
Klaas' koekoek | geelkeelkoekoek | smaragdkoekoek |
grijze langstaartkoekoek | bruine langstaartkoekoek | zwarte koekoek |
heremietkoekoek | Afrikaanse koekoek | gabonspoorkoekoek |
nachtzwaluwen | ||
nachtzwaluw | wimpelnachtzwaluw | roodwangnachtzwaluw |
zwartschoudernachtzwaluw | roethalsnachtzwaluw | ruwenzorinanachtzwaluw |
moerasnachtzwaluw | rotsnachtzwaluw | langstaartnachtzwaluw |
gabonnachtzwaluw | ||
giezwaluwen | ||
gierzwaluw | iturigierzwaluw | moerasgierzwaluw |
Cassins gierzwaluw | Böhms gierzwaluw | shoagierzwauw |
alpengierzwaluw | geschubde berggierzwaluw | baobabgierzwaluw |
vale gierzwaluw | Kaapse gierzwaluw | damaragierzwaluw |
huisgierzwaluw | horusgierzwaluw | kaffergierzwaluw |
Afrikaanse palmgierzwaluw | ||
donsstaartrallen | ||
parelvlekral | bruinvlekral | roodborstral |
ugallaral | Böhms ral | strepenral |
rallen, koetjes en waterhoenders | ||
Afrikaanse waterral | kwartelkoning | Afrikaanse kwartelkoning |
porseleinhoen | Afrikaans waterhoen | waterhoen |
knobbelmeerkoet | Afrikaans purperhoen | smaragdpurperkoet |
nkulengural | Afrikaans porseleinhoen | zwart porseleinhoen |
kleinst waterhoen | ||
fuutkoeten | ||
watertrapper |
parelvlekralPhoto: Francesco Veronesi CC 2.0 Generic no changes made
kraanvogels | ||
grijze kroonkraanvogel | zwarte kroonkraanvogel | lelkraanvogel |
grielen | ||
watergriel | Kaapse griel | |
krokodilwachters | ||
krokodilwachter | ||
kluten | ||
kluut | steltkluut | |
scholeksters | ||
scholekster | Afrikaanse zwarte scholekster | |
kieviten en plevieren | ||
zilverplevier | Aziatische goudplevier | Smidsplevier |
Kaspische plevier | herdersplevier | strandplevier |
bontbekplevier | driebandplevier | Forbes' plevier |
vale strandplevier | Kaapse plevier | langteenkievit |
sporenkievit | witkruinkievit | rouwkievit |
diadeemkievit | lelkievit | |
goudsnippen | ||
goudsnip | ||
jacana's | ||
dwergjacana | lelieloper | |
strandlopers en snippen | ||
wulp | regenwulp | rosse grutto |
grutto | steenloper | kanoet |
kemphaan | krombekstrandloper | drieteenstrandloper |
bonte strandloper | kleine strandloper | poelsnip |
Afrikaanse snip* | terekruiter | rosse franjepoot |
oeverloper | witgat | Amerikaanse bosruiter |
groenpootruiter | poelruiter | bosruiter |
tureluur | ||
vechtkwartels | ||
gestreepte vechtkwartel | natalvechtkwartel | |
renvogels en vorkstaartplevieren | ||
rosse renvogel | Temmincks renvogel | dubbelbandrenvogel |
driebandrenvogel | bronsvleugelrenvogel | vorkstaartplevier |
steppevorkstaartplevier | rotsvorkstaartplevier | grijze vorkstaartplevier |
jagers | ||
Subantarctische grote jager | middelste jager | kleine jager |
kleinste jager |
Afrikaanse snip komt voor in AngolaPhoto: Derek Keats CC2.0 Generic no changes made
meeuwen | ||
vorkstaartmeeuw | grijskopmeeuw | kokmeeuw |
dwergmeeuw | Franklins meeuw | kleine mantelmeeuw |
kelpmeeuw | noddy | bonte stern |
dwergstern | damarastern | lachstern |
reuzenstern | zwarte stern | witvleugelstern |
witwangstern | Dougalls stern | visdief |
noordse stern | koningsstern | grote kuifstern |
grote stern | Afrikaanse schaarbek | |
keerkringvogels | ||
witstaartkeerkringvogel | roodsnavelkeerkringvogel | |
pinguïns of vetganzen | ||
zwartvoetpinguïn | ||
albatrossen | ||
grote albatros | geelbekalbatros | grijskopalbatros |
witkapalbatros | Salvins albatros | wenkbrauwalbatros |
koningsalbatros | ||
zuidelijke stormvogeltjes | ||
Wilsons stormvogeltje | ||
noordelijke stormvogeltjes | ||
stormvogeltje | vaal stormvogeltje | |
stormvogels en pijlstormvogels | ||
zuidelijke reuzenstormvogel | noordelijke reuzenstormvogel | Kaapse stormvogel |
langvleugelstormvogel | donsstormvogel | Antarctische prion |
witkinstormvogel | Kuhls pijlstormvogel | grote pijlstormvogel |
grauwe pijlstormvogel | noordse pijlstormvogel | |
ooievaars | ||
Afrikaanse gaper | zwarte ooievaar | Abdims ooievaar |
bisschopsooievaar | ooievaar | zadelbekooievaar |
Afrikaanse maraboe | Afrikaanse nimmerzat | |
genten | ||
Jan-van-gent | Kaapse Jan-van-gent | bruine gent |
slangenhalsvogels | ||
Afrikaanse slangenhalsvogel | ||
aalscholvers | ||
Afrikaanse dwergaalscholver | kroonaalscholver | grote aalscholver |
Kaapse aalscholver | kustaalscholver | |
pelikanen | ||
roze pelikaan | kleine pelikaan | |
schoenbekooievaar | ||
schoenbekooievaar | ||
hamerkop | ||
hamerkop |
schoenbekooievaar, vogel van AngolaPhoto: Bildflut in het publieke domein
reigers | ||
roerdomp | woudaap | Afrikaanse woudaap |
Afrikaanse tijgerroerdomp | blauwe reiger | zwartkopreiger |
reuzenreiger | purperreiger | grote zilverreiger |
middelste zilverreiger | kleine zilverreiger | Sharpes reiger |
zwarte reiger | koereiger | ralreiger |
madagaskarralreiger | roodbuikreiger | mangrovereiger |
kwak | witrugkwak | |
ibissen en lepelaars | ||
zwarte ibis | heilige ibis | geschubde ibis |
hadada-ibis | Afrikaanse lepelaar | |
secretarisvogel | ||
secretarisvogel | ||
visarenden | ||
visarend | ||
havikachtigen | ||
grijze wouw | kaalkopkiekendief | palmgier |
aasgier | wespendief | Afrikaanse koekoekswouw |
witkopgier | oorgier | kapgier |
witruggier | bateleur | Congolese slangenarend |
zwartborstslangenarend | bruine slangenarend | kleine grijze slangenarend |
vleermuiswouw | kroonarend | vechtarend |
Afrikaanse zwarte kuifarend | schreeuwarend | Wahlbergs arend |
dwergarend | Ayres' havikarend | savannearend |
steppearend | Cassins kuifarend | zwarte arend |
Afrikaanse havikarend | hagedisbuizerd | donkere zanghavik |
zanghavik | gabarhavik | bruine kiekendief |
Afrikaanse bruine kiekendief | steppekiekendief | grauwe kiekendief |
roodborsthavik | Afrikaanse havik | kameroenhavik |
shikra | Oost-Afrikaanse dwergsperwer | ovambosperwer |
Afrikaanse sperwer | zwarte havik | langstaarthavik |
zwarte wouw | Afrikaanse zeearend | buizerd |
Afrikaanse roodstaartbuizerd | augurbuizerd | |
kerkuilen | ||
Kaapse grasuil | kerkuil | |
uilen | ||
dwergooruil | Afrikaanse dwergooruil | zuidelijke witwangdwergooruil |
Afrikaanse oehoe | kleine oehoe | Shelleys oehoe |
Verreaux' oehoe | akoenoehoe | Pels visuil |
kleine visuil | geparelde dwerguil | Kaapse dwerguil |
Ituri-dwerguil | Afrikaanse bosuil | Afrikaanse velduil |
muisvogels | ||
bruine muisvogel | roodstuitmuisvogel | roodwangmuisvogel |
trogons | ||
narinatrogon | bandstaarttrogon | |
hoppen | ||
hop | ||
boomhoppen | ||
groene kakelaar | damara-kakelaar | zwarte boomhop |
Zuid-Afrikaanse boomhop | ||
hoornraven | ||
zuidelijke hoornraaf | ||
neushoornvogels | ||
dwergtok | kuiftok | Bradfields tok |
bonte tok | grijze tok | diksnaveltok |
zuidelijke geelsnaveltok | Monteiro's tok | zuidelijke roodsnaveltok |
damaratok | witkuiftok* | zwarte tok |
blauwkeelneushoornvogel | grijsoorneushoornvogel | bruinoorneushoornvogel |
witpootneushoornvogel | tromperneushoornvogel | fluitneushoornvogel |
witkuiftok, vogel uit AngolaPhoto: Tony Hisgett CC 2.0 Unported no changes made
ijsvogels | ||
kobaltijsvogel | glansijsvogel | malechietijsvogel |
witbuikijsvogel | Afrikaanse dwergijsvogel | bruinkopdwergijsvogel |
bruinkopdwergijsvogel | witkeelijsvogel | grijskopijsvogel |
senegalijsvogel | teugelijsvogel | bruinkapijsvogel |
gestreepte ijsvogel | Afrikaanse reuzenijsvogel | bonte ijsvogel |
bijeneters | ||
zwarte bijeneter | witkapbijeneter | dwergbijeneter |
blauwborstbijeneter | zwaluwstaartbijeneter | zwartkopbijeneter |
witkeelbijeneter | groene bijeneter | madagaskarbijeneter |
bijeneter | roze bijeneter | zuidelijke karmijnrode bijeneter |
scharrelaars | ||
scharrelaar | vorkstaartscharrelaar | vlagstaartscharrelaar |
roodkruinscharrelaar | breedbekscharrelaar | blauwkeelscharrelaar |
Afrikaanse baardvogels | ||
geelsnavelbaardvogel | kuifbaardvogel | grijskeelborstelneus |
Sladens borstelneus | Pels borstelneus | kaalkopbaardvogel |
geelkopbaardvogel | gespikkelde ketellapper | geelrugketellapper |
roodstuitketellapper | geelkeelketellapper | geelstuitketellapper |
geelvoorhoofdketellapper | geelvlekbaardvogel | geelparelbaardvogel |
miombabaardvogel | Kaapse baardvogel | witkopbaardvogel |
zwarthalsbaardvogel | roodbuikbaardvogel | dubbeltandbaardvogel |
honingspeurders | ||
dwerghoningspeurder | grijze honingspeurder | bruinrughoningspeurder |
bleke honingspeurder | kleinste honingspeurder | diksnavelhoningspeurder |
kleine honingspeurder | gevlekte honingspeurder | schubkeelhoningspeurder |
grote honingspeurder | lierstaarthoningspeurder | |
spechten | ||
Afrikaanse draaihals | Afrikaanse dwergspecht | Elliots specht |
kardinaalspecht | baardspecht | geelkruinspecht |
grijsgroene specht | olijfspecht | bruinoorspecht |
termietenspecht | groenrugspecht | Bennetts specht |
goudstaartspecht | ||
valkachtigen | ||
Afrikaanse dwergvalk | kleine torenvalk | torenvalk |
rotsvalk | grote torenvalk | grijze torenvalk |
Dickinsons torenvalk | roodkopsmelleken | roodpootvalk |
amoerroodpootvalk | boomvalk | Afrikaanse boomvalk |
lannervalk | slechtvalk | |
papegaaien van de Oude Wereld | ||
roodmaskeragapornis | perzikkopagapornis | |
papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld | ||
grijze roodstaartpapegaai | bruinnekpapegaai | congopapegaai |
Meyers papegaai | Rüppells papegaai | |
schreeuwvogels | ||
Kaapse breedbek | roodflankbreedbek | |
pitta's | ||
Angolapitta* | ||
rupsvogels | ||
witborstrupsvogel | Kaapse rupsvogel | Congolese rupsvogel |
roodschouderrupsvogel | purperrupsvogel | |
wielewalen en vijgvogels | ||
wielewaal | Afrikaanse wielewaal | blauwvleugelwielewaal |
maskerwielewaal | zwartvleugelwielewaal | |
Platysteiridae | ||
tapuitklauwier | bruinkeellelvliegenvanger | Angolese lelvliegenvanger |
zwartkeellelvliegenvanger | witstuitlelvliegenvanger | roodwanglelvliegenvanger |
Reichenows lelvliegenvanger | geelbuiklelvliegenvanger | Boultons vliegenvanger |
witflankvliegenvanger | priritvliegenvanger | westelijke savannevliegenvanger |
Angolese vliegenvanger |
AngolapittaPhoto: Derek Keats CC 2.0 Generic no changes made
vanga's | ||
helmklauwier | roodsnavelklauwier | roestbuikklauwier |
Retz' klauwier | gabelaklauwier | Afrikaanse klauwiervliegenvanger |
zwart-witte klauwiervliegenvanger | ||
Malaconotidae | ||
broebroe* | gambiapoederdonsklauwier | poederdonsklauwier |
bospoederdonsklauwier | gabonpoederdonsklauwier | Sabines poederdonsklauwier |
kleine tsjagra | zwartkruintsjagra | bruinkoptsjagra |
Lühders fiskaal | Angolese fiskaal | gabelafiskaal |
tropische fiskaal | moerasfiskaal | Burchells fiskaal |
zwarte fiskaal | bokmakierieklauwier | grijze bosklauwier |
oranje bosklauwier | veelkleurige bosklauwier | Reichenows bosklauwier |
bonte bosklauwier | spookklauwier | Monteiro's klauwier |
drongo's | ||
Sharpes drongo | gewone rechtstaartdrongo | treurdrongo |
bosdrongo | haarkuifdrongo | |
monarchen en waaierstaartvliegenvangers | ||
blauwkopkuifmonarch | roodbuikparadijsmonarch | gabonparadijsmonarch |
Bates' paradijsmonarch | Afrikaanse paradijsmonarch | |
klauwieren | ||
grauwe klauwier | kleine klapekster | Mackinnons klauwier |
noordelijke gekraagde klauwier | zuidelijke gekraagde klauwier | Souza's klauwier |
roodkopklauwier | eksterklauwier | witkruinklauwier |
kraaien | ||
Kaapse roek | schildraaf | |
Hyliotidae | ||
geelbuikhyliota | mashonahyliota | |
Stenostiridae | ||
turkooiskuifvliegenvanger | witstaartkuifvliegenvanger | |
mezen | ||
Rüppells mees | roestbuikmees | roetmees |
Carps mees | gabonmees | miombomees |
acaciamees | ||
buidelmezen | ||
acaciakapokmees | Kaapse kapokmees | |
leeuweriken | ||
sjirpleeuwerik | namibleeuwerik | benguelalangsnavelleeuwerik |
lijsterleeuwerik | bruinrugvinkleeuwerik | grijsrugvinkleeuwerik |
sabotaleeuwerik | savanneleeuwerik | roodnekleeuwerik |
Angolese leeuwerik | ratelleeuwerik | musleeuwerik |
roodkapleeuwerik | Starks leeuwerik | roodsnavelleeuwerik |
Nicatoridae | ||
grijskeelnicator | geelkeelnicator | |
Macrosphenidae | ||
groene krombek | geelbuikkrombek | roodkapkrombek |
Kaapse krombek | roodstuitrotszanger | baardgrasvogel |
gele langsnavelzanger | grijze langsnavelzanger | angolalangsnavelzanger |
hylia | meeshylia | |
Cisticolidae | ||
Salvadori's eremomela | geelbuikeremomela | groenkaperemomela |
roodkaperemomela | zwarthalseremomela | roesthalseremomela |
witkeelprinia | miombosavannezanger | kleine savannezanger |
gabandeerde savannezanger | Mekker-camaroptera | Harterts camaroptera |
geelbrauwcamaroptera | olijfgroene camaroptera | zwartkeelapalis |
maskerapalis | geelborstapalis | zwartrugapalis |
Goslings apalis | grijze apalis | bruinkopapalis |
roestflankprinia | zwartborstprinia | zebraprinia |
roodmaskergraszanger | witbrauwgraszanger | fluitgraszanger |
bosgraszanger | angolagraszanger | langstaartgraszanger |
ratelgraszanger | roodstaartgraszanger | rotsgraszanger |
jammergraszanger | Heuglins graszanger | luapulagraszanger |
moerasgraszanger | valleigraszanger | grote graszanger |
natalgraszanger | bruinkopgraszanger | zwartstaartgraszanger |
kortvleugelgraszanger | graszanger | kalaharigraszanger |
tinktinkgraszanger | dambograszanger | bleekkopgraszanger |
dwerggraszanger |
Broebroe, vogel van AngolaPhoto: Derek Keats CC 2.0 Generic no changes made
Acrocephalidae | ||
rietzanger | gele rietzanger | Kaapse rietzanger |
papyrusrietzanger | spotvogel | kleine karekiet |
kortvleugelkarekiet | grote karekiet | |
Locustellidae | ||
waaierstaartzanger | kameroenstruikzanger | moerasstruikzanger |
zwaluwen | ||
vale oeverzwaluw | oeverzwaluw | witbrauwzwaluw |
Brazza's zwaluw | vale rotszwaluw | boerenzwaluw |
Angolese zwaluw | zwarte zwaluw | witkeelzwaluw |
roodkruinzwaluw | parelborstzwaluw | benguelazwaluw |
Kaapse zwaluw | savannezwaluw | roodborstzwaluw |
moskeezwaluw | roodkeelklifzwaluw | Kaapse klifzwaluw |
gabonzwaluw | huiszwaluw | junglekamzwaluw |
witkopkamzwaluw | blauw-zwarte kamzwaluw | grijsstuitzwaluw |
buulbuuls | ||
dunsnavelbuulbuul | goudbuulbuul | zwartkraagbuulbuul |
roodstaartblada | kleine groenstaartblada | Hartlaubs buulbuul |
geelnekbuulbuul | geelborstbuulbuul | witstaartbuulbuul |
geelkraagbuulbuul | gevlekte buulbuul | moerasbuulbuul |
roodstaartbaardbuulbuul | Cassins baardbuulbuul | Reichenows baardbuulbuul |
dwergbuulbuul | Ansorges buulbuul | Alexanders buulbuul |
geelbaardbuulbuul | groene buulbuul | zingende gabonloofbuulbuul |
Kaapse loofbuulbuul | angolaloofbuulbuul | grijze loofbuulbuul |
Cabanis loofbuulbuul | kleine loofbuulbuul | Xaviers loofbuulbuul |
witkeelloofbuulbuul | grauwe buulbuul | maskerbuulbuul |
boszangers | ||
fluiter | fitis | Boultons boszanger |
Scotocercidae | ||
roodkapelfmonarch | ||
Sylviidae | ||
Ethiopische monnikstimalia | tuinfluiter | Kaapse meeszanger |
grasmus | ||
brilvogels | ||
oranjerivierbrilvogel | Afrikaanse brilvogel* | |
Pellorneidae | ||
bruine lijstertimalia | grijswanglijstertimalia | schubborstlijstertimalia |
witbuiklijstertimalia | ||
Leiothrichidae | ||
zuidelijke witstuitbabbelaar | zwartteugelbabbelaar | pijlpuntbabbelaar |
naaktwangbabbelaar | ||
echte boomkruipers | ||
Afrikaanse gevlekte boomkruiper | ||
ossenpikkers | ||
roodsnavelossenpikker | geelsnavelossenpikker | |
spreeuwen | ||
lelspreeuw | amethistspreeuw | vaalvleugelspreeuw |
kastanjevleugelspreeuw | witvleugelspreeuw | spitsstaartspreeuw |
purperkopglansspreeuw | grote glansspreeuw | Meves' langstaartglansspreeuw |
prachtglansspreeuw | pijlstaartglansspreeuw | groenstaartglansspreeuw |
roodschouderglansspreeuw | ||
lijsters | ||
Frasers kortpootlijster | witstaartlijster | Gurneys lijster |
acacialijster | kurrichanelijster | Kaapse lijster |
peliolijster | ||
vliegenvangers | ||
Kaapse vliegenvanger | fantivliegenvanger | grauwe vliegenvanger |
Cassins vliegenvanger | Böhms vliegenvanger | rouwvliegenvanger |
dofblauwe vliegenvanger | maricovliegenvanger | vale vliegenvanger |
lijstervliegenvanger | witbrauwbosvliegenvanger | Stricklands bosvliegenvanger |
grijskeelvliegenvanger | meesvliegenvanger | blauwgrijze vliegenvanger |
hererotapuit | Kaapse drongovliegenvanger | Angolese drongovliegenvanger |
vuurkapalethe | boswaaierstaart | streepkopwaaierstraat |
baardwaaierstaart | kalahariwaaierstaart | bruinrugwaaierstaart |
witbrauwwaaierstaart | grijsvleugeljanfrederik | witbrauwlawaaimaker |
roodkoplawaaimaker | Rands lawaaimaker | witkruinlawaaimaker |
holenlawaaimaker | zambesipalmlijster | gabonpalmlijster |
bruinborstalethe | Bocages janfrederik | gabela-akalat |
bonte vliegenvanger | withalsvliegenvanger | gekraagde roodstaart |
kortteenrotslijster | miomborotslijster | Afrikaanse roodborsttapuit |
karoospekvreter | woestijnspekvreter | zwarte miertapuit |
Kaapse miertapuit | congomiertapuit | bergtapuit |
Arnots miertapuit | tapuit | aardtapuit |
izabeltapuit | witkapmiertapuit | roodstaartspekvreter |
Afrikaanse brilvogel, vogel uit AngolaPhoto: Charles J Sharpe CC 4.0 International no changes made
honingzuigers | ||
roodpluimhoningzuiger | Anchieta's honingzuiger | bruine honingzuiger |
violetrughoningzuiger | violetstaarhoningzuiger | korststaarthoninguiger |
goudbandhoningzuiger | halsbandhoningzuiger | Reichenbachs honingzuiger |
groenkophoningzuiger | Bannermans honingzuiger | bruinrughoningzuiger |
olijfgroene honingzuiger | karmeliethoningziger | groenkeelhoningzuiger |
amethisthoningzuiger | roodborsthoningzuiger | Bocages honingzuiger |
bronshoningzuiger | olijfbuikhoningzuiger | westelijke miombohoningzuiger |
oostelijk miombohoningzuiger | berghoningzuiger | grote kraaghoningzuiger |
maricohoningzuiger | Shelly honingzuiger | gewone purperbandhoningzuiger |
Bouviers honingzuiger | roodbuikhoningzuiger | groenkruinhoningzuiger |
prachthoningzuiger | angolahoningzuiger | witbuikhoningzuiger |
ornaathoningzuiger | roethoningzuiger | Bates' honingzuiger |
koperhoningzuiger | ||
wevers | ||
roodsnavelbuffelwever | baardmanwever | mahaliwever |
roestwangwever | roodrugwever | republikeinwever |
zwartkeelprachtwever | roodkeelprachtwever | kuifprachtwever |
roodkopprachtwever | scharlaken wever | zwartkinwever |
dunbekwever | loangodunbekwever | zwartnekwever |
brilwever | Bocages wever | saffraanwever |
koningswever | bruinkeelwever | kleine textorwever |
maskerwever | fluweelwever | grote textorwever |
kastanjewever | driekleurwever | woudwever |
bruinkapwever | Preuss' wever | miombowever |
bruinstuitwever | roodkopwever | roodbekwever |
kortstaartwever | grenadierwever | roodvoorhoofdwever |
zwarte vuurwever | Napoleonwever | goudrugwever |
fluweelwidavink | spiegelwidavink | geelrugwidavink |
roodkeelwidavink | roodschouderwidavink | Hartlaubs widavink |
hanenstaartwidavink | dikbekwever | |
prachtvinken | ||
bleekkopnegervink | grijskopnegervink | bruinborstnegervink |
witborstnegervink | mierenpikker | halsbandastrild |
Angolese astrild | geelbuikastrild | groene druppelastrild |
Reichenows bergastrild | zwartstaartastrild | cinderella-astrild |
moerasastrild | oranjekaakje | sint-helenafazantje |
zwartkapastrild | elfenastrild | roodborstblauwsnavel |
roodkopblauwsnavel | purperastrild | Angolees blauwfazantje* |
blauwfazantje | granaatastrild | leigrijze astrild |
rode druppelastrild | bruine druppelastrild | melba-astrild |
wenerastrild | vuurvinkje | bruine amarant |
donkerrode amarant | bleekbekamarant | roze amarant |
bandvink | roodkopamadine | goudbuikje |
kwartelastrild | sprinkhaanastrild | gewoon ekstertje |
glansekstertje | reuzeneksterje | |
Viduidae | ||
dominicanerwida | breedstaartparadijswida | smalstaartparadijswida |
koningswida | staalvink | groene staalvink |
purperstaalvink | koekoekswever | |
mussen | ||
huismus | roestmus | Kaapse mus |
grijskopmus | mozambiquemus | Kaapse rotsmus |
kwikstaarten en piepers | ||
Kaapse kwikstaart | bergkwikstaart | gele kwikstaart |
Afrikaanse bonte kwikstaart | witte kwikstaart | kaneelpieper |
bospieper | langsnavelpieper | bruinrugpieper |
vaalrivierpieper | langpootpieper | gestreepte pieper |
boompieper | kortstaartpieper | savannepieper |
geelkeellangklauw | Fülleborns langklauw | roodkeellangklauw |
Grimwoods langklauw | ||
vinkachtigen | ||
mozambiquesijs | dunbekkanarie | geelvoorhoofdkanarie |
maskerkanarie | zwartkeelkanarie | zwavelkanarie |
geelbuikkanarie | witkeelkanarie | bergkanarie |
zwartwangkanarie | streepkopkanarie | geelkruinkanarie |
gorzen | ||
Cabanis' gors | acaciagors | Kaapse gors |
leeuwerikgors | zevenstrepengors |
Angolees blauwfazantjePhoto:Hans Hillewaert CC 3.0 Unported no changes made
reptielen | ||
onechte karetschildpad | soep- of groene zeeschildpad | warana of dwergschildpad |
(echte) karetschildpad | lederschildpad | gladrandklepschildpad |
stekelrandklepschildpad | panter- of luipaardschildpad | Afrikaanse moerasschildpad |
Okavango hinged terrapin | rugstreepdoosschildpad | dwarf hinged terrapin |
variable hinged terrapin | bruine klapborstschildpad | Afrikaanse drieklauw |
roodrugweekschildpad | ||
nijlkrokodil | Central African slendersnouted crocodile | breedvoorhoofdkrokodil |
Angolan tree agama | ground agama | Anchieta's agama |
Congo agama | Mucoso agama | stekelagame |
Schack's rock agama | ||
Angola blunt-tailed worm lizard | Zambezi blunt-tailed worm lizard | Welwitch's blunt-tailed worm lizard |
Anchieta's spade-snouted worm lizard | infuscate spade-snouted worm lizard | Luanda spade-snouted worm lizard |
confusing spade-snouted worm lizard | Vanderyst's spade-snouted worm lizard | Black round-headed worm lizard |
Kalahari round-headed worm lizard | ||
Angolan chameleon | lappenkameleon | Etienne's chameleon |
woestijnkameleon | Owen's three-horned chameleon | northern grass lizard |
Kaapse pootjesslang | Angola girdled lizard | Machado's girdled lizard |
Kaokoveld girdled lizard | ||
Bogert's flat gecko | Ansorge's leaf-toed gecko | button-scaled gecko |
Pulitzer's gecko | Fisher's gecko | Bayao's house gecko |
Benguela house gecko | western house gecko | long-headed house gecko |
huisgekko | forest house gecko | plume-tailed gecko |
Angolese dwerggekko | Bradfield's dwarf day gecko | Cape dwarf day gecko |
Hewitt's punctate gecko | Angola thick-toed gecko | Caricul thick-toed gecko |
Kaokoveld thick-toed gecko | punctate thick-toed gecko | woestijngekko |
Scherz's thick-toed gecko | rough-scaled thick-toed gecko | large-scaled thick-toed gecko |
Kalahari ground gecko | Van Zyl's web-footed gecko | common Namib day gecko |
Barnard's Namib day gecko | Benguella Namib day gecko | two-pored Namib day gecko |
Boulton's Namib day gecko | montane Namib day gecko | Angolan Namib day gecko |
blauwzwarte schildhagedis | Kalahari plated lizard | Laurent's plated lizard |
keeled plated lizard | black-lined plated lizard | zandschildhagedis |
reuzenschildhagedis* | Ellenberger's snake lizard | |
bushveld lizard | northern blue-tailed tree lizard | wstern rough-scaled lizard |
pale rough-scaled lizard | Cape rogh-scaled lizard | Overlaete's rough-scaled lizard |
small-scaled rough-scaled lizard | shovel-snouted lizard | reticulate desert lizard |
rough-scaled desert lizard | Laurent's sandveld lizard | Western sandveld lizard |
Benguella sand lizard | Haacke's sand lizard | Huntley's sand lizard |
Reuzenschildhagedis, reptiel AngolaPhoto:Bernard DUPONT CC 2.0 Generic no changes made
Geschiedenis
Angola Vredesonderhandelingen Nzinga en PortugezenPhoto: Publiek domein
In 1575 vestigden de Portugezen zich in Angola, in het huidige Luanda. Vanuit deze basis aan de kust leidde Portugal een bloeiende slavenhandel. In de 19de eeuw werd Angola formeel een Portugese kolonie en begin 20ste eeuw kwamen ook de binnenlanden in handen van de Portugezen. Van 1932 tot 1974 regeerde de Portugese dictator Salazar en werden antikoloniale bewegingen met harde hand onderdrukt. Rond 1960 begon een gewapende strijd tegen de Portugese overheersing, gevoerd door onderling sterk rivaliserende bewegingen. De drie belangrijkste hiervan waren ten eerste de marxistische Movimento Popular de Libertação de Angola (MPLA) vooral gesteund door de zuidelijke stammen en communistische bondgenoten; ten tweede de door de Ovimbundu en het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime gesteunde União Nacional para a Independência Total de Angola (UNITA) en ten derde de Frente Nacional de Libertação de Angola (FNLA) welke zijn steun vooral onder de noordelijke stammen en anticommunistische westerse landen genoot. Een geweldloze coup in Lissabon (de zogenaamde Anjerrevolutie) bracht een regering aan de macht die voorstander was van de onafhankelijkheid van de koloniën. Op 11 november 1975 werd de macht overgedragen aan de MPLA en werd de Volksrepubliek Angola uitgeroepen. Het land werd een eenpartijstaat met de MPLA als enige toegestane partij.
Onafhankelijkheid betekende voor Angola zeker geen vrede en stabiliteit. Onder de Angolese bevrijdingsbewegingen laaide de oude rivaliteit weer op en begon een zeer bloedige burgeroorlog die, enige onderbrekingen daargelaten, 27 jaar zou duren. De MPLA leidde tot 1990 het land volgens Marxistisch-leninistische ideologie. Met het einde van de Koude Oorlog werd in 1991 een meerpartijenstelsel ingevoerd. Maar de vrede die tussen beide partijen werd gesloten, was van korte duur. Na de verkiezingen van 1992 waarbij de MPLA als winnaar uit de bus kwam, laaide de strijd opnieuw op. De daarop volgende jaren voerde UNITA met hulp van Zuid-Afrika en de Verenigde Staten, een zeer gewelddadige strijd tegen de MPLA. Deze guerrillaoorlog kostte het leven aan honderdduizenden Angolezen en deed veel blanken het land verlaten. Bovendien ruïneerde het de economie en een groot deel van de infrastructuur. Het 'Lusaka vredesakkoord' dat in 1994 was gesloten, werd bij voortduring geschonden door zowel de MPLA als UNITA onder leiding van Jonas Savimbi.
Jonas Savimbi AngolaPhoto:Savimbi CC 3.0 Unported no changes made
Onder druk van de Verenigde Naties kwam in april 1997 een regering van nationale eenheid (Government of Unity and National Reconciliation (GURN) tot stand. Medio 1998 kwam het vredesproces echter opnieuw in een impasse. De VN trachtte de onderhandelingen weer op gang te brengen, maar de Angolese regering weigerde nog langer met Savimbi, de leider van UNITA, te praten. Eind 1998 werd de aanval ingezet op de UNITA-bolwerken Andulo en Bailundo, waarmee de burgeroorlog werd hervat. De rebellen sloegen hard terug. Ondanks VN-toezicht op het uitvoeren van het Lusaka-vredesproces en de demobilisatie bleken beide partijen zich op grote schaal te hebben herbewapend. Het vertrouwen van de Angolese regering in de rol van de VN was daarmee volledig verdwenen en het mandaat van de VN- monitoringmissie (MONUA) werd in februari 1999 beëindigd. De humanitaire situatie van de bevolking was inmiddels dramatisch verslechterd.
Eind jaren negentig werd UNITA steeds verder in het nauw gedreven en op 22 februari 2002 werd leider Savimbi in een vuurgevecht met het regeringsleger gedood. De dood van Savimbi maakte de weg vrij voor vredesonderhandelingen met het inmiddels zeer verzwakte UNITA. Deze onderhandelingen leidden op 4 april 2002 tot de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU).In juni 2003 vond het partijcongres van UNITA plaats. Op dit congres werd de voormalige vertegenwoordiger van UNITA in Parijs en Londen, Isaias Samakuva, verkozen tot nieuwe leider van UNITA.
Dos Santos en Lula Angola Photo:Wilson Dias /ABr CC 3.0 Brazil no changes made
Inmiddels is de veiligheidssituatie door de vrede in de meeste delen van het land sterk verbeterd. Wel bestaat er bij een groot deel van de bevolking angst voor de uitkomst van de komende verkiezingen. In de provincie Cabinda duurt het conflict tussen regeringstroepen en de naar onafhankelijkheid strevende FLEC-rebellen echter voort. In februari 2007 zegt president dos Santos in 2008 parlementsverkiezingen te organiseren en in 2009 presidentsverkiezingen. In juni 2008 komt het groene licht voor de parlementsverkiezingen later in het jaar, het zijn de eerste verkiezingen sinds 1992. In september 2008 wint de MPLA van President dos Santos met meer dan 80% van de stemmen de verkiezingen.
In december stelt president dos Santos voor om de verkiezingen nog jaren uit te stellen. In januari 2010 stemt het parlement daarmee in. In september 2012 worden de verkiezingen alsnog gehouden en opnieuw wint de MPLA en dos Santos blijft president. In mei 2014 wordt er een volkstelling gehouden, er zijn 24,3 miljoen Angolezen. In 2015 en 2016 bezet Angola een zetel in de Veilgheidsraad van de VN. In augustus 2017 wint de MPLA de verkiezingen, ondanks klachten van de oppositie. In 2018 wordt Jao Laurenco naast president van Angola ook voorzitter van de MPLA. In 2019 is er is er onrust vanwege brandstoftekort, een redelijk absurde situatie voor dit grote olie-exporterende land.
Bevolking
Bevolking AngolaPhoto: Jorg brino CC 4.0 International no changes made
In Angola wonen meer dan 29 miljoen mensen (2017).De bevolkingsdichtheid is laag en bedraagt ongeveer 24 inwoners per vierkante kilometer.
- De natuurlijke bevolkingsgroei bedraagt 3,52%.(2017)
- Geboortecijfer per 1000 inwoners is 44.20 (2017)
- Sterftecijfer per 1000 inwoners is 9.20 (2017)
- De levensverwachting is 60,2 jaar. (mannen 58,2 en vrouwen 61,8 jaar (2017)
Bevolkingssamenstelling:
De bevolking bestaat uit negen grote Bantu-groepen (met uitzondering van een Portugese minderheid in Luanda en een kleine groep Kung-nomaden). Deze negen Bantu-groepen zijn verdeeld in ongeveer honderd stammen. De Ovimbundu en Bakongo zijn daarvan de grootste.
Taal
Taalkaart PortugeesPhoto: Publiek domein
Officieel is Portugees de taal van Angola. Vooral in stedelijke gebieden spreekt bijna 85% van de bevolking Portugees. Verder worden er vele Bantoetalen (o.a. Chowke, Umbundu, Kikongo, Kmbundu en Oshiwambo) gesproken. De Angolese radio heeft programma's in 14 verschillende talen.
Godsdienst
Angola Kerk in LuandaPhoto: Valentina Buj CC 2.0 Generic no changes made
De meeste inwoners van Angola hangen inheemse godsdiensten aan. Gemeenschappen op het platteland van het land beoefenen animisme en andere inheemse religies. Er is ook een kleine islamitische gemeenschap. Verder zijn er christenen, verdeeld in rooms-katholieken (38%) en protestanten (15%). De grootste protestantse gemeenschappen zijn zijn Methodisten, Baptisten, Congregationalistsen (United Church of Christ) en leden van de Assemblies of God.
Samenleving
Staatsinrichting
Angola Assembleia NacionalPhoto: Fabio Vanin CC 3.0 Unported no changes made
De Republiek van Angola is een constitutionele republiek met een uit één Kamer bestaand parlement (Assembleia Nacional, oftewel de Nationale Vergadering). De Angolese grondwet dateert van 11 november 1975 en voorziet na de laatste herziening in augustus 1992, in een meerpartijensysteem. Het rechtssysteem is gebaseerd op Portugees- en gewoonterecht. De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht is in de grondwet vastgelegd.
De Republiek Angola (tot augustus 1992 Volksrepubliek Angola) is in naam een parlementaire meerpartijendemocratie, in de praktijk is het echter een republiek met een sterk presidentieel systeem. President José Eduardo dos Santos, die inmiddels 26 jaar aan de macht is, is opperbevelhebber van de strijdkrachten. Hij benoemt (en ontslaat) de overige leden van het kabinet, hij benoemt de rechters van het Hooggerechtshof en schrijft verkiezingen uit. Bestuurlijk is het land onderverdeeld in 18 provincies met aan het hoofd een gouverneur, bijgestaan door een vicegouverneur. Beiden worden door de president benoemd.
Politiek
Angola Bestuurlijke indelingPhoto:Golbez CC 3.0 Unported no changes made
Tijdens het vijfde partijcongres van de MPLA in december 2003 werd president Dos Santos, herkozen tot partijleider. De huidige minister voor Openbaar Bestuur, António Pitra Neto, werd door het congres tot vicevoorzitter van de MPLA verkozen, een nieuwe functie die door hetzelfde congres werd ingesteld. De Dos-Santos-loyalist (en voorheen getipt als diens opvolger) João Lourenço werd vervangen als Secretaris-generaal van de MPLA door de vice-voorzitter van de Nationale Vergadering, Julião Mateus Paulo. Hoewel president Dos Santos in 2001 had verklaard geen nieuwe ambtstermijn te ambiëren, zal hij zich naar verwachting opnieuw kandidaat stellen voor de volgende presidentsverkiezingen.
Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.
Economie
Vóór de onafhankelijkheid in 1975 was het vrij goed gesteld met de economie van Angola. De commerciële landbouwbedrijven waren voornamelijk in handen van blanke boeren. Met het vertrek van de Portugezen en het begin van de burgeroorlog stortte de economie zo goed als in. Van 1975 tot 1990 volgde de Angolese overheid een marxistische planeconomie, waarbij uiteindelijk zo'n 25% van de bedrijven in staats handen is gekomen. In 1990 ging het Programa de Recuperação Económica (economisch herstel programma) van start om een meer marktgericht beleid te bevorderen. Hervormingen kwamen echter nauwelijks van de grond.
Angola ExportPhoto: R Haussman, Cesar Hidalgo, et. al CC 3.0 Unported no changes made
Angola verkrijgt, gezien haar rijkdom aan natuurlijke grondstoffen zoals olie, goud en diamanten, voldoende inkomsten om een behoorlijk sociaaleconomisch beleid te kunnen voeren. Desondanks heeft de economie zich, door slecht economisch beleid, ondoorzichtige overheidsfinanciën en onvoldoende geschoold personeel niet duurzaam kunnen ontwikkelen. De hoge economische groei lijkt voornamelijk te zijn veroorzaakt door de snel toegenomen olieproductie en stijgende olieprijzen. Het begrotingstekort loopt naar verwachting verder op. De arbeidsproductiviteit in het land is laag en het werkloosheidspercentage hoog. Als gevolg van de burgeroorlog is de infrastructuur zo goed als vernietigd en miljoenen landmijnen zorgen ervoor dat een groot deel van het land nog steeds onbereikbaar is.
Angola Offshore OliewinningPhoto: Paulo César Santos in het publieke domein
Onder druk van het International Monetary Fund (IMF) en andere donoren gaf de Angolese regering KMPG opdracht een analyse op te stellen over de olie-industrie (en haar opbrengsten) in Angola. Het kritische onderzoeksrapport van KPMG is openbaar gemaakt en er is een contract gesloten met de aan de Wereldbank gelieerde International Finance Corporation (IFC) over de onafhankelijke audit van de nationale rekeningen. Bovendien is ook openheid betracht over de 'signing bonus' voor het tussen Sonangol (Angolese staatsoliemaatschappij) en Chevron Texaco gesloten contract over nieuwe olieboringen. Toch blijft de transparantie van overheidsuitgaven zeer problematisch. De relatie met het IMF verloopt hierdoor moeizaam.
Vakantie en Bezienswaardigheden
Angola StrandPhoto: Jlrsousa CC 2.0 Generic no changes made
Angola heeft in potentie veel te bieden aan toeristen, met name de kust en de natuur zijn interessant. Het grote probleem op dit moment is het chronische tekort aan hotelbedden, waardoor die bijna altijd bezet zijn en tegen een zéér hoge prijs aan de man worden gebracht. Daar komt nog bij dat de meeste hotels niet aan de normen van de westerse toerist voldoen en eigenlijk in snel tempo gesloopt of gerestaureerd zouden moeten worden.
Luanda AngolaPhoto: David Stanley CC 2.0 Generic no changes made
De Angolese overheid ziet ook wel dat het toerisme een grote bron van inkomsten kan worden, en stimuleert de laatste jaren de bouw van nieuwe hotels en de restauratie van al bestaande hotels. Het in 2010 georganiseerde voetbaltoernooi om de Afrika-cup zorgde wat dat betreft voor een stroomversnelling.
Er is zelfs een ministerie voor Hotels en Toerisme opgericht, die onder andere de ontwikkeling van de 1600 kilometer lange Atlantische kuststrook ter hand heeft genomen. De hoofdstad Luanda kent al een aantal bekende stranden: Ilha do Cabo, Mussulo, Palmeirinhas, Corimba en Santiago; in Benguela zijn dat Morena, Restinga, Caóta, Caotina, Naia Azul en Baia Farta.
Angola nationaal park IonaPhoto: Alfred Weidinger CC 2.0 Generic no changes made
Klimatologisch gezien kan men aan de kust het hele jaar door terecht, maar vooral in het droge seizoen, tussen mei en september, zijn hier veel toeristen te vinden. Voor de natuurliefhebbers is een bezoek aan de natuurparken Kwando, Cangandala, Quissama, Kameia, Bicuar, Mupa en Iona aan te raden.
Klik op de menuknop
bovenaan het scherm voor meer informatie
ANGOLA LINKS
Advertenties
• Angola Vliegtickets.nl
• Hotels Luanda
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over ANGOLA bij Bol.com
Nuttige links
Angola Reisstart (N+E)Angola Startnederland (N+E)
Willgoto Angola (N)