Landenweb.nl

TSJAAD
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Ndjamena
  Oppervlakte  1.284.000 km²
  Inwoners  17,248,953
  (2021)
  Munteenheid  CFA-frank
  (XA)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .td
  Code.  TCD
  Tel.  +235

To read about CHAD in English - click here

Hotels Tsjaad

Geografie en Landschap

Geografie

Tsjaad ligt in Centraal-Afrika en is volledig ingesloten door land. Tsjaad grenst in het noorden aan Libië, in het oosten aan Soedan, in het zuiden aan de Centraal-Afrikaanse Republiek en in het westen aan Kameroen, Nigeria en Niger. De oppervlakte van Tsjaad is 1.284.000 vierkante kilometer. Tsjaad is daarmee ongeveer 38 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Tsjaad: SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

Landschap

Een groot gedeelte van Tsjaad is gelegen aan het Tsjaadbekken. Dit gebied is een afvoerloos gebied met het Tsjaadmeer. Na een periode van regen heeft dit meer een oppervlakte van ongeveer 25.000 km2. Na een droge periode is de oppervlakte veel kleiner. Het Tibestigebergte ligt ten noorden en oosten van de Tsjaadbekken. In het zuiden van Tsjaad bevinden zich de Equatoriaal-Afrikaanse savannebossen en savannen. Naar het noorden toe worden deze steeds droger en gaan over in steppen, woestijnsteppen en woestijn (Sahara).

Tsjaad heeft talrijke meren die meestal afvoerloos zijn; evenals de vele riviertjes liggen ze grote delen van het jaar droog. De belangrijkste rivier is de 800 km lange Chari met vele zijrivieren waaronder de Logone. Deze rivier mondt uit in het Tsjaadmeer.

advertentie

Strand van N'Djamena, TsjaadPhoto: NOAA Photo Library, in het publieke domein

Klimaat en Weer

Tsjaad heeft in het zuiden een tropisch en in het noorden een woestijnklimaat. De regenperiode duurt in het zuiden een halfjaar, van mei tot en met oktober. De neerslag in het zuiden van Tsjaad ligt jaarlijks tussen de 600 tot ruim 1200 mm. In het noorden van Tsjaad heerst een woestijnklimaat. De middagtemperaturen liggen hier hoog, maar 's nachts lopen de temperaturen sterk terug. In de maanden maart tot en met mei liggen de temperaturen rond de 45 °C. Dit zijn de heetste maanden van het jaar. Gemiddeld valt er zeer weinig regen in de Sahara, tussen de 50 en 200 mm. neerslag per jaar.

Planten en dieren

Planten

De regenval bepaalt de soort begroeiing in het land. In het noorden groeit in de droge rivierbeddingen stug gras. In een aantal oases zijn palmen geplant. De steppen van de Sahelzone zijn begroeid met stugge grassoorten en doornstruiken. In het zuiden van de Sahelzone is er boslandschap met acacia's, gombomen en de kenmerkende baobab: de apenbroodboom. Tsjaad kent ook een tropisch gedeelte. In dit deel groeit in het uiterste zuiden tropisch regenwoud. De begroeiing daar is zeer weelderig en gevarieerd.

Dieren

In de woestijngebieden leven slangen, hagedissen en andere reptielen. Het andere deel van Tsjaad heeft veel wilde diersoorten zoals antilopen, giraffen, leeuwen en jachtluipaarden in de Sahelzone. In de meer bosrijke gebieden leven onder andere olifanten en neushoorns. Krokodillen en nijlpaarden leven voornamelijk in de moerassen.

TSJAAD LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• VliegenNaar | Vliegtickets Ndjamena Tjaad
• Hotels Tsjaad
• Boeken, ook tweedehands, over TSJAAD bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Tsjaad (N)
Tsjaad Startnederland (N+E)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems