Landenweb.nl

RHODOS
Geschiedenis

To read about RHODES in English - click here

Authentieke Reizen naar Rhodos

Steden RHODOS

Faliraki

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geschiedenis

Oudheid

Rhodos is al vroeg bewoond en de geschiedenis begint in het Neolithicum. Ongeveer 1600 voor Christus vestigden de Minoers zich op Rhodos. Na de ineenstorting van dit rijk komen er verschillende andere groepen totdat Rhodos zich aansloot bij de Dorische stedenbond( 700 voor Christus), evenals Kos, Halicarnasos(Bodrum) en een aantal andere steden In de vierde en derde eeuw voor Christus bloeide Rhodos en werd de huidige hoofdstad gesticht.

Ca. 305 v.Chr. werd de Kolossus van Rhodos opgericht, een ca. 33 meter hoog bronzen beeld van de Griekse zonnegod Helios en een van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld. De Kolossus van Rhodos wordt alleen vermeld in antieke teksten, fysieke archeologische bewijzen dat het beeld bestaan heeft, zijn er niet. Het beeld werd ca. 225 v.Chr. vernield door een aardbeving.

advertentie

Romeinen en Byzantijnen

In de 2e eeuw voor Christus steunt Rhodos Rome in de strijd tegen de Macedoniërs. Het eiland maakt deel uit van de provincie Asia. Nadat het Romeinse rijk opgesplitst werd viel de Dodekanesos in Byzantijnse handen. In deze Byzantijnse tijd (330-1204) had Rhodos te maken met invallen van Vandalen, Goten, Slaven en Arabieren. Meerdere malen werd het eiland geplunderd.

advertentie

Venitianen, Genuezen en Johannieters

Na de val van Constantinopel kwam Rhodos in handen van de Venetianen. Leon Gabalas werd gouverneur van zowel Kos als Rhodos. De Byzantijnen gaven niet op en heroverden Rhodos met hulp van Genua. Genuese admiraals werden de feitelijke eigenaren van Rhodos. In 1306 komen de Johannieters(Kruisridders) op Rhodos, maar pas drie jaar later kon Rhodos-stad veroverd worden. De Johannieters hebben veel burchten en kastelen nagelaten. Zij leverden strijd tegen de Turken om de heerschappij van het Heilige land.

advertentie

Turkse Bezetting

Tijdens de regering van sultan Suleyman de grote (1520-1566) viel de Dodekanesos in Turkse handen. De Turken gaven de eilanden een vorm van zelfbestuur. Ook werd de Orthodoxe kerk gedoogd. Het bestuur werd echter steeds minder efficiënt. De eilandbewoners kwamen meerdere malen in opstand tegen het Turkse gezag. De pasja van Egypte was een belangrijke bondgenoot van de Turken. Engeland, Frankrijk en Rusland kwamen de Grieken helpen bij hun onafhankelijkheidsstrijd. De Dodekanesos kwam weer onder Turkse invloed na een ruil met Evia.

advertentie

Italianen

De Italianen landden in mei 1912 op Rhodos. Aanvankelijk waren de bewoners van Rhodos enthousiast, omdat de Italianen beloofden de Dodekanesos aan Griekenland af te staan. Maar in 1920 lijfde Italië de Dodekanesos in als provincie. De Italianen hebben op Kos en Rhodos een aantal regeringsgebouwen in fascistische stijl neergezet. Zij hadden ook veel aandacht voor archeologische opgravingen, met name die van de oude Romeinen. De grootste prestatie was echter de restauratie van de Johannieterburcht in Rhodos-stad. De burcht werd volledig hersteld en bestemd als vakantieverblijf voor Mussolini.

Na de val van Mussolini bezette Duitsland de Dodekanesos. De Duitsers waren wreder dan de Italianen. De Joodse inwoners van Rhodos werden afgevoerd naar de concentratiekampen. Na de inval van Engeland werd de Dodekanesos een Brits protectoraat. Op 7 maart 1948 vond de hereniging met Griekenland plaats.

advertentie

Recente geschiedenis

De Dodekanesos en ook Rhodos speelden geen actieve rol bij de burgeroorlog in Griekenland, die uitbrak tussen de communisten en de royalisten. De spanningen met buurland Turkije en de kwestie Cyprus waren wel van belang in de recente geschiedenis van Rhodos. Het voorlopige dieptepunt in de betrekkingen tussen de beide landen was in 1996 toen er strijd was om een rotspunt genaamd Imia.

De laatste tijd is er sprake van een stabiele situatie.

Zie verder ook de geschiedenis van Griekenland op Landenweb.

advertentie

RHODOS LINKS

Advertenties
• Naar Rhodos met Sunweb
• Hotels Trivago
• Rhodos Tui Reizen
• Eilandhoppen Dodekanesos
• Authentieke reizen naar Rhodos
• Rhodos Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Rhodos
• Boeken, ook tweedehands, over RHODOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Rhodos (N)
Rhodos Startkabel (N)
Vakantie Rhodos Jouwpagina (N+E)

Bronnen

Facaros,D / Rhodes & the Dodecanese

Cadogan

Griekse eilanden

Van Reemst

Hendriksen,B / Rodos, Kos en dodekanisos

Babylon- De Geus

Hermans, F / Rodos en Kos

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems