Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalArabisch, Frans
   HoofdstadNouakchott
   Oppervlakte1.025.520 km²
   Inwoners4.644.499 (mei 2019)
   Munteenheidouguiya (MRO)
   Tijdsverschil-1
   Web | Code | Tel..mr | MRT | +222

Algemeen

Mauritanië ligt in Noordwest-Afrika. Mauritanië grenst aan de Atlantische Oceaan en ligt tussen Senegal en de Westerse Sahara. Mauritanië grenst verder nog aan Algerije en Mali. De oppervlakte van Mauritanië is 1.030.700 vierkante kilometer. Mauritanië is daarmee ongeveer 24 keer zo groot als Nederland.

Mauritanie Satellietfoto Photo:Publiek domein

Landschap

Mauritanië bestaat voor tweederde uit woestijn die almaar verder oprukt. Een mooie oase is die van Tergit. De Adrar woestijn bestaat uit golvend zand, van goud en blond tot vurig oker. Verder zijn er eindeloze Erg's, diep gespleten, zwarte rotsplateaus. Meer naar het zuiden komt ook savanne voor, bij de rivier Senegal ligt een strook vruchtbaar land van 400 km. Daar teelt men groente en fruit.

Oase van Tergit, MauritaniëPhoto:Ji-Elle Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unportedno changes made

De westzijde bestaat uit een ruim 700 km lange kuststrook. De hoofdstad en grootste stad is Nouakchott, aan de Atlantische Oceaan.

Klimaat

Mauritanië heeft voornamelijk een woestijnklimaat. De temperaturen in Mauritanië zijn extreem. Van december tot maart is het ongeveer 29 ºC, van juni tot augustus 40 ºC. Aan de kust is het dan koeler. Er is geen regenseizoen, er valt in ieder geval weinig neerslag. Het grootste gedeelte van het land heeft minder dan 200 mm regenval per jaar. Het kan echter wel het gehele jaar door 's nachts vriezen, vanwege de enorme afkoeling in de woestijn.

Planten

De woestijn zorgt voor weinig variatie in de flora. In de savanne langs de rivier de Senegal staan palmen en apenbroodbomen (baobabs). Verder komen voor: euphorbia, gierst, lontarpalm, maïs en rijstbouw.

Dieren

In de woestijn trekt hier en daar een handjevol gazellen rond en af en toe zie je er buizerds. Aan de Banc d'Arguin, een stopplaats voor trekvogels tussen Europa en Noord-Azië, verblijven ruim 2 miljoen oeverlopers. Ze rusten en broeden massaal op zandbanken in de ondiepe zee. Aan de oevers van de rivier de Senegal ligt een vogelplaats waar bedreigde soorten neerstrijken. Verder komen ( sporadisch) voor: dorkasgazelle, leeuw, manenschaap, olifant, panter en wrattenzwijn

MAURITANIE LINKS

Advertenties
• Mauritanie Vliegtickets.nl
• Hotels Mauritanie
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Mauritanie Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Mauritanië Startnederland (N+E)
Reisinformatie Mauritanië (N)
Schrijf uw artikel over MAURITANIE

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems