Landenweb.nl

Marrakech
 

Naar Marrakech met Sunweb

To read about Marrakech in English - click here

advertentie
Goedkope vliegtickets Marrakech | Vliegennaar.nl Marrakech Hotels

Algemeen

MarrakechMarrakechFoto: Juan Antonio Segal(CC BY 2.0) no changes made

Marrakech is de hoofdstad van het zuiden van Marokko en één van de meest bezochte steden van het land. Het is een kleurrijke oase met een nogal exotische inslag, omringd door 16 km okergele stadsmuren. Marrakech heeft een prachtige souq (markt). Het karakter van Marrakech is al meer dan 1000 jaar onveranderd. Er zijn talloze cafe’s, paleizen, moskeeën en kashba's, verspreid over de medina en heel speciaal is het in het centrum gelegen Djemaa El Fna-plein. Hier zie je slangenbezweerders, verhalenvertellers en veel kraampjes met etenswaren.

advertentie
Naar Marrakech met Sunweb Mambo Jongerenreizen Marokko

Ligging

Marrakech ligt in Noord-Afrika in het zuidwesten van Marokko en is een grote en belangrijke stad met meer dan een miljoen inwoners. De stad fungeert als de hoofdstad van de regio en ligt vlak bij het schilderachtige Atlasgebergte. Marrakech kan grofweg worden onderverdeeld in twee delen: de historische medina en de Ville Nouvelle (Nieuwe Stad), beiden zijn vergelijkbaar in omvang. De Ville Nouvelle omvat een aantal aantrekkelijke wijken, zoals de Hivernage en Gueliz. De medina is één van de meest schilderachtige van Marokko.

advertentie
Marrakech Tui Reizen Autoverhuur Sunny Cars Marrakech

Weer

Het regent ook weleens in de winter in MarrakechHet regent ook weleens in de winter in MarrakechFoto: Lars Plougmann (CC BY-SA 2.0) no changes made

Het klimaat van Marrakech is redelijk aantrekkelijk het hele jaar door, met veel zon om van te genieten. Toch kan het weer in Marrakech nogal veranderlijk zijn want hoewel er meestal veel zon tijdens de wintermaanden is, neemt de kans op regen in deze tijd van het jaar toe. De temperaturen zijn op hun laagst in januari en februari, maar ze bedragen nog steeds gemiddeld 18° of 19° C, 's nachts kan het heel koud aanvoelen en een jas zal zeker nodig zijn. Zoals je kunt verwachten is het in de zomer aanzienlijk warmer met temperaturen van meer dan 30° C tot zelfs 37° C.

Geschiedenis

Als een van de keizerlijke steden van Marokko heeft Marrakech een geschiedenis die behoort tot de meest fascinerende van Noord-Afrika. Niet ver van de hedendaagse stad liggen tientallen Berberdorpen. Deze zijn weinig veranderd en dateren uit de oude Romeinse tijd. De Berbers leven al duizenden jaren in het gebied van het hedendaagse Marokko. Dit was het meest zuidwestelijke grondgebied van het Romeinse Rijk.

Na het Romeinse Rijk werden de inwoners van Marrakech bekeerd tot de islam en de mensen vochten tegen de Spanjaarden om hun godsdienst te verdedigen. Veel prachtige tegels en architectonische structuren van de stad dateren uit het tijdperk van de Almoraviden. De volgende groep die heersten over het hedendaagse Marrakech, waren de Almohaden, zij bouwden de mooie Koutoubia moskee.

Tijdens de 7e en 8e eeuw was het gebied van Marrakech de thuisbasis van een van 's werelds meest geavanceerde en verfijnde samenlevingen. In het jaar van 1062 riep een sultan genaamd Youssef Ben Tachfine Marrakech officieel uit tot keizerlijke stad met omringende verdedigingsmuren. Deze gekleurde muren hebben 9 majestueuze poorten en ongeveer 200 torens. Op het hoogtepunt van haar bestaan werd Marrakech uiteindelijk de hoofdstad van een rijk dat naar het zuiden zover als Senegal reikte en zich naar het oosten tot Algiers uitstrekte.

Marrakech rond 1640Marrakech rond 1640Foto: Publiek Domein

Het Arabische hoofdstuk in de geschiedenis van Marrakech begon in het midden van de 16e eeuw, toen de rijke Saadiërs de stad beheersten en Marokko verenigden tijdens hun bewind, dat duurde van 1554 tot 1603. Veel Saadiërs liggen hier begraven in een prachtig mausoleum, met fraaie islamitische kunst en spectaculaire cederhouten plafonds in de Kasbah van Marrakech. De huidige regerende familie, de Alevieten, kwamen voor het eerst in 1659 aan de macht.

Kaart van Marrakech in 1832Kaart van Marrakech in 1832Foto: Publiek Domein

Marokko werd een officieel Frans protectoraat via het verdrag van Fez in 1912 en een groeiend aantal hotels in Europese stijl doken overal in Marrakech op, de meest bekende daarvan is het imposante Hotel Mamounia. De stad werd sterk gemoderniseerd en gestroomlijnd. De moderne wijk Gueliz, waar zich nu tal van winkels en restaurantketens bevinden, ontstond kort voordat Marokko volledig onafhankelijk werd van Frankrijk in 1956.

De sfeer van Marrakech ligt binnen de stadsmuren met de unieke winkeltjes en smalle steegjes. De oude medinawijk herbergt de enorme soukh en een van de drukste pleinen van Afrika het Djemaa El Fna-plein.

Bezienswaardigheden

Lampen MarrakechLampen MarrakechFoto: Barrios & J.Ligero CC 3.0 Unported no changes made

Marrakech staat bekend als de Roze Stad en ligt in de buurt van het Hoge Atlas gebergte in Noord-Afrika en is een rijke culturele mengelmoes van slangenbezweerders, buikdanseressen en verleidelijke toeristische attracties. Marrakech trekt veel bezoekers die geboeid zijn door de koloniale architectuur, enorme moskeeën en drukke pleinen en markten. Een van de belangrijkste toeristische attracties in Marrakech is het El Badi Paleis met 360 kamers. Dit 16e-eeuwse meesterwerk ligt aan het levendige Djemaa El Fna-plein. Er zijn ook veel tuinen in de stad om te ontsnappen aan de hitte en de herrie. De boomgaarden van de Agdal Garden zijn heel verfrissend. Hieronder staan enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van Marrakech beschreven.

Marrakech El Badi PaleisMarrakech El Badi PaleisFoto: Keirn OConnor CC 2.0 Generic no changes made

Het El Badi paleis is een groot 16e-eeuws paleis met fraai ingerichte kamers, compleet met goud, ivoor en marmer. Helaas hebben dieven kostbaarheden uit de kamers gestolen nadat Meknes de hoofdstad werd in de late 17e eeuw. De ruïnes zijn echter een bezoek waard en het jaarlijkse nationale festival is een groot evenement dat in juli massa's bezoekers trekt.

Marokko Djemaa El Fna-pleinMarokko Djemaa El Fna-pleinFoto: Luc Viatour CC 3.0 Unported no changes made

Djemaa el Fna is een bruisend plein in het hart van Marrakech dat 's nachts tot leven komt. Het plein is de centrale en belangrijkste toeristische attractie in de oude stad (Medina wijk) en is omgeven door hotels en tuinen. Kraampjes verkopen overdag vooral eten en drinken (zoals sinaasappelsap) , terwijl 's nachts de plaats ingenomen wordt door muzikanten, dansers, acrobaten en slangenbezweerders en je kunt er natuurlijk ook dan heerlijk eten.

Marrakech SouksMarrakech SouksFoto: Cloudzilla CC 2.0 Generic no changes made

Souks zijn traditionele Noord-Afrikaanse markten en Marrakech is ermee overladen. In de levendige souks van de stad vind je fijne lederwaren en hangmatten, souvenirs en voedsel. De markt naast het Place Jema El Fna is een van de beste in de stad, waar van alles en nog wat in de aanbieding is, maar je moet hard onderhandelen.

Leerlooierijen MarrakechLeerlooierijen MarrakechFoto: Donar Reiskoffer CC 3.0 Unported no changes made

Ben je geïnteresseerd in het zien hoe huiden worden gelooid, neem dan een kijkje bij de looierijen van Marrakech. De looierijen laten processen zien die niet veel veranderd zijn door de eeuwen heen. Kleurstoffen kwamen vroeger van exotische producten als duivenpoep en granaatappels, maar vandaag de dag zijn ze voornamelijk op chemische basis en de producten worden geverfd door lokale ambachtslieden.

Marrakech muren met de Bab AganaouMarrakech muren met de Bab AganaouFoto: Lionel Leo CC 3.0 Unported no changes

De muren van Marrakech stammen uit de middeleeuwen en zijn nog steeds een belangrijke attractie. Ze zijn goed bewaard gebleven en het is gemakkelijk voor te stellen hoe ze de medina met haar paleizen en herenhuizen beschermden. De 10-meter hoge wallen dienden om iedereen buiten te houden die niet in de stad woonde en omringen Marrakech met een lengte van 16 kilometer. De Bab Agnaou is één van de 20 poorten die de stad beschermden. Dit vroege stenen monument is een van de oudste in de stad en werd gebouwd in de 12e eeuw. Het fijne metselwerk verandert de hele dag van kleur, afhankelijk van de positie van de zon en de hitte.

Koutobia Moskee MarrakechKoutobia Moskee MarrakechFoto: Daniel Csörföly CC 3.0 Unported no changes made

Een van de meest herkenbare monumenten van Marrakech is de Koutoubia moskee. De moskee heeft een imposante minaret die uittorent boven de rest van de stad en is omzoomd door goed onderhouden tuinen. De structuur stamt uit de 12e eeuw en is 's nachts prachtig verlicht. De moskee is helaas niet toegankelijk voor niet-moslims. De minaret is bijna 70 meter hoog en zichtbaar vanuit het grootste gedeelte van de stad.

Saadische Graven Marrakech Foto:mwanasimbaSaadische Graven MarrakechFoto: Mwanasimba (CC BY-SA 2.0) no changes made

Een van de meer schimmige attracties van Marrakech zijn de Saadische graven, misschien niet geschikt voor jongere kinderen. Er zijn hier meer dan 100 graven, waarvan vele versierd met uitgebreide mozaïeken. Het gebouw zelf is prachtig en door ontelbare pilaren overeind gehouden. Tientallen leden van de Saadische koninklijke familie liggen hier begraven, de graven dateren van de late 16de eeuw en zijn eigenlijk pas ontdekt in 1917.

Tips

Majorelle Tuin MarrakechMajorelle Tuin MarrakechFoto: Rogier at the english langage wikipedia CC 3.0 Unported no changes made

Als je het lawaai en de chaos van de markten en het verkeer van Marrakech wil ontsnappen, ga dan naar de mooie Majorelletuin. Deze rustige tuinen waren het geesteskind van de Franse schilder Louis Majorelle en werden in 1924 aangelegd. Ze zijn voorzien van talloze mooie planten en bomen, evenals verscheidene rustige vijvers.

Agdal Tuinen MarrakechAgdal Tuinen MarrakechFoto: Jerzy Strzelecki CC 3.0 Unported no changes made

Een ander vreedzaam deel van chaotisch Marrakech is de Agdal tuin (Jardin de l'Aguedal), die ten zuiden van de stad te vinden is. Het is prachtig in alle opzichten, met mooie boomgaarden, zwembaden en een grote lagune. Olijf, granaatappel, vijg en sinaasappel groeien hier en de hele tuin is omringd door lemen muren.

Marrakech LINKS

Advertenties
• Goedkope vliegtickets Marrakech | Vliegennaar.nl
• Naar Marrakech met Sunweb
• Marrakech Tui Reizen
• Mambo Jongerenreizen Marokko
• Marokko verre reizen van ANWB
• Marrakech Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Marrakech
• Hotels Trivago
• Avontuurlijke & duurzame rondreizen voor reizigers tussen de 18 en 37 jaar
• Boeken, ook tweedehands, over Marrakech bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems