Landenweb.nl

Johannesburg
 

Droomvakanties naar Johannesburg vergelijken

To read about Johannesburg in English - click here

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Johannesburg Hotels Johannesburg

Algemeen

JohannesburgJohannesburgFoto: Chris Eason CC by/2.0/ no changes made

Johannesburg is de hoofdstad van de provincie Gauteng, de rijkste provincie in Zuid-Afrika. Johannesburg is een opvallend contrastrijke stad. Johannesburg is een relatief jonge stad die iets meer dan 120 jaar geleden in 1886 is opgericht. Het Johannesburg van vandaag de dag is de financiële hoofdstad van Zuid-Afrika en één van de grootste steden ( ruim 5 miljoen inwoners) van heel Afrika. De stad is de zetel van het Zuid-Afrikaanse Constitutionele Hof.

De stad heeft miljoenen inwoners verspreid over een aantal wijken en townships. De bijdrage van Johannesburg aan de economie van het Afrika ten zuiden van de Sahara is immens. Johannesburg ligt op de Witwatersrand bergketen, die een grote hoeveelheid mineralen en edele metalen herbergt, vooral goud en diamant.

advertentie
Vliegen naar Johannesburg Droomvakanties naar Johannesburg vergelijken

Ligging

Johannesburg en omgeving vanuit de luchtJohannesburg en omgeving vanuit de luchtFoto: Andres de Wet CC 3.0 Unported no changes made

Johannesburg ligt op het oostelijke plateau van Zuid-Afrika (Highfield). Johannesburg ligt 1753 meter boven de zeespiegel. Aan de noordelijke en westelijke kant van de stad zijn er bergketens, in het oosten is het wat glooiender.

advertentie
Djoser Rondreizen Zuid-Afrika Zuid-Afrika verre reizen van ANWB

Johannesburg

Johannesburg geniet het hele jaar door van aangenaam weer. Voor vakantiegangers is dat een van de belangrijkste redenen om de stad te bezoeken. Het klimaat van Johannesburg is niet te warm of te koud. Het is het hele jaar droog en zonnig. De temperatuur van de stad, varieert tussen de 22º Celsius en 10º Celsius en de zon schijnt gemiddeld 10 uur per dag. De zomers zijn gematigd en de winters zijn mild in Johannesburg. De beste tijd om een bezoek te brengen aan Johannesburg is tussen september en april.

Geschiedenis

De geschiedenis van Johannesburg gaat terug tot de prehistorische periode, toen werd Johannesburg bewoond door jagers en voedselverzamelaars. Bosjesmannen waren de eerste kolonisten van Johannesburg. Ze vestigden zich in het Stenen Tijdperk al in deze buurt.

Gouderts Witwaterrand JohannesburgGouderts Witwaterrand JohannesburgFoto: James St. John (CC BY 2.0) no changes made

De goudkoorts van Witwatersrand is een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van Johannesburg. Na de ontdekking van goud in 1886, vestigden een groot aantal mensen uit de hele wereld zich in Johannesburg. Uit verschillende delen van Afrika stroomden mensen naar Johannesburg om te werken in de goudvelden.

Na de ontdekking van goud stichtte de regering van Transvaal Johannesburg. Johannesburg ontwikkelde zich in de daaropvolgende jaren tot de grootste Zuid-Afrikaanse nederzetting. Particulieren namen de goudmijnen van Johannesburg in bezit en verdienden daar enorm aan. Dit leidde tot botsingen tussen mijnbaronnen, de Engels sprekende nieuwkomers en de Boerenregering van Transvaal. Na de Anglo-Boerenoorlog (1899-1901), namen de Britten het grondgebied over.

Het streven van de Britse overheid om de inboorlingen te verplaatsen leidde tot een raciale scheiding, die bekend kwam te staan als Apartheid in wereldgeschiedenis. Met het verstrijken van de tijd verdiepte de kloof tussen de Britten en de inboorlingen zich nog verder. In 1920 kwamen 70.000 inwoners in opstand tegen de mijneigenaars. Deze opstand staat bekend als de 'Rand Opstand' en leidde in 1922 tot de dood van ongeveer 200 mensen.

Pritchard street in Johannesburg in 1940Pritchard street in Johannesburg in 1940Foto: Publiek Domein

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een grotere toestroom van zwarte Afrikanen naar Johannesburg. Dit leidde tot het begin van de zwarte nationalistische beweging. Een studentenprotest vond plaats op 16 juni 1976 en was de aanleiding tot een groter nationaal bewustzijn bij de zwarte bevolking. Tot in de tachtiger jaren was er veel raciale spanning. De Apartheid werd mede als gevolg van internationale sancties afgeschaft in het laatste decennium van de 20e eeuw. De eerste democratische verkiezingen vonden in 1994 plaats in Johannesburg.

Bezienswaardigheden

Johannesburg heeft zich ontpopt tot een van de populairste toeristische plaatsen van Zuid-Afrika. Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in Johannesburg zijn:

Voormalig Postkantoor JohannesburgVoormalig Postkantoor JohannesburgFoto: Janek Szymanowski CC 3.0 Unported no changes made

Johannesburg heeft relatief weinig oude gebouwen. Het voormalige postkantoor, gebouwd aan het eind van de 19e eeuw is een van hen, het andere is het stadhuis. Het stadhuis is nog steeds de thuisbasis van enkele gemeentelijke kantoren en is gebouwd in de neorenaissance stijl uit de vroege 20e eeuw, Beide historische gebouwen bevinden zich op het kruispunt van Rissik Straat en Market Street.

Oude fort op Constitution Hill Johannesburg Foto:The Heritage PortalOude fort op Constitution Hill Johannesburg Foto: The Heritage Portal CC 3.0 Unported no changes made

Geen trip naar Johannesburg is compleet zonder een reis naar Constitution Hill en het Fort Complex. Deze belangrijke plek is nu de thuisbasis van het Grondwettelijk Hof, dit is ook de plaats van de beruchte Number Four gevangenis. De bekendste vroegere bewoners van de gevangenis waren onder meer Nelson Mandela en Mahatma Gandhi. Constitution Hill trekt ook bezoekers door een verscheidenheid van tentoonstellingen en culturele evenementen, vooral experimentele performances zijn van groot cultureel belang.

Soweto JohannesburgSoweto JohannesburgFoto: Matt-80 CC 2.0 Generic no changes made

Een rondleiding door Soweto (de zuidwestelijke township) is echt een must, hop-on / hop-off bussen zijn een prima optie om er te komen. Hier krijg je een kans om echt iets te weten komen over de townships en de rol die ze speelden in de historische vrijheidsstrijd. Nelson Mandela had hier een huis, net als Aartsbisschop Tutu. Er zijn tal van scholen, pleinen en monumenten te zien.

Apartheid Museum JohaneesburgApartheid Museum JohaneesburgFoto: NJR ZA CC 3.0 Unported no changes made

De stad heeft verder een aantal musea die zowel de geschiedenis als de cultuur van het land willen conserveren. De historische musea, zoals het Apartheid Museum trekken toeristen uit alle delen van de wereld. Bij de ingang van het Apartheid Museum krijg je willekeurig de status blank of zwart voordat je het museum binnen gaat. Bezoekers worden vervolgens teruggevoerd naar de tijd van de apartheid, met een geslaagde mix van film, foto's, mondelinge geschiedenis en een verzameling aangrijpende artefacten.

Afrika Museum JohannesburgAfrika Museum JohannesburgFoto: Thuvack CC 3.0 Unported no changes made

Als je echt iets wilt weten over Johannesburg, dan is het de moeite waard om het Afrika museum te bezoeken. Het museum is gehuisvest in wat vroeger de belangrijkste groente- en fruitmarkt van Johannesburg was,. Je vindt hier een indrukwekkende collectie van artefacten die de politieke, economische en sociale geschiedenis van de stad beschrijven. Het meest interessant is misschien wel dat je een stap terug in de tijd doet. Er zijn zeven permanente tentoonstellingen die het stadsleven verbeelden.

Johannesburg Art GalleryJohannesburg Art GalleryFoto: Janek Szymanowski CC 3.0 Unported no changes made

De stad heeft ook diverse kunstmusea zoals de Johannesburg Art Gallery. Het museum is opgericht in 1910 en was het allereerste museum van de stad. Haar huidige behuizing in Joubert Park is vooral bekend vanwege de beroemde architect, Sir Edwin Lutyens. De galerie is de thuisbasis van een uitgebreide collectie van Vlaamse en Nederlandse schilderijen, evenals die van internationaal gerenommeerde kunstenaars, zoals Picasso, Pissarro, Monet en Degas. Er is ook een grote Zuid-Afrikaanse collectie, die in de afgelopen jaren is uitgebreid met het werk van hedendaagse Zuid-Afrikaanse kunstenaars.

Tips

Oryxen in de dierentuin van JohannesburgOryxen in de dierentuin van JohannesburgFoto: NJR ZA CC 3.0 Unported no changes made

De dierentuin van Johannesburg is de grootste dierentuin in Zuid-Afrika en interessant om te bezoeken. Deze historische dierentuin die meer dan honderd jaar geleden werd opgericht, is van groot belang. Vandaag de dag heeft de dierentuin meer dan 2.000 dieren en meer dan 350 verschillende diersoorten.

Gold Reef City JohannesburgGold Reef City JohannesburgFoto: Nolween CC 3.0 Unported no changes

In Gold Reef City kun je zien hoe de stad er uit zag in de tijd van de goudkoorts aan het einde van de 19e eeuw. Er zijn gereconstrueerde huizen, pubs, winkels, een theater en een hotel. Er is zelfs een Chinese wasserij en een kantoor van een krant. Een grote attractie is een voormalige mijnschacht die behoorde tot de Crown Mines, een van de rijkste mijnbouwbedrijven in de wereld.

Johannesburg LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Johannesburg
• Hotels Trivago
• Zuid-Afrika verre reizen van ANWB
• Droomvakanties naar Johannesburg vergelijken
• Hotels Johannesburg
• Autoverhuur Sunny Cars Johannesburg
• Djoser Rondreizen Zuid-Afrika
• Boeken, ook tweedehands, over Johannesburg bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems