Landenweb.nl

MAURITANIE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Arabisch, Frans
  Hoofdstad  Nouakchott
  Oppervlakte  1.025.520 km²
  Inwoners  4.644.499
  (mei 2019)
  Munteenheid  ouguiya
  (MRO)
  Tijdsverschil  -1
  Web  .mr
  Code.  MRT
  Tel.  +222

Geografie en Landschap

Geografie

Mauritanië ligt in Noordwest-Afrika. Mauritanië grenst aan de Atlantische Oceaan en ligt tussen Senegal en de Westerse Sahara. Mauritanië grenst verder nog aan Algerije en Mali. De oppervlakte van Mauritanië is 1.030.700 vierkante kilometer. Mauritanië is daarmee ongeveer 24 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Mauritanie SatellietfotoPhoto: Publiek domein

advertentie

Landschap

Mauritanië bestaat voor tweederde uit woestijn die almaar verder oprukt. Een mooie oase is die van Tergit. De Adrar woestijn bestaat uit golvend zand, van goud en blond tot vurig oker. Verder zijn er eindeloze Erg's, diep gespleten, zwarte rotsplateaus. Meer naar het zuiden komt ook savanne voor, bij de rivier Senegal ligt een strook vruchtbaar land van 400 km. Daar teelt men groente en fruit.

advertentie

Oase van Tergit, MauritaniëPhoto: Ji-Elle CC 3.0 Unportedno changes made

De westzijde bestaat uit een ruim 700 km lange kuststrook. De hoofdstad en grootste stad is Nouakchott, aan de Atlantische Oceaan.

Klimaat en Weer

Mauritanië heeft voornamelijk een woestijnklimaat. De temperaturen in Mauritanië zijn extreem. Van december tot maart is het ongeveer 29 ºC, van juni tot augustus 40 ºC. Aan de kust is het dan koeler. Er is geen regenseizoen, er valt in ieder geval weinig neerslag. Het grootste gedeelte van het land heeft minder dan 200 mm regenval per jaar. Het kan echter wel het gehele jaar door 's nachts vriezen, vanwege de enorme afkoeling in de woestijn.

Planten en Dieren

Planten

De woestijn zorgt voor weinig variatie in de flora. In de savanne langs de rivier de Senegal staan palmen en apenbroodbomen (baobabs). Verder komen voor: euphorbia, gierst, lontarpalm, maïs en rijstbouw.

Dieren

In de woestijn trekt hier en daar een handjevol gazellen rond en af en toe zie je er buizerds. Aan de Banc d'Arguin, een stopplaats voor trekvogels tussen Europa en Noord-Azië, verblijven ruim 2 miljoen oeverlopers. Ze rusten en broeden massaal op zandbanken in de ondiepe zee. Aan de oevers van de rivier de Senegal ligt een vogelplaats waar bedreigde soorten neerstrijken. Verder komen ( sporadisch) voor: dorkasgazelle, leeuw, manenschaap, olifant, panter en wrattenzwijn

Geschiedenis

Onafhankelijkheid

In 1960 werd de Islamitische Republiek Mauritanië onafhankelijk van Frankrijk. De hoofdstad Nouakchott werd gesticht in die periode. De eerste president van Mauritanië, Mokhtar Ould Daddah, verklaarde het land tot een eenpartijstaat en bleef 18 jaar aan de macht met zijn Parti du Peuple Mauritanien (PPM). Hij streefde naar integratie van alle Mauritaanse gemeenschappen en verbood om die reden een aantal politieke partijen die te nadrukkelijk Moorse dan wel negro-Afrikaanse belangen vertegenwoordigden. De PPM bleef tot 1978 de enige politieke partij. In 1978 maakte een geweldloze militaire staatsgreep een einde aan het bewind van Ould Daddah. De aanleiding van deze coup was de uitzichtloze situatie waarin het land vanwege het conflict om de Westelijke Sahara verzeild was geraakt. Mauritanië raakte in 1975 in dit conflict betrokken toen Spanje zich terugtrok uit de Westelijke Sahara en het gebied verdeeld werd tussen Marokko en Mauritanië. De strijd tegen de bevrijdingsbeweging van de Westelijke Sahara Polisario had grote negatieve economische en sociale gevolgen voor Mauritanië. Aan de vooravond van de staatsgreep van 1978 stond het land aan de rand van een financiële instorting en dreigde er een burgeroorlog. De nieuwe regering kwam zeer snel een staakt-het-vuren met Polisario overeen en trok zich in 1979 geheel uit het conflict om de Westelijke Sahara terug. De periode hierna had Mauritanië een reeks militaire leiders (Moustapha Ould Salek, Ould Bouseif en Mohamed Khouna Ould Haidallah). Een belangrijke politieke beslissing in 1980 betrof het afschaffen van de slavernij.

Periode Taya

In december 1984 kwam kolonel Maaouya Ould Sid' Ahmed Taya na een staatsgreep aan de macht en was gedurende 20 jaar president van Mauritanië. Tot aan 1991 werd Mauritanië met strakke hand geregeerd. Oppositiepartijen werden nauwelijks toegestaan en mensenrechten werden met regelmaat geschonden. Vanaf 1991 werd er een begin gemaakt met democratisering en werden politieke gevangenen vrijgelaten. Dit leidde in 1992 tot de eerste vrije presidents- en parlementsverkiezingen, waarbij Taya (van de Parti Republicain Democratique et Social (PRDS) werd gekozen met ca. 60% van de stemmen. De PRDS is de grootste partij gebleven. De president voerde regelmatig kabinetswijzigingen (laatstelijk maart 2005) door waarbij te allen tijde een fragiel evenwicht wordt bewaard tussen de verschillende bevolkingsgroepen, regio's, stammen en belangrijke families. De naar verhouding talrijke politieke partijen zijn grotendeels georganiseerd rondom charismatische leiders en slechts in enkele gevallen rondom specifieke thema's of ideologieën. De Mauritaanse constitutie en bijbehorende organieke wet verbieden expliciet politieke partijen die indruisen tegen de principes van de islam dan wel aanzetten tot intolerantie, geweld, verstoring van de openbare orde en de nationale eenheid en territoriale integriteit.

21e eeuw

Hoewel de PRDS bij de parlementsverkiezingen en lokale verkiezingen van 2001 een ruime meerderheid in het parlement behield was de oppositie sterker vertegenwoordigd dan voorheen. De regering besloot hierop de belangrijkste oppositiepartij te verbieden. Haar leden konden overigens wel hun zetel in het parlement behouden.

Ook de presidentsverkiezingen van november 2003 werden gewonnen door Taya. Op 3 augustus 2005 kwam er door een staatsgreep een eind aan het bewind van Taya, die zelf ter gelegenheid van de begrafenis van Koning Fahd van Saoedi-Arabië afwezig was. De nieuwe machthebbers noemen zichzelf de"Counseil Militaire pour la Justice et la Democratie"(CMJD).

In maart 2007 won voormalig minister Sidi Ould Cheikh Abdallahi de presidentsverkiezingen. Met 53% van de stemmen versloeg hij in de tweede stemronde ex-oppositieleider Ahmed Ould Daddah. Het was voor het eerst in de geschiedenis van Mauritanië dat een machtswisseling democratisch tot stand kwam. Waarnemers beoordeelden de stembusgang als vrij, eerlijk en transparant.

In 2007 nam het parlement van Mauritanië een wet aan waarbij het houden van slaven strafbaar werd. Slavenhouders kunnen nu tot tien jaar celstraf krijgen.

Officieel was slavernij in de woestijnstaat al sinds 1981 verboden, maar veel slavenhouders trokken zich daar niets van aan. Volgens mensenrechtengroepen zijn er op dit moment nog honderdduizenden slaven in Mauritanië.

In mei 2008 komen leden van de gematigde islamitische oppositie voor het eerst in de regering. In augustus 2008 pleegt het leger een staatsgreep en zet president Abdallahi af. In januari 2009 beloven de militaire machthebbers verkiezingen, die ook daadwerkelijk in juli 2009 plaats vinden.

Generaal Mohamed Ould Abdelaziz wint de presidentsverkiezingen met 52% van de stemmen. In juli 2010 neemt Mauritanië een nieuwe anti-terrorisme wet aan. De veiligheidstroepen krijgen zo meer bevoegdheden om al-Queda te bestrijden. In februari 2011 krijgt ook Mauritanië te maken met de Arabische lente en gaan honderden mensen de straat op. In januari 2012 krijgt Mauritanië veel vluchtelingen uit Mali, vanwege de Toeareg rebellie in het noorden. De partij van president Abdelaziz wint de parlementsverkiezingen van december 2013. In juni 2014 wordt president Abdelaziz herkozen, de oppositie boycot de verkiezingen. Bij een referendum in augustus 2017 steunen de kiezers plannen van de president om de senaat af te schaffen en de vlag te veranderen. De oppositie boycot dit referendum. Bij de verkiezingen van 2019 wint Mohamed Ould Cheikh el Ghazouani de presidentsverkiezingen. In 2020 benoemt hij Mohamed Ould Bilal als premier.

Bevolking

In Mauritanië wonen bijna 3.758.571 mensen (2017). De bevolkingsdichtheid is ongeveer 3,6 inwoners per vierkante kilometer en dus extreem laag.

Taal

D.e officiële taal van Mauritanië is Arabisch. Daarnaast wordt Poulaar, Soninké, Wolof, Bambara en Frans gesproken

Enkele uitspraakregels van het Arabisch:

Er bestaat geen vaste Nederlandse schrijfwijze voor Arabische woorden. De namen worden geschreven zoals ze uitgesproken worden. Aqaba kan dus net zogoed als Akaba gespeld worden.

Het Arabische schrift wordt van rechts naar links geschreven en bestaat uit 28 medeklinkers. Klinkers worden niet geschreven en daardoor ontstaan er verschillende Latijnse schrijfwijzen voor één-en-hetzelfde woord. Arabische cijfers worden van links naar rechts geschreven.

Enkele woorden en zinnen:

NederlandsArabisch
Eenwahed, vrouwelijk: wahda
Tweeetnen
Drietalata
Tien‘ashra
Honderdmeyya
Duizend‘alf
Zondagyom el had
Woensdagyom el ’arba’
Ja‘aywa
Neela’
Zomersef
Wintersheta
Waar is het hotel?fen el fondok?
Hoe laat is het?essa’a kam?
Hoe heet u?‘esm-ak ‘ak? (man)
Hoe heet u?‘esm-ek ‘eh? (vrouw)
Hebt u wisselgeld?‘andokom fakka?

Godsdienst

De bevolking van Mauritanië is in zijn geheel toegewijd aan de (soennitische) Islam.

Samenleving

Staatsinrichting

Sinds 3 augustus 2005 wordt het land geregeerd door de 'Conseil Militaire pour la Justice et la Democratie' (CMJD). De CMJD heeft in een amendement op de grondwet het functioneren van de uitvoerende macht toegelicht. Het militair comité benoemde een civiele premier en een kabinet van 24 ministers. De regering is verantwoording verschuldigd aan de militaire raad; het parlement is ontbonden. De CMJD heeft aangegeven om zo snel mogelijk (binnen twee jaar) de parlementaire democratie terug in te voeren. Voor de staatsgreep kende Mauritanië een parlementaire democratie, geënt op het Franse staatkundige model, met invloeden van de islamitische sharia wetgeving. De president werd in dit systeem direct gekozen voor een termijn van zes jaar. Hij benoemde de premier en de Raad van Ministers. Het Parlement dat uit twee Kamers bestaat, de Nationale Assemblée en de Senaat, controleerde de werkzaamheden van de ministers. Een constitutionele raad, aangewezen door de president, coördineerde verkiezingen en referenda en zorgde dat de overheidsactiviteiten in overeenstemming zijn met de grondwet. Een raad voor economische en sociale aangelegenheden adviseerde over economische en sociale zaken en een opperste Islamitische raad adviseerde over religieuze zaken. Volgens de grondwet kent Mauritanië een onafhankelijke rechtspraak. Veranderingen in de grondwet vereisen een tweederde meerderheid in de Senaat en goedkeuring door middel van een referendum.

Politiek

Na een mislukte poging tot staatsgreep in juni 2003, vonden er in augustus en in september 2004 nog twee pogingen tot staatsgrepen plaats in Mauritanië. De couppoging van juni 2003 was na twee dagen van gevechten in de hoofdstad Nouakchott bedwongen. De couppogingen in 2004 gingen daarentegen niet met gevechten gepaard, wel werden vermeende betrokkenen van de couppoging van juni 2003 opgepakt. Tegen de coupplegers werd eind 2004 een strafproces gestart, waarbij 84 van de 195 coupplegers schuldig werden bevonden.

In april 2005 intensiveerde President Taya zijn aanpak van (vermeende) islamisten in het land. In een reeks van arrestaties werden tientallen mensen opgepakt en werden invallen gedaan in moskeen. Dit wekte woede op onder de islamitische bevolking. Op 4 juni 2005 werd in het noordoosten van het land, tegen de grens van Algerije, een Mauritaanse legerbasis aangevallen. De aanslag, waarbij 19 militairen werden gedood, werd door de Mauritaanse regering toegeschreven aan de aan Al-Qaida gelieerde Algerijnse 'Groupe Salafiste de Predication et de Combat'(GSPC).

De actuele politieke situatie staat beschreven in het hoofdstuk geschiedenis.

Economie

De belangrijkste sectoren van de Mauritaanse economie zijn de dienstensector, de landbouw en visserij en de mijnbouw De export van ijzererts is zeer belangrijk voor de economie van Mauritanië. De industrie is nog nauwelijks ontwikkeld. Het land blijft in hoge mate aangewezen op buitenlandse hulp.

Recentelijk is de aanwezigheid van olie nabij Nouakchott aangetoond en vanaf medio 2006 voert Mauritanië met behulp van het Australische concern Woodside olie uit. De nieuwe weg van Marokko naar Nouakchott is gereed en zal vermoedelijk van grote economische betekenis zijn en verandert het relatieve geografische isolement waarin Mauritanië verkeerde. Mauritanië wordt door deze weg een belangrijke schakel in de verbinding tussen de landen van de Sahara en Noord-Afrika. De recente ontdekking van goud- en koperreserves zal waarschijnlijk nog een andere bron van inkomsten vormen.

Hoewel Mauritanië nog steeds is aangewezen op buitenlandse hulp, bedraagt de economische groei al een aantal jaren rond de 3-6% per jaar. (3,5% in 2017) Dit is onder andere een gevolg van de structurele aanpassingsprogramma's die Mauritanië uitvoert. Andere positieve gevolgen voor de economie zijn lage inflatie en een redelijke betalingsbalans.

Dit neemt niet weg dat de armoede onder een belangrijk deel van de bevolking nog schrijnend is. 31% van de bevolking leeft onder de armoedegrens en het BNP is $4.500 per hoofd van de bevolking (2017). Eén van de knelpunten bij de armoedebestrijding wordt gevormd door het zwak ontwikkelde overheidsapparaat, waardoor de absorptiecapaciteit gering is.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Nouakchott, de hoofdstad van Mauritanië, heeft niet al te veel toeristische attracties, maar de vismarkt, Port de Peche, is een bestemming op zich, net als de vele visrestaurants in de buurt. Bezoek de markt in de late namiddag, wanneer de vissersboten terugkomen en de vissers hun handgeknoopte netten boeten. Ze sorteren, strippen, fileren de dagvangst De verkoop is over het algemeen toevertrouwd aan jonge jongens. Het Musee National is een bezoek waard voor iedereen met een interesse in Moorse cultuur. Je vindt er onder meer prehistorische archeologische schatten en etnografische tentoonstellingen. De Grand Mosquee is een andere bijzonder gebouw in Nouackchott, de smalle minaretten markeren het exacte midden van de stad.

De Adrar regio in het noorden van Mauritanië is een woestijn bezaaid met oases en oude steden. De mooiste nederzettingen van de Adrar zijn Ouadane, Chinguetti, Tichitt en Oualata, die gezamenlijk vermeld worden als UNESCO werelderfgoed. Deze steden bloeiden als centra van handel en islamitische cultuur van de 11e tot 16e eeuw, toen karavanen de Sahara doorkruisten. De kenmerkende stenen architectuur van de steden van de Sahara bestaat uit pakhuizen, voormalig herbergen en huizen met patio's. De steden zijn dichtbebouwd langs smalle, kronkelende straatjes rondom een centrale moskee. Ouadane, Chinguetti, Tichitt en Oualata zijn de enige plaatsen in Mauritanië die continu waren bevolkt. Tichitt was ooit een van de grootste steden in de westelijke Sahara en Chinguetti wordt beschouwd als de zevende heilige stad van de islam.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

MAURITANIE LINKS

Advertenties
• Mauritanie Vliegtickets.nl
• Hotels Mauritanie
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over MAURITANIE bij Bol.com

Nuttige links

Mauritanië Startnederland (N+E)
Reisinformatie Mauritanië (N)