Landenweb.nl

KAMEROEN
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans, Engels
  Hoofdstad  Yaoundé
  Oppervlakte  475.442 km²
  Inwoners  25.226.043
  (mei 2019)
  Munteenheid  CFA-frank
  (XAF)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .cm
  Code.  CAM
  Tel.  +237

Geografie en Landschap

Geografie

Kameroen ligt in West Afrika. In het noordoosten grenst Kameroen aan Tsjaad het zuidoosten aan de Centraal-Afrikaanse Republiek, in het zuiden aan Congo Brazzaville, Gabon en Equatoriaal-Guinea en in het westen aan de Atlantische Oceaan en aan Nigeria. De oppervlakte van Kameroen is 475.440 vierkante kilometer. Kameroen is daarmee ongeveer 14 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Kameroen Satellietfoto NASAPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

Landschappelijk gezien valt Kameroen op te delen in drie gebieden. In het noorden liggen de savannen. Zowel het wild als de natuur wordt hier beschermd in nationale parken, waarvan het Waza Nationaal Park het meest bekend is. Het Tsjaad meer (Lake Chad) ligt in het hete droge noorden. Hierop watert de Logone af die op de grens met Tsjaad ligt. De Benoue komt uit in de Niger in Nigeria. In het midden van het land loopt de Sanaga naar de Atlantische Oceaan.

In het noordwesten bevindt zich tegen de grens met Nigeria een bergplateau. In het zuidwesten ligt de hoogste berg van Kameroen en tevens van West-Afrika, de Mount Cameroon (4095 meter). In het oosten en zuiden liggen de dichte regenwouden. De vlakte langs de kust is moerassig. Kameroen heeft een 400 kilometer lange kustlijn.

advertentie

Mount Cameroon, KameroenPhoto: Buma Peter CC 4.0 International no changes made

Klimaat en Weer

Het klimaat van Kameroen is tropisch aan de kust en droog en heet in het noorden. De gemiddelde temperatuur is 25 graden Celsius. Lager dan 20 graden is het bijna nooit. De hoogste temperatuur bedraagt 40 graden Celsius. Aan de kust valt de meeste neerslag. Hoe dieper het binnenland in des te minder neerslag er valt. In de bergen in het noordwesten vallen de droge tijden in juli en augustus en van december tot en met maart. Voor het gehele land geldt dat de droge en tegelijk koelere periode drie maanden duurt: november, december en januari. Voor het noorden geldt dat er gedurende deze maanden zware zandstormen kunnen opsteken.

Planten en Dieren

Planten

Langs de kust ziet de flora er heel anders uit dan in de bergen of op de savannen. In de wouden staan ebben- en mahoniebomen. Er bloeien orchideeën en er staan rubberplanten. In Kameroen worden ook veel bananen verbouwd. De savannen echter zijn kaal en begroeid met grassen.

Dieren

Kameroen heeft een zeer gevarieerde fauna. In de wouden leven krokodillen, bosantilopen en verschillende apensoorten, waaronder chimpansees, gorilla's en andere mensapen. Er zijn veel verschillende soorten slangen. De nationale parken zijn bevolkt met onder andere olifanten, giraffen, panters en elanden. Er zijn veel vogels te zien in Kameroen.

Geschiedenis

Ontdekking en wisselende heersers

Kameroen werd in de 15e eeuw (1472) ontdekt door de Portugees Fernão do Pó. Tijdens één van hun vele reizen voeren ze langs de kust van Kameroen en waren ze onder de indruk van de grote garnalen die zich in de rivieren situeerden. Daarom gaven ze het land de naam “Cameroes”, wat de Portugese benaming voor garnalen is.

In 1837 stond koning Bimbia een deel van de kuststrook af aan de Britten. Na het Congres van Berlijn werd Kameroen echter een Duits protectoraat onder de naam Duits Noordwest Afrika en vanaf 1901 Kamerun genoemd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werd Kamerun door de Fransen en de Britten veroverd. Na de oorlog werd Kameroen opgesplitst in een Frans deel en een Brits deel, resp. Cameroun en Cameroons genaamd. Beide gebieden waren echter geen koloniën maar werden mandaatgebieden van de Volkenbond.

Zelfbestuur

In 1922 kreeg Cameroun reeds beperkt zelfbestuur. Na de opheffing van de Volkenbond in 1946 werden Cameroun en Cameroons mandaatgebieden van de VN. In 1954 werd Cameroons onderdeel van de Federatie van Nigeria.

In 1959 werd Cameroun onder de naam République du Cameroun een autonome republiek binnen de Franse Gemeenschap. nationalistisch leider El Hadj Ahmadou Babatoura Ahidjo van de Union du Camerounais (UC) als premier. Een jaar later werd het land onafhankelijk met Ahidjo als president. Tijdens de onafhankelijkheidsviering (1 januari 1960) moesten de nog aanwezige Franse troepen en de Nationale Garde van Cameroun reeds een communistisch getinte revolte onderdrukken.

In 1961 stemde de bevolking van het zuidelijke deel van Brits Kameroen voor aansluiting bij de eerder gevormde Republiek Kameroen, waardoor de federale Republiek van Oost en West Kameroen ontstond. Ahidjo werd president van de federatie. Het noordelijke deel van de Britse kolonie koos voor aansluiting bij Nigeria.

Republiek Kameroen

In 1972 sprak de bevolking zich in een referendum uit voor een eenheidsstaat, de Republiek Kameroen. Nadat de op autocratische wijze regerende Ahidjo (als enige kandidaat) in 1980 voor vijf jaar was herkozen, trad hij in 1982 af en benoemde zijn premier, de zuiderling Paul Biya, als zijn opvolger. Biya is sindsdien onafgebroken president en is in 2004 gekozen voor een nieuwe termijn van 7 jaar. Bij de verkiezingen van juli 2007 houdt de partij van Biya de meerderheid in het parlement. In april 2008 wordt de grondwet veranderd zodat Biya in 2011 weer mee kan doen aan de presidentsverkiezingen. De oppositie spreekt van een constitutionele coup.

In maart 2009 brengt Paus Benedictus een bezoek aan Kameroen. In oktober 2011 wint Paul Biya de verkiezingen met 78% van de stemmen. De oppositie erkent de overwinning niet vanwege veronderstelde fraude. In november 2012 viert Biya dat hij dertig jaar aan de macht is. Een Franse priester wordt in november 2013 ontvoert door Islamisten, maar komt in januari 2014 weer vrij. Frankrijk ontkent losgeld te hebben betaald. In 2015 en 2016 zijn er aanslagen en ontvoeringen door de Islamitische terreurgroep Boko Haram.

In 2018 werd Biya, op 85-jarige leeftijd, voor de zevende achtereenvolgende keer president. Hij kreeg 71,3% van de stemmen. De kandidaat van de oppositie, Maurice Kamto, kreeg 14,2% van de stemmen en Cabral Libii 6,3%.Op 9 februari 2020 werden in Kameroen parlementsverkiezingen gehouden, samen met gemeenteraadsverkiezingen.[1] De Democratische Volksbeweging van Kameroen behield haar meerderheid in het parlement door 139 van de 167 zetels te winnen.

Bevolking

In Kameroen wonen bijna 25 miljoen mensen (2017). De bevolkingsdichtheid bedraagt 52 inwoners per vierkante kilometer.

Er zijn meer dan honderd etnische bevolkingsgroepen, waarvan de Bantoes (Basa, Bakoko en Fang), de Bamiléké en de Fulani (Soedannegers) het meest prominent vertegenwoordigd zijn.

Taal

Frans en Engels zijn alle twee officiële talen in Kameroen. Verder worden er nog talen uit 24 verschillende Afrikaanse taalfamilies gesproken, waaronder Bantoe.

Godsdienst

De inwoners van Kameroen zijn aanhanger van de volgende godsdiensten: christendom (40%), inheemse godsdiensten (40%) en Islam (20%). In maart 2009 brengt Paus Benedictus een bezoek aan Kameroen en stelt Kameroen tot voorbeeld vanwege de vredige omgang tussen moslims en christenen.

Samenleving

Staatsinrichting

Kameroen is een constitutionele republiek. Het staatshoofd, de president, wordt middels algemeen kiesrecht gekozen. De premier en de ministers worden door de president benoemd. De oorspronkelijke grondwet dateert uit 1972, maar werd herhaaldelijk herzien. In 1996 werd een nieuwe grondwet aangenomen. Deze voorziet in directe verkiezingen van de president, voor maximaal twee ambtstermijnen van zeven jaar. De wetgevende macht berust bij het Parlement, dat voortaan bestaat uit een rechtstreeks gekozen Nationale Vergadering van 180 leden en een Senaat De instelling van deze laatste heeft grote vertraging opgelopen. Bij onverwacht aftreden van de President of zijn overlijden wordt zijn taak tot de verkiezingen van een nieuwe President waargenomen door de voorzitter van het Parlement.

Politiek

Na een mislukte poging tot staatsgreep in april 1984 verstevigde president Biya zijn greep op het land, daartoe gebruik makend van een uitgebreid patronagesysteem, deels langs etnische lijnen. De eenheidspartij Union Nationale Camerounaise (UNC) werd omgedoopt in Rassemblement Démocratique du Peuple Camerounais (RDPC). In het begin van de jaren ’90 voerde president Biya voorzichtig politieke hervormingen door, waaronder invoering van het meerpartijenstelsel. In 1992 vonden de eerste verkiezingen onder dit nieuwe stelsel plaats, waarbij de RDPC een grote overwinning behaalde en Biya tot president werd verkozen. In 1997 werd hij, volgens de nieuwe grondwet, herkozen voor een periode van zeven jaar. De parlementsverkiezingen in 2002 leverden een grote meerderheid (149 van de 180 zetels) op voor de RDPC, evenals de gemeenteraadsverkiezingen.

In oktober 2004 werd president Biya met ca. 70% van de stemmen herkozen voor een nieuwe ambtstermijn van zeven jaar. Twee grote oppositiepartijen (SDF en UDC) waren in 2003 een coalitie (CNRR) aangegaan maar slaagden er niet in met een gezamenlijke presidentskandidaat te komen. Deze verkiezingen zijn, in vergelijking met eerdere verkiezingen, goed verlopen. Er was geen geweld en ondanks onregelmatigheden gaf de uitslag volgens internationale waarnemers in grote lijnen de wil van het volk weer.

Het politieke wordt gedomineerd door de RDPC. De oppositie, waaronder de Engelstalige Cameroon Anglophone Movement (CAM) en de Southern Cameroons National Council (SCNC), zijn er tot op heden niet in geslaagd een serieus tegenwicht te bieden tegen de gevestigde, Franstalige, politieke orde.

In oktober 2004 werd president Biya met ca. 70% van de stemmen herkozen voor een nieuwe ambtstermijn van zeven jaar. Twee grote oppositiepartijen (SDF en UDC) waren in 2003 een coalitie (CNRR) aangegaan maar slaagden er niet in met een gezamenlijke presidentskandidaat te komen. Deze verkiezingen zijn, in vergelijking met eerdere verkiezingen, goed verlopen. Er was geen geweld en ondanks onregelmatigheden gaf de uitslag volgens internationale waarnemers in grote lijnen de wil van het volk weer.

Het politieke wordt gedomineerd door de RDPC. De oppositie, waaronder de Engelstalige Cameroon Anglophone Movement (CAM) en de Southern Cameroons National Council (SCNC), zijn er tot op heden niet in geslaagd een serieus tegenwicht te bieden tegen de gevestigde, Franstalige, politieke orde. Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Economie

De economie van Kameroen is in belangrijke mate afhankelijk van de primaire sector, met name bosbouw, landbouw en visserij. Deze activiteiten leverden in 2017 16,7% van het BNP en verschaften bijna 70% van de werkgelegenheid. De dienstensector (voornamelijk de overheid) geeft werk aan 17% van de bevolking. Naar schatting een derde van het BNP is te danken aan de informele sector, die in stedelijke gebieden tot 75% van de werkgelegenheid verschaft.

De olieproductie is goed voor 40% van de exportopbrengsten. Belangrijke exportproducten zijn verder tropisch hout (10%) en cacao (19%). De economische ontwikkeling is daarmee sterk afhankelijk van fluctuaties in de wereldmarktprijzen.

De economie vertoont sinds eind jaren ’90 een tamelijk constante groei van rond 4% per jaar. In 2017 id de groei ca. 3,5%.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Yaounde is de hoofdstad van Kameroen, groen en heuvelachtig, met chaotisch verkeer en kronkelende wegen. Het Benedictijns klooster is gebouwd in 1967, heeft het tentoonstellingen van maskers, schalen en bronzen pijpen. De kapel is aangekleed met traditionele textiel en ambachtelijke producten. Je kunt een openlucht mis bezoeken in Paroisse de N'Djong Melen. De koorzang, de drums, het dansen en de joie de vivre maken dit tot een gedenkwaardige gebeurtenis. Er zijn tal van markten op de stad en winkels met geschilderde kalebassen, lederwaren, sieraden en grisgris (ketting bedels).

Mount Cameroon is de hoogste berg in Centraal- en West-Afrika en een van de belangrijkste plaatsen om te bezoeken in Kameroen. Het is geschikt voor avonturiers, zoals wandelaars en klimmers. Gidsen zijn beschikbaar en bergwandelen is een geweldige ervaring. Onderweg zijn er met tin overdekte hutten voor wandelaars om te rusten en te verblijven.

Het Waza Nationaal Park ligt in het uiterste noorden provincie van Kameroen werd opgericht in 1934. Het park beslaat een totale oppervlakte van 1.700 vierkante kilometer. Het park is beroemd om zijn olifanten. De vegetatie van het park is voornamelijk struikgewas en het terrein is vlak. Leeuwen, giraffen, nijlpaarden, bavianen, apen en antilopen zijn de dieren die je naast de olifanten kunt zien. De beste tijd om het park te bezoeken is van maart tot mei, wanneer het erg warm is en de drinkplaatsen de beste plekken zijn om de dieren te zien.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

KAMEROEN LINKS

Advertenties
• Kameroen Vliegtickets.nl
• Hotels Kameroen
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over KAMEROEN bij Bol.com

Nuttige links

Kameroen Startnederkand (N)
Reisinformatie Kameroen (N)