Landenweb.nl

ANDROS
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Chora
  Oppervlakte  380 km²
  Inwoners  9.170
  (2011, laatst bekend)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

To read about ANDROS in English - click here

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geografie en Landschap

Geografie

Andros is het noordelijkste eiland van de Cycladen, een tot Griekenland behorende eilandengroep die onderverdeeld kan worden in de noordelijke Cycladen (Andros, Mykonos, Dilos, Syros, Tinos), de centrale Cycladen (Paros, Antiparos, Naxos, Amorgos), de westelijke Cycladen (Kea, Kythnos, Kimolos, Milos, Serifos, Sifnos) en de zuidelijke Cycladen (Santorini, Folegandros, Sikinos, Ios, Anafi).

advertentie

Andros op de kaart van GriekenlandPhoto: Publiek domein

Andros heeft een oppervlakte van 373 km2, een kustlijn van 177 km, en is na Naxos het grootste eiland van de Cycladen. Andros heeft een maximale lengte van 39,8 kilometer en een maximale breedte van 16,7 kilometer. Andros ligt op ca. tien kilometer afstand van het vasteland van Griekenland en tussen het (schier)eiland Evia en het eiland Tinos.

Landschap

advertentie

Andros heeft over het algemeen een 'groen' landschapPhoto: Publiek domein

Andros is landschappelijk een eiland met een grillig, afwisselend reliëf, want kent naast groene valleien en stranden ook ravijnen, steile kliffen en ruige bergtoppen, en wijkt daardoor sterk af met de andere eilanden van de Cycladen. Andros telt vier bergmassieven, Saranda (725 meter) ten noorden van het hoogland van Makrotandalos (200 meter) en ten zuiden van de valleien Batsi, Ateni en Katakoilos; Petalo met de hoogste top van Andros (Kouvara of Profitis Ilias, 997 meter), ten zuiden van bovengenoemde valleien en ten noorden van de Messaria-vallei; Gerakonas (720 meter), tussen de valleien van Messaria en Korthi; Pachi (681 meter), ten zuiden van de Korthi-vallei en eindigend in het uiterste zuiden van Andros.

advertentie

AndrosPhoto: G Da CC 3.0 Unported no changes made

Vlakten komen op Andros nauwelijks voor. Omdat het eiland relatief hoog is, regent het vaker dan op de andere eilanden van de Cycladen en is Andros daardoor veel 'groener'.

In het zuiden en westen vinden we die steile, grijze kliffen, met daar tussendoor vele kleine baaien, zand- en grindstranden. Enkele van de grootste baaien zijn Gavrio, Batsi, Hora en Korthion; in het noorden nog de Fourni-baai en Agios Petros. Groen, vruchtbaar landschap, Andros is het meest vruchtbare eiland van de Cycladen, is te vinden in het zuiden, wat sterk contrasteert met het dorre, kale noorden van het eiland.

Water is er voldoende aanwezig op Andros, door de vele bronnen (Andros heette ooit 'Hydroussa' of 'watereiland') en riviertjes die op het eiland voorkomen.

De meeste bronnen ontspringen aan de oostkust. Er lopen vier riviertjes van het westen naar het oosten de nooit droogvallen door de nabijheid van de bergmassieven. De Arnipotamos mondt uit in de Lefka-baai, de Achla in de Achla-baai, de Megalos Potamos op het Paraporti-strand, de Dipotamata in de Syneti-baai. Behalve deze riviertjes zijn er nog zeven andere, die ook het hele jaar door water voeren.

Klimaat en Weer

advertentie

Griekenland MeltemiPhoto: Publiek domein

Het klimaat van Andros wordt meestal gekenmerkt door milde, regenachtige winters en warme droge zomers. Vanwege de topografische omstandigheden zijn er behoorlijk klimaatverschillen op het eiland. Zo kennen alleen de lager gelegen gebieden in de zomer een aaneengesloten droge periode, in hoger gelegen gebieden regent het ook in de zomer wel eens. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt ca. 18,0 ° C. Als gevolg van de verkoelende Meltemi-wind uit het noordwesten tot noordoosten van eind juli tot begin september, is de gemiddelde temperatuur in juli rond de 25°C. ‘s Winters is de gemiddelde temperatuur in januari ca. 12,0 ° C. Dagen met nachtvorst zijn op Andros zeldzaam, gemiddeld acht per jaar.

De hoogteligging van het eiland en zijn noordwestelijke-zuidoostenlijke liggingoriëntatie, zorgen ervoor dat de jaarlijkse regenval in vergelijking met andere Cycladische eilanden opmerkelijk meer is. In de kustgebieden valt gemiddeld ongeveer 450 tot 500 mm, in de berggebieden meer dan 900 mm. Bijna elk jaar valt er in de periode januari-februari wat sneeuw in de dorpen van de bergachtige regio Kouvara-Petalo. Sneeuwval op lagere hoogten is zeldzaam. In de zomermaanden in het berggebied van Petalo Kouvara zorgt de droge en koele Meltemi in combinatie met verdamping van water voor lokale wolkenvorming en een verhoogde luchtvochtigheid.

maximumminimumzonurenregen
januari12°C7°C491 mm
februari13°C7°C566 mm
maart14°C8°C658 mm
april18°C11°C829 mm
mei22°C15°C1020 mm
juni26°C19°C139 mm
juli28°C21°C135 mm
augustus28°C21°C125 mm
september25°C18°C1016 mm
oktober21°C15°C750 mm
november17°C12°C566 mm
december14°C9°C495 mm

Planten en dieren

Planten

advertentie

Olijfbomen AndrosPhoto: Petr Pakandl CC 2.5 Generic no changes made

Andros is het Cycladische eiland met niet alleen de meest ontwikkelde vegetatie, maar heeft ook de rijkste flora van alle Cycladen. Omdat de homogeniteit van de grond niet overal hetzelfde is, biedt Andros verschillende florale impressies voor bezoekers.

Andros is, zeker vergeleken met de andere Cycladische eilanden, een groen eiland. Vooral aan de oostelijke kant is de kleur groen overheersend, want daar bevinden zich de meeste riviertjes en valt de meeste neerslag. In hoger gelegen gebieden is de vegetatie veel minder aanwezig door minder neerslag en sterke winden.

Op lagere hoogtes komt veel struikgewas voor. De diepste delen van de valleien kennen een uitbundige vegetatie met veel olijf-, moerbei-, appel-, amandel- en vijgenbomen. Verder groeien daar kastanjes, walnoten, platanen, eiken, treurwilgen, populieren, katwilgen en velden met thijm, krokussen, kappertjesplant en salie.

Enkele bijzondere biotopen zijn een bos van zwarte elzen, een bos van tamme kastanjes en aan de kust bossen van schietwilgen en wilde abelen (of zilverpopulier), uniek voor de Cycladen.

Dieren

Kuifaalscholver komt voor op AndrosPhoto: Bouke ten Cate CC 4.0 International no changes made

Andros heeft ook een gevarieerde fauna: Aziatische steenpatrijs, havik, Bonelli'sarend, torenvalk, Eleonora's valk, huiszwaluw, wilde duif, bruinkeelortolaan, geelpootmeeuw, Audouin's meeuw, kuifaalscholver, yelkouanpijlstormvogel, Kuhls pijlstormvogel, wezel, das, konijn en de 'Hydrophis fasciatus', een gestreepte zeeslang.

In de zee rond Andros komen o.a. bokvis, monniksvis of zwaluwstaartvis, gestreepte zeebarbeel en verschillende soorten zonnebaarzen voor. Belangrijk voor de kuifaalscholver is de Posidonia oceanica, een tot 1 meter lange zeegrassoort die veel voorkomt langs de rotskusten van de Middellandse Zee, en daar dichte bossen vormt op zandbodems op een diepte van 2-25 meter.

Andros Posidonia oceanicaPhoto: Albert kok CC 3.0 Unported no changes made

Zwarte ratten komen ook op Andros voor. Zij vormen een bedreiging voor verschillende beschermde vogelsoorten en er is een programma ontwikkeld om dit schadelijke dier uit te roeien op het eiland.

Geschiedenis

Andros vóór Christus

De oudste naam van Andros was Gavros. Het eiland werd ook wel 'Hydroussa', 'Epagris' en 'Lasia' genoemd, poëtische benamingen die de overvloedige wateren en rijke vegetatie van het eiland beschreven. Archeologische opgravingen en de vondst van resten van ontwikkelde nederzettingen hebben aangetoond dat Andros op zijn minst al in de Myceense tijd bewoond werd. Als vroegste bewoners worden door wetenschappers genoemd Cariërs, Pelasgen, Feniciërs en Kretenzers, terwijl in 1000 v. Chr., Andros werd gekoloniseerd door de Ioniërs.

Zagora AndrosPhoto: Zde CC 4.0 International no changes made

Sinds de Geometrische periode (1050-720 v. Chr) komt Andros in de geschiedschrijving voor. Sporen van een geometrische nederzetting zijn gevonden in het dorpje Zagora, aan de zuid-westkant van het eiland. Een aanzienlijk deel van de oude stad is ook opgegraven, zowel particuliere woningen, een heilige plaats, een tempel als een vestingmuur met een poort, die gebouwd is met vergelijkbare technieken als die gebruikt werden voor de beroemde Leeuwenpoort in Mycene.

De tweede helft van de 8e eeuw v. Chr. was de periode van de grootste welvaart van Andros. In de 7e eeuw v. Chr. nam Andros deel aan de kolonisatie van Halkidiki en de kustgebieden van Thracië in Noord-Griekenland. Tot de 6e eeuw voor Christus was Andros werd een onafhankelijke stadstaat die behoorde tot de oude amphictionie van Delos. De god van wijn en feesten, Dionysus, werd vereerd als patroonheilige van het eiland. De bewoners spraken het Ionische dialect Tijdens de klassieke oudheid was Paleopolis de welvarende hoofdstad van Andros. Die welvaart is gebleken door de vondst van 60 zilveren en bronzen munten, alsmede door de overblijfselen van een markt en het westelijk deel van de muur rond de hoofdstad.

Tijdens de Perzische Oorlogen (490-479 v.Chr.) werd Andros overheerst door de Perzen tot de zeeslag bij Salamis (480 v. Chr.), waarna de Atheense overheersing een aanvang nam en Andros gedwongen werd om belasting te betalen en om mannen te leveren die moesten vechten in de Peloponnesische Oorlog, een strijd tussen de stadstaten Athene en Sparta (431-404 v. Chr.). Deze strijd werd verloren door Athene en Andros kwam onder de dominantie van Sparta, maar werd in 393 v. Chr. alweer 'bevrijd' door Athene. In 338 v.Chr. nam Andros deel aan de slag bij Chaeronea, en onderscheidde zich in de strijd. Na de slag bij Chaeronea kwam Andros onder de heerschappij van Philip de Macedoniër, en daarna onder het bewind van zijn zoon, Alexander de Grote. Andros bleef onder Macedonische overheersing tot 315 v.Chr.

Andros Slag bij ChaeroneaPhoto: Cristiano64 CC 3.0 Unported no changes made

De opvolgers van Alexander de Grote vochten onderling vele oorlogen uit om de alleenheerschappij, en dat leidde ertoe dat Andros in die tijd geregeerd werd door Egyptische en Macedonische koningen. Deze onrustige periode zorgde voor veel veranderingen in het politieke systeem, de cultuur en de gewoontes op het eiland. Andros volgde toen hetzelfde lot als de andere Egeïsche eilanden en het vasteland van Griekenland, met achtereenvolgens Romeinse, Venetiaanse en Ottomaanse overheersing.

Andros werd vanaf 129 v.Chr. bestuurd door de Romeinen en hoorde bij het Aziatische deel van het Romeinse Rijk.

Andros ná Christus

Piraterij en gewapende conflicten tussen opeenvolgende Romeinse gouverneurs leidde ertoe dat de bewoners van Andros in grote armoede leefden en slecht behandeld werden. Pas onder keizer Hadrianus (keizer van 117 n.Chr. tot 138) ging het weer wat beter met de mensen van Andros. In de eerste jaren van het Byzantijnse Rijk bleef Andros aanvankelijk bij Azië horen, waarna het in bezit kwam van de bevelhebber van de Egeïsche Zee. In die tijd werden er in het hele Egeïsche gebied Byzantijnse kerken en kloosters gebouwd.

De hoofdstad Constantinopel, en daarmee het hele Byzantijnse Rijk, viel in 1204 door toedoen van de kruisvaarders, en Andros kwam toen in handen van de Venetianen. De eerste Venetiaanse bestuurder van Andros was Marino Dandolo (vanaf 1206), die in 1233 vermoord werd.

Enrico Dandolo AndrosPhoto: Myrabella CC BY-SA 3.0 no changes made

In 1209 erkende Dandolo al de souvereiniteit van de hertog van Naxos, Marco Sanudo (1154 - 1227), neef van de 39e doge van Venetië, Enrico Dandolo (1192-1205). Later nam de Sanudo-familie de macht en de heerschappij van het eiland over, in 1383-1384 was Francesco Crispo (gestorven in 1397) heerser over Andros. Hij stelde Petro Zeno (1384-1427), die getrouwd was met de dochter van Crispo, aan als Heer van Andros. Zeno was de perfecte leider, die veiligheid bracht en een economisch voorspoedige periode inleidde.

Midden 15e eeuw werd het eiland overgenomen door de Somaripa-familie (Fiorenze Sommaripa en haar broer) van het naburige eiland Paros, waar de vader van Fiorenza, Nicolò I Sommaripa (gestorven in 1505) het voor het zeggen had. Een periode van onderdrukking volgde, maar de bevolking verzette zich heftig tegen de overheersers en verjoeg ze. Er werd een tijdelijke eilandregering gevormd die in 1579 werd afgelost door Turken, die het eiland inmiddels veroverd hadden. Daarmee kwam er een einde aan de overheersing door de Venetianen, die de fundamenten legden voor het feodalisme op Andros, die de samenleving op het eiland voor een lange tijd beïnvloedde. Tevens bouwden ze veel herenhuizen en kastelen en werd de zijderupshandel de basis voor de welvaart op Andros.

Door de goede relatie met de Turken hadden de bewoners van Andros meer privileges dan de bewoners van andere eilanden. Zo hoefden ze zich niet te laten bekeren tot de islam, kerken en kloosters mochten gewoon gebruikt worden, sommige belastingen werden afgeschaft en titels werden niet afgenomen. Dit betekende natuurlijk niet dat er geen schendingen van rechten plaats vonden, maar de situatie op Andros was niet te vergelijken met die op andere eilanden in de buurt.

Net voor de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog (1821) werd in het dorp Korthi, bij de kerk van Agia Triada, door de monnik Samuel Plasimis een school opgericht. In die periode waren er 37 bewoners van Andros lid van de 'Filiki Etairia', een geheim genootschap met leden van veel andere eilanden, dat zich afzette tegen de Ottomaanse overheersing. Op 10 mei 821 verklaarde de priester en filosoof Theophilos Kairis (1784-1853) namens Griekenland de oorlog aan de Turken door het hijsen van de revolutionaire vlag op Agios Giorgios-kerk in Chora, en was de Onafhankelijkheidsoorlog (1821-1832) een feit.

Theophilos Kairis (1784-1853)Foto: Publiek domein

De Grieken wonnen de oorlog van de Turken en in de periode na de revolutie kende Andros een grote economische bloei door de voorspoedige ontwikkeling van de scheepsbouw en de haven van Andros. Tussen 1923 en 1930 was Andros na Piraeus de haven waar de meeste schepen geregistreerd stonden en de meeste schepen aanlegden.

Helaas veroorzaakte de Tweede Wereldoorlog een groot verlies aan mensenlevens en schepen, en bovendien werd Chora tijdens de Italiaanse en Duitse bezetting gebombardeerd. Mooie huizen en andere gebouwen vielen ten prooi aan de vernietigende bommen.

Andros werd bezet door de Italianen in de Tweede WereldoorlogPhoto: Cplakidas CC 3.0 Unported no changes made

Massale immigratie was kenmerkend voor Andros in de 19e en 20e eeuw. In de 19e eeuw verhuisden veel bewoners van Andros naar grote steden als Constantinopel, Smyrna en Alexandrië en steden in opkomst als Piraeus en Ermoupolis op het eiland Syros. In de 20e eeuw richtten de migranten zich vooral op landen als Canada en de Verenigde Staten, en na de Tweede Wereldoorlog werd Athene met name interessant voor jongeren op zoek naar een baan of om te beginnen met een studie die de kans op een baan zou kunnen verhogen.

Zie verder ook de geschiedenispagia van Griekenland op landenweb.

Bevolking

Batsi AndrosPhoto:l inmtheu CC 2.0 Generic no changes made

Andros telde bij de volkstelling in 2011 9221 bewoners, waarvan er 3901 in de gemeente Chora woonden, 1948 in de gemeente Korthio en 3372 in de gemeente Ydrousa.

Een klein aantal mensen die in het noorden van het eiland wonen, zijn afstammelingen van Albanese emigranten die in de late Middeleeuwen naar Andros trokken. Als je goed kijkt laten de dorpen in het noorden nog steeds een vleugje 'Albanië' zien en de bevolking, Arvanieten, spreekt er nog steeds Arvanitika, een Albanees dialect.

Taal

Grieks AlfabetPhoto: M. Adiputra CC 3.0 Unported no changes made

Het moderne Grieks of Nieuw Grieks behoort net als het Nederlands tot de Indo-Europese taalfamilie en is één van de oudste nog levende talen. Hoewel behorend tot dezelfde taalfamilie lijkt het Grieks nauwelijks op een andere Indo-Europese taal. Dit komt omdat het Grieks zich relatief geïsoleerd van buitenlandse invloeden heeft kunnen ontwikkelen.

In de klassieke oudheid werden er verschillende Griekse dialecten naast elkaar gebruikt, maar het Attisch van de stad Athene verstond men in geheel Griekenland. Vanaf de vierde eeuw voor Christus kreeg het Attisch concurrentie van het Koinè-Grieks, een soort algemeen beschaafd Grieks dat gebruikt werd van Macedonië tot het Nabije Oosten. Vanaf die tijd werd het Attisch gebruikt in het onderwijs en het was de officiële overheids- en kerktaal in het Byzantijnse Rijk en in de Kerk. De gewone man sprak een soort volkstaal die van het Koinè-Grieks afstamde. In de Middeleeuwen vestigden zich allerlei andere volken in Griekenland en veranderde de spreektaal drastisch terwijl de schrijftaal hetzelfde bleef en aldus de twee talen steeds verder uit elkaar groeiden.

Na de Vrijheidsoorlog begin 19e eeuw trachtte de overheid een nieuwe taal in te voeren, het Katharevousa of"gezuiverde taal". De overheid en op scholen ging men deze taal inderdaad gebruiken maar het volk bleef zich van de Dimotiki bedienen, de spreektaal van het Griekse volk. De bedoeling was dat het Dimotiki zou verdwijnen, maar dat bleek moeilijker dan gedacht en mislukte dan ook. Vanaf 1920 mocht het Dimotiki op scholen gebruikt worden en in 1974 verdween het Katharevousa van diezelfde scholen.

Het Griekse alfabet bestaat uit 24 letters die er op het eerste gezicht ingewikkeld uitzien, maar bij nader inzien simpeler zijn dan het Nederlandse alfabet. De uitspraakregels zijn regular// en daardoor sneller te begrijpen. In het Grieks is het belangrijk om de juiste klemtoon te gebruiken. Een woord met de klemtoon op de eerste lettergreep kan een totaal verschilleden de betekenis hebben van hetzelfde woord maar met de klemtoon op bijvoorbeeld de derde lettergreep.

De alfabetten van alle grote Europese talen zijn min of meer gebaseerd op het oude Griekse alfabet. Ons Romeinse alfabet wordt soms wel de westerse vorm van het Griekse alfabet genoemd.

Enkele woorden en uitdrukkingen:

Godsdienst

Algemeen

Verscholen kerk AndrosPhoto: Publiek domein

Andros is de thuisbasis van een groot aantal Byzantijnse kerken en kloosters. Hun prachtige architectuur, grote omvang en indrukwekkende mozaïeken getuigen van een grote ontwikkeling in de 11e en 12e eeuw. Het 14de eeuwse Zoodóchou Pigis (de levensbron) is het grootste klooster van Andros, gelegen in het dorp Batsi ten westen van de hoofdstad Chora. Goed beschermd door sterke muren, bijna als een fort, biedt het klooster een geweldig uitzicht, heeft een bibliotheek met bijzondere boeken en manuscripten en is open voor het publiek. Boven de haven van Andros torent de witte kerk van Panagia Theosképasti (beschermd door God) uit 1555, gewijd aan Maria. De kapel van Panagia Thalassini, die wordt beschouwd als hét symbool van Andros, is gebouwd op de top van een rots.

Het klooster van Papachrantos is een van de oudste kloosters van Andros met een prachtige architectuur. Opvallend goed bewaard gebleven zijn ook het 13de eeuwse klooster Agios Nikolaos en Panagia Tromarchiani. Het Agios Nikolaosklooster, waar nog een aantal monniken wonen, herbergt bijzondere boeken, religieuze kunstvoorpwerpen en prachtige geborduurde stoffen, en in de kerk zijn een schitterende troon en een gebeeldhouwde iconostase te vinden.

Korte beschrijving andere religieuze gebouwen op Andros

Apikia
-Kapel van Agios Nikolaos, deels kerk, deels grot, uitgehouwen uit een steile rotswand

Chora
-Panagia Palatianikerk uit de 13de eeuw en in de 17de eeuw gerestaureerd, gelegen binnen de ruïnes van het Venetiaanse fort
-Kathedraal Agios Georgios met veel geloftegiften

Falika
-Moní Panachrántou (Onbevlekte Ontvangenis), spectaculair op de Katafigio-berg gelegen klooster ten zuidwesten van Chora, waar de schedel van Agios Panteleïmon bewaard wordt, in 961 gesticht door Nikiforos Fokás, de latere Byzantijnse soldaat-keizer Nikephoros II Phokas (ca. 912-ca. 969)

Andros Fontein van de kerk in MenitesPhoto: Zde CC 4.0 International no changes made

Ménites
-Panagia i Koumoulos (Maagd van de Overvloedigen), mooi gerestaureerde kerk, die waarschijnlijk gebouwd is op de plaats waar in vroeger tijden een Dionysostempel stond

Mesariá
-Taxiárchiskerk: Byzantijnse kerk, gebouwd door de Byzantijnse keizer Manuel I Komnenos (1120-1180) in 1158

Steniés
-Agios Georgioskerk, met muurschilderingen uit de jaren dertig van de vorige eeuw door Konstantinos Mavropoulos

Griekse mythologie

Het woord mythe is afgeleid van het woord"muthos", dat eerst uiting betekende en later vaak werd uitgelegd als"een gesproken of geschreven verhaal".

Mythologie (muthologia) is dus"vertellen over verhalen", of een verzameling mythen, of de studie van mythen.

Toen het schrift ontstond in Griekenland waren de mythen en legenden al verankerd in de orale overleveringen en vooral latere dichters gaven de verhalen een ander verloop. De Griekse mythologie lijkt veel op andere mythologieën. Zo komt de Noorse god Odin overeen met de Griekse Zeus en verrichtten de Noorse helden vaak dezelfde heldendaden als hun Griekse collega's.

Enkele Griekse goden

Aeolus (Aiolos)
Een zoon van Hippotes, die door Zeus was aangesteld als bewaker van de winden. Hij was de baas over de (wind)goden: Boreas, Zephyros, Notos en Euros.

Aphrodite, godin van de liefde en schoonheidPhoto: Tilemahos Efthimiadis CC 2.0 Generic no changes made

Aphrodite
Aphrodite is de godin van de liefde en schoonheid. Zij werd geboren uit het schuim van de zee, waar ook het belangrijkste heiligdom gewijd aan Aphrodite staat. Ze was getrouwd met Hephaestus, maar had liever Ares als minnaar.

Haar zoon was Eros, de god van de liefde. Aphrodite wordt afgebeeld met de gevleugelde Eros en met duiven. Zij was een van de Olympische goden. De Romeinen noemden haar Venus.

Apollo
Apollo was de zoon van Zeus en Leto, en tweelingbroer van Artemis. Hij is god van het licht, van de geneeskunde, muziek en wetenschap. Apollo wordt vaak afgebeeld met een lier in zijn hand. Het belangrijkste heiligdom gewijd aan Apollo ligt in Delphi, de belangrijkste orakelplaats van het oude Griekenland. Apollo was een Olympische god.

Ares
Ares was een zoon van Zeus en Hera en is de god van de oorlog. Hij wordt vaak afgebeeld in volledige wapenuitrusting en was een Olympische god. De Romeinen nomen hem Mars.

Artemis
Artemis was de tweelingzus van Apollo, en dochter van Zeus en Leto. Zij was de godin van de natuur en de jacht. Zij was ook de beschermgodin van zwangere vrouwen en wordt vaak afgebeeld met een boog in haar hand. Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Diana.

Dionysos
Dionysos was een zoon van Zeus en de god van de druiven en de wijn. Hij wordt vaak afgebeeld met een staf, die van boven omwonden is met klimopbladen. Hij was een Olympische god en zijn Romeinse naam is Bacchus of Liber.

Eros
Eros is de god van de behoeften en wordt ook wel Himeros genoemd. Eros wordt vaak gezien als gevleugelde jongensgod die mannen in hun hart schiet met liefdespijlen. Romeinse namen voor hem zijn Amor en Cupido.

Hermes
Hermes was de boodschapper van de goden en een zoon van Zeus. Hij is ook god van de reizigers, dieven en handelaren. Hij wordt altijd afgebeeld met een reizigersmuts en reizigersstaf of een helm met vleugels. Ook zijn sandalen hebben vleugels. Hij begeleidde de schimmen van de doden naar de onderwereld, de Hades.

Palla Athena
Photo: Diana Ringo CC 3.0 Austria no changes made

Pallas Athena
Zij is de dochter van alleen Zeus, want uit zijn voorhoofd geboren. Zij is de beschermgodin van de kunstenaars en handwerkslieden, maar ook de godin van de wijsheid en kennis. In oorlogstijd werd Athena ook nog vereerd als oorlogsgodin. Ze was de speciale beschermgodin van de stad Athene en een beschermengel van Griekse helden als Herakles en Odysseus.

Zij wordt vaak afgebeeld met helm en volledige wapenuitrusting. De uil, die wijsheid symboliseert, was aan haar gewijd. Pallas Athena heeft een heiligdom gelegen in Athene: het Parthenon.

Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Minerva.

Poseidon
Poseidon is een roer van Zeus en is de god van de zee en beschermgod van de zeevaarders. Zijn paleis ligt diep onder water en hij wordt vaak afgebeeld met een drietand, waarmee hij de zee in beroering kan brengen. Het paard was aan hem gewijd.

Omdat de Grieken geloofden dat het land op de zee dreef, beschouwden ze hem ook als de god die de aardbevingen veroorzaakte. De Romeinse naam is Jupiter.

Zeus
Zeus was de oppergod van de Grieken en de koning van goden en mensen. Daarnaast was hij de god van de lucht en het weer. Hij wordt vaak afgebeeld met een bliksem in zijn hand en is gezeten op een troon. Uit zijn liefdesavonturen met mooie vrouwen zijn vele halfgoden en helden ontstaan, zoals Herakles en Perseus.

Andros ZeusPhoto: Publiek Domein

Samenleving

Administratieve indeling

Bestuurlijke indeling Griekenland sinds 2011Photo: Skgxt in het publieke domein

Griekenland kreeg op 1 januari 2011 een nieuwe bestuurlijke indeling als onderdeel van een algehele bestuurlijke hervorming, die vernoemd werd naar Kallikratis, een Griekse architect uit het midden van de 5e eeuw v.Chr.

Griekenland is sinds 2011 in 13 bestuurlijke regio's, de zogenaamde"periferia", opgedeeld. Deze bestuurlijke regio's zijn weer onderverdeeld in 74 regionale eenheden, de 'perifereiaki enotita'. De regionale eenheden, die geen eigen bestuur meer hebben, worden op hun beurt weer onderverdeeld in 325 gemeenten of 'demoi'. Daarnaast kent Griekenland sinds 1926 één autonoom gebied onder een eigen Grieks-orthodox bestuur, namelijk Agion Oros of de monnikenstaat Athos in Chalkidiki (Noord-Griekenland).

De 13 bestuurlijke regio's van Griekenland zijn Attica (1), Centraal-Griekenland (2), Centraal-Macedonië (3), Kreta (4), Oost-Macedonië en Thracië (5), Epirus (6), Ionische Eilanden (7), Noord-Egeïsche Eilanden (8), Peloponnesos (9), Zuid-Egeïsche Eilanden (10), Thessalië (11), West-Griekenland (12) en West-Macedonië (13).

Door de bestuurlijke herindeling van 2011 werd Andros een regionale eenheid van de bestuurlijke regio Zuid-Egeïsche Eilanden, die verder bestaat uit de eilanden, Kalymnos, Karpathos, Kea-Kythnos, Kos, Mykonos, Milos, Naxos, Paros, Rhodos, Santorini (Thira) Syros, en Tinos.

Andros behoort geografisch gezien tot de Noordelijke Cycladen, een eilandengroep net ten oosten van de Peloponnesos, waar onder andere ook Tinos, Syros en Mykonos toebehoren. Naast de Noordelijke Cycladen zijn er ook nog de Westelijke Cycladen (met o.a. Kythnos, Melos en Serifos), de Centrale en Oostelijke Cycladen (met o.a. Naxos, Paros en Antiparos), de Kleine Cycladen (met o.a. Iraklia, Keros en Donousa) en de Zuidelijke Cycladen (met o.a. Folegandros, Ios en Santorini).

Sinds 2011 is Andros een fusiegemeente (dimos) met de deelgemeenten (dimotiki enotita) Chora (Andros-stad), Korthio en Ydrousa. De actuele politieke situatie van Griekenland is beschreven in het hoofdstuk geschiedenis.

De gemeente Andros ten opzichte van de andere gemeentes in de Egeïsche ZeePhoto: Publiek domein

Economie

De belangrijkste haven van Andros is die van Gavrio, gelegen in het noordwesten van het eiland op 31 kilometer van de hoofdstad Chora. 's Zomers worden er met ferryboten veel toeristen aangevoerd. Er zijn vaste verbindingen (2 uur varen) met Rafina op het vasteland van Griekenland en met de eilanden Tinos en Mykonos. Minder frequent wordt er gevaren tussen Andros en onder andere de eilanden Amorgos, Paros, Santorini en Siros.

Haven van Gavrio, AndrosPhoto: Zde CC 4.0 International no changes made

Andros is nog lang geen toeristische topbestemming, en het toerisme draagt dan ook nog niet zoveel bij aan de economie als bij veel andere Griekse eilanden. Het meeste toerisme concentreert zich rond het vakantieoord en kustplaats Batsi, dat enkele kilometers ten zuiden van Gavrio ligt. De hoofdstad Chora is belangrijk voor het toerisme onder andere vanwege de vele hotels, pensions en logementen. Door de nabijheid van het vasteland van Griekenland is Andros niet alleen aantrekkelijk als woonplaats of zomerresidentie voor welgestelde Grieken, maar ook voor buitenlanders. Vooral Grieken, Engelsen en Scandinaviërs bezoeken Andros.

Her 'rijkste' dorp van Andros is Steniés, ten noordwesten van Chora. Daar wonen namelijk veel redersfamilies, en veel bewoners van Andros werken dan ook in de scheepvaart. Het vruchtbare Andros telt zeer veel olijf-, vijgen- en citrusbomen. De vruchten van deze bomen worden vooral voor de lokale markt en de toeristen geoogst. In Apikia, Oost-Andros, wordt uit de Sarizabron mineraalwater gewonnen, dat in flessen in heel Griekenland verkocht wordt.

Zie ook het hoofdstuk economie van Griekenland.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Andros, het meest noordelijke eiland van de Cycladen, is typisch een Grieks eiland waar de toerist nog volkomen tot rust kan komen. De belangrijkste reden hiervoor is dat Andros nog niet zoveel buitenlandse toeristen trekt, het zijn voornamelijk Grieken vanaf het vasteland die op Andros hun vakantie doorbrengen of er in het weekend naar toe trekken. Het bergachtige Andros is een eiland met veel bronnen, watervallen en bergriviertjes en een rijke begroeiing en mooie stranden, waaronder die van Ágios Pétros, Batsí, Chrissí Ámmos en Psíli in het noordwesten, Fellós in het westen en Órmos in het oosten.

Andros StrandPhoto: GKantaris CC 4.0 International no changes made

In de vakantieperiode, juli tot en met september, vinden er vele zogenaamde 'panigír' plaats, dorpsfeesten waarin elk dorp zijn eigen beschermheilige vereert met muziek, dans, processies en als hoogtepunt gebruiken alle bewoners een gezamenlijke maaltijd op het dorpsplein. In de hoofdstad, Andros-stad, wordt elk jaar in juni een beroemd internationaal korenfestival gehouden met koren uit de hele wereld, en in Batsí een dansfestival met dansgroepen uit heel Griekenland. Een bezoekje aan het archeologisch museum en een museum voor moderne kunst zijn zeker de moeite waard.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

ANDROS LINKS

Advertenties
• Andros RossHolidays
• Andros Vliegtickets.nl
• Hotels Andros
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over ANDROS bij Bol.com

Nuttige links

Startnederland Andros (N)