Landenweb.nl

ANGOLA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Portugees
  Hoofdstad  Luanda
  Oppervlakte  1.246.700 km²
  Inwoners  33,933,610
  (2021)
  Munteenheid  kwanza
  (AOA)
  Tijdsverschil  +0 (zomer +1)
  Web  .ao
  Code.  AGO
  Tel.  +244

To read about ANGOLA in English - click here

Geografie en Landschap

Geografie

Angola (Portugees: República de Angola) ligt in het zuidwesten van Afrika, ten zuiden van de evenaar, en grenst in het noorden aan de Democratische Republiek Congo (Congo-Kinshasa, 2421 km, exclusief Cabinda) en de Republiek Congo (Congo-Brazzaville, 231 km), in het zuiden aan Namibië (1427 km) en in het zuidoosten aan Zambia (1065 km). In het westen grenst Angola aan de Atlantische Oceaan met een kustlijn van ca. 1650 km. Het enorme land strekt zich ongeveer 960 kilometer landinwaarts uit.

De exclave Cabinda, grenzend aan de Atlantische Oceaan, is een Angolese provincie die ingeklemd ligt tussen de Democratische Republiek Congo in het zuiden en oosten en de Republiek Congo in het noorden. Het voormalige Portugese protectoraat (Portugees-Congo) heeft een oppervlakte van 7.270 km².

De oppervlakte van Angola bedraagt 1.246.700 km² en het land is daarmee ongeveer 37 keer zo groot dan Nederland. Wereldwijd zijn 23 landen groter dan Angola, in Afrika zijn maar zes landen, Algerije (2.381.741 km²), Democratische Republiek Congo (2.344.858 km²), Sudan (1.886.068 km²), Libië (1.759.540 km²), Tsjaad (1.284.000 km²) en Niger (1.267.000 km²), groter dan Angola.

advertentie

Angola SatellietfotoPhoto: Publiek domein

Landschap

advertentie

Hoogste berg van Angola Morro de MocoPhoto: Benjamin Stauch in het publieke domein

Het landschap van Angola wordt vooral gekenmerkt door drie grote landschapstypes: de laaggelegen kuststrook, de heuvels en bergen en een uitgestrekt plateau. De kuststrook in het westen van Angola varieert in breedte van slechts 25 kilometer in de regio Benguela tot 150 kilometer in de regio Luanda in de vallei van de Cuanza-rivier.

Ten oosten van de kuststrook begint een strook van heuvels en bergen, in het noorden ongeveer 135 kilometer breed en in Centraal-Angola en naar het zuiden toe slechts 30 kilometer breed. Ten noorden van de Cuanza-rivier verandert het laagland geleidelijk in een heuvelachtig landschap met een hoogte van ca. 500 meter. Ten zuiden van de Cuanza-rivier stijgt het landschap spectaculair snel naar een hoogte van maximaal 2400 meter in de Serra da Chela bergketen in de provincie Huíla.

De rest van Angola, ca. 2/3 van het land, wordt ingenomen door het hooggelegen Bié-plateau, een onderdeel van het Centraal Afrikaanse Plateau, dat zich uitstrekt van het zuiden van de Democratische Republiek Congo tot in Namibië. De gemiddelde hoogte van het plateau bedraagt 1828 meter; de hoger gelegen delen hebben een gemiddelde hoogte van 2500 meter. De hoogste berg van Angola is de Morro de Moco, gelegen in de provincie Huambo, met een hoogte van 2619 meter. Andere hoge bergen in Angola zijn de Lupangue (2554 m), Ungungi (2511 m), Senha (2494 m), Mbuindo (2480 m), Vavele (2479 m), Chalima (2478 m), Catchimanha (2451 m), Tchila (2442 m) en Sacotiquite (2438 m).

In het zuidwesten van Angola ligt nog een uitloper van de Namibwoestijn of Namib, die doorloopt tot de Angolese stad Namibe. Het noordelijke deel van deze woestijn wordt ook wel Kaokoveldwoestijn genoemd en bestaat uit grindvlaktes, heuvels, valleien, zandduinen en zandvlaktes.

advertentie

Namibwoestijn in AngolaPhoto: Erik Cleves Kristensen CC 2.0 Generic no changes made

Langste rivier van Angola is de CuanzaPhoto: Jlrsousa CC 2.0 Generic no changes made

Angola heeft een netwerk van rivieren, waarvan de meeste ontspringen in de bergregio. De belangrijkste rivieren van het land zijn de Cuanza (Kwanza) en de Kunene (Cunene). De Cuanza stroomt richting het noorden, de Kunene naar het zuiden, maar beiden stromen uiteindenlijk in de Atlantische Oceaan. De Cuanza is de langste (950 km) rivier die in zijn geheel in Angola ligt. De Kunene (1050 km) vormt in het zuiden van Angola de grens met Namibië en valt in zomers met een normale regenval nooit droog, in tegenstelling tot de meeste andere rivieren van Angola.

De Cuanza is vanaf de kust iets meer dan 200 kilometer bevaarbaar voor transportdoeleinden, de andere rivieren van Angola zijn nauwelijks bruikbaar voor dat doel, maar worden wel gebruikt voor onder andere irrigatie en hydro-elektriciteit. Andere belangrijke rivieren van Angola zijn de Cubango, Cuando, Cassai, Cuito en Chicapa. De grens met de Democratische Republiek Congo wordt gevormd door de machtige Zaïre (ook wel Congo).

Klimaat

Klimaattabel Luanda, hoofdstad van AngolaPhoto: Hedwig in Washington, CC 3.0 Unported no changes made

Het klimaat van Angola varieert door de hoogteverschillen en is afhankelijk van de breedtegraad, maar wordt het meest beïnvloed door de relatief koele Benguela Golfstroom, die met name de temperatuur aan de kuststrook draaglijk houdt en de regenval beperkt. In brede zin kan Angola verdeeld worden in vier klimatologische zones: het noorden, met zware regenval en hoge temperaturen; het centraal plateau, vrij droog met gemiddelde temperaturen rond 19ºC en koude nachten; de koele en relatief droge kustvlakte; en tenslotte een uitloper van de Namibwoestijn in het zuiden van Angola met droogte en zeer hoge temperaturen.

Angola kent twee seizoenen: het regenachtige zomerseizoen start officieel op 15 september. De warmste maanden zijn september en oktober, het regenen begint ernstige vormen aan te nemen vanaf november tot in mei. Het droge en koelere seizoen wordt ook wel 'cacimbo' genoemd en duurt van mei tot en met september. Deze periode wordt wel gekenmerkt door loodgrijze luchten en zware ochtendmist, die vaak pas rond het middaguur oplost. In de hoofdstad Luanda valt in deze periode geen druppel regen. Juli en augustus zijn de koelste maanden. De provincies waar de meeste regen valt zijn Cabinda, Malanje, Uíge, Lunda Norte, Lunda Sul, Moxico, Cuando Cubango en Cunene.

Benggala Golfstroom, beïnvloed het kimaat van AngolaPhoto: Castell CC 4.0 International no changes made

In het noorden van Angola, waar het hoogland niet meer boven de 1000 meter komt, en in de exclave Cabinda, heerst een tropisch klimaat met een regenseizoen dat duurt van half oktober tot half mei in het westen en van half september tot april in het oosten. Jaarlijks valt er in dit deel van Angola meer dan 1000 mm neerslag. In het westen schijnt de zon relatief weinig, van februari tot en met juni maar zes uur per dag, van juli tot en met januari maar vier of vijf uur per dag. Dit komt door de zware bewolking die boven het gebied hangt, zelfs in het droge seizoen. In het het oosten schijnt de zon gemiddeld veel langer, zeker in het droge seizoen.

Planten en Dieren

Planten

Angola is de thuisbasis van minstens 8000 plantensoorten, waarvan er 1260 endemisch zijn, en daarmee komt Angola op de tweede plaats van landen in Afrika met endemische plantensoorten. Ongeveer de helft van het land, inclusief de binnenlandse hoogvlaktes in de provincies Moxico, Bié, Malanje en Lunda Norte, is bedekt met open tropisch bos of 'miombo'. 30% van Angola is bedekt met savannen of droog tropisch bos; 5% van het binnenlands plateau en de provincies Huambo, Bié, Kwanza Sul en Huíla zijn bedekt met grasland en weides; 2% van het land is bedekt met tropisch regenwoud of 'maiombe'. Dit regenwoud huist bijzondere boomsoorten, onder andere de duurste en op één na duurste houtsoort ter wereld, repectievelijk van de m'pingo of (Afrikaanse) grenadille en de Afrikaanse sandelhoutboom Osyris lanceolata, en verder de ebbenhoutboom.

M'pingo, een vn de duurste houtsoorten ter wereldPhoto: Abu Shawka, CC 4.0 International no changes made

Tropisch regenwoud is nog te vinden in de provincies Uíge en Lunda Norte, maar wordt sterk bedreigd door landbouwactiviteiten en houtkap. Andere types vegetatie zijn het Afrikaanse bergbos boven een hoogte van 2000 meter en de dichte boomsavannes met voornamelijk de mopane-boom, een onderfamilie van de vlinderbloemenfamilie. Dit landschap, in het zuiden van Angola in droge, warme gebieden tussen de 200 en 1150 meter hoog, komt voornamelijk voorin Cuando Cubango en de Cunene-provincies. De mopane kan groeien als struik en als boom, kan tot 18 meter hoog worden en is een belangrijke voedselbron voor verschillende dieren, waaronder olifanten en de rups van de nachtpauwoog.

Mopane-bosPhoto: Van Staden Joggie CC 3.0 Unported no changes made.

In de Namib-woestijn, 0,5% van de oppervlakte van Angola en gelegen in het zuidwesten van het Angola, groeit een unieke plant, de tumboa (Weltwitschia mirabilis). Deze plant heeft brede bladeren van enkele meters lengte die op de woestijngrond liggen.

Weltwitschia Mirabilis AngolaPhoto: Freddy Weber in het publieke domein

Ook de Afrikaanse baobab of apenbroodboom komt op vrij grote schaal voor in het droge semi-aride klimaat ten noorden, oosten en met name ten zuiden van de hoofdstad Luanda.

In Angola staat de boom, met een stamomtrek van wel zeven meter en een hoogte tot 25 meter, bekend onder de Kimbundu-naam 'imbondeiro'. De stam herbergt in het regenzeizoen duizenden liters water en ook van het zaad en het fruit wordt door de plaatselijke bevolking gretig gebruik gemaakt.

Imbondeiro of Afrikaase baobabPhoto: Alfred Weidinger CC2.0 Generic no changes made

Dieren

Zoölogen schatten in dat Angola de thuisbasis is van 275 zoogdiersoorten, 78 amfibiesoorten, 227 reptielsoorten (waarvan 19 endemisch), 915 vogelsoorten en 300 insectensoorten. De beste plaats om deze dieren in hun natuurlijke omgeving te zien, zijn de zes nationale parken, die echter niet allemaal in een al te beste staat verkeren.

De nationale parken Mupa, Cameia en Bicuar zijn eigenlijk alleen op papier als nationale parken te beschouwen; middelen, infrastructuur, behoud en informatie zijn zwaar onder de maat, stroperij en aantasting van het milieu door menselijk toedoen zijn aan de orde van de dag. Met het Iona National Park, Cangandala National Park en het Kissama National Park gaat het wat beter, alleen in het laatste park mogen toeristen komen en zijn faciliteiten voorhanden.

Het nationale dier van Angola is de bedreigde reuzensabelantilope, met hoorns tot 1,5 meter lang en voorkomend in een klein gebied tussen de stad Cuango en de rivier Luando.

reuzensabelantilope, nationaal dier van AngolaPhoto: Charles J. Sharp CC 4.0 International no changes made

Van een aantal dieren hieronder is alleen de Engelse naam bekend

zoogdieren
grote otterspitsmuisCongo goudmolkortneusolifantspitsmuis
Zuid-Afrikaanse olifantspitsmuisklipolifantspitsmuisviertenige olifantspitsmuis
aardvarkenzuidelijke boomklipdassteppe- of geelvlekklipdas
Kaapse klipdas, dassie of rotsklipdassavanneolifantWest-Afrikaanse lamantijn
gouden angwantibopottoZuid-Afrikaanse galago
dwerggalagozuidelijke kielnagelgalagomoerasmeerkat
dwergmeerkatmalbrouckroodstaartmeerkat
knevelmeerkatdiadeemmeerkatbrazzameerkat
grote witneusmeerkatkroon- of Graymeerkatmantel- of grijswangmangabey
kuifmangabeygele baviaanbeer- of Kaapse baviaan
zuidelijke franjeaapwestelijke gorillachimpansee

zuidelijke franjeaap (Colobus angolensis) komt bijna niet meer voor in Angola Photo: Ryan E. Poplin CC 2.0 Generic no changes made

zoogdieren
Bocage's mole-ratDamara molratMechow's mole-rat
rots- of dassieratLord Derby's scaly-tailed squirrelbeecroftstekelstaarteekhoorn
springhaasdamaragrondeekhoornFunisciurus bayonii
congo-eekhoornfire-footed rope squirrelkleine zonne-eekhoorn
Smith's bush squirreloliepalmeekhoornAngolese Afrikaanse hazelmuis
Kellen's hazelmuiskleine oren hazelmuisMonard's hazelmuis
Rock hazelmuisStone hazelmuisAnkole molrat
pygmee rotsmuisShortridge's rockmuisgrijs klimmen muis
aalstreepmuisNyika klimmen muisAfrikaanse boommuis
gerbil- of ransuilmuisgambiahamsterratZuid-Afrikaanse renmuis
aalstreepgrasmuisgestreepte grasmuisveeltepelmuis
Afrikaanse dwergmuisAfrikaanse roodneusratstreepmuis

Rots- of dassieratPhoto: Vernon Swanepoel CC 2.0 Unported no changes made

zoogdieren
Woosnam's broad-headed mouseHildegarde's broad-headed mouseMidden-Afrikaans konijn
Jamesons rode rotshaasKaapse haasblack-tailed tree rat
Zuid-Afrikaanse egelreddish-gray musk shrewheather shrew
bicolored musk shrewlesser red musk shrewmoonshine shrew
swamp musk shrewblackish white-toothed shrewAfrican black shrew
African giant shrewsmall-footed shrewRoosvelt's shrew
lesser gray-brown musk shrewturbo shrewgreater dwarf shrew
climbing shrewpalmvleerhond (foto)Angolan epauletted fruit bat
Peters's epauletted fruit batlesser Angolan epauletted fruit batWahlberg's epauletted fruit bat
Dobson's epauletted fruit batFranquetvleerhondhamerkopvleerhond
angolaroezetHayman's dwarf epauletted fruit batkleine epaulettenvleerhond
kraagvleerhondD'Anchieta's fruit batnijlroezet of nijlrousette
Afrikaanse langtongvleerhondDamara woolly batAngolan hairy bat
Rufous mouse-eared batwelwitschvleermuissilvered bat
Beatrix's batMachado's butterfly batbutterfly bat
Anchieta's pipistrellebroad-headed pipistrelleAngolan long-eared bat
Moloney's mimic batCape serotineyellow serotine
bananendwergvleermuiskleinste vleermuisZulu serotine
Schlieffen's batRüppell's pipistrellerusty pipistrelle
white-bellied lesser house batdark-winged lesser house batwhite-bellied yellow bat
Natal long-fingered batAnsorge's free-tailed batNigerian free-tailed bat
little free-tailed batangola vrijstaartvleermuiswhite-bellied free-tailed bat
large-eared free-tailed batEgyptian free-tailed batAfrican sheath-tailed bat
Pel's pouched batmauritiusgrafvleermuisBate's slit-faced bat
ruigharige spleetneusvleermuisintermediate slit-faced batlarge-eared slit-faced bat
dwarf slit-faced batThebaanse spleetneusvleermuisGeoffroy's horseshoe bat
Darling's horseshoe batDent's horseshoe batRüppell's horseshoe bat
landerhoefijzerneusSwinny'shorseshoe batSundevall's roundleaf bat
giant roundleaf batNoack's roundleaf batdriebladvleermuis

PalmvleehondPhoto: Fritz Geller-Grimm, CC 2.5 Generic no changes made

zoogdieren
reuzenschubdierTemmincks, Kaaps of steppenschubdierlangstaartschubdier
tree pangolindwergvinvisAntarctische dwergvinvis
noordse vinvisBrydevinvisblauwe vinvis
gewone vinvisbultrugzuidkaper of Australische walvis
potvisdwergpotvisdwarf sperm whale
spitssnuitdolfijn van de Blainvillespitssnuitdolfijn van Graydolfijn van Cuvier
Havisidedolfijnrough-toothed dolphintuimelaar
slanke of Pantropische gevlekte dolfijngestreepte dolfijnAtlantische vlekdolfijn
langsnuit- of spinnerdolfijnsarawakdolfijn of dolfijn van Fraserorka of zwaardwalvis
dwerggriendzwarte zwaardwalvisIndische griend
witlipdolfijn
cheeta of jachtluipaardcaracalAfrikaanse goudkat
zwartvoetkatAfrikaanse wilde katserval
leeuwluipaard of panterAfrikaanse civetkat
miombogenetgenetkatroestgenet
pardelrollermoerasmangoestangolakoesimanse
vosmangoest of rode meerkatAngolan slender mongooseslanke mangoest
dwergmangoestEgyptische ichneumonwitstaartmangoest
zebramangoest of mungogrijze meerkatstokstaartje
gevlekte hyenabruine hyena of strandwolfaardwolf
Kaapse of Kamavosgestreepte jakhalszadeljakhals
grootoorvos of lepelhondAfrikaanse wilde hond of hyenahondgestreepte bunzing of zorilla
witnekwezelhoningdas of ratelvlekhalsotter
Kaapse otterCameroon clawless otterKaapse pelsrob
zuidelijke zeeolifant

Moerasmangoest, roofdier AngolaPhoto: Derek Keats (Johannesburg, South-Africa) CC 2.0 Generic no changes made

zoogdieren
Chapman's zebrasteppe- of gewone zebraHartmann's bergzebra
south-central black rhinocerossouth-western black rhinocerosknobbelzwijn
boszwijnnijlpaardwaterdwerghert
angolagiraffehartenbeestLichtensteinantilope
blauwe, gestreepte of gewone gnoelierantilope of topispringbok
Kirk's of damaradikdikklipspringerorbi
steenbokantilope of steenbokkiekaffer- of Afrikaanse buffelbongo
elandantilopebosboksitatoenga of moerasantilope
grote koedoezwartrugduikerblauwe duiker
zwartvoorhoofdduikergeelrugduikergewone duiker of duikerbok
Roan- of paardantilopesabel- of zwarte paardantilopegems- of spiesbok
impala of rooibokwaterboklitschiewaterbok of lechwe
pukurietbok

angolagiraffePhoto: Charles James Sharpe, CC 4.0 International no changes made

De nationale vogel van Angola is de roodkuiftoerako.

Roodkuiftoerako, nationale vogel van AngolaPhoto: William Warby CC 2.0 Generic no changes made

struisvogelachtigen
struisvogel
eendachtigen
witwangfluiteendrosse fluiteendwitrugeend
knobbeleendHartlaubs eendnijlgans
spoorwiekgansAfrikaanse dwergeendHottentottaling
Kaapse slobeendslobeendAfrikaanse zwarte eend
geelsnaveleendKaapse talingroodsnavelpijlstaart
bruine krooneendAfrikaanse stekelstaart
parelhoenders
helmparelhoenzwart parelhoenkuifparelhoen
kroonparelhoen
fazantachtigen
kwartelblauwe kwartelharlekijnkwartel
Hartlaubs frankolijnGrants frankolijngeschubde frankolijn
roodsnavelfrankolijnSwierstra's frankolijnSwainsons frankolijn
roodkeelfrankolijnkuiffrankolijnCoquifrankolijn
witkeelfrankolijnLathams frankolijnroodvleugelfrankolijn
Finsch' frankolijnArchers frankolijn
flamingo's
flamingokleine flamingo
futen
dodaarsfuutgeoorde fuut
duiven
rotsduifgespikkelde duifAfrikaanse houtduif
olijfduifbronsnekduifkaneeltortel
treurtortelroodoogtortelKaapse tortel
palmtortelsmaragdvlekduifstaalvlekduif
tamboerijnduifBrehmers duifmaskerduif
Afrikaanse papegaaiduif*

Afrikaanse papegaaiduif, duivensoort in AngolaPhoto: Bernard DUPONT CC 2.0 Generic no changes made

zandhoenders
namaquazandhoengeelkeelzandhoendubbelbandzandhoen
bont zandhoen
trappen
koritrapLudwigs trapDenhams trap
senegaltrapRüppels trapZuid-Afrikaanse kuiftrap
botswanatrapzwartbuiktrap
toerako's
reuzentoerakogroene toerakoSchalows toerako
zwartsnaveltoerakogeelsnaveltoerakoroodkuiftoerako
Lady Ross' toerakovale toerako
koekoeken
koekoekSenegalese spoorkoekoekmonniksspoorkoekoek
koperstaartspoorkoekoekwenkbrauwspoorkoekoekzwarte spoorkoekoek
blauwe geelsnavelmalkohakuifkoekoekLevaillants koekoek
jacobijnkoekoekdiksnavelkoekoekdiederikkoekoek
Klaas' koekoekgeelkeelkoekoeksmaragdkoekoek
grijze langstaartkoekoekbruine langstaartkoekoekzwarte koekoek
heremietkoekoekAfrikaanse koekoekgabonspoorkoekoek
nachtzwaluwen
nachtzwaluwwimpelnachtzwaluwroodwangnachtzwaluw
zwartschoudernachtzwaluwroethalsnachtzwaluwruwenzorinanachtzwaluw
moerasnachtzwaluwrotsnachtzwaluwlangstaartnachtzwaluw
gabonnachtzwaluw
giezwaluwen
gierzwaluwiturigierzwaluwmoerasgierzwaluw
Cassins gierzwaluwBöhms gierzwaluwshoagierzwauw
alpengierzwaluwgeschubde berggierzwaluwbaobabgierzwaluw
vale gierzwaluwKaapse gierzwaluwdamaragierzwaluw
huisgierzwaluwhorusgierzwaluwkaffergierzwaluw
Afrikaanse palmgierzwaluw
donsstaartrallen
parelvlekralbruinvlekralroodborstral
ugallaralBöhms ralstrepenral
rallen, koetjes en waterhoenders
Afrikaanse waterralkwartelkoningAfrikaanse kwartelkoning
porseleinhoenAfrikaans waterhoenwaterhoen
knobbelmeerkoetAfrikaans purperhoensmaragdpurperkoet
nkulenguralAfrikaans porseleinhoenzwart porseleinhoen
kleinst waterhoen
fuutkoeten
watertrapper

parelvlekralPhoto: Francesco Veronesi CC 2.0 Generic no changes made

kraanvogels
grijze kroonkraanvogelzwarte kroonkraanvogellelkraanvogel
grielen
watergrielKaapse griel
krokodilwachters
krokodilwachter
kluten
kluutsteltkluut
scholeksters
scholeksterAfrikaanse zwarte scholekster
kieviten en plevieren
zilverplevierAziatische goudplevierSmidsplevier
Kaspische plevierherdersplevierstrandplevier
bontbekplevierdriebandplevierForbes' plevier
vale strandplevierKaapse plevierlangteenkievit
sporenkievitwitkruinkievitrouwkievit
diadeemkievitlelkievit
goudsnippen
goudsnip
jacana's
dwergjacanalelieloper
strandlopers en snippen
wulpregenwulprosse grutto
gruttosteenloperkanoet
kemphaankrombekstrandloperdrieteenstrandloper
bonte strandloperkleine strandloperpoelsnip
Afrikaanse snip*terekruiterrosse franjepoot
oeverloperwitgatAmerikaanse bosruiter
groenpootruiterpoelruiterbosruiter
tureluur
vechtkwartels
gestreepte vechtkwartelnatalvechtkwartel
renvogels en vorkstaartplevieren
rosse renvogelTemmincks renvogeldubbelbandrenvogel
driebandrenvogelbronsvleugelrenvogelvorkstaartplevier
steppevorkstaartplevierrotsvorkstaartpleviergrijze vorkstaartplevier
jagers
Subantarctische grote jagermiddelste jagerkleine jager
kleinste jager

Afrikaanse snip komt voor in AngolaPhoto: Derek Keats CC2.0 Generic no changes made

meeuwen
vorkstaartmeeuwgrijskopmeeuwkokmeeuw
dwergmeeuwFranklins meeuwkleine mantelmeeuw
kelpmeeuwnoddybonte stern
dwergsterndamarasternlachstern
reuzensternzwarte sternwitvleugelstern
witwangsternDougalls sternvisdief
noordse sternkoningssterngrote kuifstern
grote sternAfrikaanse schaarbek
keerkringvogels
witstaartkeerkringvogelroodsnavelkeerkringvogel
pinguïns of vetganzen
zwartvoetpinguïn
albatrossen
grote albatrosgeelbekalbatrosgrijskopalbatros
witkapalbatrosSalvins albatroswenkbrauwalbatros
koningsalbatros
zuidelijke stormvogeltjes
Wilsons stormvogeltje
noordelijke stormvogeltjes
stormvogeltjevaal stormvogeltje
stormvogels en pijlstormvogels
zuidelijke reuzenstormvogelnoordelijke reuzenstormvogelKaapse stormvogel
langvleugelstormvogeldonsstormvogelAntarctische prion
witkinstormvogelKuhls pijlstormvogelgrote pijlstormvogel
grauwe pijlstormvogelnoordse pijlstormvogel
ooievaars
Afrikaanse gaperzwarte ooievaarAbdims ooievaar
bisschopsooievaarooievaarzadelbekooievaar
Afrikaanse maraboeAfrikaanse nimmerzat
genten
Jan-van-gentKaapse Jan-van-gentbruine gent
slangenhalsvogels
Afrikaanse slangenhalsvogel
aalscholvers
Afrikaanse dwergaalscholverkroonaalscholvergrote aalscholver
Kaapse aalscholverkustaalscholver
pelikanen
roze pelikaankleine pelikaan
schoenbekooievaar
schoenbekooievaar
hamerkop
hamerkop

schoenbekooievaar, vogel van AngolaPhoto: Bildflut in het publieke domein

reigers
roerdompwoudaapAfrikaanse woudaap
Afrikaanse tijgerroerdompblauwe reigerzwartkopreiger
reuzenreigerpurperreigergrote zilverreiger
middelste zilverreigerkleine zilverreigerSharpes reiger
zwarte reigerkoereigerralreiger
madagaskarralreigerroodbuikreigermangrovereiger
kwakwitrugkwak
ibissen en lepelaars
zwarte ibisheilige ibisgeschubde ibis
hadada-ibisAfrikaanse lepelaar
secretarisvogel
secretarisvogel
visarenden
visarend
havikachtigen
grijze wouwkaalkopkiekendiefpalmgier
aasgierwespendiefAfrikaanse koekoekswouw
witkopgieroorgierkapgier
witruggierbateleurCongolese slangenarend
zwartborstslangenarendbruine slangenarendkleine grijze slangenarend
vleermuiswouwkroonarendvechtarend
Afrikaanse zwarte kuifarendschreeuwarendWahlbergs arend
dwergarendAyres' havikarendsavannearend
steppearendCassins kuifarendzwarte arend
Afrikaanse havikarendhagedisbuizerddonkere zanghavik
zanghavikgabarhavikbruine kiekendief
Afrikaanse bruine kiekendiefsteppekiekendiefgrauwe kiekendief
roodborsthavikAfrikaanse havikkameroenhavik
shikraOost-Afrikaanse dwergsperwerovambosperwer
Afrikaanse sperwerzwarte haviklangstaarthavik
zwarte wouwAfrikaanse zeearendbuizerd
Afrikaanse roodstaartbuizerdaugurbuizerd
kerkuilen
Kaapse grasuilkerkuil
uilen
dwergooruilAfrikaanse dwergooruilzuidelijke witwangdwergooruil
Afrikaanse oehoekleine oehoeShelleys oehoe
Verreaux' oehoeakoenoehoePels visuil
kleine visuilgeparelde dwerguilKaapse dwerguil
Ituri-dwerguilAfrikaanse bosuilAfrikaanse velduil
muisvogels
bruine muisvogelroodstuitmuisvogelroodwangmuisvogel
trogons
narinatrogonbandstaarttrogon
hoppen
hop
boomhoppen
groene kakelaardamara-kakelaarzwarte boomhop
Zuid-Afrikaanse boomhop
hoornraven
zuidelijke hoornraaf
neushoornvogels
dwergtokkuiftokBradfields tok
bonte tokgrijze tokdiksnaveltok
zuidelijke geelsnaveltokMonteiro's tokzuidelijke roodsnaveltok
damaratokwitkuiftok*zwarte tok
blauwkeelneushoornvogelgrijsoorneushoornvogelbruinoorneushoornvogel
witpootneushoornvogeltromperneushoornvogelfluitneushoornvogel

witkuiftok, vogel uit AngolaPhoto: Tony Hisgett CC 2.0 Unported no changes made

ijsvogels
kobaltijsvogelglansijsvogelmalechietijsvogel
witbuikijsvogelAfrikaanse dwergijsvogelbruinkopdwergijsvogel
bruinkopdwergijsvogelwitkeelijsvogelgrijskopijsvogel
senegalijsvogelteugelijsvogelbruinkapijsvogel
gestreepte ijsvogelAfrikaanse reuzenijsvogelbonte ijsvogel
bijeneters
zwarte bijeneterwitkapbijeneterdwergbijeneter
blauwborstbijeneterzwaluwstaartbijeneterzwartkopbijeneter
witkeelbijenetergroene bijenetermadagaskarbijeneter
bijeneterroze bijeneterzuidelijke karmijnrode bijeneter
scharrelaars
scharrelaarvorkstaartscharrelaarvlagstaartscharrelaar
roodkruinscharrelaarbreedbekscharrelaarblauwkeelscharrelaar
Afrikaanse baardvogels
geelsnavelbaardvogelkuifbaardvogelgrijskeelborstelneus
Sladens borstelneusPels borstelneuskaalkopbaardvogel
geelkopbaardvogelgespikkelde ketellappergeelrugketellapper
roodstuitketellappergeelkeelketellappergeelstuitketellapper
geelvoorhoofdketellappergeelvlekbaardvogelgeelparelbaardvogel
miombabaardvogelKaapse baardvogelwitkopbaardvogel
zwarthalsbaardvogelroodbuikbaardvogeldubbeltandbaardvogel
honingspeurders
dwerghoningspeurdergrijze honingspeurderbruinrughoningspeurder
bleke honingspeurderkleinste honingspeurderdiksnavelhoningspeurder
kleine honingspeurdergevlekte honingspeurderschubkeelhoningspeurder
grote honingspeurderlierstaarthoningspeurder
spechten
Afrikaanse draaihalsAfrikaanse dwergspechtElliots specht
kardinaalspechtbaardspechtgeelkruinspecht
grijsgroene spechtolijfspechtbruinoorspecht
termietenspechtgroenrugspechtBennetts specht
goudstaartspecht
valkachtigen
Afrikaanse dwergvalkkleine torenvalktorenvalk
rotsvalkgrote torenvalkgrijze torenvalk
Dickinsons torenvalkroodkopsmellekenroodpootvalk
amoerroodpootvalkboomvalkAfrikaanse boomvalk
lannervalkslechtvalk
papegaaien van de Oude Wereld
roodmaskeragapornisperzikkopagapornis
papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld
grijze roodstaartpapegaaibruinnekpapegaaicongopapegaai
Meyers papegaaiRüppells papegaai
schreeuwvogels
Kaapse breedbekroodflankbreedbek
pitta's
Angolapitta*
rupsvogels
witborstrupsvogelKaapse rupsvogelCongolese rupsvogel
roodschouderrupsvogelpurperrupsvogel
wielewalen en vijgvogels
wielewaalAfrikaanse wielewaalblauwvleugelwielewaal
maskerwielewaalzwartvleugelwielewaal
Platysteiridae
tapuitklauwierbruinkeellelvliegenvangerAngolese lelvliegenvanger
zwartkeellelvliegenvangerwitstuitlelvliegenvangerroodwanglelvliegenvanger
Reichenows lelvliegenvangergeelbuiklelvliegenvangerBoultons vliegenvanger
witflankvliegenvangerpriritvliegenvangerwestelijke savannevliegenvanger
Angolese vliegenvanger

AngolapittaPhoto: Derek Keats CC 2.0 Generic no changes made

vanga's
helmklauwierroodsnavelklauwierroestbuikklauwier
Retz' klauwiergabelaklauwierAfrikaanse klauwiervliegenvanger
zwart-witte klauwiervliegenvanger
Malaconotidae
broebroe*gambiapoederdonsklauwierpoederdonsklauwier
bospoederdonsklauwiergabonpoederdonsklauwierSabines poederdonsklauwier
kleine tsjagrazwartkruintsjagrabruinkoptsjagra
Lühders fiskaalAngolese fiskaalgabelafiskaal
tropische fiskaalmoerasfiskaalBurchells fiskaal
zwarte fiskaalbokmakierieklauwiergrijze bosklauwier
oranje bosklauwierveelkleurige bosklauwierReichenows bosklauwier
bonte bosklauwierspookklauwierMonteiro's klauwier
drongo's
Sharpes drongogewone rechtstaartdrongotreurdrongo
bosdrongohaarkuifdrongo
monarchen en waaierstaartvliegenvangers
blauwkopkuifmonarchroodbuikparadijsmonarchgabonparadijsmonarch
Bates' paradijsmonarchAfrikaanse paradijsmonarch
klauwieren
grauwe klauwierkleine klapeksterMackinnons klauwier
noordelijke gekraagde klauwierzuidelijke gekraagde klauwierSouza's klauwier
roodkopklauwiereksterklauwierwitkruinklauwier
kraaien
Kaapse roekschildraaf
Hyliotidae
geelbuikhyliotamashonahyliota
Stenostiridae
turkooiskuifvliegenvangerwitstaartkuifvliegenvanger
mezen
Rüppells meesroestbuikmeesroetmees
Carps meesgabonmeesmiombomees
acaciamees
buidelmezen
acaciakapokmeesKaapse kapokmees
leeuweriken
sjirpleeuweriknamibleeuwerikbenguelalangsnavelleeuwerik
lijsterleeuwerikbruinrugvinkleeuwerikgrijsrugvinkleeuwerik
sabotaleeuweriksavanneleeuwerikroodnekleeuwerik
Angolese leeuwerikratelleeuwerikmusleeuwerik
roodkapleeuwerikStarks leeuwerikroodsnavelleeuwerik
Nicatoridae
grijskeelnicatorgeelkeelnicator
Macrosphenidae
groene krombekgeelbuikkrombekroodkapkrombek
Kaapse krombekroodstuitrotszangerbaardgrasvogel
gele langsnavelzangergrijze langsnavelzangerangolalangsnavelzanger
hyliameeshylia
Cisticolidae
Salvadori's eremomelageelbuikeremomelagroenkaperemomela
roodkaperemomelazwarthalseremomelaroesthalseremomela
witkeelpriniamiombosavannezangerkleine savannezanger
gabandeerde savannezangerMekker-camaropteraHarterts camaroptera
geelbrauwcamaropteraolijfgroene camaropterazwartkeelapalis
maskerapalisgeelborstapaliszwartrugapalis
Goslings apalisgrijze apalisbruinkopapalis
roestflankpriniazwartborstpriniazebraprinia
roodmaskergraszangerwitbrauwgraszangerfluitgraszanger
bosgraszangerangolagraszangerlangstaartgraszanger
ratelgraszangerroodstaartgraszangerrotsgraszanger
jammergraszangerHeuglins graszangerluapulagraszanger
moerasgraszangervalleigraszangergrote graszanger
natalgraszangerbruinkopgraszangerzwartstaartgraszanger
kortvleugelgraszangergraszangerkalaharigraszanger
tinktinkgraszangerdambograszangerbleekkopgraszanger
dwerggraszanger

Broebroe, vogel van AngolaPhoto: Derek Keats CC 2.0 Generic no changes made

Acrocephalidae
rietzangergele rietzangerKaapse rietzanger
papyrusrietzangerspotvogelkleine karekiet
kortvleugelkarekietgrote karekiet
Locustellidae
waaierstaartzangerkameroenstruikzangermoerasstruikzanger
zwaluwen
vale oeverzwaluwoeverzwaluwwitbrauwzwaluw
Brazza's zwaluwvale rotszwaluwboerenzwaluw
Angolese zwaluwzwarte zwaluwwitkeelzwaluw
roodkruinzwaluwparelborstzwaluwbenguelazwaluw
Kaapse zwaluwsavannezwaluwroodborstzwaluw
moskeezwaluwroodkeelklifzwaluwKaapse klifzwaluw
gabonzwaluwhuiszwaluwjunglekamzwaluw
witkopkamzwaluwblauw-zwarte kamzwaluwgrijsstuitzwaluw
buulbuuls
dunsnavelbuulbuulgoudbuulbuulzwartkraagbuulbuul
roodstaartbladakleine groenstaartbladaHartlaubs buulbuul
geelnekbuulbuulgeelborstbuulbuulwitstaartbuulbuul
geelkraagbuulbuulgevlekte buulbuulmoerasbuulbuul
roodstaartbaardbuulbuulCassins baardbuulbuulReichenows baardbuulbuul
dwergbuulbuulAnsorges buulbuulAlexanders buulbuul
geelbaardbuulbuulgroene buulbuulzingende gabonloofbuulbuul
Kaapse loofbuulbuulangolaloofbuulbuulgrijze loofbuulbuul
Cabanis loofbuulbuulkleine loofbuulbuulXaviers loofbuulbuul
witkeelloofbuulbuulgrauwe buulbuulmaskerbuulbuul
boszangers
fluiterfitisBoultons boszanger
Scotocercidae
roodkapelfmonarch
Sylviidae
Ethiopische monnikstimaliatuinfluiterKaapse meeszanger
grasmus
brilvogels
oranjerivierbrilvogelAfrikaanse brilvogel*
Pellorneidae
bruine lijstertimaliagrijswanglijstertimaliaschubborstlijstertimalia
witbuiklijstertimalia
Leiothrichidae
zuidelijke witstuitbabbelaarzwartteugelbabbelaarpijlpuntbabbelaar
naaktwangbabbelaar
echte boomkruipers
Afrikaanse gevlekte boomkruiper
ossenpikkers
roodsnavelossenpikkergeelsnavelossenpikker
spreeuwen
lelspreeuwamethistspreeuwvaalvleugelspreeuw
kastanjevleugelspreeuwwitvleugelspreeuwspitsstaartspreeuw
purperkopglansspreeuwgrote glansspreeuwMeves' langstaartglansspreeuw
prachtglansspreeuwpijlstaartglansspreeuwgroenstaartglansspreeuw
roodschouderglansspreeuw
lijsters
Frasers kortpootlijsterwitstaartlijsterGurneys lijster
acacialijsterkurrichanelijsterKaapse lijster
peliolijster
vliegenvangers
Kaapse vliegenvangerfantivliegenvangergrauwe vliegenvanger
Cassins vliegenvangerBöhms vliegenvangerrouwvliegenvanger
dofblauwe vliegenvangermaricovliegenvangervale vliegenvanger
lijstervliegenvangerwitbrauwbosvliegenvangerStricklands bosvliegenvanger
grijskeelvliegenvangermeesvliegenvangerblauwgrijze vliegenvanger
hererotapuitKaapse drongovliegenvangerAngolese drongovliegenvanger
vuurkapaletheboswaaierstaartstreepkopwaaierstraat
baardwaaierstaartkalahariwaaierstaartbruinrugwaaierstaart
witbrauwwaaierstaartgrijsvleugeljanfrederikwitbrauwlawaaimaker
roodkoplawaaimakerRands lawaaimakerwitkruinlawaaimaker
holenlawaaimakerzambesipalmlijstergabonpalmlijster
bruinborstaletheBocages janfrederikgabela-akalat
bonte vliegenvangerwithalsvliegenvangergekraagde roodstaart
kortteenrotslijstermiomborotslijsterAfrikaanse roodborsttapuit
karoospekvreterwoestijnspekvreterzwarte miertapuit
Kaapse miertapuitcongomiertapuitbergtapuit
Arnots miertapuittapuitaardtapuit
izabeltapuitwitkapmiertapuitroodstaartspekvreter

Afrikaanse brilvogel, vogel uit AngolaPhoto: Charles J Sharpe CC 4.0 International no changes made

honingzuigers
roodpluimhoningzuigerAnchieta's honingzuigerbruine honingzuiger
violetrughoningzuigervioletstaarhoningzuigerkorststaarthoninguiger
goudbandhoningzuigerhalsbandhoningzuigerReichenbachs honingzuiger
groenkophoningzuigerBannermans honingzuigerbruinrughoningzuiger
olijfgroene honingzuigerkarmeliethoningzigergroenkeelhoningzuiger
amethisthoningzuigerroodborsthoningzuigerBocages honingzuiger
bronshoningzuigerolijfbuikhoningzuigerwestelijke miombohoningzuiger
oostelijk miombohoningzuigerberghoningzuigergrote kraaghoningzuiger
maricohoningzuigerShelly honingzuigergewone purperbandhoningzuiger
Bouviers honingzuigerroodbuikhoningzuigergroenkruinhoningzuiger
prachthoningzuigerangolahoningzuigerwitbuikhoningzuiger
ornaathoningzuigerroethoningzuigerBates' honingzuiger
koperhoningzuiger
wevers
roodsnavelbuffelweverbaardmanwevermahaliwever
roestwangweverroodrugweverrepublikeinwever
zwartkeelprachtweverroodkeelprachtweverkuifprachtwever
roodkopprachtweverscharlaken weverzwartkinwever
dunbekweverloangodunbekweverzwartnekwever
brilweverBocages weversaffraanwever
koningsweverbruinkeelweverkleine textorwever
maskerweverfluweelwevergrote textorwever
kastanjeweverdriekleurweverwoudwever
bruinkapweverPreuss' wevermiombowever
bruinstuitweverroodkopweverroodbekwever
kortstaartwevergrenadierweverroodvoorhoofdwever
zwarte vuurweverNapoleonwevergoudrugwever
fluweelwidavinkspiegelwidavinkgeelrugwidavink
roodkeelwidavinkroodschouderwidavinkHartlaubs widavink
hanenstaartwidavinkdikbekwever
prachtvinken
bleekkopnegervinkgrijskopnegervinkbruinborstnegervink
witborstnegervinkmierenpikkerhalsbandastrild
Angolese astrildgeelbuikastrildgroene druppelastrild
Reichenows bergastrildzwartstaartastrildcinderella-astrild
moerasastrildoranjekaakjesint-helenafazantje
zwartkapastrildelfenastrildroodborstblauwsnavel
roodkopblauwsnavelpurperastrildAngolees blauwfazantje*
blauwfazantjegranaatastrildleigrijze astrild
rode druppelastrildbruine druppelastrildmelba-astrild
wenerastrildvuurvinkjebruine amarant
donkerrode amarantbleekbekamarantroze amarant
bandvinkroodkopamadinegoudbuikje
kwartelastrildsprinkhaanastrildgewoon ekstertje
glansekstertjereuzeneksterje
Viduidae
dominicanerwidabreedstaartparadijswidasmalstaartparadijswida
koningswidastaalvinkgroene staalvink
purperstaalvinkkoekoekswever
mussen
huismusroestmusKaapse mus
grijskopmusmozambiquemusKaapse rotsmus
kwikstaarten en piepers
Kaapse kwikstaartbergkwikstaartgele kwikstaart
Afrikaanse bonte kwikstaartwitte kwikstaartkaneelpieper
bospieperlangsnavelpieperbruinrugpieper
vaalrivierpieperlangpootpiepergestreepte pieper
boompieperkortstaartpiepersavannepieper
geelkeellangklauwFülleborns langklauwroodkeellangklauw
Grimwoods langklauw
vinkachtigen
mozambiquesijsdunbekkanariegeelvoorhoofdkanarie
maskerkanariezwartkeelkanariezwavelkanarie
geelbuikkanariewitkeelkanariebergkanarie
zwartwangkanariestreepkopkanariegeelkruinkanarie
gorzen
Cabanis' gorsacaciagorsKaapse gors
leeuwerikgorszevenstrepengors

Angolees blauwfazantjePhoto:Hans Hillewaert CC 3.0 Unported no changes made

reptielen
onechte karetschildpadsoep- of groene zeeschildpadwarana of dwergschildpad
(echte) karetschildpadlederschildpadgladrandklepschildpad
stekelrandklepschildpadpanter- of luipaardschildpadAfrikaanse moerasschildpad
Okavango hinged terrapinrugstreepdoosschildpaddwarf hinged terrapin
variable hinged terrapinbruine klapborstschildpadAfrikaanse drieklauw
roodrugweekschildpad
nijlkrokodilCentral African slendersnouted crocodilebreedvoorhoofdkrokodil
Angolan tree agamaground agamaAnchieta's agama
Congo agamaMucoso agamastekelagame
Schack's rock agama
Angola blunt-tailed worm lizardZambezi blunt-tailed worm lizardWelwitch's blunt-tailed worm lizard
Anchieta's spade-snouted worm lizardinfuscate spade-snouted worm lizardLuanda spade-snouted worm lizard
confusing spade-snouted worm lizardVanderyst's spade-snouted worm lizardBlack round-headed worm lizard
Kalahari round-headed worm lizard
Angolan chameleonlappenkameleonEtienne's chameleon
woestijnkameleonOwen's three-horned chameleonnorthern grass lizard
Kaapse pootjesslangAngola girdled lizardMachado's girdled lizard
Kaokoveld girdled lizard
Bogert's flat geckoAnsorge's leaf-toed geckobutton-scaled gecko
Pulitzer's geckoFisher's geckoBayao's house gecko
Benguela house geckowestern house geckolong-headed house gecko
huisgekkoforest house geckoplume-tailed gecko
Angolese dwerggekkoBradfield's dwarf day geckoCape dwarf day gecko
Hewitt's punctate geckoAngola thick-toed geckoCaricul thick-toed gecko
Kaokoveld thick-toed geckopunctate thick-toed geckowoestijngekko
Scherz's thick-toed geckorough-scaled thick-toed geckolarge-scaled thick-toed gecko
Kalahari ground geckoVan Zyl's web-footed geckocommon Namib day gecko
Barnard's Namib day geckoBenguella Namib day geckotwo-pored Namib day gecko
Boulton's Namib day geckomontane Namib day geckoAngolan Namib day gecko
blauwzwarte schildhagedisKalahari plated lizardLaurent's plated lizard
keeled plated lizardblack-lined plated lizardzandschildhagedis
reuzenschildhagedis (foto)Ellenberger's snake lizard
bushveld lizardnorthern blue-tailed tree lizardwstern rough-scaled lizard
pale rough-scaled lizardCape rogh-scaled lizardOverlaete's rough-scaled lizard
small-scaled rough-scaled lizardshovel-snouted lizardreticulate desert lizard
rough-scaled desert lizardLaurent's sandveld lizardWestern sandveld lizard
Benguella sand lizardHaacke's sand lizardHuntley's sand lizard

Reuzenschildhagedis, reptiel AngolaPhoto:Bernard DUPONT CC 2.0 Generic no changes made

ANGOLA LINKS

Advertenties
• Angola Vliegtickets.nl
• Hotels Luanda
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over ANGOLA bij Bol.com

Nuttige links

Angola Reisstart (N+E)
Angola Startnederland (N+E)
Willgoto Angola (N)