Landenweb.nl

MYKONOS
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Mykonos-stad
  Oppervlakte  105 km²
  Inwoners  ca. 11.000
  (2018)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geografie en Landschap

Geografie

Mykonos is een eiland van de Cycladen, een tot Griekenland behorende eilandengroep die onderverdeeld kan worden in de noordelijke Cycladen (Andros, Mykonos, Dilos, Syros, Tinos), de centrale Cycladen (Paros, Antiparos, Naxos, Amorgos), de westelijke Cycladen (Kea, Kythnos, Kimolos, Milos, Serifos, Sifnos) en de zuidelijke Cycladen (Santorini, Folegandros, Sikinos, Ios, Anafi). Naast deze bewoonde eilanden zijn er nog duizenden onbewoonde eilanden, eilandjes en rotspunten.

Mykonos, gelegen 177 km ten zuidoosten van de havenstad Piraeus op het vasteland van Griekenland, is een vrij klein Grieks eiland in de Egeïsche Zee, gelegen tussen Tinos, Siros, Paros en Naxos, in de buurt van Delos. Mykonos heeft een oppervlakte van 86 km2 en een kustlijn van ca. 80 km en is daarmee net zo groot als het waddeneiland Terschelling (86 km2). Mykonos is van west naar oost maximaal 16 km breed en van noord naar zuid maximaal 11 km lang. Net ten zuidwesten van Mykonos ligt het maar 6 km2 kleine eilandje Dilos (vroeger Delos).

advertentie

Mykonos SatellietfotoPhoto:publiek domein

Landschap

De hoge bergen die op de meeste Cycladische eilanden voorkomen, maken Op Mykonos plaats voor lage, kale rotsachtige heuvels die samen met de betoverende (zand)stranden kenmerkend zijn voor het landschap van het eiland. Grijsgroene rotsen begroeid met cactusvijgen, velden vol wilde bloemen waar tussen witgekalkte boerenhuisjes staan en kapelletjes of windmolens kenmerken het binnenland van Mykonos.

Het hoogste punt van Mykonos ligt in het noorden, de Profitis Ilias (372 meter); in het oosten ligt de Profitis Ilias Anomeritis (341 m). Bijzonder van vorm zijn de zogenaamde 'borsten van Aphrodite'. Mykonos heeft geen echte rivieren, maar in de regenperiode ontstaan er wat beekjes.

advertentie

De 'borsten van Aphrodite', MykonosPhoto: Ross Berteig CC BY 2.0 no changes made

Klimaat en Weer

ZOMER

Het prachtige zomerweer is een van de redenen waarom Mykonos zo'n geliefde vakantiebestemming is. Juli en augustus zijn uiteraard de zomermaanden bij uitstek en in deze maanden is het gemiddeld zo'n 25 tot 26°C met overdag vaak temperaturen net boven de 30°C. Tijdens hittegolven stijgt de temperatuur tot ca. 35°C of zelfs daarboven. Gelukkig worden de temperaturen in het kustgebied, waar de meeste toeristen verblijven, getemperd door een verkoelende zeebries, de 'meltemi'. De hoeveelheid neerslag in de zomer is vrijwel te verwaarlozen en erg infrequent. Zonneschijn bepaalt de zomer op Mykonos, een zon die trouwens op ca. 300 dagen van het jaar volop schijnt, ook in de winterperiode.

HERFST

Herfst is een uitstekende tijd om Mykonos te bezoeken. Met name in september is het vaak fantastisch (zomer)weer met nog steeds temperaturen overdag tegen de 30°C aan en 's nachts tussen de 15 en 20°C. De zon schijnt in deze maand nog altijd zo'n elf uur per dag. Ook in oktober is het vaak nog behoorlijk warm met temperaturen overdag tussen 20 en 25°C. De neerslagkans neemt in oktober echter wel toe, het is dan ook de start van het regenseizoen op Mykonos met gemiddeld ca. 170 mm neerslag die gelukkig vaak in korte, felle buien valt. Daardoor is er toch nog veel ruimte voor de zon, ca. acht uur per dag. In november wordt het overdag al een stuk koeler met temperaturen tussen de 15 en 20°C. 's Nachts liggen de temperaturen over het algemeen nog net boven de 10°C. Net als in oktober valt er ook in november behoorlijk wat regen.

WINTER

De winter op Mykonos kan het beste omschreven worden als mild maar nat. Harde winden zorgen soms voor stormachtig weer en vaak voor onweer. De temperatuur in de winter kan overdag afkoelen tot ongeveer 5-6°. Het wordt zelden veel kouder, en dat is te danken aan het zeewater, dat nooit een lagere temperatuur dan 16°C heeft. De herfst/winter is de natste periode van het jaar, de meeste regen valt in de periode oktober tot en met februari. Door de voortdurende aanwezigheid van wind blijft het ook 's winters nooit lang regenen en zal de zon ook dan nog zeer regelmatig te zien zijn en loopt de temperatuur nog op tot 10-13°C. Op winterdagen schijnt de zon gemiddeld 4-5 uur per dag.

LENTE

Net als de herfst is ook de lente een uitstekende tijd om Mykonos te bezoeken, omdat zowel de lucht- als de zeetemperatuur al flink beginnen te stijgen zonder dat het meteen bloedheet wordt. De zon schijnt volop en de stranden zijn veel minder druk dan in de zomer.'s Nachts kan het echter nog behoorlijk fris zijn, voor het nachtleven kan men toch beter de zomer afwachten. in het vroege voorjaar stijgt de temperatuur overdag tot zo'n 15°C. Neerslag valt er steeds minder vanaf maart, hoewel forse buiten niet uitgesloten zijn. Naarmate het seizoen vordert stijgen de temperaturen en neemt de regenval steeds verder af. In mei kan men praktisch elke dag genieten van veel zonneschijn, temperaturen van 20-25°C en ca. 35 mm neerslag.

Van de winden die Mykonos aandoen komen er twee het meeste voor. Tijdens de wintermaanden waait er vaak een harde wind uit het zuiden, een van de bekendste is de 'Sirocco', die elke lente woestijnzand uit de Sahara meebrengt in de vorm van 'rode' regen. Naarmate de zomer nadert steekt steeds vaker een verkoelende noordenwind op, de 'Meltemi', die vrijwel elke dag waait in de maanden juli en augustus en alleen 's nachts in kracht afneemt. Winden met stormkracht zijn in de zomerperiode niet ongewoon.

KLIMAATTABELgem. max. temp.gem. min. temp.uren zon p/ddagen neerslag p/mmm neerslag p/mgem. zeetemperatuur
januari13 °C8 °C41213516 °C
februari14 °C8 °C51014915 °C
maart15 °C9 °C799415 °C
april18 °C12 °C975816 °c
mei22 °C15 °C1133318 °C
juni26 °C19 °C1311521 °C
juli28 °C21 °C1411823 °C
augustus29 °C21 °C1312323 °C
september25 °C19 °C1139723 °C
oktober21 °C16 °C7616721 °C
november18 °C12 °C6817018 °C
december15 °C10 °C51216517 °C

Planten en Dieren

Planten

Het landschap van Mykonos wordt gekenmerkt door steenachtige heuvels die begroeid zijn met kruiden, lage struiken en her en der wat lage dennen, cipressen en ceders.

Er zijn vele aromatische kleurrijke planten als marjolein, tijm, basilicum, lavendel en oleander.

Dieren

Er zijn maar weinig grote inheemse dieren te vinden op Mykonos: wilde hazen, verwilderde katten, dassen en patrijzen. De mens introduceerde schapen, varkens, geiten, paarden en ezels.

Mykonos kent, net als de andere Cycladische eilanden, wél een uitgebreide vogelsoortenrijkdom die profiteren van twee zeer belangrijke ecosystemen: de wetlands van Panormos en Ftelia. Na regenval ontstaan er lagunes die belangrijke rustplaatsen worden voor miljoenen trekvogels, op weg naar het zuiden. Steile kusten, grotten en kloven bieden ideale woon- en broedgebieden voor vogels als zilverreiger, aalscholver, havikarend, torenvalk, slechtvalk, Turkse tortel, dwergooruil, blauwe rotslijster, zwarte kraai en putter.

Ook de zeefauna rondom Mykonos is vrij indrukwekkend met onder andere de Mediterrane monniksrob, dolfijnen, zeeschildpadden en vele vissoorten. In 2011 spoelde er een dode 12,5 meter lange gewone vinvis aan op het Mikri Venetia-strand in West-Mykonos. Gewone vinvissen komen regelmatig voor in de Griekse zeeën, maar toch met name in de Ionische Zee.

Geschiedenis

Mykonos vóór Christus

Archeologische vondsten tonen aan dat ca. 3000 jaar v.Chr. de neolithische Kares-stam zich op Mykonos vestigde. Daarvóór waren het de Ioniërs van Athene die vanaf de 11e eeuw v.Chr. op het eiland verbleven. Het dicht bij Mykonos gelegen en dichtbevolkte Delos was in die tijd veel belangrijker dan Mykonos als dé doorvoerhaven van het Egeïsche gebied. Mykonos had in die tijd ook maar twee plaatsen op het eiland.

In 490 v.Chr. maakten de Perzische generaals Datis en Artaphernes een korte tussenstop op Mykonos, op dat moment een arm eiland met beperkte agrarische middelen van bestaan. De bewoners waren pantheïsten (alles en iedereen is goddelijk) en aanbaden goden als Dionysos, Dimitra, Zeus, Appolo, Poseidon en Hercules.

Mykonos ná Christus

Later in de geschiedenis van Mykonos behoorde het eiland tot de Romeinen en vervolgens kwamen de Byzantijnen aan de macht. Zij versterkten de verdediging van Mykonos als reactie op de Arabische invallen in de 7de eeuw en hielden de controle over het eiland tot en met de 12e eeuw.

Na de val van Constantinopel in 1204, aan het einde van de vierde kruistocht, stond Mykonos sinds 1207 onder de heerschappij van Andrea en Geremia Ghisi, leden van een Italiaans adelijk geslacht en familieleden van Dandolo, de Doge van Venetië. In 1292 werd Mykonos geplunderd door de Catalanen en in 1390 kwam Mykonos onder het directe beheer van de republiek Venetië.

In 1537, nog steeds onder Venetiaanse heerschappij, werd Mykonos onder de voet gelopen door het leger van Barbarossa Khair ad-Din, een grootadmiraal van de Ottomaanse sultan Suleyman I. De eilandbewoners mochten van de Turken hun schepen bewapenen tegen piraten. Dit had echter een tegengesteld effect, men ging zich zelf bezighouden met piraterij, dat veel lucratiever was dan het bewerken van droog en onvruchtbaar land. Uiteindelijke leidde de piraterij tot het opzetten van een legitiem en bloeiend handelsnetwerk.

Sinds 1615 heeft Mykonos praktisch zelfbestuur als een semi-autonome gemeenschap, met een soort gouverneur en een eilandraad die zich in die tijd wisten te manoeuvreren tussen de Turken en Venetianen. De Venetianen trokken zich in 1718 definitief terug uit de Egeïsche regio na de verovering van een kasteel op het eiland Tinos door de Ottomanen. De bevolking van Mykonos nam tot laat in de 18e eeuw toe met immigranten van andere eilanden zoals Kreta, die vluchtten voor hongersnood en epidemieën als gevolg van de vele conflicten die uitgevochten werden. De oorspronkelijke bewoners van Mykonos stonden in die tijd bekend als uitstekende zeelui en waren succesvol in de handel en de scheepvaart, en ook piraterij was hen niet onbekend. Veel eilandbewoners waren actief in de"Orloff Opstand" (overwining Russische troepen geleid door de broers Orlov tegen de Turken, periode 1770-1774), gunstig voor hen en voor Catharina de Grote van Rusland door de zeer winstgevende handelsverdragen die tussen de Ottomanen en het Russische Rijk gesloten werden.

Al snel na het uitbreken van de Griekse Revolutie in 1821 speelde Mykonos een belangrijke rol in de opstand onder de bezielende en financiële leiding van Manto Mavrogenous, een aristocrate met Verlichtingsideeën. Zij groeide uit tot een Griekse heldin door met succes een aanval van de Ottomaanse vloot in 1822 af te slaan. Manto Mavrogenous nam daarnaast actief deel aan de oorlog met vier bewapende schepen, waarvan er twee geheel op haar kosten waren uitgerust en bemand. Voordat de oorlog voorbij was, was ze bijna heel haar familiefortuin kwijt. In totaal stuurde Mykonos een vloot van 24 schepen naar de strijd tegen de Turken. In 1830 sloot ook Mykonos zich aan bij de nieuwe Griekse staat. Na de onafhankelijkheid werd Manto Mavrogenous door een scandaleuze liefdesaffaire verbannen naar het eiland Paros, waar zij in 1848 stierf.

Na de oprichting van de moderne Griekse staat kreeg de economie van Mykonos een boost door de consolidatie van handelsbetrekkingen met onder andere Zuid-Rusland, Moldavië en Walachije. Bovendien vestigden Mykonische kooplieden zich in belangrijke handelssteden als Constantinopel, Smyrna, Alexandrië, Syros, Livorno en Marseille. De ontwikkeling van stoomschepen ten opzichte van de traditionele zeilschepen aan het eind van de 19e eeuw, de opening van het Kanaal van Korinthe in 1904 en de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog leidde tot een neergang van de Mykonotische economie. Veel Mykoniërs vertrokken om werk te vinden in het buitenland (vooral in de Verenigde Staten) en op het vasteland van Griekenland in Athene en de haven van Piraeus.

De ontwikkeling van het toerisme zorgde in de daaropvolgende decennia van de 20e eeuw voor gunstige economische ontwikkelingen. Al in de jaren dertig van de vorige eeuw vierden zich bekende kunstenaars, politici en rijke mensen uit voornamelijk Europa hun vakantie op Mykonos. Ook na de Tweede Wereldoorlog ging dit door en Mykonos profiteerde volop van de steeds toenemende toeristische activiteiten in het Middellandse Zeegebied. Mykonos heeft zich in de 20e en 21e eeuw ontwikkelt tot een zeer succesvolle kosmopolitische vakantiebestemming.

Zie verder ook de geschiedenispagina van Griekenland op landenweb.

Bevolking

Mykonos telde in 2017 10.200 bewoners, waarvan zo'n vierduizend buitenlanders die zich permanent op het eiland gevestigd hebben. Onder andere hierdoor is het aantal eilandbewoners in veertig jaar tijd meer dan verdubbeld. In de zomer herbergt het eiland toeristen uit alle windstreken en loopt het aantal inwoners op tot gemiddeld ca. 50.000.

Ontwikkeling aantal bewoners

JaarAantal bewoners
19713.863
19815.530
19916.179
20019.320
201110.134
201710.300

Het eilandje Delos had in de oudheid, als het religieuze en politieke centrum van het Egeïsche gebied op haar hoogtepunt een bevolking van ca. 20.000 personen. op dit moment is Delos zo goed als onbewoond.

Taal

advertentie

AlfabetFoto:LewWhite CC 3.0 Unported no changes made

Het moderne Grieks of Nieuw Grieks behoort net als het Nederlands tot de Indo-Europese taalfamilie en is één van de oudste nog levende talen. Hoewel behorend tot dezelfde taalfamilie lijkt het Grieks nauwelijks op een andere Indo-Europese taal. Dit komt omdat het Grieks zich relatief geïsoleerd van buitenlandse invloeden heeft kunnen ontwikkelen.

In de klassieke oudheid werden er verschillende Griekse dialecten naast elkaar gebruikt, maar het Attisch van de stad Athene verstond men in geheel Griekenland. Vanaf de vierde eeuw voor Christus kreeg het Attisch concurrentie van het Koinè-Grieks, een soort algemeen beschaafd Grieks dat gebruikt werd van Macedonië tot het Nabije Oosten. Vanaf die tijd werd het Attisch gebruikt in het onderwijs en het was de officiële overheids- en kerktaal in het Byzantijnse Rijk en in de Kerk. De gewone man sprak een soort volkstaal die van het Koinè-Grieks afstamde. In de Middeleeuwen vestigden zich allerlei andere volken in Griekenland en veranderde de spreektaal drastisch terwijl de schrijftaal hetzelfde bleef en aldus de twee talen steeds verder uit elkaar groeiden.

Na de Vrijheidsoorlog begin 19e eeuw trachtte de overheid een nieuwe taal in te voeren, het Katharevousa of"gezuiverde taal". De overheid en op scholen ging men deze taal inderdaad gebruiken maar het volk bleef zich van de Dimotiki bedienen, de spreektaal van het Griekse volk. De bedoeling was dat het Dimotiki zou verdwijnen, maar dat bleek moeilijker dan gedacht en mislukte dan ook. Vanaf 1920 mocht het Dimotiki op scholen gebruikt worden en in 1974 verdween het Katharevousa van diezelfde scholen.

Het Griekse alfabet bestaat uit 24 letters die er op het eerste gezicht ingewikkeld uitzien, maar bij nader inzien simpeler zijn dan het Nederlandse alfabet. De uitspraakregels zijn regulier en daardoor sneller te begrijpen. In het Grieks is het belangrijk om de juiste klemtoon te gebruiken. Een woord met de klemtoon op de eerste lettergreep kan een totaal verschillende betekenis hebben van hetzelfde woord maar met de klemtoon op bijvoorbeeld de derde lettergreep.

De alfabetten van alle grote Europese talen zijn min of meer gebaseerd op het oude Griekse alfabet. Ons Romeinse alfabet wordt soms wel de westerse vorm van het Griekse alfabet genoemd. Het Greeklish is Grieks, maar dan geschreven met Latijnse letters. De oudst bekende Griekse tekst in het Greeklish stamt al uit 1595 en is in Venetië gedrukt.

Enkele woorden en uitdrukkingen:

Godsdienst

Religie en religieuze gebouwen op Mykonos

Naast een behoorlijk aantal kloosters, conventen, kerken en kathedralen telt Mykonos een overvloed aan familiekapellen. Origineel gebouwd om te bidden voor de veilige terugkeer van zeelui, zou het aantal kapelletjes 365 bedragen, één voor elke dag van het jaar. In werkelijkheid zal het aantal van deze kapellen dichter tegen de 500 aanliggen.

Niet alleen liggen hier vaak familieleden begraven, maar zijn ze ook vaak het toneel van religieuze feesten, de zogenaamde 'Panagiris'.

De meeste mensen van Mykonos hangen de Grieks-orthodoxe godsdienst aan, verder is er een klein aantal katholieken op het eiland.

MYKONOS-STAD

-Panagia Paraportiani (Onze Lieve Vrouw bij de Poort): bekendste en oudste kerk van Mykonos, gedeeltelijk daterend uit 1425, asymmetrisch gebouwd en met een aantal kapellen, waaronder de Agia Anastasia, de Agios Sozon, en de Agios Efstahios

-Panagia Pigadiotissa (Onze Lieve Vrouw van de Bronnen), orthodoxe kathedraal met post-Byzantijnse iconen.

-Panagia Rodariou: enige rooms-katholieke kerk (kathedraal) op Mykonos uit de Venetiaanse periode. De kerk werd gebouwd in 1668 en gerenoveerd in 1677 door bisschop Leandros Zanthakis. Een brand in 1991 verwoestte een gedeelte van de kerk, de restoratie werd in 1997 voltooid.

-Agia Kiriaki: met prachtige iconen, maar zelden geopend.

-Agia Eleni: een van de grootste kerken van Mykonos met Byzantijnse iconen

-Agia Anargíron.

-Agia Soteira tou Kástrou: herbergt het graf van Manolis Mermelechas, een van de beruchtste piraten van de Cycladen, die in 1854 op Mykonos aan cholera overleed.

AMBELOKIPOUS

-17e eeuws klooster Agios Georgios.

ANO MERA

-Moni Palaiokastrou: 17e eeuws klooster.

-Panagia i Tourliani: 16e eeuws monnikenklooster (in 1542 opgericht door monniken van het Katapoliani-klooster op Paros)), verbouwd in 1767, gewijd aan de beschermvrouwe van Mykonos, met 16e eeuwse iconen door leden van de Kretenzer School, een indrukwekkende barokken houten iconostase, borduurwerk en kleding.

MARATHI

Moni Agios Panteleïmona: klooster gesticht in 1665 door de monniken Kabourakis en Gerasimos. De unieke stenen vloer van de kerk werd in 1820 aangelegd.

Griekse mythologie

advertentie

Mythologische afbeelding op vaasFoto: Publiek domein

Het woord mythe is afgeleid van het woord"muthos", dat eerst uiting betekende en later vaak werd uitgelegd als"een gesproken of geschreven verhaal".

Mythologie (muthologia) is dus"vertellen over verhalen", of een verzameling mythen, of de studie van mythen.

Toen het schrift ontstond in Griekenland waren de mythen en legenden al verankerd in de orale overleveringen en vooral latere dichters gaven de verhalen een ander verloop. De Griekse mythologie lijkt veel op andere mythologieën. Zo komt de Noorse god Odin overeen met de Griekse Zeus en verrichtten de Noorse helden vaak dezelfde heldendaden als hun Griekse collega's.

Enkele Griekse goden

Aeolus (Aiolos)

Een zoon van Hippotes, die door Zeus was aangesteld als bewaker van de winden. Hij was de baas over de (wind)goden: Boreas, Zephyros, Notos en Euros.

Aphrodite

Aphrodite is de godin van de liefde en schoonheid. Zij werd geboren uit het schuim van de zee, waar ook het belangrijkste heiligdom gewijd aan Aphrodite staat. Ze was getrouwd met Hephaestus, maar had liever Ares als minnaar.

Haar zoon was Eros, de god van de liefde. Aphrodite wordt afgebeeld met de gevleugelde Eros en met duiven. Zij was een van de Olympische goden. De Romeinen noemden haar Venus.

Aphrodite, godin van de liefde en schoonheidFoto: Tilemahos Efthimiadis CC 2.0 Generic no changes made

Apollo

Apollo was de zoon van Zeus en Leto, en tweelingbroer van Artemis. Hij is god van het licht, van de geneeskunde, muziek en wetenschap. Apollo wordt vaak afgebeeld met een lier in zijn hand. Het belangrijkste heiligdom gewijd aan Apollo ligt in Delphi, de belangrijkste orakelplaats van het oude Griekenland. Apollo was een Olympische god.

Ares

Ares was een zoon van Zeus en Hera en is de god van de oorlog. Hij wordt vaak afgebeeld in volledige wapenuitrusting en was een Olympische god. De Romeinen nomen hem Mars.

Artemis

Artemis was de tweelingzus van Apollo, en dochter van Zeus en Leto. Zij was de godin van de natuur en de jacht. Zij was ook de beschermgodin van zwangere vrouwen en wordt vaak afgebeeld met een boog in haar hand. Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Diana.

Dionysos

Dionysos was een zoon van Zeus en de god van de druiven en de wijn. Hij wordt vaak afgebeeld met een staf, die van boven omwonden is met klimopbladen. Hij was een Olympische god en zijn Romeinse naam is Bacchus of Liber.

DionysosFoto:Zde CC 4.0 International no changes made

Eros

Eros is de god van de behoeften en wordt ook wel Himeros genoemd. Eros wordt vaak gezien als gevleugelde jongensgod die mannen in hun hart schiet met liefdespijlen. Romeinse namen voor hem zijn Amor en Cupido.

Hermes

Hermes was de boodschapper van de goden en een zoon van Zeus. Hij is ook god van de reizigers, dieven en handelaren. Hij wordt altijd afgebeeld met een reizigersmuts en reizigersstaf of een helm met vleugels. Ook zijn sandalen hebben vleugels. Hij begeleidde de schimmen van de doden naar de onderwereld, de Hades.

Pallas Athena

Zij is de dochter van alleen Zeus, want uit zijn voorhoofd geboren. Zij is de beschermgodin van de kunstenaars en handwerkslieden, maar ook de godin van de wijsheid en kennis. In oorlogstijd werd Athena ook nog vereerd als oorlogsgodin. Ze was de speciale beschermgodin van de stad Athene en een beschermengel van Griekse helden als Herakles en Odysseus.

Zij wordt vaak afgebeeld met helm en volledige wapenuitrusting. De uil, die wijsheid symboliseert, was aan haar gewijd. Pallas Athena heeft een heiligdom gelegen in Athene: het Parthenon.

Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Minerva.

Palla AthenaFoto:Diana Ringo CC 3.0 Austria no changes made

Poseidon

Poseidon is een roer van Zeus en is de god van de zee en beschermgod van de zeevaarders. Zijn paleis ligt diep onder water en hij wordt vaak afgebeeld met een drietand, waarmee hij de zee in beroering kan brengen. Het paard was aan hem gewijd.

Omdat de Grieken geloofden dat het land op de zee dreef, beschouwden ze hem ook als de god die de aardbevingen veroorzaakte. De Romeinse naam is Jupiter.

Zeus

Zeus was de oppergod van de Grieken en de koning van goden en mensen. Daarnaast was hij de god van de lucht en het weer. Hij wordt vaak afgebeeld met een bliksem in zijn hand en is gezeten op een troon. Uit zijn liefdesavonturen met mooie vrouwen zijn vele halfgoden en helden ontstaan, zoals Herakles en Perseus.

Zeus en ThetisFoto: Publiek domein

Samenleving

Staatsinrichting

Griekenland Vouli

Foto:Jebulon in het publieke domein

Griekenland kreeg op 1 januari 2011 een nieuwe bestuurlijke indeling als onderdeel van een algehele bestuurlijke hervorming, die vernoemd werd naar Kallikratis, een Griekse architect uit het midden van de 5e eeuw v.Chr.

Griekenland is sinds 2011 in 13 bestuurlijke regio's, de zogenaamde"periferia", opgedeeld. Deze bestuurlijke regio's zijn weer onderverdeeld in 74 regionale eenheden, de 'perifereiaki enotita'. De regionale eenheden, die geen eigen bestuur meer hebben, worden op hun beurt weer onderverdeeld in 325 gemeenten of 'demoi'. Daarnaast kent Griekenland sinds 1926 één autonoom gebied onder een eigen Grieks-orthodox bestuur, namelijk Agion Oros of de monnikenstaat Athos in Chalkidiki (Noord-Griekenland).

Administratieve indeling

Griekenland administratieve indeling

Foto:TUBS Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

De 13 bestuurlijke regio's van Griekenland zijn Attica (1), Centraal-Griekenland (2), Centraal-Macedonië (3), Kreta (4), Oost-Macedonië en Thracië (5), Epirus (6), Ionische Eilanden (7), Noord-Egeïsche Eilanden (8), Peloponnesos (9), Zuid-Egeïsche Eilanden (10), Thessalië (11), West-Griekenland (12) en West-Macedonië (13).

Door de bestuurlijke herindeling van 2011 werd Mykonos een regionale eenheid van de bestuurlijke regio Zuid-Egeïsche Eilanden, die verder bestaat uit de eilanden Andros, Kalymnos, Karpathos, Kea-Kythnos, Kos, Milos, Naxos, Paros, Rhodos, Syros, Thira en Tinos.

Mykonos behoort geografisch gezien tot de Noordelijke Cycladen, een eilandengroep net ten oosten van de Peloponnesos, waar onder andere ook Andros, Tinos en Syros toebehoren. Naast de Noordelijke Cycladen zijn er ook nog de Westelijke Cycladen (met o.a. Kythnos, Melos en Serifos), de Centrale en Oostelijke Cycladen (met o.a. Naxos, Paros en Antiparos), de Kleine Cycladen (met o.a. Iraklia, Keros en Donousa) en de Zuidelijke Cycladen (met o.a. Folegandros, Ios en Santorini).

Sinds 2011 bestaat de regio Zuid-Egeïsche Eilanden uit dertien regionale eenheden (periferiaki enotita): Mykonos, Andros, Kalymnos, Karpathos, Kea-Kythnos, Kos, Milos, Naxos, Paros, Rhodos, Syros, Thira en Tinos. Vóór 2011 bestond de huidige bestuurlijke regio Zuid-Egeïsche Eilanden uit de departementen (nomi) Cycladen en Dodekanesos. Mykonos heeft, net als de andere regionale eenheden, geen eigen bestuur meer. Voor de actuele politieke situatie in Griekenland zie hoofdstuk geschiedenis.

Economie

-Mykonos is sinds midden jaren zestig van de vorige eeuw het drukst bezochte eiland van de Cycladen en er is eigenlijk sprake van massatoerisme met 750.000 tot een miljoen bezoekers per jaar. Door het toerisme is Mykonos van een van de armste Griekse eilanden tot een van de rijkste geworden. Stranden en het (homo)nachtleven behoren tot het beste wat het Egeïsche gebied te bieden heeft, maar Mykonos behoort daardoor ook, samen met Santorini, tot de duurste eilanden om te verblijven.

-Voor toeristen heeft Mykonos een voorraad van ca. 170 hotels, 193 appartementen, 18 villa's, twee campings en 94 kamers bij particulieren ter beschikking. Voor de inwendige mens zijn er ca. 116 restaurants, 11 strandrestaurants, 19 fastfoodrestaurants, 36 bars en 44 cafe's.

-Ca. 80% van de beroepsbevolking van Mykonos is, uiteraard vooral in he hoogseizoen, werkzaam in de toeristenindustrie. De rest houdt zich bezig met visserij, landbouw of werkt in de bouw.

-Lokale producten die ook in de rest van Griekenland en daarbuiten bekendheid genieten zijn onder andere Louza, een salamisoort, Kopanisti, een kaassoort, en Amigthalota, gebak.

-Directe vluchten vanuit West-Europa zijn alleen in de zomer te boeken. In andere jaargetijden vliegt men vooral via Athene.

-Veerboten en catamarans varen van en naar Amorgos, Andros, Ikaria, Ios, Kalymnos, Kos, Kreta, Leros, Naxos, Paros, Patmos, Piraeus, Rafina, Rhodos, Samos, Santorini, Siros, Thessaloniki, Tinos. Om de vele toeristen beter te kunnen aan- en afvoeren is er ten noorden van Mykonos-stad, bij het dorp Tourlos, een nieuwe diepwaterhaven aangelegd.

-Hotels kosten in het hoogseizoen wel tot drie keer meer dan in het laagseizoen.

-Tot 1970 werd er in het oosten van Mykonos het mineraal bariet ontgonnen.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Mykonos-stad of Chora is een goed voorbeeld van de unieke architectuur van de Cycladen. Het vissersdorp ligt rond een pittoreske baai. Volledig witgekalkte organische kubusachtige huizen met rode of blauwe deuren en koepels en houten balkons vormen een toevallig doolhof van smalle steegjes en straatjes en zijn practige voorbeelden van de typische Cycladische architectuur. Mykonos-stad ziet er uit zoals je op postkaarten ziet.

Mykonos-stad herbergt een aantal interessante musea: het Archeologisch Museum met sieraden en grafstenen, veel Romeinse en hellenistische reliëfs en keramiek uit de 6e en 7e eeuw en als hoogtepunt een grote 'pithos', een ongeglazuurde pot uit de 7e eeuw v.Chr. met daarop de vroegst bekende afbeelding van het paard van Troje; Het Streekmuseum met keramiek, borduurwerk en modern textiel; het Scheepvaartmuseum van de Egeïsche Zee met scheepsmodellen uit de oudheid tot en met de 19e eeuw, nautische instrumenten, schilderijen en zeer oude munten; Gemeentemuseum met met schilderijen van lokale, binnenlandse en buitenlandse schilders.

Windmolens zijn er al sinds de 16e eeuw. Ze zijn kenmerkend voor Mykonos. Mykonos ligt aan de grote handelsroute overzee van Venetië, de toegangspoort tot Europa, naar met Azië. De molens waren nodig om meel te malen. Een gemakkelijke toegang tot de haven was nodig zodat de meeste molens van het eiland in of rond de belangrijkste haven werden geplaatst. De hoogste concentratie staat in het westelijke gedeelte van de stad. Door de komst van de industrialisatie daalde het aantal molens. Vandaag de dag is slechts een fractie over van wat er ooit stond. Het belang van de molens is nu vooral toeristisch. Een van de nog werkende molens is de Bonis windmolen, waarop men een mooi uitzicht heeft op Mykonos-stad en de haven.

Petros de pelikaan is al sinds jaren de officiële mascotte van Mykonos. de oorspronkelijke Petros werd gevonden na een storm in 1954. De pelikaan gaf het migreren op en besloot een lokale bewoner te worden. Na meer dan dertig jaar stierf Petros door een aanrijding met een auto in 1985. Het verlies van dezen persoonlijkheid werd diep betreurd door zowel de lokale bewoners als de toeristen. Men vond snel een vervanger. Via de verzorging en bescherming door de eilandbewoners leeft de geest van Petros voort in zijn opvolger, die nog steeds zijn huis heeft aan de waterkant van het eiland.

Het buureiland Delos is een van de beroemdste archeologische vindplaatsen in Griekenland. Delos staat onder de jurisdictie van Mykonos en ligt op slechts 2 kilometer afstand. Het hele eiland is uitgeroepen tot een nationaal museum. Toegang tot het eiland krijg je via excursies die dagelijks vertrekken van de belangrijkste haven van Mykonos en van enkele van de meer populaire stranden.

Last but not least zijn er de stranden van het zeer homovriendelijke Mykonos, het 'Saint-Tropez van de Egeïsche Zee'. Ze zijn er in alle maten en soorten en voor vogels van diverse pluimage. Er zijn gezins-, gay-, hetero- en nudistenstranden, zowel zand- als kiezelstranden. Een aantal van de bekendste zijn: Paradise Beach (naakt, hippiesfeer), Super Paradise Beach (gay), het zeer drukke Plati Yialos Beach en Ornos Beach (familie), Kalafatis Beach (windsurfers), Ayios Stefanos, Psarou, Paranga, Little Agrari, Long Elia, Kalo Livadhi en Platis Gialos.

De mooiste stranden van Mykonos liggen aan de zuidkant van het eiland.Hieronder een overzicht van de stranden van Mykonos, hoe meer sterren, hoe luxer en populairder

Naam strandLuxePopulariteit
Agia Anna (Kalafatis)* ** * *
Agia Anna (Paranga)* * ** *
Agios Ioannis* * * ** *
Agios Sostis* * ** *
Agios Stefanos* ** *
Agrari* ** *
Choulakia* ** *
Divounia* ** *
Elia* * * ** * *
Fokos* * ** *
Frangia**
Ftelia** * ** * *
Glyfadi* * **
Kalafatis* * ** * * *
Kalo Livadi* * * ** * * * *
Kapari* **
Korfos** *
Lia* * ** * *
Megali Ammos* ** *
Merichia* **
Mersini* * **
Old Port* ** * * *
Ornos* * ** * * *
Pano Tigani**
Panormos* * * ** * * *
Paradise* ** * * * *
Paranga* * * ** * * *
Plaka Tou Patera* **
Platis Gialos* * ** * * * *
Psarou* * * * ** * * * *
Super Paradise* * ** * * * *
Tourlos**
Tsagari**
Vathia Lagada**

De 19 meter hoge Armenistis-vuurtoren, gelegen op de noordwestpunt van Mykonos, is gebouwd in 1891 en kijkt uit over de zeestraat tussen het eiland Tinos en Mykonos.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

MYKONOS LINKS

Advertenties
• Hotels Mykonos
• Naar Mykonos met Sunweb
• Mykonos Tui Reizen
• Autoverhuur Sunny Cars Mykonos
• Boeken, ook tweedehands, over MYKONOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Mykonos (N)
Startnederland Mykonos (N)
Telefoongids Griekenland