Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalEngels
   HoofdstadKampala
   Oppervlakte241.038 km²
   Inwoners45.514.324 (mei 2019)
   MunteenheidUgandese shilling (UGS)
   Tijdsverschil+2
   Web | Code | Tel..ug | UGA | +256

Algemeen

Uganda ligt in Oost-Afrika aan weerszijden van de evenaar. Uganda wordt geheel ingesloten door de Democratische Republiek Congo, Kenia, Rwanda, Soedan en Tanzania. De oppervlakte van Uganda is 236.040 vierkante kilometer. Uganda is daarmee ongeveer 7 keer zo groot als Nederland. De grens met Tanzania loopt gedeeltelijk door het 34.500 km2 grote Victoriameer, dat ongeveer voor de helft van Uganda is.

Uganda: Satellietfoto Photo:Publiek Domein

Landschap

Het landschap van Uganda bestaat voornamelijk uit plateaus en berguitlopers. Het laagste punt is het Albertmeer: 621 meter. Het hoogste punt van het Mount Stanley-massief is de Margherita-piek met een hoogte van 5110 meter.

Het Mount-Staley massief met de hoogste berg van Uganda, de Margharita PeakPhoto:El Sarmiento Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

De bronnen van de Nijl, die in 1862 bij toeval door de Britse ontdekkingsreiziger John Hanning Speke ontdekt werden, liggen aan het Oegandese deel van het Victoriameer.

Klimaat

Uganda heeft een tropisch klimaat, het ligt immers op de evenaar. Dat wil zeggen dat het ook veel regent in Uganda. Er zij twee droge periodes: van december tot februari en van juni tot augustus. In het Noordoosten van Uganda valt de minste hoeveelheid neerslag, slechts 500 mm per jaar. Aan het Victoriameer valt de meeste neerslag, meer dan 2100 mm per jaar.

Planten

De helft van het Oegandese grondgebied is niet ontgonnen of bebouwd. In het zuidelijk deel van het land bestaat intensieve landbouw. In het veel drogere en onvruchtbaardere noorden is er een veel armere vegetatie. In de moerassen rond de meren doet de papyrus het erg goed. Ongeveer 12% van Oeganda's gehele oppervlakte bestaat uit nationale parken en bossen.

Dieren

In Uganda zijn veel olifanten en giraffen hoewel er nog altijd bovengemiddeld gestroopt wordt. De rivieren en meren worden bevolkt met duizenden nijlpaarden. De zeldzame gorilla's leven in het Mufumbiro Vulkaangebergte. Bij Lake Edward komen leeuwen voor die in de bomen leven. Zowel in als buiten de wildparken zijn er wevervogels, kingfishers, buffels, antilopen, Oeganda kops, wrattenzwijnen, visadelaars, gazellen, bushbocks en bavianen. De nationale vogel van Uganda is de grijze kroonkraan.

UGANDA LINKS

Advertenties
• Rondreizen Uganda
• Uganda Vkiegtickets,nl
• Djoser Rondreis Uganda
• Hotels Uganda
• Kampala Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Dieren in Oeganda (N)
Oeganda informatie - Reizendoejezo (N)
Reisinformatie Uganda (N)
Reisverslag Uganda (N+E)
Rondreis Uganda (N)
Startpagina Oeganda (N+E)
Uganda Reisverslag (N)
Uganda Startkabel (E+N)
Vakantiebestemming.info Uganda (N)
Willgoto Uganda (N)
Artikelen en Reisverhalen over UGANDA
  langs theeplantages en schittere..

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems