Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

KARPATHOS   

Basisgegevens
   Officiële landstaalGrieks
   HoofdstadKarpathos-stad
   Oppervlakte325 kmĀ²
   Inwoners6.511 (2013, laatst bekend)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+1 (zomer +2)
   Web | Code | Tel..gr | GRC | +30

Geografie en Landschap

Geografie

Karpathos, samen met de eilanden Kassos, Saria en Armathia een kleine archipel vormend, is na Rhodos het grootste eiland van de Dodekanesos. Dódeka betekent 'twaalf' in het Grieks, Dodekanesos betekent dus 'twaalf eilanden'. In werkelijkheid liggen er echter honderden eilanden en eilandjes in dit gedeelte van de Egeïsche Zee, ten zuiden van de Noord-Egeïsche eilanden en ten oosten van de Cycladen, dat de Karpathiotische Zee genoemd wordt. De zee ten oosten en zuiden van Karpathos wordt de Libische Zee genoemd, ten zuidwesten van Karpathos ligt de Kretenzische Zee.
Naast vele onbewoonde rotseilandjes bestaat de Dodekanesos uit ongeveer 170 grotere eilanden, waarvan er 18 bewoond zijn. De 'grote' eilanden van de Dodekanesos zijn Rhodos (1398 km2), Karpathos (301 km2), Kos (290 km2) en Kalymnos (109 km2). Het totale grondgebied van de Dodekanesos bedraag ca. 2714 km2.

Karpathos uit de Lucht foto: NASA

Karpathos ligt precies tussen Rhodos en Kreta in. De afstand van Karpathos-stad naar Rhodos-stad bedraagt hemelsbreed 159 km; de afstand van Karpathos-stad naar Heraklion op Kreta bedraagt hemelsbreed 189 km. Karpathos zelf is ongeveer 50 kilometer lang, 10 kilometer breed en heeft een grillige kustlijn van ca. 140 kilometer. De oppervlakte van Karpathos is ongeveer 301 km2 en daarmee is het eiland iets groter dan Kos (290 km2).

Ten zuidoosten van Karpathos, op slechts 6 km afstand, ligt het vrijwel boomloze rotseiland Kassos, het meest zuidelijke eiland van de Dodekanesos. Kassos, met de hoofdstad Fri, heeft een oppervlakte van 66 km2 en telt ongeveer duizend bewoners. De kust van Kassos is zeer rotsachtig, waarbij de rotshellingen steil richting de Middellandse Zee lopen.

Het kleine, onbewoonde eiland Saria ligt, op een afstand van slechts 200 meter, net ten noorden van Karpathos. Het hoogste punt van Saria, de Pachy Vouno, ligt op 630 meter.

Landschap

Karpathos is een bergachtig eiland, de hoogste bergtop is de midden op het eiland liggende Kali Limni met een hoogte van 1215 meter. In het noorden ligt de Profitis Elias met een hoogte van 719 meter, in het zuiden de Chamali met een hoogte van 685 meter. De zuidkust, met de vlakte van Afiartis, is relatief vlak. Het tot 700 meter hoge Korifi-gebergte scheidt het ruige noorden van het vruchtbare en groenere zuiden. In de buurt van Olympos liggen nog de bergen Orkili (715 m), Kymaras (700 m), Stehoi (640 m), Malo (635 m), Koryfi (590 m), Oros (570 m) en Asia (540 m).
Karpathos heeft de naam een dor en rotsachtig eiland met weinig bossen te zijn. Maar Karpathos staat ook bekend om haar woest en gevarieerd landschap met mooie dennenwouden, olijfbomen, kleine kronkelende weggetjes, inhammen met ongerepte witte stranden en helder water. De kust van Karpathos heeft drie gezichten: de westelijke kust is bedekt met naaldbomen, de noordkust heeft een desolaat en ruig landschap, in het oosten is de kust rotsachtig en steil met afwisselend kreken en kliffen.

Arbella-strand, Karpathos

ufoncz, Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Het eiland Kassos staat bekend om haar vele grotten, waaronder de Ellinokamara-grot en de Selai-druipsteengrot.

KARPATHOS LINKS

Advertenties
• Karpathos Tui Reizen
• Karpathos Vliegtickets.nl
• Naar Karpathos mrt Sunweb
• Karpathos Vliegtickets Tix.nl
• Hotels Karpathos
• Autoverhuur Sunny Cars Karpathos

Nuttige links

Reisinformatie Karpathos (N)
Startnederland Karpathos (N)
Telefoongids Griekenland
Schrijf uw artikel over KARPATHOS

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems