Landenweb.nl

Sharm el Sheikh
 

Sharm el Sheikh Tui Reizen

To read about Sharm el Sheikh in English - click here

advertentie
ANWB vakantie boeken Egypte Djoser Rondreizen Egypte

Algemeen

Sharm el SheikhSharm el SheikhFoto: Wolfgang (CC BY-ND 2.0) no changes made

Sharm el Sheikh is een prachtige kuststad in het uiterste zuiden van het schiereiland Sinai. Het vakantieparadijs beschikt over een rijke historie, heerlijk klimaat, schitterende stranden, geweldige resorts en de mooiste duikspots van Egypte. Deze omstandigheden verleiden jaarlijks ruim een miljoen buitenlandse toeristen tot een vakantie in Sharm el Sheikh. Een gigantisch aantal voor een stad met iets meer dan 35 duizend inwoners.

advertentie
Hotels Sharm el Sheikh Sharm el Sheikh Tui Reizen

Ligging

Sharm el Sheikh BaaiSharm el Sheikh BaaiFoto: Marc Ryckaert CC 3.0 Unported no changes made

Sharm el Sheik ligt direct aan de heerlijke Rode Zee en is als het ware een ‘tweecontinentenpunt’. Afrika en Azië komen hier samen. Hier is tevens de bekende zeepassage ‘Straits of Tirans’. Het stadje vormt verder samen met onder andere Naama Bay, Shark’s Bay en Montazah een stedelijk gebied. In de buurt ligt verder de beroemde klif Ras Um Sid.

advertentie
Vliegennaar.nl | Vliegticket Sharm El Sheikh

Weer

Een veel aantrekkelijker klimaat dan het klimaat van Sharm el Sheikh is haast onvindbaar. De zon schijnt elke dag minimaal acht uur en in het zomerseizoen zelfs dertien uur per dag. Neerslag is er amper en de zee is altijd warmer dan twintig graden. Het toeristisch hoogseizoen is hier in de maanden oktober tot en met april. Dan is het gemiddeld achter in de twintig graden Celsius. In de maanden mei tot en met september wordt het al gauw tegen de veertig graden.

Geschiedenis

Sharm el Sheikh was tot de bezetting van het Sinai-schiereiland door Israël in 1967 een klein vissersdorp met amper honderd inwoners. Onder de vleugels van de Israëliërs is het toerisme op gang gekomen. Na de terugtrekking in 1982 is de Egyptische regering verder gegaan met het ontwikkelen van het toerisme in Sharm el Sheikh. In de huidige setting is de stad een van de meest populaire bestemmingen van Egypte.

Voormalig president Mubarak had een voorliefde voor Sharm el Sheikh. Daarom hield hij allerlei vredesconferenties in de stad. Zodoende is de bijnaam ‘stad van de vrede’ ontstaan. De geschiedenis van Egypte staat uitgebreid beschreven op de Egyptepagina van Landenweb.

Bezienswaardigheden

Sharm el Sheikh StrandSharm el Sheikh StrandFoto: Marc Ryckaert CC 3.0 Unported no changes made

Het toeristisch paradijs biedt een breed scala aan bezienswaardigheden. Het meest aantrekkelijk zijn uiteraard de geelgouden stranden. Met ruim 250 verschillende soorten koraalrotsen en zeker 1000 vissoorten is de onderwaterwereld hier ongeëvenaard. Het bekende Shark Bay is een van de mooiste spots ter wereld.

Mount Sinai bij Sharm el SheikhMount Sinai bij Sharm el SheikhFoto: Berthold Werner CC 3.0 Unported no changes made

Verder bieden de prachtige bergketens een geweldig uitzicht. Mount Sinai is de naam van een groep van pieken, die bekend staat als de Heilige Bergen. Het is ook de bijbelse naam van de piek waar Mozes de 10 Geboden ontving. Mount Moses wordt beschouwd als de plek waar Mohammed's paard naar de hemel voer, wat betekent dat de plek ook religieuze betekenis voor islamitische gelovigen heeft. De piek kan worden bereikt door trappen te beklimmen naar de top, of door een bochtige weg te volgen die ten oosten van het klooster loopt. De trappen voeren langs de Fontein van Mozes. Tevens tref je onderweg wilde gazelles, reptielen en nog veel meer diersoorten aan!

Naama Bay Sharm el SheikhNaama Bay Sharm el SheikhFoto: Svetlana Grechkina CC 2.0 Generic no changes made

Als je niet genoeg kunt krijgen van het natuurschoon, dan is een bezoek aan Naama Bay een aanrader. Deze prachtige locatie is een van de belangrijkste toeristische attracties in de omgeving. De baai biedt een prachtig uitzicht, een groot aantal tropische vissen, tal van watersportmogelijkheden en tal van wilde dieren. Naama Bay is zeer goed onderhouden en de ontwikkeling heeft haar karakter en natuurlijke schoonheid niet beïnvloed.

Sharm el Sheikh St Katharina KloosterSharm el Sheikh St Katharina KloosterFoto: Berthold Werner CC 3.0 Unported no changes made

Naast de natuur beschikt Sharm el Sheikh ook over een rijke cultuur. Aan de oostkant van de stad ligt het wereldberoemde Katharina-klooster. Het spirituele bouwsel wordt nog steeds bewoond door 22 Grieks-Orthodoxe monniken. De prachtige historische kapel van het brandende braambos ligt op de top van het klooster. Er werd met de bouw gestart in de 6de eeuw na Christus onder keizerin Helena, de moeder van Constantijn. De kapel en de relikwieën daarin worden beschouwd als het spirituele hart van het klooster.

Brandende Braambos Sharm el SheikhBrandende Braambos Sharm el SheikhFoto: Dale Gillard (CC BY 2.0) no changes made

Een bezoek aan"het brandende braambos" staat hoog op de agenda van de bezoekers aan Sharm el Sheikh. Hier sprak God voor het eerst tot Moses volgens de bijbel. Het braambos werd herplant in de 10e eeuw. Als gevolg van de wereldlijke en religieuze roem, is deze plek uitgegroeid tot een van de meest bezochte en gefotografeerde bezienswaardigheden in de hele stad.

Tips

Bedoeïne Vrouw Sharm el SheikhBedoeïne Vrouw Sharm el SheikhFoto:David Dennis CC 2.0 Generic no changes made

Een bezoek aan de woestijn is gegarandeerd een onvergetelijke ervaring. Trips naar de Bedoeïenen (woestijnbewoners) en de schitterende Coloured Canyon vertrekken regelmatig. Tevens is het leuk om met een gids de woestijn te verkennen.

Ras Muhammad nature parkRas Muhammad nature parkFoto: Sovernigo CC 4.0 International no changes made

Duiken of snorkelen is een van de dingen die je gedaan moet hebben als je naar Sharm el Sheikh gaat. De koraalriffen zijn onbeschrijflijk mooi. Het Ras Mohammed Natural Park is te vinden op de zuidpunt van het Sinaï-schiereiland, 20 km van het centrum van Sharm el Sheikh. Het park werd opgericht in 1983 om de koraalriffen te beschermen en zowel duikers als snorkelaars kunnen hier zwemmen door het spectaculaire onderwaterlandschap.

Sharm el Sheikh LINKS

Advertenties
• Vliegennaar.nl | Vliegticket Sharm El Sheikh
• Djoser Rondreizen Egypte
• Sharm el Sheikh Tui Reizen
• Hotels Sharm el Sheikh
• ANWB vakantie boeken Egypte
• Hotels Trivago
• Autoverhuur Sunny Cars Sharm el Sheikh
• Boeken, ook tweedehands, over Sharm el Sheikh bij Bol.com

Nuttige links

Sharm el Sheikh Reisstart (N+E)

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems