Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

ANDROS   
To read about ANDROS in English - click here

Basisgegevens
   Officiële landstaalGrieks
   HoofdstadChora
   Oppervlakte380 kmĀ²
   Inwoners9.170 (2011, laatst bekend)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+1 (zomer +2)
   Web | Code | Tel..gr | GRC | +30

Geografie en Landschap

Geografie

Andros is het noordelijkste eiland van de Cycladen, een tot Griekenland behorende eilandengroep die onderverdeeld kan worden in de noordelijke Cycladen (Andros, Mykonos, Dilos, Syros, Tinos), de centrale Cycladen (Paros, Antiparos, Naxos, Amorgos), de westelijke Cycladen (Kea, Kythnos, Kimolos, Milos, Serifos, Sifnos) en de zuidelijke Cycladen (Santorini, Folegandros, Sikinos, Ios, Anafi).

Photo:Publiek domein

Andros heeft een oppervlakte van 373 km2, een kustlijn van 177 km, en is na Naxos het grootste eiland van de Cycladen. Andros heeft een maximale lengte van 39,8 kilometer en een maximale breedte van 16,7 kilometer. Andros ligt op ca. tien kilometer afstand van het vasteland van Griekenland en tussen het (schier)eiland Evia en het eiland Tinos.

Landschap

Photo:Publiek domein

Andros is landschappelijk een eiland met een grillig, afwisselend reliëf, want kent naast groene valleien en stranden ook ravijnen, steile kliffen en ruige bergtoppen, en wijkt daardoor sterk af met de andere eilanden van de Cycladen. Andros telt vier bergmassieven, Saranda (725 meter) ten noorden van het hoogland van Makrotandalos (200 meter) en ten zuiden van de valleien Batsi, Ateni en Katakoilos; Petalo met de hoogste top van Andros (Kouvara of Profitis Ilias, 997 meter), ten zuiden van bovengenoemde valleien en ten noorden van de Messaria-vallei; Gerakonas (720 meter), tussen de valleien van Messaria en Korthi; Pachi (681 meter), ten zuiden van de Korthi-vallei en eindigend in het uiterste zuiden van Andros.

Photo:G Da Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Vlakten komen op Andros nauwelijks voor. Omdat het eiland relatief hoog is, regent het vaker dan op de andere eilanden van de Cycladen en is Andros daardoor veel 'groener'.
In het zuiden en westen vinden we die steile, grijze kliffen, met daar tussendoor vele kleine baaien, zand- en grindstranden. Enkele van de grootste baaien zijn Gavrio, Batsi, Hora en Korthion; in het noorden nog de Fourni-baai en Agios Petros. Groen, vruchtbaar landschap, Andros is het meest vruchtbare eiland van de Cycladen, is te vinden in het zuiden, wat sterk contrasteert met het dorre, kale noorden van het eiland.
Water is er voldoende aanwezig op Andros, door de vele bronnen (Andros heette ooit 'Hydroussa' of 'watereiland') en riviertjes die op het eiland voorkomen.
De meeste bronnen ontspringen aan de oostkust. Er lopen vier riviertjes van het westen naar het oosten de nooit droogvallen door de nabijheid van de bergmassieven. De Arnipotamos mondt uit in de Lefka-baai, de Achla in de Achla-baai, de Megalos Potamos op het Paraporti-strand, de Dipotamata in de Syneti-baai. Behalve deze riviertjes zijn er nog zeven andere, die ook het hele jaar door water voeren.

To read about ANDROS in English - click here

ANDROS LINKS

Advertenties
• Andros RossHolidays
• Andros Vliegtickets.nl
• Hotels Andros
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld

Nuttige links

Startnederland Andros (N)
Schrijf uw artikel over ANDROS

Bronnen

Dubin, Marc / Griekse eilanden
Van Reemst

Greek islands
Lonely Planet

De Griekse eilanden
Lannoo

Leistra, Machteld / De Griekse eilanden
Gottmer/Becht

McGilchrist, Nigel / Greece : the Aegean Islands
Somerset Books

Midgette, Anne / Griekse eilanden : Egeïsche Zee
Het Spectrum

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems