Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalPortugees
   HoofdstadBissau
   Oppervlakte36.125 km²
   Inwoners1.947.373 (mei 2019)
   MunteenheidCFA-frank (XOF)
   Tijdsverschil-1
   Web | Code | Tel..gw | GNB | +245

Algemeen

Guinee-Bissau ligt in West-Afrika en grenst aan de Atlantische Oceaan en ligt tussen Guinee en Senegal. De oppervlakte van Guinee-Bissau is 36.125 vierkante kilometer. Guinee-Bissau is daarmee ongeveer net zo groot als Nederland.

Guinee-Bissau Satellietfoto

NASA, public domain

Landschap

Oorspronkelijk was er veel reliëf in Guinee-Bissau, maar dit is verdwenen door erosie. Landinwaarts bevinden zich grassavannen en bij de grens met Guinee bevinden zich heuvels. Aan de zuidoost grens ligt het Fouta-Djallon gebergte met een hoogte tot 300 m. De sterk verbrokkelde kustvlakte wordt gekenmerkt door brede trechtervormige riviermondingen en door overstroomde rivierdalen.
De belangrijkste rivieren in Guinee Bissau zijn de Rio Cacheu, de Rio Mansoa, de Rio Géba en de Rio Corubal. Alle drie de rivieren bevatten zoutwater. Door de vloed kan het water wel 100 m landinwaarts opstuwen en een getijdenverschil van 7 m veroorzaken. Als gevolg hiervan komen verschillende gebieden regelmatig onderwater te staan. Ondanks deze mogelijke wateroverlast is het kustgebied dichtbevolkt. Tussen de kust en de savannen in het oosten bevindt zich tropisch regenwoud.

Brug over de Rio Mansoa, Guinee-Bissau

Francofranco56, public domain

Klimaat

Guinee-Bissau heeft een tropisch vochtig savanneklimaat. Het klimaat is heet en vochtig. De hoogte van de temperatuur blijft in de loop van het jaar bijna constant en ligt tussen de 23 en 29 ºC. December en januari zijn de koelste maanden. April en mei zijn de heetste maanden. Het regenseizoen loopt van juni tot november en het droge seizoen is van december tot mei, dan waait de Harmattan wind.

Planten

De riviermondingen en het kustgebied zijn moerassig. Hier komen mangroven voor. Tussen de plateaus in het binnenland en het kustgebied bevindt zich tropisch regenwoud. De binnenlandse plateaus hebben een savannevegetatie. Omdat Guinee-Bissau ontzettend vlak is komen er weinig plantensoorten voor. Wat men er wel vindt zijn rivieren en gevlochten bomen. Verder komen acacia, bamboe, banaan, kapokboom, mango en oliepalm voor. Het grootste oppervlak van Guinee-Bissau is in gebruik voor rijstplantages.

Dieren

De fauna in het land is interessant, zo leven er in Guinee-Bissau veel vogelsoorten, waaronder papegaaien, pelikanen, reigers, flamingo's en maraboes. In het wild zijn er diersoorten als antilopen, zeekoeien, buffels, olifanten, herten, krokodillen, hyena's, luipaarden en verschillende apensoorten zoals chimpansees.

GUINEE-BISSAU LINKS

Advertenties
• Guinee-Bissau Vliegtickets.nl
• Hotels Guinee-Bissau
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Guinee-Bissau Startnederland (N+E)
Reisinformatie Guinee-Bissau (N)
Schrijf uw artikel over GUINEE-BISSAU

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems