Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalComorees, Arabisch, Frans
   HoofdstadMoroni
   Oppervlakte2.235 kmĀ²
   Inwoners848.360 (mei 2019)
   MunteenheidComorese frank (KMF)
   Tijdsverschil+2
   Web | Code | Tel..km | COM | +269

Algemeen

De Comoren is een eilandengroep in de Indische Oceaan, tussen de Afrikaanse oostkust en het noorden van Madagaskar. De Comoren grenzen dus niet aan andere landen. De oppervlakte van de Comoren is 2.170 vierkante kilometer. De Comoren hebben een totaal grondgebied dat 20 keer zo klein is als dat van Nederland.

Comoren Kaart Photo:Publiek domein

Er zijn drie eilanden: Ngazidja (ook Grande Comore genoemd), Nzwani (Anjouan) en Mwali (Mohéli). De hoofdstad Moroni ligt op Ngazidja. Een vierde eiland, Mayotte (Mahore), koos er in 1975 voor Frans te blijven toen de andere eilanden onafhankelijk werden.

Landschap

Comoren LandschapPhoto:Ulanga Ngazidja CC Attribution-Share Alike 4.0 International no changes made

Alle eilanden zijn dankzij hun vulkanische oorsprong bergachtig. Ngazidja is met 1147 km2 het grootste van de drie. De vulkaan de Karthala (2361 m) op het zuiden van Ngazidja, vormt de hoogste piek van de Comoren. Met zijn enorme krater, ruim een kilometer in doorsnee, is dit de grootste actieve vulkaan in de wereld. Rond Mohéli en Mayotte bevinden zich koraalriffen, rond Mayotte zelfs een uniek dubbel rif. Anjouan kent verspreide riffen, Grande Comore geen enkele; de zeebodem rond Grande Comore loopt steil af. Rond de eilanden ligt een zee van 3000 meter diep.

Klimaat

Vulkanische As Comoren foto: publiek domein

De Comoren hebben een tropisch maritiem klimaat. Het regenseizoen loopt van november tot maart. Het is dan zeer vochtig en warm. Zware tropische buien gaan dan soms gepaard met cyclonen. Januari is de natste maand, maart de heetste. In de periode april tot oktober valt er weinig regen. Het meest aangename klimaat is van juni tot oktober. Het wordt dan meestal niet warmer dan 30 graden Celsius.

Planten

Jasmijn Comoren

De bodem op de vulkanische rotsen van Ngazidja is dun maar er is toch een dicht regenwoud, vooral op de hellingen van de Karthala. En Mwali liggen op vruchtbare bodems waar suikerriet, jasmijn, ylang-ylang, vanille, kruidnagels en een grote variëteit aan bloemen en vruchten groeien. De bloemen van de ylang-ylang vormen de basis van parfum. De meest voorkomende boom is de palmboom.

Dieren

Coelacanth Comoren

Het leven onder water is zeer gevarieerd en de koraalriffen behoren tot de mooiste in de wereld. Voor de kust van de Comoren werd in 1952 de beroemde coelacanth aangetroffen, een prehistorische vis waarvan men niet beter wist dan dat hij miljoenen jaren geleden was uitgestorven. Ook de zeldzame doejong, een soort zeekoe is te vinden in de wateren rond de Comoren. Behalve vele soorten tropische vissen leven er roggen, schildpadden, haaien en dolfijnen.
Op het land zijn onder meer civetkatten, maki's, hagedissen, kameleons, landkrabben, vleermuizen en spinnen te vinden. De Livingstone vliegende hond komt alleen hier voor. Ook enkele vogelsoorten zijn uniek voor de Comoren.

COMOREN LINKS

Advertenties
• Comoren Vliegtickets.nl
• Hotels Comoren
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Comoren Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Comoren Startnederland (N+E)
Dieren bij de Comoren eilanden (N)
Reisinformatie Comoren (N)
Reizendoejezo - Comoren (N)
Schrijf uw artikel over COMOREN

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems