Landenweb.nl

SOMALIE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Somalisch, Arabisch
  Hoofdstad  Mogadishu
  Oppervlakte  637.657 km²
  Inwoners  16,668,781
  (2021)
  Munteenheid  Somalische shilling
  (SOS)
  Tijdsverschil  +2
  Web  .so
  Code.  SOM
  Tel.  +252

To read about SOMALIA in English - click here

Geografie en Landschap

Geografie

Somalië ligt in Oost-Afrika aan de Golf van Aden en de Indische Oceaan ten oosten van Ethiopië. Verder grenst Somalië nog aan Djibouti en Kenia. De oppervlakte van Somalië is 637.657 vierkante kilometer. Somalië is daarmee ongeveer 19 keer zo groot als Nederland.

Somalië SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

Landschap

De kustlijn van Somalië bedraagt ongeveer 3000 km en heeft grote lange witte zandstranden. Het gedeelte van de Indische Oceaan van Mogadishu naar de grens met Kenia heeft een van de langste koraalriffen ter wereld. Het noorden van het land is bergachtig, er is hier weinig plantengroei en landbouw is dus ook onmogelijk. Het grootste gedeelte van het land, het zuiden en westen, is heuvelachtig en heeft vele waterloze vlakten.

Een groot gedeelte van het land bestaat uit droge savannes en is weinig of niet geschikt voor landbouw. Slechts 2% van het totale grondgebied is gecultiveerd. De grootste vruchtbare plekken zijn die langs de twee rivieren, de Giuba of Jubba en de Scebeli, die beide in de Ogaden in Ethiopië uitmonden.

benedenloop van de Jubba, SomaliëPhoto: Sylvie Doutriaux CC 2.0 Generic no changes made

Klimaat en Weer

Somalië heeft hoofdzakelijk een woestijnklimaat. Er zijn twee regenseizoenen, van maart tot juni en van september tot december. De regen stelt echter niet veel voor. In het zuiden valt de meeste regen (300-500 mm per jaar). Droogte is dan ook een van de grootste problemen voor Somalië en de omringende landen. De temperatuur kan oplopen tot 42 ºC aan de noordelijke kuststreek.

Planten en Dieren

Planten

Ondanks dat het grootste gedeelte van het Somalische land droog en woestijnachtig is, heeft het wel een rijke verzameling aan tropische planten. In Somalië komen voor: acacia, apenbroodboom, eucalyptus en palm.

De nationale boom van Somalië is de Commiphora Myrrha, waar mirre van getapt wordt.

Dieren

De meeste dieren leven in het zuiden langs de twee grote rivieren. Hier is het mogelijk om de olifant, leeuw, neushoorn, giraffe, zebra, cheeta, buffel, luipaard en nijlpaard te zien.

SOMALIE LINKS

Advertenties
• VliegenNaar | Vliegtickets Mogadishu Somalie
• Boeken, ook tweedehands, over SOMALIE bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Somalië (N)
Somalië Startnederland (N+E)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems