Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalPortugees
   HoofdstadLuanda
   Oppervlakte1.246.700 km²
   Inwoners31.648.066 (mei 2019)
   Munteenheidkwanza (AOA)
   Tijdsverschil+0 (zomer +1)
   Web | Code | Tel..ao | AGO | +244

Algemeen

Angola ligt in het zuidwesten van Afrika, ten zuiden van de evenaar, en grenst in het noorden aan de Democratische Republiek Congo (Congo-Kinshasa, 2421 km, exclusief Cabinda) en de Republiek Congo (Congo-Brazzaville, 231 km), in het zuiden aan Namibië (1427 km) en in het zuidoosten aan Zambia (1065 km). In het westen grenst Angola aan de Atlantische Oceaan met een kustlijn van ca. 1650 km.
De exclave Cabinda, grenzend aan de Atlantische Oceaan, is een Angolese provincie die ingeklemd ligt tussen de Democratische Republiek Congo in het zuiden en oosten en de Republiek Congo in het noorden. Het voormalige Portugese protectoraat (Portugees-Congo) heeft een oppervlakte van 7270 km².
De oppervlakte van Angola bedraagt 1.246.700 km² en het land is daarmee ongeveer 37 keer zo groot dan Nederland. Wereldwijd zijn 23 landen groter dan Angola, in Afrika zijn maar zes landen, Algerije (2.381.741 km²), Democratische Republiek Congo (2.344.858 km²), Sudan (1.886.068 km²), Libië (1.759.540 km²), Tsjaad (1.284.000 km²) en Niger (1.267.000 km²), groter dan Angola.

Angola Satellietfoto: Publiek domein

Landschap

Hoogste berg van Angola Morro de Moco Foto:Benjamin Stauch

Het landschap van Angola wordt vooral gekenmerkt door drie grote landschapstypes: de laaggelegen kuststrook, de heuvels en bergen en een uitgestrekt plateau. De kuststrook in het westen van Angola varieert in breedte van slechts 25 kilometer in de regio Benguela tot 150 kilometer in de regio Luanda in de vallei van de Cuanza-rivier.
Ten oosten van de kuststrook begint een strook van heuvels en bergen, in het noorden ongeveer 135 kilometer breed en in Centraal-Angola en naar het zuiden toe slechts 30 kilometer breed. Ten noorden van de Cuanza-rivier verandert het laagland geleidelijk in een heuvelachtig landschap met een hoogte van ca. 500 meter. Ten zuiden van de Cuanza-rivier stijgt het landschap spectaculair snel naar een hoogte van maximaal 2400 meter in de Serra da Chela bergketen in de provincie Huíla.
De rest van Angola, ca. 2/3 van het land, wordt ingenomen door het hooggelegen Bié-plateau, een onderdeel van het Centraal Afikaanse Plateau, dat zich uitstrekt van het zuiden van de Democratische Republiek Congo tot in Namibië. De gemiddelde hoogte van het plateau bedraagt 1828 meter; de hoger gelegen delen hebben een gemiddelde hoogte van 2500 meter. De hoogste berg van Angola is de Morro de Moco, gelegen in de provincie Huambo, met een hoogte van 2619 meter. Andere hoge bergen in Angola zijn de Lupangue (2554 m), de Ungungi (2511 m), de Senha (2494 m), Mbuindo (2480 m), Vavele (2479 m), Chalima (2478 m), Catchimanha (2451 m), Tchila (2442 m) en Sacotiquite (2438 m).
In het zuidwesten van Angola ligt nog een uitloper van de Namibwoestijn of Namib, die doorloopt tot de Angolese stad Namibe. Het noordelijke deel van deze woestijn wordt ook wel Kaokoveldwoestijn genoemd en bestaat uit grindvlaktes, heuvels, valleien, zandduinen en zandvlaktes.

Namibwoestijn in Angola
foto: Erik Cleves Kristensen, Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

Langste rivier van Angola is de Cuanza
foto: jlrsousa, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic no changes made

Angola heeft een netwerk van rivieren, waarvan de meeste ontspringen in de bergregio. De belangrijkste rivieren van het land zijn de Cuanza (Kwanza) en de Kunene (Cunene). De Cuanza stroomt richting het noorden, de Kunene naar het zuiden, maar beiden stromen uiteindenlijk in de Atlantische Oceaan. De Cuanza is de langste (950 km) rivier die in zijn geheel in Angola ligt. De Kunene (1050 km) vormt in het zuiden van Angola de grens met Namibië en valt in zomers met een normale regenval nooit droog, in tegenstelling tot de meeste andere rivieren van Angola.
De Cuanza is vanaf de kust iets meer dan 200 kilometer bevaarbaar voor transportdoeleinden, de ander rivieren van Angola zijn nauwelijks bruikbaar voor dat doel maar worden wel gebruikt voor onde andere irrigatie en hydro-elekriciteit. Andere belangrijke rivieren van Angola zijn de Cubango, Cuando, Cassai, Cuito en Chicapa. De grens met de Democratische Republiek Congo word gevormd door de machtige Zaire (ook wel Congo).

Klimaat

Klimaattabel Luanda, hoofdstad van Angola
afbeelding: Hedwig in Washington, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Het klimaat van Angola wordt getemperd door de relatief koele Benguela Golfstroom langs de kust en het hoogland in Centraal-Angola. Het resultaat is een subtropisch klimaat in vrijwel het hele land. Van mei tot augustus, de winterperiode op het zuidelijk halfrond, is een koele, droge periode (Cacimbo), terwijl het in de zomerperiode zeer warm, klam en regenachtig kan zijn van midden-september tot april in het noordoosten, van midden-oktober tot april in Centraal-Angola en van november tot maart in het zuiden. Langs de kust tot aan de hoofdstad Luanda duurt het regenseizoen mar van februari tot april, in het uiterste zuidoosten van Angola heerst zelfs een (semi)woestijnklimaat.

In het noorden van Angola, waar het hoogland niet meer boven de 1000 meter komt, en in de exclave Cabinda, heerst een tropisch klimaat met een regenseizoen dat duurt van half oktober tot half mei in het westen en van half september tot april in het oostelijke gedeelte van Noord-Angola. Jaarlijks valt er in dit deel van Angola meer dan 1000 mm neerslag. In het westen schijnt de zon relatief weinig, van februari tot en met juni maar zes uur per dag, van juli tot en met januari maar vier of vijf uur per dag. Dit komt door de zware bewolking die boven het gebied hangt, zelfs in het droge seizoen. In het het oosten schijnt de zon gemiddeld veeel langer, zeker in het droge seizoen.

Planten

Weltwitschia Mirabilis Angola Foto:Freddy Weber

In de Namib-woestijn, gelegen in het zuidwesten van het land, groeit een unieke plant de tumboa (Weltwitschia mirabilis). Deze plant heeft twee brede bladeren van enkele meters lengte die op de woestijngrond liggen. De baobab (apenbroodboom) komt ook voor in Angola.

Dieren

Wildebeest Angola Foto:Stefan Swanepoel

Typische savannedieren leven op het Bié-plateau zoals leeuwen, hyena’s, olifanten, wildebeesten, zebra’s en antilopen. Ook apen, nijlpaarden en krokodillen hebben hier hun leefgebied. Voor het voortbestaan van de sabelantilope, de gorilla, de zwarte neushoorn en de Angola-giraffe wordt gevreesd. Vogelsoorten, waaronder flamingo’s, komen in grote hoeveelheden voor.

ANGOLA LINKS

Advertenties
• Angola Vliegtickets.nl
• Hotels Luanda
• Luanda Vliegtickets WTC
• Accommodaties Angola
• Luanda Vliegtickets Tix.nl
• Eliza was here

Nuttige links

Angola Reisstart (N+E)
Angola Startnederland (N+E)
Romans over Angola (N)
Willgoto Angola (N)
Schrijf uw artikel over ANGOLA

Bronnen


BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Oyebade, Adebayo / Culture and customs of Angola
Greenwood Press

Stead, Mike / Angola
Lonely Planet

laatst bijgewerkt oktober 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems