Landenweb.nl

LIBERIA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Monrovia
  Oppervlakte  111.369 km²
  Inwoners  5,258,808
  (2021)
  Munteenheid  Liberiaanse dollar
  (LRD)
  Tijdsverschil  -1
  Web  .lr
  Code.  LBR
  Tel.  +231

To read about LIBERIA in English - click here

Hotels liberia

Geografie en Landschap

Geografie

Liberia ligt in West-Afrika. Liberia grenst aan de Atlantische Oceaan en ligt tussen Ivoorkust en Sierra Leone. Liberia grenst ook nog aan Guinea. De oppervlakte van Liberia is 111.370 vierkante kilometer. Liberia is daarmee ongeveer 3 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Liberia Satellietfoto NASAPhoto: Publiek domein

Landschap

Liberia heeft een kustlijn van 560 km langs de Atlantische Oceaan. De kustvlakte van Liberia is vrij vlak en regelmatig. Bij de grens met Guinee vindt men bergen met toppen tussen de 1300 en 1700 m.

Dit hoogland loopt middels het Nimbagebergte over in Guinee. Het hoogste punt is de berg Wuteve met 1380 m. Liberia bestaat voor 44% uit grote regenwouden. Liberia telt 15 belangrijke rivieren die vanaf zuidwestelijke richting stromen. Deze rivieren hebben veel stroomversnellingen en ondiepten, waardoor ze onbevaarbaar zijn.

advertentie

Bomi-meer in LiberiaPhoto: Sahmeditor in het publieke domein

Klimaat en Weer

Liberia heeft een tropisch regenwoud klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur in het gehele land ligt rond de 27 ºC. Landinwaarts schommelen de temperaturen meer en neemt de neerslag enigszins af. In de maanden februari en maart ligt de gemiddelde temperatuur rond de 30 ºC en in de maanden augustus en september ligt de temperatuur rond de 18 ºC. Per jaar valt er gemiddeld 5000 mm neerslag. In de maanden mei tot en met oktober valt de meeste neerslag, terwijl de temperaturen in deze maanden lager kunnen liggen dan in de overige maanden.

Planten en Dieren

Planten

In de kuststreek van Liberia zijn grassavannen. Het binnenland bestaat voor een groot deel uit tropische regenwouden. De hardhoutsoorten mahonie en palissander groeien hier. In Liberia komen verder banaan, mangrove, oliepalm, rijst en de rubberplant voor.

Dieren

In Liberia zijn nog enkele zeldzame diersoorten te vinden onder meer de zebraduikers, dwergnijlpaarden en enkele halfapen zoals de potto's. Verder leven er olifanten en chimpansees. In de natuurreservaten van Liberia grazen de zeldzame dwergbuffels.

LIBERIA LINKS

Advertenties
• Hotels Liberia
• Vluchten naar Monrovia Liberia | VliegenNaar
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over LIBERIA bij Bol.com

Nuttige links

Liberia Startnederland (N+E)
Reisinformatie Liberia (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems