Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans
   HoofdstadNiamey
   Oppervlakte1.267.000 km²
   Inwoners23.057.791 (mei 2019)
   MunteenheidCFA-frank (XOF)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..ne | NER | +227

Algemeen

Niger ligt in West-Afrika tussen Algerije en Nigeria. Niger is helemaal ingesloten door land. Het grenst verder nog aan Libië in het noorden, Tsjaad in het oosten, Benin in het zuiden en Burkina Faso en Mali in het westen. De oppervlakte van Niger is 1.267.000 vierkante kilometer. Niger is daarmee ongeveer 37 keer zo groot als Nederland.

Niger SatellietfotoPhoto:Publiek domein

Landschap

In het noorden van Niger ligt de Sahara. Daar bevinden zich enkele door vulkanische activiteiten gevormde gebergten, zoals het Aïr- of het Azbinegebergte, met toppen als de Greboun (ca. 2000 m). In het uiterste noordoosten ligt het Tchigaihoogland (tot 1100 m). Ten zuiden hiervan is het land laag, hier ligt het Tsjaadmeer. In het zuidwesten van Niger ligt de vallei van de rivier de Niger. Het zuiden van het land rondom de rivier de Niger heeft een savannebegroeiing van gras met verspreide bomen. Het grootste gedeelte van de begroeiing van het zuiden bestaat echter uit droge grassen. In de Aïr-bergen is genoeg regenval om grassen en struikgewas te laten groeien. De noordelijke woestijn bestaat voor een groot gedeelte uit zandduinen.
De Blauwe Bergen, blauwkleurig door de grijsgroene rotsblokken, liggen geïsoleerd door de duinenzee van Erg van het eigenlijke massief in het noordoostelijke gedeelte van het Aïr-massief. Het hoogste punt ligt op 924 meter. De Aïr and Ténéré National Nature Reserve is een UNESCO Cultureel Werelderfgoed.

Blauwe Bergen, NigerPhoto:Jacques Taberlet, CC BY 3.0 no changes made

Klimaat

Niger heeft een droog, heet woestijnklimaat in 2/3 deel van het land en een tropisch klimaat in het zuiden. In Niamey, de hoofdstad van het land, valt gemiddeld ongeveer 590 mm neerslag per jaar. De temperatuur verschilt heel erg. Van 15 ºC in december tot 42 ºC in april. In Agades, in Midden-Niger, valt jaarlijks slechts gemiddeld 180 mm regen. De regentijd duurt van juni tot oktober.

Planten

De plantengroei is sterk bepaald door de naar het noorden toe afnemende hoeveelheid regen. In het zuiden groeien savannen aan. Deze gaan naar het noorden toe via de Sahel over in het woestijngebied van de Sahara. Veel voorkomende soorten zijn: acacia, apenbroodboom, eucalyptus, euphorbia, mango, palm en tamarisk.

Dieren

De dierenwereld heeft zowel woestijn als savanne invloeden. Gazellen, addax, en algazel zijn vertegenwoordigers van de woestijnfauna. Tot de savanne-elementen behoren onder andere de Afrikaanse olifant en talrijke antilopen. Verder komen voor: buffel, giraffe, kameel, leeuw, nijlpaard en panter.

NIGER LINKS

Advertenties
• Niger Vliegtickets.nl
• Hotels Niger
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Niger Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Niger Startnederland (N+E)
Reisinformatie Niger (N)
Telefoongids Niger
Schrijf uw artikel over NIGER

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems