Landenweb.nl

ESWATINI
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels / siSwati
  Hoofdstad  Mbabane
  Oppervlakte  17.364 km²
  Inwoners  1,180,174
  (2021)
  Munteenheid  lilangeni
  (SZL)
  Tijdsverschil  +1
  Web  .sz
  Code.  SZL
  Tel.  +268

To read about ESWATINI in English - click here

Bouw je Zuid-Afrika-rondreis inclusief Swaziland

Geografie en Landschap

Geografie

Eswatini ligt in Zuidelijk Afrika tussen de buurlanden Mozambique en Zuid-Afrika. De oppervlakte van Eswatini is 17.363 vierkante kilometer. Eswatini is daarmee ongeveer half zo groot als Nederland.

advertentie

Eswatini SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

advertentie

Landschap

Op een klein oppervlak zijn opvallend veel verschillende landschappen te vinden, zoals moerasland, groene heuvels en subtropisch, savannen en grillige rotsen. Er zijn vier regio's die in hoogte variëren van 400 tot 1800 meter. Van west naar oost zijn dit: Hoogveld, Middelveld, Laagveld en Lubombo.

advertentie

Typisch landschap EswatiniPhoto: Sara Atkins CC 2.0 Generic no changes made

Het rotsachtige Hoogveld heeft een indrukwekkend landschap met watervallen en rivieren in diep uitgesneden dalen. Houtplantages en mijnbouw maken deze streek van groot economisch belang. Het dichtbevolkte Middelveld (700 - 800 m) vormt het hart van Eswatini. Dankzij vruchtbare grond en een subtropisch klimaat zijn hier de meeste landbouwgebieden te vinden. Droog en warm zijn de savannes van het Laagveld. Dat maakt deze streek geschikt voor het verbouwen van suiker, ananas en citrusvruchten. De bergachtige Lubombo-regio, die grenst aan Mozambique, is weelderig groen en rijk aan flora en fauna. Lubombo is dunbevolkt en wordt weinig bezocht.

Klimaat en Weer

Het klimaat varieert van (sub)tropisch tot gematigd in de hoogste delen van Eswatini. De gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen 15 en 22 graden Celsius. In de hogere delen van het land is veel bewolking en mistvorming. De temperatuur kan daar dalen tot rond het vriespunt.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

Er zijn ongeveer 2.600 verschillende planten en bomen geteld in de nationale parken, waarvan enkele uniek zijn voor dit deel van Afrika. Er komen onder meer voor: aloë, aronskelk, den, eucalyptus, gladiool, muninga en orchidee. De nationale boom van Eswatini is de marulaboom.

advertentie

Dieren

Er zijn veel dieren te zien in Eswatini. Zebra’s, luipaarden, impala’s, olifanten, antilopen, duikers, waterbokken, wildebeesten, neushoorns, nijlpaarden, cevatten en krokodillen zijn voorbeelden van de rijke fauna. Giftige slangen komen ook voor, onder meer de zwarte mamba, de adder en de cobra. De nationale vogel van Eswatini is de glanskuiftoerako.

advertentie

ESWATINI LINKS

Advertenties
• Goedkoopste luchtvaartmaatschappijen? VliegenNaar
• Safari Swaziland Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Swaziland
• Hotels Swaziland
• Rondreizen Swaziland
• Autoverhuur Sunny Cars Swaziland

Nuttige links

Reisinformatie Swaziland (N)
Swaziland Startnederland (N+E)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems