KENIA   

Basisgegevens
   Officiële landstaalEngels, Swahili
   HoofdstadNairobi
   Oppervlakte580.367 kmĀ²
   Inwoners41.070.934 (juli 2011)
   MunteenheidKeniaanse shilling (KES)
   Tijdsverschil+2
   Web | Code | Tel..ke | KEN | +254

Algemeen

Kenia of Kenya (officieel: Jamhuri ya Kenya; Engels: Republic of Kenya), is een presidentiële republiek in Oost-Afrika en lid van het Gemenebest van Naties. Kenia behoort samen met Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Soedan en Somalië tot de 'Hoorn van Afrika'.

Kenia Satellietfoto foto: NASA

Kenia ligt op de evenaar, heeft een oppervlakte van 582.646 km2 en is daarmee 14x zo groot als Nederland. Binnenwateren als rivieren en meren nemen 11.230 km2 in beslag. Kenia grenst in het noorden aan Ethiopië (830 km) en Soedan (232 km), in het oosten aan Somalië (682 km) en de Indische Oceaan, in het westen aan Uganda (933 km) en het Victoriameer en in het zuiden aan Tanzania (769 km).
Voor de hier en daar ingesneden kust liggen een serie koraalriffen en een aantal eilandjes, o.a. de Lama-archipel en Mandu. Van de tot 200 km brede en tot 150 m hoge kuststrook loopt het land langzaam op naar een parallel hieraan gelegen, 150 tot 300 meter hoog plateaugebied. In het noorden en noordwesten gaat dit over in een gebied met hoogvlakten van 300 tot 1500 meter, behorend tot het Oost-Afrikaanse plateau, die in het zuidwesten overgaan in de Kenya Highlands, 1500 tot 3000 m hoog.
De Highlands worden in noord-zuidelijke richting doorsneden door de Oost- Afrikaanse Slenk, wat een zijtak is van de van noord naar zuid lopende Grote Afrikaanse Slenk of Great Rift Valley, die 600 tot 900 m lager ligt dan het omringende gebied en door hoge vulkanen wordt geflankeerd. De slenk is 48 tot 64 kilometer breed. Nabij het Naivasha-meer ligt de slenk ca. 2000 meter boven zeeniveau.

Hier vinden we ook de op een na hoogste berg van Afrika, de Mount Kenya (5199 meter). Dit gebied is het vruchtbaarste van het land en de lager gelegen delen van de bergen worden intensief gebruikt voor de landbouw. In deze slenk liggen een aantal meren, waaronder het grotendeels op grondgebied van Kenia liggende Rudolfmeer, het Nakuru-meer, het Naivasha-meer en het Magadi- meer. Het Victoriameer, waarvan alleen het oostelijke uiteinde op grondgebied van Kenia ligt, ligt tussen de twee slenken in. In de buurt van het Victoriameer ligt ook de op een na hoogste berg van Kenia, de Mount Elgon (4321 meter). De Grote Afrikaanse Slenk loopt van het Midden-Oosten tot aan Malawi en is meer dan 5000 kilometer lang.

Mount Kenya, hoogste berg van Kenia

Håkon Dahlmo, CC BY 2.5

Het westen van Kenia bestaat uit een golvend heuvellandschap dat zich uitstrekt van de Soedanese grens in het noorden tot aan Tanzania in het zuiden. In het zuiden gaat het vruchtbare landschap over in een uitgestrekt savannelandschap. Hier liggen de grootste en populairste wildreservaten. Ten zuiden van het Amboseli-reservaat rijst de Kilimanjaro (5895 meter) op, de hoogste berg van Afrika, die echter geheel in Tanzania ligt. Noord- en Oost Kenia bestaan uit een bergachtig landschap met veel struikgewas dat overgaat in een woestijnlandschap waar maar zelden regen valt. Hier vinden we het meest woeste en ongerepte landschap van Kenia.
Gedeeltelijk bevaarbare rivieren zijn de Sabaki en de Tana.


KENIA LINKS

Advertenties
• Cheaptickets Kenia
• Vakantie Kenia
• Safari Kenia Kras Reizen
• Rondreis Kenia
• Nairobi Vliegtickets Tix.nl
• Visum Kenia
• Kenia Zonvakanties WTC
• Hotels Kenia
• Vergelijk Vliegtickets vanaf Schiphol
• Autoverhuur Sunny Cars Kenia
• Eliza was here

Nuttige links

Africa Explorer (N)
Kenia Eigen Start (N)
Kenia Foto's
Kenia informatie - Reizendoejezo (N)
Kenia Jouwpagina (N)
Kenia Reisforum (N)
Kenia Reisfoto's
Kenia Reislocaties (N)
Kenia Reisstart (N+E)
Reisinformatie Kenia (N)
Reisverslag Kenia (N)
Romans over Kenia (N)
Rondreis door Kenia (N)
Artikelen en Reisverhalen over KENIA
  Door Kenia in 2005  Masai Mara
  Naar Mombasa  Leuk nieuw boekje over Kenia
  Fly safari Masai Mara  Indrukwekkende roman over Kenia
  Jamboo Kenia  TIP De roep van de mapori
  On safari in Kenya with Edward

Bronnen

Dietz, T. / Kenya : mensen, politiek, economie, cultuur
Koninklijk Instituut voor de Tropen / Novib

Finlay, H. / Kenya
Lonely Planet

Kenia
Het Spectrum,

Winslow, Z. / Kenya
Chelsea House Publishers

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt January 2018
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems