Landenweb.nl

SPETSES
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Spetses-stad
  Oppervlakte  22,5 km²
  Inwoners  4.027
  (2011, laatst bekend)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geografie en Landschap

Geografie

Spetses, gelegen aan de ingang van de Argolische Golf, is een van de Argo-Saronische eilanden, samen met Hydra, Poros en Aegina, en ligt op 52 zeemijl van de haven van Piraeus en op ongeveer 2.5 km ten noordwesten het dorpje Kosta op de kust van het vasteland van Griekenland (Peloponnesos), maar ligt het verst verwijderd van Athene. De meest dichtbij gelegen grotere eilanden zijn Dokos, op ca. 13,5 km, en Hydra, op ca. 18,5 km.

Spetses heeft een oppervlakte van 22 km², is maximaal ca. 7.5 km lang, maximaal ca. 3,5 km breed en heeft een kustlijn van 33 km. Spetses is het meest zuidelijke en kleinste van alle eilanden in de Saronische golf.Tot Spetses behoren ook nog twee kleinere eilanden, het in particulier bezit zijnde Spetsopoula (8 inwoners) en de onbewoonde eilandjes Falkonera en Velopoula.

advertentie

Spetses SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

Landschap

Spetses is een groen eiland dat voornamelijk bestaat uit heuvels met Aleppodennen. Het noordwestelijke deel van het eiland is vlakker. De kust van Spetses is grillig, met veel kleine baaien en inhammen. In 2004 is echter een gedeelte van het landschap verwoest door een bosbrand. Het eiland is grotendeels autovrij. Er is één zandstrand op Spetses, de rest zijn kiezelstranden. Het hoogste punt van Spetses is de 291 meter hoge heuvel Profitis Ilias. Bij het strand Agia Anargiri ligt de zeegrot Bekeri.

Klimaat en Weer

Toeristen die in de hitte van de zomer Spetses bezoeken, zullen zich niet kunnen voorstellen dat het weer op Spetses in de winter totaal anders kan zijn. Koude, natte winters zijn geen uitzondering op Spetses, en tussen 2000 en 2006 sneeuwde het zelfs. Geen zware sneeuwval, behalve in 2006 in de hoger gelegen gebieden, maar toch iets dat je niet zo gauw verwacht in deze contreien.

Spetses heeft een korte lente en de temperaturen in de maanden april en mei liggen overdag tussen de 15 en 25°C. Het weer is in deze periode nog veranderlijk met een behoorlijk kans op een onverwachte regenbui. De temperatuur van de zee begint al te stijgen, 's avonds kan het nog fris zijn.

De zomers, juni tot en met augustus, zijn warm tot zeer warm op Spetses, met temperaturen overdag tussen 25 en 38°C, hoewel dat laatste niet zo heel vaak voorkomt. De luchtvochtigheid is gelukkig laag en het zal zelden regenen. De zeetemperatuur loopt redelijk snel op naar zo'n 26°C tegen het einde van de zomer. In augustus kan de temperatuur opgezweept worden door winden uit Noord-Afrika en in uitzondelijke gevallen liep de temperatuur dan op tot wel 44°C.

De herfst, in de maanden september en oktober, op Spetses is een zeer populaire tijd wat het weer betreft. Het is nog behoorlijk warm en het weer is nog redelijk stabiel. De maximum temperaturen beginnen wel te dalen maar de temperatuur van het zeewater is nog lang hoog genoeg om heerlijk te zwemmen. 's Nachts is het ook beter uit te houden dan in de zomerse nachten, en een dun dekbed of deken is af en toe nodig.

De wintermaanden, november tot en met maart, zijn over het algemeen koud, vochtig en regenachtig. De minimumtemperatuur daalt echter bijna nooit onder het vriespunt en van januari tot en met maart zijn zonnige, redelijke warme dagen geen uitzondering. Ondanks een aantal jaren (2000-2006) met sneeuwval, is dat toch nog steeds uitzonderlijk.

Spetses heeft vooral gedurende de zomer vaak te maken met een aantal windsystemen die het weer sterk beïnvloeden:

-mistral: verkoelende wind vanaf de Peloponnesos, van laat in de nacht tot vroeg in de morgen.

-boukadoura (bati): warme zuidoostelijke middagwind die overdag waait vanaf de Peloponnesos over de Golf van Argolis.

-pounentis: verkoelende noodwestelijke wind die dichte mist kan veroorzaken en tegen de avond zeer hard kan waaien, tegen storm aan.

-bourini: westelijke stormachtige wind die eind augustus, begin september waait, met hoge golven en hevige buien. Vóór de bourini is het windstil, warm en de barometer gaat naar beneden. Vaak gaat het dan net voor zonsondergang stormen.

Planten en Dieren

Planten

Griekenland is een relatief klein land, maar met een uitbundige flora. Het heeft meer bloemen-, planten en boomsoorten op haar grondgebied dan elk ander land in Europa, meer dan 6000 soorten, waaronder ca. 600 soorten die alleen in Griekenland te vinden zijn.

Spetses, ook wel het jasmijneiland genoemd, herbergt het gehele jaar door een mooie dwarsdoorsnede van al deze soorten. Maar in het voorjaar komt Spetses pas echt tot leven. Elke heuvel, open ruimte, binnenplaats en tuin beschikt over een breed scala bomen, bloemen en planten met een bonte kleurenpracht.

Tweederde van het eiland is bedekt met pijnbomen, en dan voornamelijk de Aleppoden. In de heuvels staan onder veel dennenbomen blikken om hars te verzamelen dat van de bomen druipt. Deze hars wordt gebruikt om de bekende Griekse retsina-wijn te maken.

Op de zonnige terrassen in de heuvels worden granen, wilde olijven en amandelen geteeld, in binnenplaatsen en tuinen groeien sinaasappelen, citroenen, druiven en loquats (Japanse (wol)mispel of neffel). Spetses heeft ook een overvloed aan vijgenbomen, pistachebomen, oleanders, mirtes, johannesbroodbomen en monnikspeper of kuisheidsboom. Ingevoerd zijn de afgelopen eeuwen onder andere eucalyptusbomen, acacia's, Indische seringen, bougainvilleas, wisteria's en jacaranda's.

Er zijn er veel te veel om op te noemen, maar op Spetses groeien aromatische kruiden als tijm, marjolein, bonenkruid, rozemarijn en brandkruid. Wellicht dat de Venetianen het eiland Spetses genoemd hebben vanwege al die kruiden, want het Italiaanse woord voor kruid is 'spezie'.

Hierna nog een opsomming van op Spetses voorkomende bloemen, planten en kruiden: Cyclamen graecum, echte kamille, gekroonde ganzenbloem, grote of gewone klaproos, kerstster, kleine of bleke klaproos, madonnalelie, mannentrouw, Napolitaanse cyclaam, struik- of zomermargriet.

Dieren

Vervelende dieren die ook op Spetses voorkomen zijn muggen en kakkerlakken. Fraaier is het klein koolwitje, en ook de rups mag er qua kleurenpracht zijn. In de zee rond Spetses kan de onechte karetschildpad voorkomen, maar op de zeebodem ook de zee-egel, waar men beter niet op kan trappen, een zeer pijnlijke geschiedenis.

Geschiedenis

Spetses vóór Christus

Spetses werd voor het eerst bewoond tijdens het Mesolithicum, ongeveer 8000 v.Chr. In die periode werd het eiland verbonden door een landengte met het schiereiland Argolis. Stukjes vuursteen uit die tijd werden in een vroegere waterbron bij Zogeria in het noordwesten van Spetses gevonden. Andere archeologische vondsten bevonden zich in het gebied van Sint Marina, waar in het 3e millennium v.Chr. de eerste Hellenistische nederzetting gesticht is. Ca. 2300 v.Chr. dienden ten minste drie natuurlijke havens op Spetses (Marina, Paraskevi en Zogeria) als een toevluchtsoord voor schepen die goederen van en naar de Argolische Golf vervoerden tijdens het hoogtepunt de staat Lerna, gelegen aan de oostkust van de Pelopponesos ten zuiden van Argos.

Na de ineenstorting van Lerna kende Spetses een periode van economische malaise. Artefacten in de gebieden van Marina en Anargyroi tonen nog wel het bestaan aan van nederzettingen in de laat-Myceense periode (12e-13e eeuw v.Chr.). Tijdens de Peloponnesische Oorlog tussen Athene en Sparta (431-404 v.Chr.), werden stenen wachttorens geplaatst in de buurt van Profitis Ilias en Zogeria.

Spetses werd zowel door de historicus Strabo in de 1e eeuw v.Chr. als door de aardrijkskundige Pausanias in de 2e eeuw n. Chr. genoemd, maar dan nog onder de naam Pitiousa ('met dennen beplant'), waarschijnlijk verwijzend naar de vele pijnbomen die op het eiland groeiden. De inval door de Goten in het Oost-Romeinse Rijk veroorzaakte een golf van vluchtelingen naar Spetses, waardoor het eiland weer bewoond werd na een onbewoonde periode van honderden jaren. Spetses groeide in deze periode al snel uit tot een van de drie grootste steden van Argolis (waaronder Argos en Hermione).

Spetses ná Christus

Na de bezetting door de Franken werd Spetses vanaf 1200 tot 1460 bezet door Venetië en daarna tot 1821 door de Turken. In de 17e eeuw n.Chr. nam de bevolking van Spetses toe door een toestroom van Grieken van de Peloponnesische regio's Lakonia, Kynouria, Argolida en Hermioni, maar echte nederzettingen konden niet gesticht worden door de vele aanvallen van piraten.

De eerste echte nederzettingen werden pas in de 17e eeuw gesticht. De Venetianen noemden Spetses in die 'Spezia' (kruid) vanwege de ligging van het eiland op een belangrijke handelsroute; de naam Spezia werd later gehelleniseerd tot 'Spetsai'. In de 18e eeuw vluchtten ook veel christelijke Albanezen naar Spetses voor de aanvallen van de Turken.

De eerste gefortificeerde nederzetting was Kastelli, origineel middeleeuws, werd gebouwd in de 17e eeuw in het noordwesten van Spetses, en van daaruit ontwikkelde Spetses zich tot een belangrijke zeemacht. De 18e eeuw was dan ook het begin van een gouden tijd voor Spetses door de scheepsbouwindustrie en de uitbreiding van de handelsvloot. In de Grieks-Turkse Onafhankelijkheidoorlog werd deze handelsvloot omgebouwd tot een oorlogsvloot die een beslissende rol zou spelen in de overwinning van de Grieken op de Turken en tot 1854 deze (oorlogs)rol zou houden. Deze oorlogsvloot werd ook al gebruikt in de Peloponnesische Oorlog in 1769 tijdens de zogenaamde Orlov's opstand, onderdeel van de Turks-Russische Oorlog. Om de Spetsioten te straffen voor hun acties vernietigden de Turken Kastelli in 1770. De Spetsioten trokken zich daar niet veel van aan en hielpen de revolutionair Lambros Katsionis in 1790 maar werden opnieuw gestraft door de Turken. Het patriottisme en de moed van de Spetsioten was fenomenaal en het was dan ook niet vreemd dat zij zich als een van de eersten aansloten bij de revolutionairen in de onafhankelijkheidsstrijd van 1821 en, naast die van Hydra en Psara, hun vloot ter beschikking stelden in de strijd tegen de Turken.

De Spetsiotische handelsschepen, omgebouwd tot oorlogsschepen, namen deel aan de belegering en bevrijding van Nauplion, Monemvassia, Mani en Messolongi, maar ook belegerden en veroverden ze Tripoli. De schepen van Spetses leverden ook nog een belangrijke bijdrage aan de Slag bij Samos (1824) en de Slag bij Kafireas (1825). Bij Kreta vochten ze tegen de Egyptische vloot, die samenwerkten met de Turken. Naast gevechten werden de schepen van Spetses ook gebruikt om wapens, munitie en bevoorrading naar andere eilanden te vervoeren die meevochten in de oorlog tegen de Turken. Deze verenigde samenwerking tussen de Grieken zorgde voor de beslissende overwinning op de Turken in de Argolische Golf. Deze slag wordt nog elk jaar in september herdacht en nagespeeld in de haven van Spetses-stad. Een van de meest heroïsche personen die meedeed aan de Griekse Revolutie was Laskarina Bouboulina. Zij nam het vlootbevel over na de dood van haar man en was een actief lid van de 'Filiki Etairia', een geheime revolutionaire organisatie die in feite de hele revolutie organiseerde. Zij vocht actief mee in de strijd en verspeelde bijna haar hele niet geringe fortuin in de financiering van de opstand. Maar ook ander Spetsiotische scheepseigenaren en rijke handelaren staken veel geld in de revolutie. De meest bekende namen waren Hatzigiannis Mexis, later de eerste gouverneur van Spetses (1754-1844), Cosmas Barbatsis, en de kapiteins Tsoupas, Panou, Koutsis en Lambrou. Bouboulina stierf in mei 1825 naar aanleiding van een familiaire ruzie.

Na de onafhankelijkheid behield Spetses nog een korte tijd zijn status als welvarend en belangrijk eiland, maar aan het begin van de 20e eeuw begon de teruguitgang door de opkomst van de haven van Piraeus, die het middelpunt van de Griekse koopvaardij werd. De twee wereldoorlogen brachten Spetses niet veel goeds en vanwege de belabberde omstandigheden op Spetses verlieten veel Spetsioten het eiland en trokken naar het vasteland van Griekenland of naar het buitenland.

Spetses herstelde zich echter vrij snel door de opkomst van het toerisme aan het begin van de 20e eeuw. Het eiland ontwikkelde zich tot een populair vakantieoord voor de bourgeoisie, aangetrokken door de aanwezigheid van enkele prominente families. Deze ontwikkeling werd nog versterkt door de weldoener Sotiris Anargyros.

De miljonair en filantroop Sotirios Anargirios, geboren in 1848 op Spetses en in 1868 geëmigreerd naar de Verenigde Staten, keerde in 1899 terug van de Verenigde Staten en kocht twee derde van Spetses en plantte overal Aleppodennen (men schat ca. 100.000 exemplaren), en creëerde daarmee het landschap dat nog steeds zo kenmerkend is voor Spetses. Om het (jacht)toerisme te bevorenden liet hij het grote hotel Poseidonion bouwen en dat trok veel (Engelse) high society aan, koninklijke bezoekers en rijke Atheners. Hij bouwde begin 20e eeuw ook de Anárgiros-Korgialéneios-school, een jongensschool voor de zonen van de rijke aristocraten op het eiland (nu een congrescentrum).

Spetses heeft niet veel geleden in de Tweede Wereldoorlog, maar één gebeurtenis heeft toch een groot litteken achtergelaten. Een aantal verzetslieden zaten vast op Spetses en werden verborgen gehouden door de Spetsioten in de Bekiri-grot. Informanten van de Duitsers vertelden dat aan de bezetter en daarop werde de bewoners van Spetses gesommeerd om zich te verzamelen. Alle volwassen mannen werden vervolgens weggeleid en opgesloten. De overgebleven Spetsioten werd gevraagd om te vertellen waar de verzetsmensne verborgen waren. Vertelden zij het niet dan zouden alle gevangen genomen mannen van Spetses gedood worden. De moedige bevolking van Spetses besloot de verzetsmensen te helpen en ze van het eiland te halen met als gevolg dat alle gevangen genomen Spetsiootse mannen gedood werden.

Na de Duitse bezetting trok de Griekse burgeroorlog (1946-1949) vrij geruisloos voorbij aan Spetses.

In de periode 28 juni 1949 - 6 januari 1950 was de Spetsioot Alexandros Diomidis (1875-1950) premier van Griekenland en vormde de eerste regering na de Griekse Burgeroorlog, hij volgde Themistoklis Sophoulis (1860-1949) op. Alexandros Diomidis was de kleinzoon van de eveneens op Spetses geboren premier Diomidis Kiriakos (1811-1869) en van 1912 tot 1915 en in 1922 Minister van Financiën.

In de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw trokken veel kapitaalkrachtige Atheners naar Spetses, kochten daar een (tweede) huis of lagen met hun grote jachten in de haven van Spetses. Vanaf de jaren tachtig kwamen er steeds meer Noord-Europeanen, vooral Britten, naar Spetses.

In 1990 en 2000 zorgden hevige branden voor een slachting onder de pijnboombossen. In 2001 werd Spetses weer opgeschrikt door een aantal branden, maar die richtten gelukkig niet erg veel schade aan.

Begin 21e eeuw werden er steeds minder pakketreizen verkocht en werd Spetses weer meer een reisbestemming voor rijke Grieken. En ook nu nog zijn de voornaamste bezoekers op Spetses Grieken en individuele reizigers uit de hele wereld. De prijzen op Spetses liegen er dan ook niet om, rugzaktoeristen laten Spetses nog steeds links liggen tijdens het populaire eilandhoppen.

Zie verder ook de geschiedenispagina van Griekenland op landenweb.

Bevolking

Spetses telt 4070 inwoners (2017). Spetses-stad is de enige stad op het eiland samen met de gehuchten Moni Agion, Panton, Ligonéri, Agioi Anárgyroi en Kouzounos, waar echter nauwelijks mensen wonen. Tot Spetses behoren ook de eilandjes Spetsopoula met enige bewoners en het onbewoonde Velopoula.

BEVOLKING
19813729
19913509
20013846
20114001
20174070

Taal

advertentie

AlfabetFoto: LewWhite CC 3.0 Unported no changes made

Het moderne Grieks of Nieuw Grieks behoort net als het Nederlands tot de Indo-Europese taalfamilie en is één van de oudste nog levende talen. Hoewel behorend tot dezelfde taalfamilie lijkt het Grieks nauwelijks op een andere Indo-Europese taal. Dit komt omdat het Grieks zich relatief geïsoleerd van buitenlandse invloeden heeft kunnen ontwikkelen.

In de klassieke oudheid werden er verschillende Griekse dialecten naast elkaar gebruikt, maar het Attisch van de stad Athene verstond men in geheel Griekenland. Vanaf de vierde eeuw voor Christus kreeg het Attisch concurrentie van het Koinè-Grieks, een soort algemeen beschaafd Grieks dat gebruikt werd van Macedonië tot het Nabije Oosten. Vanaf die tijd werd het Attisch gebruikt in het onderwijs en het was de officiële overheids- en kerktaal in het Byzantijnse Rijk en in de Kerk. De gewone man sprak een soort volkstaal die van het Koinè-Grieks afstamde. In de Middeleeuwen vestigden zich allerlei andere volken in Griekenland en veranderde de spreektaal drastisch terwijl de schrijftaal hetzelfde bleef en aldus de twee talen steeds verder uit elkaar groeiden.

Na de Vrijheidsoorlog begin 19e eeuw trachtte de overheid een nieuwe taal in te voeren, het Katharevousa of "gezuiverde taal". De overheid en op scholen ging men deze taal inderdaad gebruiken maar het volk bleef zich van de Dimotiki bedienen, de spreektaal van het Griekse volk. De bedoeling was dat het Dimotiki zou verdwijnen, maar dat bleek moeilijker dan gedacht en mislukte dan ook. Vanaf 1920 mocht het Dimotiki op scholen gebruikt worden en in 1974 verdween het Katharevousa van diezelfde scholen.

Het Griekse alfabet bestaat uit 24 letters die er op het eerste gezicht ingewikkeld uitzien, maar bij nader inzien simpeler zijn dan het Nederlandse alfabet. De uitspraakregels zijn regulmatig en daardoor sneller te begrijpen. In het Grieks is het belangrijk om de juiste klemtoon te gebruiken. Een woord met de klemtoon op de eerste lettergreep kan een totaal verschilleden de betekenis hebben van hetzelfde woord maar met de klemtoon op bijvoorbeeld de derde lettergreep.

De alfabetten van alle grote Europese talen zijn min of meer gebaseerd op het oude Griekse alfabet. Ons Romeinse alfabet wordt soms wel de westerse vorm van het Griekse alfabet genoemd.

Enkele woorden en uitdrukkingen:

advertentie

Spetses in het GrieksPhoto: Daniel Lobo CC 2.0 Generic no changes made

Godsdienst

Religieuze gebouwen op Spetses

Agios Nikolaos: kathedraal, vroeger een abdijkerk, uit de 17e/18e eeuw met op het voorplein een monument voor de doden in de Onafhankelijkheidsoorlog en in de kerk een fraaie iconostase met verguld houtsnijwerk. De klokkentoren is gebouwd door ambachtslui van Tinos en op 3 april 1821 de Griekse revolutionaire vlag gehesen aan het begin van de Onafhankelijkheidsoorlog. Nikolaos is de beschermheilige van zeelui.

Panagía Armáta: kapel, gebouwd tussen 1824 en 1830 ter ere van de overwinning op 8 september 1822 tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. Bijzonder is een groot schilderij waarop deze gebeurtenis staat afgebeeld.

Agíon Pánton: 19e eeuws nonnenklooster.

Agios Mamas: 19e eeuwse kerk.

Agios Antonios: kerk.

Agios Georgios: kerk.

Koímisis tis Theotókou: kerk.

Agios Taxiárches: kerk.

Agia Triáda: kerk uit 1793 met schitterende houten iconostase.

Mythologie Spetses

Volgens de mythologie werd de god Pan verliefd op Pitys, een nimf van de bergen. Ze vond Pan zo geweldig, maar ze was bang voor Voreas, een sterke wind die stapelverliefd was op haar en niet wilde toestaan dat iemand anders haar begeerde. Toen Pitys Pan omarmde, nam de koude en wrede Voreas haar mee en gooide haar in een ravijn. Moeder Titan Gaia kreeg medelijden met haar en Pan en veranderde haar in een dennenboom ("Pitys" in het oude Grieks). Dat is het mythologische verhaal van de pijnboom, die later het eiland Spetses zouden bedekken.

Samenleving

Bestuur

Griekenland kreeg op 1 januari 2011 een nieuwe bestuurlijke indeling als onderdeel van een algehele bestuurlijke hervorming, die vernoemd werd naar Kallikratis, een Griekse architect uit het midden van de 5e eeuw v.Chr.

Griekenland is sinds 2011 in 13 bestuurlijke regio's, de zogenaamde"periferia", opgedeeld. Deze bestuurlijke regio's zijn weer onderverdeeld in 74 regionale eenheden, de 'perifereiaki enotita'. De regionale eenheden, die geen eigen bestuur meer hebben, worden op hun beurt weer onderverdeeld in 325 gemeenten of 'demoi'. Daarnaast kent Griekenland sinds 1926 één autonoom gebied onder een eigen Grieks-orthodox bestuur, namelijk Agion Oros of de monnikenstaat Athos in Chalkidiki (Noord-Griekenland).
De 13 bestuurlijke regio's van Griekenland zijn Attica (1), Centraal-Griekenland (2), Centraal-Macedonië (3), Kreta (4), Oost-Macedonië en Thracië (5), Epirus (6), Ionische Eilanden (7), Noord-Egeïsche Eilanden (8), Peloponnesos (9), Zuid-Egeïsche Eilanden (10), Thessalië (11), West-Griekenland (12) en West-Macedonië (13).

Spetses is een onderdeel van Attica, één van de dertien bestuurlijke regio's van Griekenland. Sinds 2011 bestaat de regio Attica uit acht regionale eenheden (perifereiaki enotita): Spetses behoort tot de regionale eenheid Eilanden en verder zijn er nog, Oost-Attica, West-Attica, West-Athene, Centraal-Athene, Zuid-Athene, Noord-Athene en Piraeus. Vóór 2011 bestond de huidige bestuurlijke regio Attica uit de prefecturen (nomi) Athene, Oost-Attica, Piraeus en West-Attica. De regionale eenheid Eilanden heeft, net als de andere regionale eenheden, geen eigen bestuur meer. Naast Spetses behoren ook de eilanden Aegina, Angistri, Antikythera, Dokos, Hydra, Kythira, Poros, Salamis en Spetsopoula tot de regio Attica.

De regio Attica, met een totale oppervlakte van 3808 km2 en als hoofdstad Athene, telde in 2011 ca. 3,8 miljoen inwoners, waarvan er ca. 4.000 op Spetses wonen. Voor de actuele politieke situatie in Griekenland zie hoofdstuk geschiedenis.

Anargyrios & Korgialenios School of Spetses – AKSS

De oprichter van de 'Stichting Anargyrios & Korgialenios School van Spetses' was Sotirios Anargyros, een handelaar die aan het einde van de 19e eeuw emigreerde naar de Verenigde Staten. Anargyrios was een harde werker in de tabaksindustrie en hij erfde van de kinderloze eigenaar de tabaksfabriek en een groot fortuin. In 1894 keerde hij voor het eerst terug naar Spetses en zijn missie vanaf begin 1900 was om Spetses op te stuwen in de vaart der volkeren, en dan met name op de gebieden onderwijs en toerisme.Wat het onderwijs betreft werkte Anargyrios nauw samen met de Griekse premier Eleftherios Venizelos, die de school zag als een opleidingsinstituut dat de leiders van de nieuwe Griekse staat zou opleiden. Samen met een andere weldoener, Marinos Korgialenios, werd de school in 1927 gebouwd en men streefde ernaar om het niveau van de beroemde Britse scholen Eaton en Harrow op zijn minst te evenaren. Anargyrios overleed in 1928 en kon dus maar kort genieten van zijn 'project', dat in het eerste jaar nog maar vier leerlingen had. In 1983 sloot de school haar deuren en wordt op dit moment alleen nog gebruikt voor (internationale) congressen en meerdaagse cursussen (zie voorbeeld hieronder).

Om het toerisme te bevorderen liet hij het enorme Poseidonion-hotel bouwen en kocht verder het halve eiland op en plantte daar vanaf 1914 tienduizenden pijnbomen om het jachttoerisme te bevorderen, dat begin 20e eeuw erg populair was in hogere kringen. De oorspronkelijke pijnboombossen waren zo goed als verdwenen door de scheepsbouwactiviteiten, waarbij de bomen gebruikt werden om houten schepen te bouwen.

Economie

In de 19e eeuw telde Spetses, net als Hydra een eiland met een rijke zeemanstraditie, vele scheepswerven. Op dit moment is er alleen nog een jachthaven over en een aantal scheepsreparatiewerkplaatsjes. In de wijk Baltiza worden op traditionele wijze houten kaïks gebouwd door ongeveer tien bedrijven.

In 1914 liet de rijke Spetsioot Sotírios Anárgiros het hotel Poseidonion bouwen, en dat was, samen met de aanleg van een kustweg, het begin van het snobistische toerisme op Spetses.

In de zomer bezoeken veel Britse toeristen Spetses, samen met rijke Atheners, want Spetses is zeker geen budgetbestemming. Spetses-stad is uitgegroeid tot een luxueuze badplaats en de vroegere redershuizen zijn nu vaak tweede huizen voor de rijken der aarde. Door de economische crisis wordt het verschil tussen de rijken en armen op deze wereld, en dus ook op Spetses, pijnlijk duidelijk. Terwijl de rijken zich nog steeds tegoed doen aan de geneugten des levens, kunnen de meeste Spetsioten niets eens meer aanschuiven in de lokale restaurantjes.

Er is geen water op Spetses, dus dat wordt dagelijks aangevoerd per schip.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Spetses-Stad is eigenlijk het enige dorp op het eiland. Het heeft een elegante architectuur en een mooie haven. Voertuigen zijn niet toegestaan binnen de stad, met uitzondering van fietsen en motorfietsen. Bussen of boten rijden op bestemmingen in de rest van het eiland. Een traditioneel maar erg toeristisch vervoermiddel zijn de vele paardenkoetsjes.

Het privémuseum van Bouboulina, in 1991 opgericht door Philip Demertzis-Bouboulis, is gevestigd in haar geboortehuis en toont een collectie persoonlijke voorwerpen, o.a. meubels, schilderijen en persoonlijke voorpwerpen, en de huishoudelijke inrichting van deze heldin. Het traditionele herenhuis is interessant om te bezoeken vanwege het verbazingwekkende Florentijnse plafond met fraai houtsnijwerk in de grote salon. Laskarina Bouboulina, oorspronkelijk afkomstig van het eiland Hydra, is een van de weinige vrouwelijke helden van de Griekse Revolutie.

De meest populaire stranden van Spetses zijn Aghioi Anargyroi (enige zandstrand) en Aghia Paraskevi, aan de westkant van het eiland. Een bus en veel bootjes voeren je dagelijks van Spetses-Stad naar deze stranden tijdens het zomerseizoen. Het zeer schilderachtige Zogeria-strand aan de noordelijke rand van het eiland, populair bij de plaatselijke bevolking, kan ook bezocht worden met bootjes. Andere stranden zijn Kaïki, Kouzounos, Vréllas, Ligoneri, Kounoupitsa, Xylokériza, Agios Mamas en Agia Marina. De stranden op Spetses zijn relatief rustig.

Het (Hatzigiannis) Méxis-museum is gevestigd in een tussen 1795 en 1798 gebouwd herenhuis, met een mix van Spetsiaanse, Ottomaanse en classicistische inrichting uit die tijd. In het huis zijn prehistorisch aardewerk, 18e eeuwse gebruiksvoorwerpen en meubels uit die tijd te zien. Bijzonder is de doodskist van Laskarina Bouboulina en boegbeelden van haar schip de 'Agamemnon'. Ook zijn de resten te zien van een in de 12e eeuw v.Chr. gebouwd vrachtschip, gevonden in 1990 en een van de oudst bekende scheepswrakken ter wereld.

Huisvloeren, binnenplaatsen, straten en pleinen zijn betegeld met mozaïeken van zwarte en witte kiezels. De patronen van deze mozaïeken, de 'botsalóto's' of krokália's', zijn vaak geïnspireerd door de zee of de militaire geschiedenis.

Elk jaar in het tweede weekend van september wordt tijdens het Armáta-festival herdacht dat op 8 september 1822 in de Slag bij Spetses de Turken verslagen werden door een gecombineerde vloot van Spetses, Hydra en Psara. Onder andere Nauplion werd toen bevrijd.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

SPETSES LINKS

Advertenties
• Spetses Vliegtickets.nl
• Hotels Spetses
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over SPETSES bij Bol.com

Nuttige links

Startnederland Spetses (N)
Telefoongids Griekenland