Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

MYKONOS   

Basisgegevens
   Officiële landstaalGrieks
   HoofdstadMykonos-stad
   Oppervlakte105 kmĀ²
   Inwonersca. 11.000 (2018)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+1 (zomer +2)
   Web | Code | Tel..gr | GRC | +30

Geografie en Landschap

Geografie

Mykonos is een eiland van de Cycladen, een tot Griekenland behorende eilandengroep die onderverdeeld kan worden in de noordelijke Cycladen (Andros, Mykonos, Dilos, Syros, Tinos), de centrale Cycladen (Paros, Antiparos, Naxos, Amorgos), de westelijke Cycladen (Kea, Kythnos, Kimolos, Milos, Serifos, Sifnos) en de zuidelijke Cycladen (Santorini, Folegandros, Sikinos, Ios, Anafi). Naast deze bewoonde eilanden zijn er nog duizenden onbewoonde eilanden, eilandjes en rotspunten.
Mykonos, gelegen 177 km ten zuidoosten van de havenstad Piraeus op het vasteland van Griekenland, is een vrij klein Grieks eiland in de Egeïsche Zee, gelegen tussen Tinos, Siros, Paros en Naxos, in de buurt van Delos. Mykonos heeft een oppervlakte van 86 km2 en een kustlijn van ca. 80 km en is daarmee net zo groot als het waddeneiland Terschelling (86 km2). Mykonos is van west naar oost maximaal 16 km breed en van noord naar zuid maximaal 11 km lang. Net ten zuidwesten van Mykonos ligt het maar 6 km2 kleine eilandje Dilos (vroeger Delos).

Mykonos Satellietfoto Photo:publiek domein

Landschap

De hoge bergen die op de meeste Cycladische eilanden voorkomen, maken Op Mykonos plaats voor lage, kale rotsachtige heuvels die samen met de betoverende (zand)stranden kenmerkend zijn voor het landschap van het eiland. Grijsgroene rotsen begroeid met cactusvijgen, velden vol wilde bloemen waar tussen witgekalkte boerenhuisjes staan en kapelletjes of windmolens kenmerken het binnenland van Mykonos.
Het hoogste punt van Mykonos ligt in het noorden, de Profitis Ilias (372 meter); in het oosten ligt de Profitis Ilias Anomeritis (341 m). Bijzonder van vorm zijn de zogenaamde 'borsten van Aphrodite'. Mykonos heeft geen echte rivieren, maar in de regenperiode ontstaan er wat beekjes.

De 'borsten van Aphrodite', MykonosPhoto:Ross Berteig CC BY 2.0 no changes made

MYKONOS LINKS

Advertenties
• Hotels Mykonos
• Naar Mykonos met Sunweb
• Mykonos Tui Reizen
• Mykonos Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Mykonos

Nuttige links

Reisinformatie Mykonos (N)
Startnederland Mykonos (N)
Telefoongids Griekenland
Schrijf uw artikel over MYKONOS

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems