Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans, Engels
   HoofdstadYaoundé
   Oppervlakte475.442 km²
   Inwoners25.226.043 (mei 2019)
   MunteenheidCFA-frank (XAF)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..cm | CAM | +237

Algemeen

Kameroen ligt in West Afrika. In het noordoosten grenst Kameroen aan Tsjaad het zuidoosten aan de Centraal-Afrikaanse Republiek, in het zuiden aan Congo Brazzaville, Gabon en Equatoriaal-Guinea en in het westen aan de Atlantische Oceaan en aan Nigeria. De oppervlakte van Kameroen is 475.440 vierkante kilometer. Kameroen is daarmee ongeveer 14 keer zo groot als Nederland.

Kameroen Satellietfoto foto: NASA

Geografisch gezien valt Kameroen op te delen in drie gebieden. In het noorden liggen de savannen. Zowel het wild als de natuur wordt hier beschermd in nationale parken, waarvan het Waza Nationaal Park het meest bekend is. Het Tsjaad meer (Lake Chad) ligt in het hete droge noorden. Hierop watert de Logone af die op de grens met Tsjaad ligt. De Benoue komt uit in de Niger in Nigeria. In het midden van het land loopt de Sanaga naar de Atlantische Oceaan.

In het noordwesten bevindt zich tegen de grens met Nigeria een bergplateau. In het zuidwesten ligt de hoogste berg van Kameroen en tevens van West-Afrika, de Mount Cameroon (4095 meter). In het oosten en zuiden liggen de dichte regenwouden. De vlakte langs de kust is moerassig. Kameroen heeft een 400 kilometer lange kustlijn.

Kraters op Mount Cameroon, Kameroen

Amcaja, Creative Commonsi litsentsi "Autorile viitamine + jagamine samadel tingimustel 3.0

klimaat

Het klimaat van Kameroen is tropisch aan de kust en droog en heet in het noorden. De gemiddelde temperatuur is 25 graden Celsius. Lager dan 20 graden is het bijna nooit. De hoogste temperatuur bedraagt 40 graden Celsius. Aan de kust valt de meeste neerslag. Hoe dieper het binnenland in des te minder neerslag er valt. In de bergen in het noordwesten vallen de droge tijden in juli en augustus en van december tot en met maart. Voor het gehele land geldt dat de droge en tegelijk koelere periode drie maanden duurt: november, december en januari. Voor het noorden geldt dat er gedurende deze maanden zware zandstormen kunnen opsteken.

Planten

Langs de kust ziet de flora er heel anders uit dan in de bergen of op de savannen. In de wouden staan ebben- en mahoniebomen. Er bloeien orchideeën en er staan rubberplanten. In Kameroen worden ook veel bananen verbouwd. De savannen echter zijn kaal en begroeid met grassen.

Dieren

Kameroen heeft een zeer gevarieerde fauna. In de wouden leven krokodillen, bosantilopen en verschillende apensoorten, waaronder chimpansees, gorilla's en andere mensapen. Er zijn veel verschillende soorten slangen. De nationale parken zijn bevolkt met onder andere olifanten, giraffen, panters, en elanden. Er zijn veel vogels te zien in Kameroen.

KAMEROEN LINKS

Advertenties
• Kameroen Vliegtickets.nl
• Hotels Kameroen
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Kameroen Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Kameroen Startnederkand (N)
Reisinformatie Kameroen (N)
Artikelen en Reisverhalen over KAMEROEN
  Verslag van een rondreis

Bronnen

Elmar landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems