Landenweb.nl

ANGOLA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Portugees
  Hoofdstad  Luanda
  Oppervlakte  1.246.700 km²
  Inwoners  33,933,610
  (2021)
  Munteenheid  kwanza
  (AOA)
  Tijdsverschil  +0 (zomer +1)
  Web  .ao
  Code.  AGO
  Tel.  +244

To read about ANGOLA in English - click here

Hotels Angola

Geografie en Landschap

Geografie

Angola (Portugees: República de Angola) ligt in het zuidwesten van Afrika, ten zuiden van de evenaar, en grenst in het noorden aan de Democratische Republiek Congo (Congo-Kinshasa, 2421 km, exclusief Cabinda) en de Republiek Congo (Congo-Brazzaville, 231 km), in het zuiden aan Namibië (1427 km) en in het zuidoosten aan Zambia (1065 km). In het westen grenst Angola aan de Atlantische Oceaan met een kustlijn van ca. 1650 km. Het enorme land strekt zich ongeveer 960 kilometer landinwaarts uit.

De exclave Cabinda, grenzend aan de Atlantische Oceaan, is een Angolese provincie die ingeklemd ligt tussen de Democratische Republiek Congo in het zuiden en oosten en de Republiek Congo in het noorden. Het voormalige Portugese protectoraat (Portugees-Congo) heeft een oppervlakte van 7.270 km².

De oppervlakte van Angola bedraagt 1.246.700 km² en het land is daarmee ongeveer 37 keer zo groot dan Nederland. Wereldwijd zijn 23 landen groter dan Angola, in Afrika zijn maar zes landen, Algerije (2.381.741 km²), Democratische Republiek Congo (2.344.858 km²), Sudan (1.886.068 km²), Libië (1.759.540 km²), Tsjaad (1.284.000 km²) en Niger (1.267.000 km²), groter dan Angola.

advertentie

Angola SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Landschap

advertentie

Hoogste berg van Angola Morro de MocoPhoto: Benjamin Stauch in het publieke domein

Het landschap van Angola wordt vooral gekenmerkt door drie grote landschapstypes: de laaggelegen kuststrook, de heuvels en bergen en een uitgestrekt plateau. De kuststrook in het westen van Angola varieert in breedte van slechts 25 kilometer in de regio Benguela tot 150 kilometer in de regio Luanda in de vallei van de Cuanza-rivier.

Ten oosten van de kuststrook begint een strook van heuvels en bergen, in het noorden ongeveer 135 kilometer breed en in Centraal-Angola en naar het zuiden toe slechts 30 kilometer breed. Ten noorden van de Cuanza-rivier verandert het laagland geleidelijk in een heuvelachtig landschap met een hoogte van ca. 500 meter. Ten zuiden van de Cuanza-rivier stijgt het landschap spectaculair snel naar een hoogte van maximaal 2400 meter in de Serra da Chela bergketen in de provincie Huíla.

De rest van Angola, ca. 2/3 van het land, wordt ingenomen door het hooggelegen Bié-plateau, een onderdeel van het Centraal Afrikaanse Plateau, dat zich uitstrekt van het zuiden van de Democratische Republiek Congo tot in Namibië. De gemiddelde hoogte van het plateau bedraagt 1828 meter; de hoger gelegen delen hebben een gemiddelde hoogte van 2500 meter. De hoogste berg van Angola is de Morro de Moco, gelegen in de provincie Huambo, met een hoogte van 2619 meter. Andere hoge bergen in Angola zijn de Lupangue (2554 m), Ungungi (2511 m), Senha (2494 m), Mbuindo (2480 m), Vavele (2479 m), Chalima (2478 m), Catchimanha (2451 m), Tchila (2442 m) en Sacotiquite (2438 m).

In het zuidwesten van Angola ligt nog een uitloper van de Namibwoestijn of Namib, die doorloopt tot de Angolese stad Namibe. Het noordelijke deel van deze woestijn wordt ook wel Kaokoveldwoestijn genoemd en bestaat uit grindvlaktes, heuvels, valleien, zandduinen en zandvlaktes.

Namibwoestijn in AngolaPhoto: Erik Cleves Kristensen CC 2.0 Generic no changes made

Langste rivier van Angola is de CuanzaPhoto: Jlrsousa CC 2.0 Generic no changes made

Angola heeft een netwerk van rivieren, waarvan de meeste ontspringen in de bergregio. De belangrijkste rivieren van het land zijn de Cuanza (Kwanza) en de Kunene (Cunene). De Cuanza stroomt richting het noorden, de Kunene naar het zuiden, maar beiden stromen uiteindenlijk in de Atlantische Oceaan. De Cuanza is de langste (950 km) rivier die in zijn geheel in Angola ligt. De Kunene (1050 km) vormt in het zuiden van Angola de grens met Namibië en valt in zomers met een normale regenval nooit droog, in tegenstelling tot de meeste andere rivieren van Angola.

De Cuanza is vanaf de kust iets meer dan 200 kilometer bevaarbaar voor transportdoeleinden, de andere rivieren van Angola zijn nauwelijks bruikbaar voor dat doel, maar worden wel gebruikt voor onder andere irrigatie en hydro-elektriciteit. Andere belangrijke rivieren van Angola zijn de Cubango, Cuando, Cassai, Cuito en Chicapa. De grens met de Democratische Republiek Congo wordt gevormd door de machtige Zaïre (ook wel Congo).

ANGOLA LINKS

Advertenties
• Hotels Luanda
• VliegenNaar | Goedkope vliegtickets Angola
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over ANGOLA bij Bol.com

Nuttige links

Angola Startnederland (N+E)

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Lonely Planet

Oyebade, Adebayo / Culture and customs of Angola
Greenwood Press

Posthumus, Bram / Angola
Lm Publishers

Scafidi, Oscar / Angola
Bradt

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems