Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalAmhaars
   HoofdstadAddis Abeba
   Oppervlakte1.104.300 km²
   Inwoners109.780.185 (mei 2019)
   Munteenheidbirr (ETB)
   Tijdsverschil+2
   Web | Code | Tel..et | ETH | +251

Algemeen

Ethiopië ligt in OostAfrika. Ethiopië ligt precies tussen de evenaar en de Steenbokskeerkring in. Ethiopië grenst in het westen aan Soedan, in het noorden aan Eritrea, in het oosten aan Djibouti en Somalië en in het zuiden aan Kenia De oppervlakte van Ethiopië is ruim 1,1 miljoen vierkante kilometer. Eritrea is daarmee ongeveer 30 keer zo groot als Nederland en België samen.

Ethiopie Satellietfoto foto: NASA

Landschap

Landschappelijk gezien is Ethiopië in vier delen in te delen: Het noordelijk centraal massief (Abessinië), de hoogvlakte van Choa, het zuidwesten en de laaglanden in het westen en noordwesten. Er is ook veel variatie in landschap. Er zijn massieve rotspartijen met enorme tafelbergen (amba), steile massieven, diepe canyons, vulkaankegels, goudkleurige savannen en golvende vlakten. Van de mineraalrijke Danakilwoestijn (120 meter onder de zeespiegel) tot en met de besneeuwde top van de Ras Dashen (4620 meter hoog) vertoont Ethiopië een afwisselend reliëf. In het Ethiopisch Hoogland ontspringt de Blauwe Nijl (in het Tanameer), die samen met de Witte Nijl en de eveneens in Ethiopië ontspringende Tekeze-rivier de Nijl vormt.

Ras Dashen, hoogste punt van Ethiopië

Florian Fell, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Klimaat

Ethiopië heeft voornamelijk een tropisch moesson klimaat. Er zijn wel heel veel lokale verschillen, voornamelijk vanwege de afwisseling in hoogte. De gemiddelde jaartemperatuur in de tropische lager gelegen gebieden is 30 graden Celsius. In de bergstreken kan het echter 5 graden worden. De regentijd is van juni tot en met augustus.

Planten

De plantengroei in Ethiopië is buitengewoon divers. In de droge gebieden vind je alleen planten die weinig tot geen water nodig hebben. In de hoogvlaktes valt veel regen en daar is het erg koel. Maar hoe hoger je gaat, hoe minder planten je tegenkomt. Alleen bergplantjes kunnen overleven op de immens hoge bergen van Ethiopië. Veel voorkomende vegetatie in Ethiopië zijn: , aloë, den, eucalyptus, jeneverbes, olijf, tamarinde en vijg.

Dieren

Ethiopië kent vele inheemse soorten zoals de waliasteenbok, de Simenvos, de bergnyala, de gelada, de wilde Somalische ezel en de Ethiopische nyala. Ook onder de vogels bestaan veel inheemse soorten. Verder zie je er de baviaan, koedoe, leeuw, nijlpaard, panter, spiesbok en de zebra.

ETHIOPIE LINKS

Advertenties
• Ethiopie Vliegtickets.nl
• Rondreis Ethiopie Djoser
• Ethiopie Vliegtickets WTC
• Rondreizen Ethiopie
• Addis Abeba Vliegtickets Tix.nl
• Hotels Ethiopië
• Baobab Rondreizen Ethiopie

Nuttige links

Ethiopië Startkabel (N+E)
Reisinformatie Ethiopië (N)
Rondreis Ethiopië (N)
Telefoongids Ethiopië (N)
Artikelen en Reisverhalen over ETHIOPIE
  Reisverslag van Henk de Mari

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems