Landenweb.nl

ETHIOPIE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Amhaars
  Hoofdstad  Addis Abeba
  Oppervlakte  1.104.300 km²
  Inwoners  119,711,028
  (2021)
  Munteenheid  birr
  (ETB)
  Tijdsverschil  +2
  Web  .et
  Code.  ETH
  Tel.  +251

To read about ETHIOPIA in English - click here

Hotels Ethiopie

Geografie en Landschap

Geografie

Ethiopië ligt in OostAfrika. Ethiopië ligt precies tussen de evenaar en de Steenbokskeerkring in. Ethiopië grenst in het westen aan Soedan, in het noorden aan Eritrea, in het oosten aan Djibouti en Somalië en in het zuiden aan Kenia De oppervlakte van Ethiopië is ruim 1,1 miljoen vierkante kilometer. Eritrea is daarmee ongeveer 30 keer zo groot als Nederland en België samen.

advertentie

Ethiopie SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

Landschappelijk gezien is Ethiopië in vier delen in te delen: Het noordelijk centraal massief (Abessinië), de hoogvlakte van Choa, het zuidwesten en de laaglanden in het westen en noordwesten. Er is ook veel variatie in landschap. Er zijn massieve rotspartijen met enorme tafelbergen (amba), steile massieven, diepe canyons, vulkaankegels, goudkleurige savannen en golvende vlakten. Van de mineraalrijke Danakilwoestijn (120 meter onder de zeespiegel) tot en met de besneeuwde top van de Ras Dashen (4620 meter hoog) vertoont Ethiopië een afwisselend reliëf. In het Ethiopisch Hoogland ontspringt de Blauwe Nijl (in het Tanameer), die samen met de Witte Nijl en de eveneens in Ethiopië ontspringende Tekeze-rivier de Nijl vormt.

advertentie

Ras Dashen, hoogste punt van EthiopiëPhoto: Florian Fell CC 3.0 Unportedno changes made

Klimaat en Weer

Ethiopië heeft voornamelijk een tropisch moesson klimaat. Er zijn wel heel veel lokale verschillen, voornamelijk vanwege de afwisseling in hoogte. De gemiddelde jaartemperatuur in de tropische lager gelegen gebieden is 30 graden Celsius. In de bergstreken kan het echter 5 graden worden. De regentijd is van juni tot en met augustus.

Planten en Dieren

Planten

De plantengroei in Ethiopië is buitengewoon divers. In de droge gebieden vind je alleen planten die weinig tot geen water nodig hebben. In de hoogvlaktes valt veel regen en daar is het erg koel. Maar hoe hoger je gaat, hoe minder planten je tegenkomt. Alleen bergplantjes kunnen overleven op de immens hoge bergen van Ethiopië. Veel voorkomende vegetatie in Ethiopië zijn: aloë, den, eucalyptus, jeneverbes, olijf, tamarinde en vijg.

advertentie

Dieren

Ethiopië kent vele inheemse soorten zoals de waliasteenbok, de Simenvos, de bergnyala, de gelada, de wilde Somalische ezel en de Ethiopische nyala. Ook onder de vogels bestaan veel inheemse soorten. Verder zie je er de baviaan, koedoe, leeuw, nijlpaard, panter, spiesbok en de zebra.

ETHIOPIE LINKS

Advertenties
• Goedkope vliegtickets naar Ethiopie | Vliegennaar.nl
• Rondreis Ethiopie Djoser
• Hotels Ethiopië
• Rondreizen Ethiopie
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over ETHIOPIE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Ethiopië (N)
Rondreis Ethiopië (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems