Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalEngels
   HoofdstadFreetown
   Oppervlakte71.740 kmĀ²
   Inwoners7.860.823 (mei 2019)
   Munteenheidleone (SLL)
   Tijdsverschil+7
   Web | Code | Tel..sl | SLE | +232

Algemeen

Sierra Leone ligt in West-Afrika. Sierra Leone grenst aan de Atlantische Oceaan en ligt tussen Guinee en Liberia. De oppervlakte van Sierra Leone is 71.740 vierkante kilometer. Sierra Leone is daarmee ongeveer 2 keer zo groot als Nederland.

Sierra Leone Satellietfoto Photo:Publiek Domein

Landschap

Aan de kustlijn van Sierra Leone ligt een heuvelachtig gebied met heuvels van ongeveer 450 meter hoog. Ongeveer 25 tot 35 procent van het land bestaat uit savanne en grasland. Dit gebied ligt met name in het noorden van het land. De rest van het land bestaat uit bos en regenwoud.

Landschap in het zuidoosten van Sierra Leone Photo:Lindsay Stark CC BY 2.0 no changes made

Sierra Leone bestaat uit van uit het noordoosten geleidelijk in de richting van de zee afdalende plateaus, die bestaan uit onder meer graniet en leisteen. Ze zijn gemiddeld ongeveer 450 m hoog, met enkele toppen van bijna 2000 m. De plateaus gaan over in een strook laagland, ongeveer 50 m boven zeeniveau. Langs de kustvlakte strekken zich mangrovebossen uit, met kreken en lagunen; de enige verheffing vormen de circa 60 m hoge heuvels van het schiereiland waarop Freetown ligt. Voor de kust liggen onder meer de Banana-eilanden, de Turtle-eilanden en Sherbro.

Klimaat

Sierra Leone heeft een tropisch moessonklimaat. Het regenseizoen begint in juni en duurt tot oktober. De hoeveelheid neerslag varieert sterk per streek van 1900 mm tot maar liefst 6350 mm in de Gumavallei, aan de kust vlak bij Freetown. Tijdens de droge wintermaanden zijn er uit de Sahara afkomstige stofstormen, de Harmattan. De temperaturen komen in vrijwel het gehele land gedurende het gehele jaar boven de 25°C uit.

Planten

Aan de kust zijn er moerassen, in het binnenland bos en ook savanne. De volgende planten, bomen en gewassen komen in Sierra Leone voor: cacao, grondnoot, koffie, mahonie, maïs, mangrove, palm, rijst en teak. De nationale boom van Sierra Leone is de palmboom.

Dieren

Vooral de bosfauna is zeer rijk en omvat onder meer talrijke apen en verwanten (16 soorten, waaronder 12 apen en de chimpansee) en antilopen (bijvoorbeeld 8 soorten duikers). Ook de vogelwereld is zeer rijk. Verder komen voor: buffel, krokodil, nijlpaard en de olifant. Hetnationale dier van Sierra Leone is de leeuw.

SIERRA LEONE LINKS

Advertenties
• Sierra Leone Vliegtickets.nl
• Hotels Sierra Leone
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Freetown Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Reisinformatie Sierra Leone (N)
Sierra Leone Startnederland (N)
Schrijf uw artikel over SIERRA LEONE

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems