Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalFrans
   HoofdstadLomé
   Oppervlakte56.785 km²
   Inwoners8.159.534 (mei 2019)
   MunteenheidCFA-frank (XOF)
   Tijdsverschil-1
   Web | Code | Tel..tg | TOG | +288

Algemeen

Togo ligt in West-Afrika aan de Golf van Guinee tussen de buurlanden Burkina Faso in het noorden, Benin in het oosten en Ghana in het westen. De oppervlakte van Togo is 56.785 vierkante kilometer. Togo is daarmee ongeveer 1,7 keer zo groot als Nederland.

Togo: Satellietfoto Publiek Domein

Landschap

Het land wordt voornamelijk ingenomen door het Togogebergte (op zijn hoogst 1098 m) dat naar het zuiden overgaat in een kristallijn plateau van gemiddeld 400 m hoogte. De belangrijkste rivier is de Mono.

Kaart van Togo met loop van rivier Mono

CIA, public domain

Klimaat

Togo heeft een tropisch klimaat met in het noorden een regentijd die loopt van maart tot oktober. In het zuiden zijn er twee regentijden. De eerste loopt van maart tot juli en de tweede van september tot november. De neerslag komt nergens onder de 1000 mm per jaar. De temperatuur schommelt tussen 22 en 34 graden Celsius. Van juli tot september waait aan de kust de zuidwestelijke moessonwind. In december en januari waait in het noorden de Harmattan.

Planten

Togo bestaat voornamelijk uit savannen die op veel plaatsen overgaan in licht bos. In het noorden komen steppen voor. Langs de rivieren komen galerijwouden voor en in het gebergte regenwoud. In Togo komen de apenbroodboom, banaan, ficus, kapokboom, lontarpalm en oliepalm voor.

Dieren

De dierenwereld is die van het West-Afrikaanse regenwoud en de aangrenzende savannetypen en omvat onder andere talrijke verschillende soorten apen, hyena, leeuw, panter, olifant, nijlpaard, buffel en veel antilopen, waaronder de zeldzame bongo. Ook het zeldzame reuzenzwijn komt in Togo voor. De vogelwereld is bijzonder rijk, er zijn grote aantallen ooievaars, kraanvogels en maraboes. De leeuw is het nationale dier van Togo.

TOGO LINKS

Advertenties
• Rondreis Ghana, Togo en Benin
• Togo Vliegtickets.nl
• Baobab Rondreis Togo
• Hotels Togo
• Togo Vliegtickets WTC

Nuttige links

Reisinformatie Togo (N)
Telefoongids Togo
Togo Startnederland (N)
Schrijf uw artikel over TOGO

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems