Steden RHODOS

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

RHODOS   

Oudheid

Rhodos is al vroeg bewoond en de geschiedenis begint in het Neolithicum. Ongeveer 1600 voor Christus vestigden de Minoers zich op Rhodos. Na de ineenstorting van dit rijk komen er verschillende andere groepen totdat Rhodos zich aansloot bij de Dorische stedenbond( 700 voor Christus), evenals Kos, Halicarnasos(Bodrum) en een aantal andere steden In de vierde en derde eeuw voor Christus bloeide Rhodos en werd de huidige hoofdstad gesticht.

Ca. 305 v.Chr. werd de Kolossus van Rhodos opgericht, een ca. 33 meter hoog bronzen beeld van de Griekse zonnegod Helios en een van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld. De Kolossus van Rhodos wordt alleen vermeld in antieke teksten, fysieke archeologische bewijzen dat het beeld bestaan heeft, zijn er niet. Het beeld werd ca. 225 v.Chr. vernield door een aardbeving.

Romeinen en Byzantijnen

In de 2e eeuw voor Christus steunt Rhodos Rome in de strijd tegen de Macedoniërs. Het eiland maakt deel uit van de provincie Asia. Nadat het Romeinse rijk opgesplitst werd viel de Dodekanesos in Byzantijnse handen. In deze Byzantijnse tijd (330-1204) had Rhodos te maken met invallen van Vandalen, Goten, Slaven en Arabieren. Meerdere malen werd het eiland geplunderd.

Venitianen, Genuezen en Johannieters

Na de val van Constantinopel kwam Rhodos in handen van de Venetianen. Leon Gabalas werd gouverneur van zowel Kos als Rhodos. De Byzantijnen gaven niet op en heroverden Rhodos met hulp van Genua. Genuese admiraals werden de feitelijke eigenaren van Rhodos. In 1306 komen de Johannieters(Kruisridders) op Rhodos, maar pas drie jaar later kon Rhodos-stad veroverd worden. De Johannieters hebben veel burchten en kastelen nagelaten. Zij leverden strijd tegen de Turken om de heerschappij van het Heilige land.

Turkse Bezetting

Tijdens de regering van sultan Suleyman de grote (1520-1566) viel de Dodekanesos in Turkse handen. De Turken gaven de eilanden een vorm van zelfbestuur. Ook werd de Orthodoxe kerk gedoogd. Het bestuur werd echter steeds minder efficiënt. De eilandbewoners kwamen meerdere malen in opstand tegen het Turkse gezag. De pasja van Egypte was een belangrijke bondgenoot van de Turken. Engeland, Frankrijk en Rusland kwamen de Grieken helpen bij hun onafhankelijkheidsstrijd. De Dodekanesos kwam weer onder Turkse invloed na een ruil met Evia.

Italianen

De Italianen landden in mei 1912 op Rhodos. Aanvankelijk waren de bewoners van Rhodos enthousiast, omdat de Italianen beloofden de Dodekanesos aan Griekenland af te staan. Maar in 1920 lijfde Italië de Dodekanesos in als provincie. De Italianen hebben op Kos en Rhodos een aantal regeringsgebouwen in fascistische stijl neergezet. Zij hadden ook veel aandacht voor archeologische opgravingen, met name die van de oude Romeinen. De grootste prestatie was echter de restauratie van de Johannieterburcht in Rhodos-stad. De burcht werd volledig hersteld en bestemd als vakantieverblijf voor Mussolini.

Na de val van Mussolini bezette Duitsland de Dodekanesos. De Duitsers waren wreder dan de Italianen. De Joodse inwoners van Rhodos werden afgevoerd naar de concentratiekampen. Na de inval van Engeland werd de Dodekanesos een Brits protectoraat. Op 7 maart 1948 vond de hereniging met Griekenland plaats.

De recente geschiedenis

De Dodekanesos en ook Rhodos speelden geen actieve rol bij de burgeroorlog in Griekenland, die uitbrak tussen de communisten en de royalisten. De spanningen met buurland Turkije en de kwestie Cyprus waren wel van belang in de recente geschiedenis van Rhodos. Het voorlopige dieptepunt in de betrekkingen tussen de beide landen was in 1996 toen er strijd was om een rotspunt genaamd Imia.

De laatste tijd is er sprake van een stabiele situatie.

Zie verder ook de geschiedenis van Griekenland op Landenweb.

RHODOS LINKS

Advertenties
• Vakantie Rhodos
• Rhodos Vliegtickets.nl
• Rhodos Kras Reizen
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• D-Reizen Zonvakantie Rhodos
• Rhodos
• Autoverhuur Sunny Cars Rhodos
• Rhodos Vliegvakanties WTC
• Rhodos Hotels
• Fietsen op Rhodos
• Rhodos Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Reisinformatie Rhodos (N)
Rhodos (N)
Rhodos Info (N)
Rhodos Reisfoto's
Rhodos Startkabel (N)
Romans over Griekenland (N)
Vakantie Rhodos Jouwpagina (N+E)
Schrijf uw artikel over RHODOS

Bronnen

Facaros,D / Rhodes & the Dodecanese
Cadogan

Griekse eilanden
Van Reemst

Hendriksen,B / Rodos, Kos en dodekanisos
Babylon- De Geus

Hermans, F / Rodos en Kos
ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems