Landenweb.nl

LIBIE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Arabisch
  Hoofdstad  Tripoli
  Oppervlakte  1.759.540 km²
  Inwoners  7,029,725
  (2021)
  Munteenheid  Libische dinar
  (LYD)
  Tijdsverschil  +1
  Web  .ly
  Code.  LBY
  Tel.  +218

To read about LIBYA in English - click here

Hotels Libie

Geografie en Landschap

Geografie

Libië ligt in Noord-Afrika. Libië is een van de grootste landen van Afrika. Het deelt zijn grenzen met Tunesië en Algerije in het westen, met Egypte in het oosten en met Niger, Tsjaad en Soedan in het zuiden. In het noorden grenst Libië aan de Middellandse Zee. De oppervlakte van Libië is 1.759.540 vierkante kilometer. Libië is daarmee ongeveer 42 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Libië Satellietfoto NASAPhoto: Publiek domein

Landschap

Ongeveer 90% van het land bestaat uit woestijn (de Sahara) met plateaus en depressies, en eindeloze zandvlakten met zandduinen. Her en der zijn oases te vinden. De bijna 2000 km lange kuststrook is vlak en groen en hier valt meestal genoeg regen voor de enkele landbouwgebieden die Libië rijk is. Verwoestijning van deze groene gebieden ligt steeds op de loer.

Het land kent geen meren of andere wateren van betekenis: van de 1.759.540 vierkante kilometer grondgebied is alles land. Men werkt echter aan een project om water dat zich onder de Sahara bevindt in een soort kunstmatige rivier om te zetten die steden aan de kust van water kan voorzien. In het zuiden is er langs de grens met Tsjaad het Tibestimassief. Daar ligt de hoogste berg, de Bikku Bitti (2267 m). Laagste punt is de depressie van Sabkhat Ghuzayyil (-47 m).

advertentie

Satellietfoto van de Bikku Bitti, LibiëPhoto: NASA ASTER (& Bourrichon for cropping) - GLOVIS in het publieke domein

Klimaat en Weer

Libië heeft op de kuststrook na een woestijnklimaat. In de woestijn zijn de dagen extreem heet en de nachten ijskoud. Er valt praktisch geen regen. De regio Fezzan, met de stad Sabha, is een van de droogste plekken op aarde. In voor- en najaar waait af en toe de ghibli, een hete Sahara-wind uit het zuiden. Ongehinderd door natuurlijke barrières bereikt de wind alle hoeken van het land. De ghibli brengt enorme hoeveelheden zand en stof mee. De lucht kleurt roodbruin en het zicht is minder dan 30 m. De dagtemperatuur is vaak tegen de 40 graden Celsius.

Planten en Dieren

Planten

Veel groeit er niet in de woestijn van Libië maar in 'natte' jaren bedekken allerlei grassoorten de kuststrook en het oostelijke plateau. Ook groeien er de jeneverbes en mastiekboom. In het zuiden zijn in diverse oases dadelpalmen, olijfbomen en sinaasappelbomen te vinden.

Dieren

Veel trekvogels strijken neer in Libië en roofvogels zoals adelaars, haviken en gieren komen er algemeen voor. Verder leven er hyena's, gazellen, fenneks, wilde katten, woestijnratten en andere knaagdieren. In de oases zijn er schorpioenen en reptielen, zoals de giftige adder. Maar bovenal zijn er veel dromedarissen te zien.

LIBIE LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Vliegennaar | Vliegen naar Tripoli Libië
• Hotels Libie
• Boeken, ook tweedehands, over LIBIE bij Bol.com

Nuttige links

Libië Startnederland (N)
Reisinformatie Libië (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems