Geografie   
To read about BURKINA FASO in English - click here

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans
   HoofdstadOuagadougou
   Oppervlakte274.200 km²
   Inwoners20.243.460 (mei 2019)
   MunteenheidCFA-frank (XOF)
   Tijdsverschil-1 (zomer -2)
   Web | Code | Tel..bf | BFA | +226

Algemeen

Burkina Faso ligt in West-Afrika. Burkina Faso ligt gedeeltelijk in de Sahelstrook ten zuiden van de Sahara woestijn, onder Mali. Ten oosten van Burkina Faso ligt Niger, ten zuiden Benin, Togo, Ghana en Ivoorkust.

Burkina Faso SatellietfotoPhoto:Publiek domein

De oppervlakte van Burkina Faso is 274.122 vierkante kilometer. Burkina Faso is daarmee ongeveer 8 keer zo groot als Nederland.

Landschap

Burkina Faso Landschap Photo:Stefan Dressler Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic no changes made

Het voormalige Opper Volta ligt gedeeltelijk in de Sahelstrook ten zuiden van de Sahara woestijn. De Sahel kenmerkt zich door steppe- en savannebegroeiing in de natte periode en half woestijn in de droge periode. De Sahel staat bekend om de problematische droogte. Na een lange droogteperiode eind jaren '60 en begin jaren '70 werd door overbegrazing, boskap, erosie en verzilting de Sahel steeds minder geschikt voor bewoning. De Sahara breidt zich in zuidelijke richting steeds verder uit.

Het land bestaat uit laaggelegen plateaus, afwisselend bestaand uit rots-, en zandbodems. In het westen zijn de plateaus tussen de 500 en 550 meter hoog en de hoogste top van het redelijk vlakke land is Ténakourou, met een hoogte van 749 meter boven zeeniveau. In de rest van het land bedraagt de gemiddelde hoogte 250 tot 350 meter. De vlakten worden doorsneden door een aantal rivieren, waarvan de meeste deel uitmaken van het rivierenstelsel van de Volta.
De grootste hiervan zijn de Witte Volta, de Zwarte Volta en de Rode Volta.

Klimaat

Burkina Faso SavanneklimaatPhoto:Marco Schmidt Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic no changes made

Burkina Faso heeft een tropisch klimaat. Het uiterste noorden heeft een woestijnklimaat met minder dan 500 mm. neerslag per jaar. Het midden van het land heeft een steppeklimaat, het zuiden een savanneklimaat. Naar het zuiden neemt de gemiddelde hoeveelheid neerslag tot ca. 1200 mm toe in het zuidwesten. De gemiddelde jaartemperatuur is 29 graden Celsius. Het regenseizoen is van juni tot oktober. Maar de hoeveelheid die hieruit valt is betrekkelijk. Burkina Faso is een droog land. Het droogteseizoen is van november tot mei. Vooral wanneer de Harmattan, een droge woestijnwind waait tussen december en februari. De beste tijd om naar Burkina Faso te reizen is van december tot en met februari, dan is de hitte iets dragelijker.

Planten

Apenbroodboom (Baobab) Burkina Faso Photo:Quinn Norton Creative Commons Attribution 2.0 Generic no changes made

De steppe in het noorden heeft geen weelderige vegetatie. In het steppegras groeien her en der een paar doornige bomen. Het uiterste noorden heeft helemaal geen begroeiing en bestaat uit zandduinen. Het oosten en zuiden hebben wat bos. Voorkomende soorten zijn ondermeer: acacia, apenbroodboom, boterboom, euphorbia en tamarinde. In het meer vochtige zuiden komen naast bomen ook nog suikerrietvelden voor.

Dieren

Wrattenzwijn Burkina Faso Photo:Bernard DUPONT Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic no changes made

In Burkina Faso zijn enkele beschermde natuurgebieden. In deze parken komen allerlei soorten apen voor, evenals buffels, gazellen, leeuwen en wrattenzwijnen. Tevens heeft Burkina Faso de grootste olifantenpopulatie van West-Afrika. In het zuidoosten komen krokodillen en nijlpaarden voor.

To read about BURKINA FASO in English - click here

BURKINA FASO LINKS

Advertenties
• Burkina Faso Vliegtickets.nl
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Ouagadougou Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Burkina Faso Startnederland (N+E)
Reisinformatie Burkina Faso (N)
Telefoongids Burkina Faso
Willgoto Burkina Faso (N)
Schrijf uw artikel over BURKINA FASO

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems