Landenweb.nl

KARPATHOS
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Karpathos-stad
  Oppervlakte  325 km²
  Inwoners  6.511
  (2013, laatst bekend)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geografie en Landschap

Geografie

Karpathos, samen met de eilanden Kassos, Saria en Armathia een kleine archipel vormend, is na Rhodos het grootste eiland van de Dodekanesos. Dódeka betekent 'twaalf' in het Grieks, Dodekanesos betekent dus 'twaalf eilanden'. In werkelijkheid liggen er echter honderden eilanden en eilandjes in dit gedeelte van de Egeïsche Zee, ten zuiden van de Noord-Egeïsche eilanden en ten oosten van de Cycladen, dat de Karpathiotische Zee genoemd wordt. De zee ten oosten en zuiden van Karpathos wordt de Libische Zee genoemd, ten zuidwesten van Karpathos ligt de Kretenzische Zee.

Naast vele onbewoonde rotseilandjes bestaat de Dodekanesos uit ongeveer 170 grotere eilanden, waarvan er 18 bewoond zijn. De 'grote' eilanden van de Dodekanesos zijn Rhodos (1398 km2), Karpathos (301 km2), Kos (290 km2) en Kalymnos (109 km2). Het totale grondgebied van de Dodekanesos bedraag ca. 2714 km2.

advertentie

Karpathos uit de Lucht NASAPhoto: Publiek domein

Karpathos ligt precies tussen Rhodos en Kreta in. De afstand van Karpathos-stad naar Rhodos-stad bedraagt hemelsbreed 159 km; de afstand van Karpathos-stad naar Heraklion op Kreta bedraagt hemelsbreed 189 km. Karpathos zelf is ongeveer 50 kilometer lang, 10 kilometer breed en heeft een grillige kustlijn van ca. 140 kilometer. De oppervlakte van Karpathos is ongeveer 301 km2 en daarmee is het eiland iets groter dan Kos (290 km2).

Ten zuidoosten van Karpathos, op slechts 6 km afstand, ligt het vrijwel boomloze rotseiland Kassos, het meest zuidelijke eiland van de Dodekanesos. Kassos, met de hoofdstad Fri, heeft een oppervlakte van 66 km2 en telt ongeveer duizend bewoners. De kust van Kassos is zeer rotsachtig, waarbij de rotshellingen steil richting de Middellandse Zee lopen.

Het kleine, onbewoonde eiland Saria ligt, op een afstand van slechts 200 meter, net ten noorden van Karpathos. Het hoogste punt van Saria, de Pachy Vouno, ligt op 630 meter.

Landschap

Karpathos is een bergachtig eiland, de hoogste bergtop is de midden op het eiland liggende Kali Limni met een hoogte van 1215 meter. In het noorden ligt de Profitis Elias met een hoogte van 719 meter, in het zuiden de Chamali met een hoogte van 685 meter. De zuidkust, met de vlakte van Afiartis, is relatief vlak. Het tot 700 meter hoge Korifi-gebergte scheidt het ruige noorden van het vruchtbare en groenere zuiden. In de buurt van Olympos liggen nog de bergen Orkili (715 m), Kymaras (700 m), Stehoi (640 m), Malo (635 m), Koryfi (590 m), Oros (570 m) en Asia (540 m).

Karpathos heeft de naam een dor en rotsachtig eiland met weinig bossen te zijn. Maar Karpathos staat ook bekend om haar woest en gevarieerd landschap met mooie dennenwouden, olijfbomen, kleine kronkelende weggetjes, inhammen met ongerepte witte stranden en helder water. De kust van Karpathos heeft drie gezichten: de westelijke kust is bedekt met naaldbomen, de noordkust heeft een desolaat en ruig landschap, in het oosten is de kust rotsachtig en steil met afwisselend kreken en kliffen.

advertentie

Arbella-strand, KarpathosPhoto: Ufoncz CC 2.0 Generic no changes made

Het eiland Kassos staat bekend om haar vele grotten, waaronder de Ellinokamara-grot en de Selai-druipsteengrot.

Klimaat en Weer

Karpathos heeft een mediterraan klimaat met warme, zonnige, droge zomers en zachte winters. Van november tot en met maart valt er behoorlijk wat neerslag. De sterke zomerse 'Meltémi'-wind zorgt er voor dat, met name aan de westkust, overdag de temperaturen in de warmste maanden van het jaar, juli en augustus, draaglijk zijn. De warmste periode op Karpathos valt tijdens de laatste tien dagen van juli en de eerste tien dagen van augustus. Het klimaat van Karpathos is te vergelijken met de andere eilanden van de Dodekanesos, maar op Karpathos is het over het algemeen wat droger.

De gemiddelde minimumtemperatuur gerekend over een jaar bedraagt 11 °C, de gemiddelde maximumtemperatuur bedraagt bijna 30 °C. De gemiddelde minimumtemperatuur komt bijna nooit beneden de 8 °C en de gemiddelde maximumtemperatuur sporadisch boven de 31 °C.

Het 'warme' seizoen loopt van 11 juni tot en met 23 september en de temperatuur ligt dan overdag altijd boven de 26.7 °C. De warmste dag van het jaar is 12 augustus met een gemiddelde temperatuur van minimaal 24.4 °C en maximaal 29.4 °C.

Het 'koude' seizoen loopt van 7 december tot en met 2 april en de temperatuur ligt dan overdag altijd beneden de 17.8 °C. De koudste dag is gemiddeld 13 februari met een temperatuur van minimaal 11.1 °C en maximaal 15 °C. Het aantal uren daglicht varieert sterk, de kortste dag is 21 december met 9.45 uur daglicht, de langste dag is 20 juni met 14.33 uur daglicht.

Dagen met langdurige regenval komen zelden voor op Karpathos. De meeste regen valt tijdens onweersbuien, op 40% van de regendagen, en tijdens buien met lichte (37%) tot matige regenval (17%). Gemiddeld valt er jaarlijks 678 mm neerslag op Karpathos.

KLIMAATTABELgem. max. temp.gem. min. temp.uren zon p/ddagen neerslag p/mmm neerslag p/mgem. zeetemperatuur
januari14 °C8 °C51116516 °C
februari15 °C8 °C698716 °C
maart16 °C9 °C787616 °C
april19 °C12 °C872517 °C
mei23 °C15 °C1031519 °C
juni27 °C19 °C131222 °C
juli30 °C21 °C131024 °C
augustus30 °C22 °C131025 °C
september27 °C20 °C1121024 °C
oktober23 °C16 °C856022 °C
november19 °C13 °C679020 °C
december16 °C10 °C51214818 °C

Planten en Dieren

Planten

Het mediterrane klimaat van de eilanden in de Egeïsche Zee met vrijwel vorstvrije regenrijke winters en droge, warme zomers. De belangrijkste groei- en bloeiperiodes zijn dan ook de winter en de lente, terwijl de zomer door de meeste planten en bloemen gebruikt wordt voor een 'zomerslaap'.

Karpathos behoorde miljoenen jaren geleden nog tot één Egeïsche landmassa, die van ca. tien miljoen jaar geleden in stukken brak waarna de huidige eilandenarchipel ontstond. Er zijn voldoende geologische bewijzen gevonden die de conclusie rechtvaardigen dat Karpathos als eiland op zijn minst 5 miljoen jaar geleden is ontstaan. In die tijd hebben zich op Karpathos en naburige eilanden een aantal endemische soorten ontwikkeld die nergens ander ter wereld voorkomen en ook niets te vrezen hadden van eventuele agressieve soorten van het Griekse en Turkse vasteland.

Over het algemeen heeft Karpathos een flora die redelijk overeenkomt met die van Kreta, maar er zijn weer duidelijk minder overeenkomsten met Rhodos.

Latijnse naamvindplaatsen
Arum creticumKarpathos, Kreta
Campanula carpathaKarpathos
Campanula laciniataAstipalea, Folegandros, Karpathos, Kreta
Campanula pinatziiKarpathos
Carthamus rechingeriKarpathos, Kassos, Saria
Centaurea aegialophilaKarpathos, Kreta
Centaurea raphaninaKarpathos
Cephalaria squamifloraKarpathos, Kassos, Saria
Cyclamen creticumKarpathos, Kreta
Cyclamen persicumKarpathos
Cymbalaria microcalyxKarpathos
Dianthus fruticosusKarpathos
Filago eriosphaeraKarpathos
Lomelosia varlifoliaKarpathos, Rhodos, Simi
Nigella carpathaKarpathos, Kassos, Saria
Ophrys aegaeaKarpathos, Kassos, Saria
Ophrys heliosKarpathos, Kassos, Saria
Origanum vetteriAlléén op de berg Kali Limni op Karpathos
Paeonia clusiiKarpathos, Kreta
Phlomis pichleriKarpathos, Kassos, Saria
Ricotia isatoidesKarpathos
Silene ammophilaKarpathos, Kassos
Silene insularisalléén op de berg Kali Limni op Karpathos
Teucrium gracileKarpathos
Usnea schadenbergianaKarpathos
Viola heldreichiiKarpathos, Kos, Rhodos

Dieren

De mediterrane monniksrob of gewone monniksrob is een van de zeldzaamste dieren ter wereld, met nog maar enkele honderden exemplaren in totaal. Ten noorden van Karpathos rond het eilandje Saria leven enkele tientallen mediterrane monniksrobben in een beschermd gebied.

Griekse endemische soorten van ongewervelde landdieren zijn buikpotige (week)dieren als de Albinaria unicolor, een slakkensoort uit de Clausiliidae-familie, de Cecilioides spelaea, een slakkensoort uit de Ferussaciidae-familie, de Pyramidula chorismenostoma, een slakkensoort uit de Pyramidulidae-familie, de Vitrea clessini, een slakkensoort uit de Pristilomatidae-familie en de Zonites sariae, een slakkensoort uit de Zonitidae-familie.

Noord-Karpathos telt een aantal grotten waar interessante dieren te vinden zijn, waaronder de Chaetophiloscia cellaria, een pissebed uit de Philosciidae-familie, de Bathytropa granulata, een pissebed uit de Bathytropidae-familie en de endemische krekelsoort Discoptila kinzelbach. In de buurt van een grot bij Olympos zijn de kerkuil, de veldspitsmuis, de kleine vale vleermuis en de Savi's dwergvleermuis waargenomen.

Het aantal amfibie- en reptielensoorten op Karpathos is niet erg groot, maar er komen wel een aantal bijzondere soorten voor. Zo is de Egeïsche landsalamander wereldwijd alleen te vinden op de eilanden Karpathos, Saria, Kassos en Kastellorizo en de ernstig bedreigde Karpathosmeerkikker zelfs alleen op Karpathos. Verder zijn op Karpathos ook nog te vinden de naaktvingergekko, de Europese tjitjak, de slangenoogskink, de parelskink, ringslang, de Coluber jugularis (Engels: large whipsnake) en de Kaspische toornslang.

Wat vogels betreft zijn er in de beschermde gebieden in het noorden van Karpathos meer dan veertig (trekvogel)soorten waargenomen, waarvan ongeveer de helft een beschermde status heeft, waaronder de roofvogelsoorten havikarend, Eleonora's valk, slechtvalk en arendbuizerd. Vogels die ook broeden op Karpathos zijn Adouins meeuw en de Aziatische steenpatrijs.

Geschiedenis

Karpathos vóór Christus

De oudste archeologische vondsten op Karpathos dateren uit ongeveer 2500 v.Chr. De invloed van de Minoïsche beschaving begon duidelijk te worden rond 1600 v.Chr. In de 14e eeuw v.Chr. veroverden de Myceners Karpathos en bouwden de akropolis van Potidaio of Poseidio. Uit deze periode is zeer veel aardewerk gevonden op Karpathos. Opmerkelijk is dat Homerus (ca. 800 - ca. 750 v.Chr.) in de Ilias verwijst naar de deelname van Karpathos, hij noemde het eiland trouwens 'Krapathos', aan de Trojaanse Oorlog door het sturen van schepen.

Alles wijst er op dat Karpathos permanent bewoond werd tijdens het Neolithicum (vanaf 11.000 c.Chr.), hoewel dat enigszins conflicteert met de opvatting dat de Minoërs de eerste vaste bewoners van Karpathos waren.

In ieder geval is het zo dat Karpathos in de oudheid sterk beïnvloed werd door het nabijgelegen Kreta. Karpathos werd ook nog een tijd bewoond door Feniciërs (1500 - 400 v.Chr.), een scheepvaarders- en handelsvolk dat Karpathos tot ca. 1000 v.Chr. gebruikte om de Middellandse Zee over te steken met hun schepen.

Na de Myceners en Feniciërs namen de Doriërs Karpathos over en zorgden voor een periode van grote voorspoed. De Doriërs bouwden vier gefortificeerde steden op Karpathos: Potidao of Poseidio, Arkesia, Vrikous en Nisiros, het huidige eilandje Saria ten noorden van Karpathos. Naar aanleiding hiervan heette Karpathos in die tijd Tetrapolis.

Karpathos werd in de 5e eeuw v.Chr. lid van de Attische Zeebond en vocht met Athene mee tegen Sparta in de Peloponnesische Oorlogen (431-401 v.Chr.). Toen Athene de strijd echter verloor liep Karpathos in 404 v.Chr. over naar Sparta, om in 397 v.Chr. weer terug te keren naar de Attische Zeebond met als 'beloning' zelfstandigheid.

Gedurende de Hellenistische periode (323 - 31 v.Chr.) werd Karpathos bestuurd door het naburige Rhodos.

Karpathos ná Christus

In de 1e eeuw na Christus werd Karpathos bezet door de Romeinen. In 330 legaliseerde Constantijn de Grote het christendom en in 395 verdeelde Theodosius I het Romeinse Rijk in een oostelijk, waartoe Karpathos zou gaan behoren, en een westelijk rijk. Rond deze tijd werd op Karpathos met de bouw van kerken als de Agia Fotini en de Agia Anastasia begonnen.

In de 5e eeuw na Christus werd Karpathos vele malen geplunderd door Arabieren, Syracusers, Mauritaniërs en vele andere indringers. De toenmalige bewoners van Karpathos restte niet anders dan te vluchten naar de bergen en daar wat dorpen te stichten. Onder het Byzantijnse Rijk was Karpathos en onderdeel van de Kibberaiotai, totdat het in 1224 veroverd werd door Leo Gabalas, Prins van de Cycladen.

Van 1282-1306 werd het bestuur van Karpathos overgenomen door de broers Luigi en Andrea Maresco van Genua en het eiland werd door de Italianen Scarpanto genoemd. Na de heersers uit Genua veroverde de Venetiaan Marco Cornaro het eiland, maar moest het in 1311 afstaan aan de de Ridders van Rhodos.

In 1315 werd Karpathos echter weer bestuurd door het Huis van Cornaro en dat duurde tot 1537. Tijdens dat bewind werden vele forten en kerken gebouwd. Tijdens de oorlog met Venetië (1537-1940) werd Karpathos geplunderd door Chaireddin Barbarossa, afkomstig van Lesbos maar onder het gezag van de Turkse sultan opererend, en overhandigd aan de Turken, die zich echter niets aan de ontwikkeling van het eiland gelegen lieten. Het enige waar de Turken in geïnteresseerd waren, was in het innen van belastingen. Er is dan ook geen enkel bewijs gevonden dat Karpathos in die tijd bewoond werd door Turken, dat in die tijd bovendien zeer te lijden had van piraterij.

Tijdens de Griekse Revolutie in 1821 rees ook Karpathos de Griekse vlag en werd een toevluchtsoord voor Griekse vluchtelingen en hielp de opstandelingen in de strijd tegen de Turken waar het maar kon, onder andere door het repareren van kapotte Griekse oorlogsschepen. Na het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1823 sloot Karpathos zich aan bij Griekenland en behoorde tot de provincie Santorini. Het eiland Kassos, waar veel oorlogsschepen voor anker lagen, lag nog tot in 1824 onder vuur van de Turken. Op 7 juni 1824 resulteerde dit in een gruwelijk bloedbad, de Turken veroverden het eilandje en bijna alle mannen werden vervolgens vermoord en de meeste gebouwen verwoest door te hulp geroepen Egyptische troepen van kalief Mohammed Ali. Veel vrouwen en kinderen werden verscheept naar Alexandrië in Egypte om verkocht te worden als slaven. Na het Verdrag van Londen (1830) kwamen de eilanden van de Dodekanesos weer onder het bestuur van Turkije (Turken noemen Karpathos Kerpe), maar werden in 1912 overgenomen door Italië. In 1894 werd Aperi, op bevel van de Turkse gouverneur, als eilandhoofdstad afgelost door Karpathos-stad of Pigadia.

In 1943, tijdens de 2e Wereldoorlog, werden de aanwezige Italiaanse troepen aangevuld met Duitse soldaten. De Duitsers, op dat moment overal aan de verliezende hand, vertrokken op 4 oktober 1944 weer, en nog geen dag later begonnen vanuit het dorp Meletes aanvallen van Karpathiërs op de Italiaanse troepen. Andere dorpen volgden al snel, maar door het uitblijven van geallieerde hulp vanwege slechte weersomstandigheden, hielden de Italianen stand. Er heerste op dat moment een zware hongersnood op het eiland, en ten einde raad voeren zeven mannen in een kleine vissersboot van Karpathos naar Alexandrië in Egypte om hulp te vragen aan de daar naartoe gevluchte regering van Griekenland. Op 17 oktober 1944 keerden de mannen terug naar Karpathos met in hun kielzog twee geallieerde torpedobootjagers. Dit was het begin van de officiële bevrijding van Karpathos.

Op 7 maart 1948 werd Karpathos officieel een onderdeel van Griekenland.

Niet zozeer het roerige verleden, maar ontwikkelingen in de laatste vijftig jaar hebben gezorgd voor het karakter van het huidige Karpathos. Vanwege de door de oorlog verwoeste economie emigreerden veel Karpathiërs naar met name de steden aan de oostkust van de Verenigde Staten. Velen, rijk geworden intussen, keerden echter weer terug naar Karpathos en staken hun geld in de ontwikkeling van het eiland. Met name Karpathos-stad werd een moderne stad, hoewel nog steeds in een traditionele setting. Alleen de dorpen in het noorden hebben nog bijna alle oude (religieuze) tradities behouden.

In 2004 is er een verwoestende brand geweest bij het dorp Mesohori.

In mei 2006 botsten een Grieks en een Turks militair vliegtuig boven Zuid-Karpathos tegen elkaar en stortten vervolgens in de zee. De Griekse piloot overleefde de crash, de Turkse piloot werd gered door zijn schietstoel.

Zie verder ook de geschiedenispagina van Griekenland op landenweb.

Bevolking

Karpathos heeft meer dan 7000 inwoners (2017). Veel bewoners van Karpathos wonen in de hoofdstad Karpathos-stad, dat door de autochtonen Pigadia wordt genoemd. De meeste dorpen op Karpathos liggen op de zuidelijke helft van het eiland, alleen Avlona, de havenplaats Diafani en het karakteristieke Olympos liggen op de noordelijke helft van Karpathos. In het hoogseizoen verdriedubbelt het aantal bewoners van het eiland door de komst van toeristen en door vakantie vierende geïmmigreerde Karpathiërs.

Het eiland Kasos ligt 7 kilometer ten zuidwesten van Karpathos en telt op dit moment ca. 1000 bewoners, maar dat waren er begin 19e eeuw nog ca. 11.000. Daarvan werden er tijdens de slachting in 1824 zo'n 7000 vermoord.

Taal

advertentie

AlfabetFoto: LewWhite CC 3.0 Unported no changes made

Het moderne Grieks of Nieuw Grieks behoort net als het Nederlands tot de Indo-Europese taalfamilie en is één van de oudste nog levende talen. Hoewel behorend tot dezelfde taalfamilie lijkt het Grieks nauwelijks op een andere Indo-Europese taal. Dit komt omdat het Grieks zich relatief geïsoleerd van buitenlandse invloeden heeft kunnen ontwikkelen.

In de klassieke oudheid werden er verschillende Griekse dialecten naast elkaar gebruikt, maar het Attisch van de stad Athene verstond men in geheel Griekenland. Vanaf de vierde eeuw voor Christus kreeg het Attisch concurrentie van het Koinè-Grieks, een soort algemeen beschaafd Grieks dat gebruikt werd van Macedonië tot het Nabije Oosten. Vanaf die tijd werd het Attisch gebruikt in het onderwijs en het was de officiële overheids- en kerktaal in het Byzantijnse Rijk en in de Kerk. De gewone man sprak een soort volkstaal die van het Koinè-Grieks afstamde. In de Middeleeuwen vestigden zich allerlei andere volken in Griekenland en veranderde de spreektaal drastisch terwijl de schrijftaal hetzelfde bleef en aldus de twee talen steeds verder uit elkaar groeiden.

Na de Vrijheidsoorlog begin 19e eeuw trachtte de overheid een nieuwe taal in te voeren, het Katharevousa of"gezuiverde taal". De overheid en op scholen ging men deze taal inderdaad gebruiken maar het volk bleef zich van de Dimotiki bedienen, de spreektaal van het Griekse volk. De bedoeling was dat het Dimotiki zou verdwijnen, maar dat bleek moeilijker dan gedacht en mislukte dan ook. Vanaf 1920 mocht het Dimotiki op scholen gebruikt worden en in 1974 verdween het Katharevousa van diezelfde scholen.

Het Griekse alfabet bestaat uit 24 letters die er op het eerste gezicht ingewikkeld uitzien, maar bij nader inzien simpeler zijn dan het Nederlandse alfabet. De uitspraakregels zijn regula en daardoor sneller te begrijpen. In het Grieks is het belangrijk om de juiste klemtoon te gebruiken. Een woord met de klemtoon op de eerste lettergreep kan een totaal verschilleden de betekenis hebben van hetzelfde woord maar met de klemtoon op bijvoorbeeld de derde lettergreep.

De alfabetten van alle grote Europese talen zijn min of meer gebaseerd op het oude Griekse alfabet. Ons Romeinse alfabet wordt soms wel de westerse vorm van het Griekse alfabet genoemd.

Enkele woorden en uitdrukkingen:

In het nog zéér traditioneel gebleven dorp Olymbos spreekt men nog steeds een dialect zoals dat voorkomt in de Ilias & Odyssee van Homerus, de beroemde Griekse dichter uit de oudheid.

De huidige naam Karpathos is zeer waarschijnlijk afgeleid van het Griekse woord 'arpaktós', dat 'diefstal' betekent en verwijst naar de vele plunderingen door piraten in de Middeleeuwen..

Godsdienst

Religieuze gebouwen op Karpathos

KARPATHOS-STAD

De pas in 1975 gebouwde kerk Agii Apóstolí is interessant vanwege de muurschilderingen van Manólis Filippákis uit Olympos. Het kerkhof van Karpathos-stad ligt bij de Agios Nikolaos-kerk.

Aan het strand van Afoti liggen de overblijfselen, drie zuilen en een aantal koorhekken, van de vroegchristelijke basiliek Agia Fotini uit laat 4e, begin 5e eeuw.

MENETES

Mariakerk met acht vroegchistelijke zuilen uit 1845.

De kapel Agios Mamas heeft een koepel waarop een voorstelling van de Hemelvaart van Jezus. Op de muren hoofden van heiligen en de fresco's stammen uit de 14e of 15e eeuw.

ARKASSA

In 1923 opgegraven restanten van de Agia Sofia-kerk, een vroegchristelijke basiliek uit de 5e/6e eeuw met vroeg-Byzantijnse vloermozaïeken.

Panagia Marmarini-kerk.

Restanten van de Basiliek van Eucharistos, daterend uit einde 5e eeuw en vernoemd naar een bisschop.

APERI

Onbewoond klooster Moni Agiou Georgiou Vasson. Aperi herbergt de zetel van de aartsbisschop van Karpathos en Kassos. In 1886 werd bij de Maria-Hemelvaart-kapel de bisschopskerk gebouwd.

DIAFANI

Ca. 300 jaar oude Mariakerk, gebouwd op de fundamenten van een Byzantijnse kerk. Verder nog de Agios Nikalaos-kapel.

KYRA PANAGIA

Witte Mariakerk met een donkerrode koepel.

LEFKOS

Kapel Panagia Gialochorafitissa.

MESOHORI

Drie kapellen, Agia Triada, en twee 18e eeuwse kerken, Agios Nikolaos (1764) en Agios Stavros (ca. 1700). Tevens nog de Agios Ioannis (1781) met 18e eeuwse muurschilderingen die het leven van Christus laten zien en een fraaie iconostase.

Ten zuiden van Mesohori, gelegen in een smalle ravijn, ligt de 12e eeuwse kerk Agios Georgios tou Lefkou, architectonisch uniek voor Karpathos en met schilderingen van de heilige Dimitrios en een engel.

OLYMPOS

Olympos telt twee ruïnes van 12e eeuwse kerken, de kapel Agios Onouphrios en de Agia Triada. Verder is er nog de 18e eeuwse Agia Vervara-kerk. In een vallei ten oosten van Olympos staan twee kapellen, de Agia Saranda en de Agia Anna. De Agia Anna is zeer bijzonder vanwege de muurschilderingen met non-figuratieve, veelal geometrische decoraties in de kleuren rood, zwart en wit, een zeldzaam voorbeeld van aniconische kunst, dus zonder afbeeldingen van God of andere levende wezens. Verder nog de parochiekerk 'Kimissi tis Panagias'.

SPOA

Ruïnes van de vroegchristelijke basiliek Panagia Eftavatousa. Op hetzelfde terrein staat nu een moderne kapel met 5e/6e eeuwse fragmenten van gekleurde mozaïeken vloer.

VOLADA

Genesis tis Theotokou-kerk met een Maria-icoon uit 1791. In de buurt staat een kappeltje van Timios Stavros.

KASSOS

In de streek Chadies, in het zuidwesten van het eiland Kassos, ligt het toeristisch interessante witgekleurde Agios Georgios-klooster. De fundamenten zijn 17e eeuws, de muurschilderingen van het katholikon zijn eind 20e eeuws.

19e eeuwse Agios Spyridonas-kerk in de hoofdstad Fri, genoemd naar de beschermheilige van Kassos.

Net buiten het dorp staat de nieuwe grotkerk Panagia Potamitissa.

Bijzonder zijn de zes kapellen die in slagorde boven het dorp Emboreió uittorenen. De 18e eeuwse kerk van het dorpje Panaghia is de oudste parochiekerk op Kassos en heeft een opmerkelijk fraaie klokkentoren.

Net buiten het dorp Poli staat het Agios Mamas-klooster.

SARIA

Moderne Agia Sophia-kapel op het eiland Saria, gebouwd op de fundamenten van een 5e eeuwse basiliek. Boven de baai van Palatia staat een wit kapelletje, Agias Zacharias.

Karpathos en de mythologie

De god die de mensheid het vuur schonk, Prometheus, is volgens de mythologie op Karpathos geboren. Later werd Prometheus gestraft door de oppergod Zeus omdat hij het vuur gestolen had van de goden en daarna aan de mensen gegeven. Prometheus, zoon van de titaan Lapetus, zat vastgeklonken aan een rots, waar de adelaar Ethon stukjes uit zijn lever pikte, die daarna weer aangroeide.

Griekse mythologie

advertentie

Mythologische afbeelding op vaasFoto: Publiek domein

Het woord mythe is afgeleid van het woord"muthos", dat eerst uiting betekende en later vaak werd uitgelegd als"een gesproken of geschreven verhaal".

Mythologie (muthologia) is dus"vertellen over verhalen", of een verzameling mythen, of de studie van mythen.

Toen het schrift ontstond in Griekenland waren de mythen en legenden al verankerd in de orale overleveringen en vooral latere dichters gaven de verhalen een ander verloop. De Griekse mythologie lijkt veel op andere mythologieën. Zo komt de Noorse god Odin overeen met de Griekse Zeus en verrichtten de Noorse helden vaak dezelfde heldendaden als hun Griekse collega's.

Enkele Griekse goden

Aeolus (Aiolos)
Een zoon van Hippotes, die door Zeus was aangesteld als bewaker van de winden. Hij was de baas over de (wind)goden: Boreas, Zephyros, Notos en Euros.

Aphrodite
Aphrodite is de godin van de liefde en schoonheid. Zij werd geboren uit het schuim van de zee, waar ook het belangrijkste heiligdom gewijd aan Aphrodite staat. Ze was getrouwd met Hephaestus, maar had liever Ares als minnaar.

Haar zoon was Eros, de god van de liefde. Aphrodite wordt afgebeeld met de gevleugelde Eros en met duiven. Zij was een van de Olympische goden. De Romeinen noemden haar Venus.

advertentie

Aphrodite, godin van de liefde en schoonheidFoto: Tilemahos Efthimiadis CC 2.0 Generic no changes made

Apollo
Apollo was de zoon van Zeus en Leto, en tweelingbroer van Artemis. Hij is god van het licht, van de geneeskunde, muziek en wetenschap. Apollo wordt vaak afgebeeld met een lier in zijn hand. Het belangrijkste heiligdom gewijd aan Apollo ligt in Delphi, de belangrijkste orakelplaats van het oude Griekenland. Apollo was een Olympische god.

Ares
Ares was een zoon van Zeus en Hera en is de god van de oorlog. Hij wordt vaak afgebeeld in volledige wapenuitrusting en was een Olympische god. De Romeinen nomen hem Mars.

Artemis
Artemis was de tweelingzus van Apollo, en dochter van Zeus en Leto. Zij was de godin van de natuur en de jacht. Zij was ook de beschermgodin van zwangere vrouwen en wordt vaak afgebeeld met een boog in haar hand. Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Diana.

Dionysos
Dionysos was een zoon van Zeus en de god van de druiven en de wijn. Hij wordt vaak afgebeeld met een staf, die van boven omwonden is met klimopbladen. Hij was een Olympische god en zijn Romeinse naam is Bacchus of Liber.

DionysosFoto: Zde CC 4.0 International no changes made

Eros
Eros is de god van de behoeften en wordt ook wel Himeros genoemd. Eros wordt vaak gezien als gevleugelde jongensgod die mannen in hun hart schiet met liefdespijlen. Romeinse namen voor hem zijn Amor en Cupido.

Hermes
Hermes was de boodschapper van de goden en een zoon van Zeus. Hij is ook god van de reizigers, dieven en handelaren. Hij wordt altijd afgebeeld met een reizigersmuts en reizigersstaf of een helm met vleugels. Ook zijn sandalen hebben vleugels. Hij begeleidde de schimmen van de doden naar de onderwereld, de Hades.

Pallas Athena
Zij is de dochter van alleen Zeus, want uit zijn voorhoofd geboren. Zij is de beschermgodin van de kunstenaars en handwerkslieden, maar ook de godin van de wijsheid en kennis. In oorlogstijd werd Athena ook nog vereerd als oorlogsgodin. Ze was de speciale beschermgodin van de stad Athene en een beschermengel van Griekse helden als Herakles en Odysseus.

Zij wordt vaak afgebeeld met helm en volledige wapenuitrusting. De uil, die wijsheid symboliseert, was aan haar gewijd. Pallas Athena heeft een heiligdom gelegen in Athene: het Parthenon.

Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Minerva.

Palla AthenaFoto: Diana Ringo CC 3.0 Austria no changes made

Poseidon
Poseidon is een roer van Zeus en is de god van de zee en beschermgod van de zeevaarders. Zijn paleis ligt diep onder water en hij wordt vaak afgebeeld met een drietand, waarmee hij de zee in beroering kan brengen. Het paard was aan hem gewijd.

Omdat de Grieken geloofden dat het land op de zee dreef, beschouwden ze hem ook als de god die de aardbevingen veroorzaakte. De Romeinse naam is Jupiter.

Zeus
Zeus was de oppergod van de Grieken en de koning van goden en mensen. Daarnaast was hij de god van de lucht en het weer. Hij wordt vaak afgebeeld met een bliksem in zijn hand en is gezeten op een troon. Uit zijn liefdesavonturen met mooie vrouwen zijn vele halfgoden en helden ontstaan, zoals Herakles en Perseus.

Zeus en ThetisFoto: Publiek domein

Samenleving

Staatsinrichting

Griekenland VouliFoto: Jebulon in het publieke domein

De grondwet dateert van 1975 waarna er in 1986 belangrijke amendementen werden doorgevoerd. De wetgevende macht ligt bij het parlement (de ‘Vouli’), dat uit één kamer bestaat en waarvan de 300 leden eens in de vier jaar volgens een ‘versterkt recht van evenredige verkiezing’ gekozen worden. Het systeem begunstigt de sterkste partij om een voor regeren voldoende meerderheid te bereiken, wat echter een tweepartijensysteem in de hand werkt.

Staatshoofd is de president, die door het parlement (een tweederde meerderheid is vereist) voor een periode van vijf jaar gekozen wordt en één keer herkiesbaar is. De president benoemt en ontslaat de premier. Ook het parlement mag hij ontbinden en in noodtoestanden kan hij wetten per decreet uitvaardigen. Zijn functie is verder grotendeels ceremonieel, hij heeft als staatshoofd geen uitvoerende macht. Deze macht ligt bij de Raad van ministers die daarover verantwoording aflegt aan het parlement Er bestaat algemeen kiesrecht voor alle Grieken vanaf 18 jaar.

Na de militaire dictatuur viel een volksstemming over de terugkeer van de monarchei in het nadeel van ex-koning Constantijn nadelig uit. Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Administratieve indeling

Griekenland administratieve indelingFoto: TUBS CC 3.0 Unported no changes made

Griekenland is in 13 administratieve divisies, de zogenaamde"Periferieën" (districten) opgedeeld. Deze"Periferieën" zijn weer onderverdeeld in prefecturen. Een prefectuur wordt een"Nomos" genoemd, met aan het hoofd een 'nomoi'. In totaal zijn er 51 prefecturen. Daarnaast kent Griekenland één autonoom gebied onder een eigen bestuur, namelijk Agion Oros (Berg Athos) in Chalkidiki (Noord-Griekenland). Groot-Athene heeft een aparte status. De andere provincies zijn: Midden-Griekenland, Peloponnesos, Ionische eilanden, Epiros, Thessalië, Macedonië, Thracië, Egeïsche eilanden en Kreta.

Een woonplaats vervolgens wordt ofwel"Dimos" (gemeente, stad) ofwel"Kinotita" (gemeenschap, dorp) genoemd. In totaal er zijn 900 gemeenten en 133 gemeenschappen.

De 13 bestuurlijke regio's van Griekenland zijn Attica (1), Centraal-Griekenland (2), Centraal-Macedonië (3), Kreta (4), Oost-Macedonië en Thracië (5), Epirus (6), Ionische Eilanden (7), Noord-Egeïsche Eilanden (8), Peloponnesos (9), Zuid-Egeïsche Eilanden (10), Thessalië (11), West-Griekenland (12) en West-Macedonië (13).

Door de bestuurlijke herindeling van 2011 werd Karpathos een regionale eenheid van de bestuurlijke regio Zuid-Egeïsche Eilanden, die verder bestaat uit de eilanden Andros, Kalymnos, Kea-Kythnos, Kos, Milos, Mykonos, Naxos, Paros, Rhodos, Santorini (Thira), Syros, en Tinos. De fusiegemeente Karpathos bestaat uit de deelgemeenten Karpathos-stad en Olympos of Olympos Karpathou.

Karpathos maakt geografisch gezien deel uit van de eilandengroep Dodekanesos, samen met onder andere de eilanden Kalymnos, Kos, Patmos en Rhodos. Voor de actuele politieke situatie in Griekenland zie hoofdstuk geschiedenis.

Naast de hoofdstad Karpathos-stad of Pigadia, liggen er nog twaalf dorpen op Karpathos: Ammopi, Aperi, Arkassa, Diafani, Lefkos, Menetes, Mesohori, Olympos, Othos, Piles, Spoa en Volada.

Onderwijs

He 16e eeuwse klooster Agios Georgios herbergde ooit de eerste school van Karpathos.

Karpathos telt uiteraard ook een aantal duikscholen.

Door de geïsoleerde ligging van Karpathos en de slechte economische toestand en vooruitzichten zijn in de loop der tijden veel bewoners van het eiland geëmigreerd naar de Verenigde Staten en later ook naar Australië. Een behoorlijk deel van deze emigranten is ondertussen weer teruggekeerd naar Karpathos, vaak met veel geld en een goede opleiding. De bevolking van Karpathos heeft op dit moment dan ook een van de hoogste percentages universitair opgeleiden in Europa.

Economie

Veel van de naar de Verenigde Staten en Australië geëmigreerde en vaak rijke Karpathiërs zijn na hun pensioen teruggekeerd naar Karpathos en zorgen daar voor economische impulsen door onder andere het bouwen van mooie en grote huizen, vooral in Karpathos-stad maar ook in dorpen als Aperi. Zij die nog in de Verenigde Staten of Australië wonen, vieren hun vakantie vaak op Karpathos. De in Australië opgerichte Karpathian Progressive Association of Australia bestaat al sinds 1959.

Vruchtbare landbouwgronden zijn te vinden in de regio's Avlona, Achortea, Pei en Koilios rond Olymbos, en Pyla, Ammoe en Nappa op het eilandje Saria. Boeren produceren daar olijven, olijfolie, granen, fruit, groenten en druiven, die gebruikt wordt om lokale wijn te maken.

Karpathos-stad is het toeristische centrum van Karpathos en vanuit deze plaats zijn er tal van (boot)verbindingen met naburige eilanden. Karpathos staat pas sinds de jaren negentig van de vorige eeuw steeds meer in de belangstelling van toeristen.

Jaarlijks boeken enkele duizenden Nederlandse toeristen een vakantiereis naar Karpathos,

Diafani, gelegen op de noordelijke landtong aan de oostkust, is een belangrijke havenplaats waar veerboten met veel toeristen vanaf Piraeus, Kreta, Santorini, Milos en Rhodos, maar ook vanaf Karpathos-stad, aanleggen.

De meeste hotels op Karpathos zijn uiteraard te vinden in de hoofdstad Karpathos-stad, maar ook in het nabijgelegen Amopi is veel onderdak te vinden. Ook Arkassa is een belangrijke vakantieplaats.

Karpathos, en dan met name de Afiartisbaai in de buurt van Amopi, is door de constante aanwezigheid van een behoorlijk sterke wind een waar paradijs voor surfers en kitesurfers.

In het uiterste zuiden van Karpathos, op de vlakte van Afiartis, ligt sinds 1970 Karpathos Airport, het enige vliegveld op het eiland. Normaal gesproken alleen te bereiken via een binnenlandse vlucht, maar in de zomer landen er ook chartervluchten vanuit andere landen, waaronder vanaf Schiphol, direct op Karpathos. In 2008 is het vliegveld nog uitgebreid.

Ook het eilandje Kassos heeft een vliegveld, Kassos Municipal Airport, echter alleen te bereiken vanaf Rhodos na een tussenstop op Karpathos. Volgens de overlevering ligt hier de kortste vliegroute van Europa, die tussen Karpathos en Kassos duurt maar vijf minuten.

Het eiland Kassos heeft een rijke scheepvaarttraditie en veel eilandbewoners verdienen hun geld nog steeds in deze economische sector. De mooiste huizen op Kassos zijn dan ook van rijke reders. Ander bronnen van inkomsten zijn de visserij en landbouw, met name de verschillende soorten geitenkaas zijn geliefd.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Veerboten varen op de belangrijkste haven en de sinds 1894 hoofdstad van het eiland Karpathos-stad of Pigadia, in het zuidoosten van Karpathos. Karpathos-stad is een moderne stad, een ontluikende toeristische badplaats aan het zuidelijke uiteinde van de schilderachtige Vrondi Baai. De baai is een drie kilometer grote strook in noordwestelijke richting langs de kust vanaf de haven. Arkassa is een van de belangrijkste vakantieplaatsen van Karpathos.

De mooiste stranden van Karpathos liggen aan de oostkust van het eiland: Ahata, Apélla (in 2003 uitgeroepen door een Duitse reisorganisatie tot het beste strand van de Middellandse Zee), het prachtige zandstrand Agios Nikolaos bij Arkassa, Kato Lako en Kira Panagia. Meer naar het noorden liggen de kreekstranden van Agios Minas en Forókli en in het westen liggen bij Diafani het strand van Vanada en bij Levkos het Gialou Horafi-strand. Amopí is de belangrijkste en drukste badplaats van Karpathos met het Pouliou Potami-strand en het meest heldere water van de Egeïsche Zee. Veel stranden op Karpathos zijn alleen per boot te bereiken.

Het mooiste strand van het eiland Kassos is dat van Helatros. Andere mooi, maar moeilijk bereikbare stranden zijn die van Avlaki en Chokhlakia.

Buiten de prachtige zandstranden en kristalheldere wateren in het zuidoosten van Karpathos ligt de andere belangrijke attractie van Karpathos in het noorden.

In het afgelegen, maar bijzondere dorp Olymbos (genoemd naar de beroemde godenberg op de Pelopponnesos) lijkt de tijd te hebben stilgestaan en men waant zich daar in een levend museum. Gelegen op een onherbergzame 600 meter hoge richel aan westkust van de noordelijke landtong, werd dit 15e eeuwse dorp lange tijd vrijwel afgesneden van de bewoonde wereld. De oudere vrouwen gaan nog steeds gekleed in uitgebreid geborduurde 19e eeuwse klederdrachten en met witte of zwarte hoofddoek en geitenhuid laarzen. Op religieuze feestdagen, vooral met pasen, worden nog extra mooie feestgewaden gedragen. Ze malen ook nog steeds graan in de oude windmolens en bakken brood in gemeenschappelijke ovens. Sommige inwoners spreken een eeuwenoud dialect met woorden die nog uit de van Dorische tijd afstammen. In sommige gevallen geldt nog het oude"matrilineaire" erfenissysteem, waarbij het bezit van de moeder wordt doorgegeven aan de oudste dochter. Olymbos staat ook bekend om de vele windmolens, die soms al honderden jaren oud zijn. Zo'n 75 windmolens of resten daarvan zijn nog te vinden in Olymbos, 30 zijn nog in redelijke conditie en vier malen nog steeds graan en produceren meel.

Ook het autovrije Mesochori en Spoa, twee van de oudste dorpen op Karpathos, doen niet veel onder voor het folkloristische, traditionele Olymbos.

In Othos, het hoogst gelegen dorp op Karpathos (450 m), bevindt zich het Karpathos Huismuseum, een volkenkundig museum met mooie voorbeelden van Karpathisch aardewerk, meubels, oude gereedschappen en borduurkunst. Een archeologisch museum, geopend sinds 2005, is gevestigd in Karpathos-stad, met oude munten, een zeer oud doopvont en aardewerk. De oudste vondsten zijn van ca. 4000 jaar v.Chr. Arkassa herbergt een klein museum met archeologische vondsten, Menetés heeft een museum voor volkskunst en Pylé een landbouwmuseum.

Karpathos is ook een duikersparadijs met veel duiklocaties. Die duiklocaties hebben prachtige namen als Kastelia Reef, the Labyrinth, Sea Bream Alley, Fokias Reef, Ahata Arch, Stingray Nest, Camel Reef, MS Dias Wreck, Falcon Reef, Alimounda Arch, Bullet Reef, Vronti Caves en St. Peter's Cathedral.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

KARPATHOS LINKS

Advertenties
• Karpathos Tui Reizen
• Karpathos Vliegtickets.nl
• Naar Karpathos mrt Sunweb
• Autoverhuur Sunny Cars Karpathos
• Hotels Karpathos
• Boeken, ook tweedehands, over KARPATHOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Karpathos (N)
Startnederland Karpathos (N)
Telefoongids Griekenland