Landenweb.nl

RHODOS
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Rhodos-stad
  Oppervlakte  1.398 km²
  Inwoners  117.007
  (2011, laatst bekend)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

Steden RHODOS

Faliraki

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geografie en Landschap

Geografie

Rhodos is het grootste eiland van de in de Egeïsche Zee gelegen Dodekanesos-archipel en het op vier na grootste eiland van Griekenland, na Kreta, Evia en Lesbos.

advertentie

Rhodos SatellietfotoPhoto:Publiek Domein

Rhodos is tevens een van de meest oostelijk gelegen eilanden van Griekenland en ligt op slechts 21 km van de Turkse zuidwestkust. De Dodekanesos-archipel omvat ongeveer 200 eilanden, voor het grootste gedeelte onbewoond. Rhodos heeft een lengte van 78 km, de maximale breedte is 36 km. De totale oppervlakte van het eiland bedraagt ca. 1398 km2 en de kustlijn heeft een lengte van ongeveer 220 km.

Landschap

Rhodos heeft over het algemeen een groen en heuvelachtig landschap. Dwars over het eiland loopt het bosrijke Attaviros-gebergte, met een hoogste top van 1215 meter.

advertentie

Attiviros-gebergte, RhodosPhoto: Assumed ERWEH CC 2.5 Generic no changes made

Te midden van de bergen liggen groene en vruchtbare dalen met stromend water. Het zuidwesten van Rhodos wordt gekenmerkt door een ongerept, bosrijk landschap.

De westelijke kustlijn van Rhodos bestaat voor een groot gedeelte uit kiezelstranden, de oostkust kent mooie zandstranden, o.a. bij Faliraki. De kust in het noorden is vlak en wordt richting zuiden steeds grilliger met baaien en rotsachtige heuvels.

Klimaat en Weer

De eilanden uit de Dodekanesos groep hebben een Mediterraan klimaat. Kenmerkend zijn de koele winters en de droge zomers. Neerslag valt in de winter en het vroege voorjaar. In de zomer waait er een constante noordoosten wind die soms krachtig tot stormachtig kan zijn. Deze wind staat in Griekenland bekend als de Meltemi. De temperatuur in Rhodos is in het voorjaar en in het najaar heel aangenaam. In de winter is het nooit heel koud. In de zomer liggen de temperaturen tussen de 30 en 40 graden Celsius overdag.

klimaattabel:

gem. max.temp.uren zon p/ddagen neerslag p/m
januari14°C512
februari15°C610
maart17°C79
april21°C97
mei24°C114
juni29°C132
juli31°C141
augustus32°C131
september29°C112
oktober24°C85
november20°C67
december16°C512

Planten en Dieren

Planten

In de oudheid was Rhodos bedekt met bos. Maar eeuwenlang kapten de eilandbewoners bos voor huizen, schepen en verdedigingswerken. Nu zijn er niet veel bossen meer te vinden, maar er is wel veel struikgewas op Rhodos. Tevens zijn er veel kruiden, zoals rozemarijn, lavendel en tijm. Van de weinige bomen zijn er kurkeiken, laurierbomen en dennen. Daar waar de grond vruchtbaar is zijn olijfbomen, amandelbomen en citrusbomen geplant.

Dieren

Door de ontbossing en de jacht is de dierenwereld klein te noemen. Groot wild is verdwenen. Er zijn op Rhodos hagedissen, schildpadden en enkele flamingo’s. Ook de zee is voedselarm. De meest voorkomende vissen zijn tonijn, makreel en sardine. Soms zie je nog dolfijnen en zeehonden vanaf de veerboten die tussen de eilanden varen.

Geschiedenis

Oudheid

Rhodos is al vroeg bewoond en de geschiedenis begint in het Neolithicum. Ongeveer 1600 voor Christus vestigden de Minoers zich op Rhodos. Na de ineenstorting van dit rijk komen er verschillende andere groepen totdat Rhodos zich aansloot bij de Dorische stedenbond( 700 voor Christus), evenals Kos, Halicarnasos(Bodrum) en een aantal andere steden In de vierde en derde eeuw voor Christus bloeide Rhodos en werd de huidige hoofdstad gesticht.

Ca. 305 v.Chr. werd de Kolossus van Rhodos opgericht, een ca. 33 meter hoog bronzen beeld van de Griekse zonnegod Helios en een van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld. De Kolossus van Rhodos wordt alleen vermeld in antieke teksten, fysieke archeologische bewijzen dat het beeld bestaan heeft, zijn er niet. Het beeld werd ca. 225 v.Chr. vernield door een aardbeving.

Romeinen en Byzantijnen

In de 2e eeuw voor Christus steunt Rhodos Rome in de strijd tegen de Macedoniërs. Het eiland maakt deel uit van de provincie Asia. Nadat het Romeinse rijk opgesplitst werd viel de Dodekanesos in Byzantijnse handen. In deze Byzantijnse tijd (330-1204) had Rhodos te maken met invallen van Vandalen, Goten, Slaven en Arabieren. Meerdere malen werd het eiland geplunderd.

Venitianen, Genuezen en Johannieters

Na de val van Constantinopel kwam Rhodos in handen van de Venetianen. Leon Gabalas werd gouverneur van zowel Kos als Rhodos. De Byzantijnen gaven niet op en heroverden Rhodos met hulp van Genua. Genuese admiraals werden de feitelijke eigenaren van Rhodos. In 1306 komen de Johannieters(Kruisridders) op Rhodos, maar pas drie jaar later kon Rhodos-stad veroverd worden. De Johannieters hebben veel burchten en kastelen nagelaten. Zij leverden strijd tegen de Turken om de heerschappij van het Heilige land.

Turkse Bezetting

Tijdens de regering van sultan Suleyman de grote (1520-1566) viel de Dodekanesos in Turkse handen. De Turken gaven de eilanden een vorm van zelfbestuur. Ook werd de Orthodoxe kerk gedoogd. Het bestuur werd echter steeds minder efficiënt. De eilandbewoners kwamen meerdere malen in opstand tegen het Turkse gezag. De pasja van Egypte was een belangrijke bondgenoot van de Turken. Engeland, Frankrijk en Rusland kwamen de Grieken helpen bij hun onafhankelijkheidsstrijd. De Dodekanesos kwam weer onder Turkse invloed na een ruil met Evia.

Italianen

De Italianen landden in mei 1912 op Rhodos. Aanvankelijk waren de bewoners van Rhodos enthousiast, omdat de Italianen beloofden de Dodekanesos aan Griekenland af te staan. Maar in 1920 lijfde Italië de Dodekanesos in als provincie. De Italianen hebben op Kos en Rhodos een aantal regeringsgebouwen in fascistische stijl neergezet. Zij hadden ook veel aandacht voor archeologische opgravingen, met name die van de oude Romeinen. De grootste prestatie was echter de restauratie van de Johannieterburcht in Rhodos-stad. De burcht werd volledig hersteld en bestemd als vakantieverblijf voor Mussolini.

Na de val van Mussolini bezette Duitsland de Dodekanesos. De Duitsers waren wreder dan de Italianen. De Joodse inwoners van Rhodos werden afgevoerd naar de concentratiekampen. Na de inval van Engeland werd de Dodekanesos een Brits protectoraat. Op 7 maart 1948 vond de hereniging met Griekenland plaats.

Recente geschiedenis

De Dodekanesos en ook Rhodos speelden geen actieve rol bij de burgeroorlog in Griekenland, die uitbrak tussen de communisten en de royalisten. De spanningen met buurland Turkije en de kwestie Cyprus waren wel van belang in de recente geschiedenis van Rhodos. Het voorlopige dieptepunt in de betrekkingen tussen de beide landen was in 1996 toen er strijd was om een rotspunt genaamd Imia.

De laatste tijd is er sprake van een stabiele situatie.

Zie verder ook de geschiedenis van Griekenland op Landenweb.

Bevolking

Op de Dodekanesos wonen ruim 190.000 mensen. Rhodos heeft een inwonertal van 115.290. Bijna de helft van de inwoners woont in Rhodos-stad. Aan het einde van de 19e eeuw en in het begin van de 20e eeuw trok de bevolking van de eilanden weg. Het toerisme zorgt er voor dat het inwonertal weer stijgt.

Taal

advertentie

AlfabetFoto: LewWhite CC 3.0 Unported no changes made

Het moderne Grieks of Nieuw Grieks behoort net als het Nederlands tot de Indo-Europese taalfamilie en is één van de oudste nog levende talen. Hoewel behorend tot dezelfde taalfamilie lijkt het Grieks nauwelijks op een andere Indo-Europese taal. Dit komt omdat het Grieks zich relatief geïsoleerd van buitenlandse invloeden heeft kunnen ontwikkelen.

In de klassieke oudheid werden er verschillende Griekse dialecten naast elkaar gebruikt, maar het Attisch van de stad Athene verstond men in geheel Griekenland. Vanaf de vierde eeuw voor Christus kreeg het Attisch concurrentie van het Koinè-Grieks, een soort algemeen beschaafd Grieks dat gebruikt werd van Macedonië tot het Nabije Oosten. Vanaf die tijd werd het Attisch gebruikt in het onderwijs en het was de officiële overheids- en kerktaal in het Byzantijnse Rijk en in de Kerk. De gewone man sprak een soort volkstaal die van het Koinè-Grieks afstamde. In de Middeleeuwen vestigden zich allerlei andere volken in Griekenland en veranderde de spreektaal drastisch terwijl de schrijftaal hetzelfde bleef en aldus de twee talen steeds verder uit elkaar groeiden.

Na de Vrijheidsoorlog begin 19e eeuw trachtte de overheid een nieuwe taal in te voeren, het Katharevousa of "gezuiverde taal". De overheid en op scholen ging men deze taal inderdaad gebruiken maar het volk bleef zich van de Dimotiki bedienen, de spreektaal van het Griekse volk. De bedoeling was dat het Dimotiki zou verdwijnen, maar dat bleek moeilijker dan gedacht en mislukte dan ook. Vanaf 1920 mocht het Dimotiki op scholen gebruikt worden en in 1974 verdween het Katharevousa van diezelfde scholen.

Het Griekse alfabet bestaat uit 24 letters die er op het eerste gezicht ingewikkeld uitzien, maar bij nader inzien simpeler zijn dan het Nederlandse alfabet. De uitspraakregels zijn regulmatig en daardoor sneller te begrijpen. In het Grieks is het belangrijk om de juiste klemtoon te gebruiken. Een woord met de klemtoon op de eerste lettergreep kan een totaal verschilleden de betekenis hebben van hetzelfde woord maar met de klemtoon op bijvoorbeeld de derde lettergreep.

De alfabetten van alle grote Europese talen zijn min of meer gebaseerd op het oude Griekse alfabet. Ons Romeinse alfabet wordt soms wel de westerse vorm van het Griekse alfabet genoemd.

Enkele woorden en uitdrukkingen:

Godsdienst

Algemeen

advertentie

St. Nicholas Church op de Pigadia begraafplaats. Karpathos, GriekenlandFoto: Onbekend CC 3.0 Unported no changes made

Ca. 98% van de Griekse bevolking is lid van de Grieks-orthodoxe Kerk, die ontstond na de grote scheuring in 1054 toen de patriarchen uit het Oosten het leergezag van de paus niet langer erkenden. De Grieks-orthodoxe staatskerk is sinds 1833 onafhankelijk van het primaat van de patriarch van Istanbul(vroeger Constantinopel). De Grieks-orthodoxe kerk kent een aantal verschillen ten opzichte van de westerse christelijke kerken. Zo dienen voor de grondslag van de leer alleen de bijbel, de kerkvaders en de uitspraken van de oecumenische concilies. Verder richten de Griekse geestelijken zich vooral op de liturgie en op gebed en meditatie. Op sociaal gebied is de Oosterse kerk lang niet zo actief als in het westen. Wel zijn de overheid en de kerk veel nauwer verbonden. De overheid subsidieert de Kerk en de Kerk op haar beurt volgt de politiek op de voet.

De grootste religieuze minderheid zijn de moslims, de Turkse Grieken. De meeste moslims wonen in Thracië, waar dan ook veel moskeeën te vinden zijn.

Het aantal joden is na de Tweede Wereldoorlog drastisch verminderd. Zo woonden er in het noordelijke Thessaloniki in 1941 meer dan 60.000 joden; tegenwoordig nog maar ca. 1100. De ca. 40.000 katholieken wonen voornamelijk op de Griekse eilanden.

Griekse mythologie

advertentie

Mythologische afbeelding op vaasFoto: Publiek domein

Het woord mythe is afgeleid van het woord "muthos", dat eerst uiting betekende en later vaak werd uitgelegd als "een gesproken of geschreven verhaal".

Mythologie (muthologia) is dus "vertellen over verhalen", of een verzameling mythen, of de studie van mythen.

Toen het schrift ontstond in Griekenland waren de mythen en legenden al verankerd in de orale overleveringen en vooral latere dichters gaven de verhalen een ander verloop. De Griekse mythologie lijkt veel op andere mythologieën. Zo komt de Noorse god Odin overeen met de Griekse Zeus en verrichtten de Noorse helden vaak dezelfde heldendaden als hun Griekse collega's.

Enkele Griekse goden

Aeolus (Aiolos)
Een zoon van Hippotes, die door Zeus was aangesteld als bewaker van de winden. Hij was de baas over de (wind)goden: Boreas, Zephyros, Notos en Euros.

Aphrodite
Aphrodite is de godin van de liefde en schoonheid. Zij werd geboren uit het schuim van de zee, waar ook het belangrijkste heiligdom gewijd aan Aphrodite staat. Ze was getrouwd met Hephaestus, maar had liever Ares als minnaar.

Haar zoon was Eros, de god van de liefde. Aphrodite wordt afgebeeld met de gevleugelde Eros en met duiven. Zij was een van de Olympische goden. De Romeinen noemden haar Venus.

advertentie

Aphrodite, godin van de liefde en schoonheidFoto: Tilemahos Efthimiadis CC 2.0 Generic no changes made

Apollo
Apollo was de zoon van Zeus en Leto, en tweelingbroer van Artemis. Hij is god van het licht, van de geneeskunde, muziek en wetenschap. Apollo wordt vaak afgebeeld met een lier in zijn hand. Het belangrijkste heiligdom gewijd aan Apollo ligt in Delphi, de belangrijkste orakelplaats van het oude Griekenland. Apollo was een Olympische god.

Ares
Ares was een zoon van Zeus en Hera en is de god van de oorlog. Hij wordt vaak afgebeeld in volledige wapenuitrusting en was een Olympische god. De Romeinen nomen hem Mars.

Artemis
Artemis was de tweelingzus van Apollo, en dochter van Zeus en Leto. Zij was de godin van de natuur en de jacht. Zij was ook de beschermgodin van zwangere vrouwen en wordt vaak afgebeeld met een boog in haar hand. Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Diana.

Dionysos
Dionysos was een zoon van Zeus en de god van de druiven en de wijn. Hij wordt vaak afgebeeld met een staf, die van boven omwonden is met klimopbladen. Hij was een Olympische god en zijn Romeinse naam is Bacchus of Liber.

DionysosFoto: Zde CC 4.0 International no changes made

Eros
Eros is de god van de behoeften en wordt ook wel Himeros genoemd. Eros wordt vaak gezien als gevleugelde jongensgod die mannen in hun hart schiet met liefdespijlen. Romeinse namen voor hem zijn Amor en Cupido.

Hermes
Hermes was de boodschapper van de goden en een zoon van Zeus. Hij is ook god van de reizigers, dieven en handelaren. Hij wordt altijd afgebeeld met een reizigersmuts en reizigersstaf of een helm met vleugels. Ook zijn sandalen hebben vleugels. Hij begeleidde de schimmen van de doden naar de onderwereld, de Hades.

Pallas Athena
Zij is de dochter van alleen Zeus, want uit zijn voorhoofd geboren. Zij is de beschermgodin van de kunstenaars en handwerkslieden, maar ook de godin van de wijsheid en kennis. In oorlogstijd werd Athena ook nog vereerd als oorlogsgodin. Ze was de speciale beschermgodin van de stad Athene en een beschermengel van Griekse helden als Herakles en Odysseus.

Zij wordt vaak afgebeeld met helm en volledige wapenuitrusting. De uil, die wijsheid symboliseert, was aan haar gewijd. Pallas Athena heeft een heiligdom gelegen in Athene: het Parthenon.

Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Minerva.

Palla AthenaFoto: Diana Ringo CC 3.0 Austria no changes made

Poseidon
Poseidon is een roer van Zeus en is de god van de zee en beschermgod van de zeevaarders. Zijn paleis ligt diep onder water en hij wordt vaak afgebeeld met een drietand, waarmee hij de zee in beroering kan brengen. Het paard was aan hem gewijd.

Omdat de Grieken geloofden dat het land op de zee dreef, beschouwden ze hem ook als de god die de aardbevingen veroorzaakte. De Romeinse naam is Jupiter.

Zeus
Zeus was de oppergod van de Grieken en de koning van goden en mensen. Daarnaast was hij de god van de lucht en het weer. Hij wordt vaak afgebeeld met een bliksem in zijn hand en is gezeten op een troon. Uit zijn liefdesavonturen met mooie vrouwen zijn vele halfgoden en helden ontstaan, zoals Herakles en Perseus.

Zeus en ThetisFoto: Publiek domein

Samenleving

Staatsinrichting

Griekenland VouliFoto: Jebulon in het publieke domein

De grondwet dateert van 1975 waarna er in 1986 belangrijke amendementen werden doorgevoerd. De wetgevende macht ligt bij het parlement (de ‘Vouli’), dat uit één kamer bestaat en waarvan de 300 leden eens in de vier jaar volgens een ‘versterkt recht van evenredige verkiezing’ gekozen worden. Het systeem begunstigt de sterkste partij om een voor regeren voldoende meerderheid te bereiken, wat echter een tweepartijensysteem in de hand werkt.

Staatshoofd is de president, die door het parlement (een tweederde meerderheid is vereist) voor een periode van vijf jaar gekozen wordt en één keer herkiesbaar is. De president benoemt en ontslaat de premier. Ook het parlement mag hij ontbinden en in noodtoestanden kan hij wetten per decreet uitvaardigen. Zijn functie is verder grotendeels ceremonieel, hij heeft als staatshoofd geen uitvoerende macht. Deze macht ligt bij de Raad van ministers die daarover verantwoording aflegt aan het parlement Er bestaat algemeen kiesrecht voor alle Grieken vanaf 18 jaar.

Na de militaire dictatuur viel een volksstemming over de terugkeer van de monarchei in het nadeel van ex-koning Constantijn nadelig uit. Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Administratieve indeling

Griekenland administratieve indelingFoto: TUBS CC 3.0 Unported no changes made

Griekenland is in 13 administratieve divisies, de zogenaamde "Periferieën" (districten) opgedeeld. Deze "Periferieën" zijn weer onderverdeeld in prefecturen. Een prefectuur wordt een "Nomos" genoemd, met aan het hoofd een 'nomoi'. In totaal zijn er 51 prefecturen. Daarnaast kent Griekenland één autonoom gebied onder een eigen bestuur, namelijk Agion Oros (Berg Athos) in Chalkidiki (Noord-Griekenland). Groot-Athene heeft een aparte status. De andere provincies zijn: Midden-Griekenland, Peloponnesos, Ionische eilanden, Epiros, Thessalië, Macedonië, Thracië, Egeïsche eilanden en Kreta.

Een woonplaats vervolgens wordt ofwel "Dimos" (gemeente, stad) ofwel "Kinotita" (gemeenschap, dorp) genoemd. In totaal er zijn 900 gemeenten en 133 gemeenschappen.

Onderwijs

Universiteit van Athene GriekenlandFoto: Thomas Wolf CC 3.0 Germany no changes made

Het kleuteronderwijs (Nypiagogeia) omvat twee jaar en is op dit moment facultatief, maar wordt geleidelijk aan verplicht.

Het verplichte onderwijs in Griekenland duurt negen jaar, van 6 tot 15 jaar. De eerste zes jaar wordt er door de leerlingen onderwijs gevolgd aan de "Dimotiko Scholio" (basisonderwijs) en de laatste drie jaar aan het Gymnasio, de eerste fase van het secundair onderwijs. In alle klassen wordt algemeen onderwijs gegeven en er is dag- en avondonderwijs.

Kinderen die het basisonderwijs verlaten worden automatisch en zonder examens toegelaten tot de eerste klas van het Gymnasio. Er moet wel een afsluitend getuigschrift (apolytirio) worden overlegd van de lagere school. Engels is een verplicht vak en wordt gegeven vanaf de vierde klas van het basisonderwijs.

Aan het eind van het Gymnasio ontvangen de leerlingen een diploma (Apolytirio Gymnasiou). Om dit diploma te kunnen ontvangen moeten de leerlingen in de regel gemiddeld 10 punten hebben met een maximum van 20 voor alle vakken en mag het schoolverzuim de maximale toegestane grens niet overschrijden.

Het hoger secundair onderwijs is niet verplicht. De tweede fase van het secundair onderwijs wordt gegeven aan de Lykia en de Technikés Epangelmatikés Scholés (scholen voor technisch onderwijs).

De bestaande typen Lykia zijn: het algemene Lykio, het technisch-beroepslykio, het uitgebreide (Polikladiko) Lykio, het klassieke Lykio, het kerkelijke Lykio, en het muzieklykio.

De studie aan een Lykio duurt drie jaar, en er is zowel een dag- als een avondcursus. De avondcursus duurt vier jaar. De leerlingen die het Gymnasio hebben voltooid kunnen zich inschrijven op iedere school voor secundair onderwijs van de tweede fase op basis van het diploma van het Gymnasio. Er zijn geen toelatingsexamens. De leerling moet ten minste 14 jaar oud zijn. Het onderwijs in vreemde talen (Engels of Frans of Duits) wordt aan alle typen Lykia gegeven; aan het klassieke Lykio wordt altijd Duits onderwezen.

Aan het eind van elk schooljaar moeten de leerlingen een officieel schriftelijk examen afleggen in elk vak, zodat kan worden bepaald of zij overgaan naar het volgende jaar. Aan het eind van het derde jaar van het Lykio moeten de leerlingen een eindexamen afleggen; als ze hiervoor slagen krijgen ze het einddiploma, het "Apolytirio Lykiou".

Het hoger onderwijs kan zowel universitair als niet-universitair zijn en wordt gegeven aan de universiteiten en aan de technische onderwijsinstellingen. De universiteiten bestaan uit faculteiten die in afdelingen of "tmimata" zijn opgesplitst. Het programma van een afdeling leidt tot een standaarddiploma of "ptychio".

De Technische Onderwijsinstellingen bestaan uit afdelingen die tezamen faculteiten vormen; deze omvatten de algemene opleidingen (beeldende kunsten en kunstopleidingen, bedrijfskunde en economie, beroepen op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, landbouwwetenschappen en –technologie, toegepaste technologie, voedingsmiddelentechnologie en voedingsleer).

Universitaire opleidingen duren ten minste vier jaar, opleidingen aan de technische hogescholen ten minste drie jaar.

Als ze het willen kunnen afgestudeerden een doctoraat volgen; ze moeten daarvoor een proefschrift schrijven in het Grieks en het voorbrengen in het openbaar.

Op Rhodos is al sinds 1989 een NTC-school (Nederlandse Taal- en Cultuurschool) gevestigd, de Stichting Nederlandse School Rhodos. De school is bedoeld voor Nederlandstalige kinderen uit Nederlands-Griekse gezinnen van 4 t/m 18 jaar oud, en is een aanvulling op het reguliere Griekse onderwijsprogramma. De Nederlandse lessen vinden dan ook plaats ná de 'Griekse' lessen. Op dit moment heeft de school enkele tientallen leerlingen.

Een onderdeel van de University of the Aegean, de 'School of Humanities', is gevestigd op Rhodos en omvat instituten op onderwijsgebied en Mediterrane studies.

De centrale administratie van de universiteit is gevestigd in de hoofdstad van Lesbos, Mytilene, en de diverse instituten zijn, naast Lesbos, gevestigd op de eilanden Rhodos, Chios, Samos en Syros.

Economie

Rhodos moet veel producten importeren, hiervan komt maar 20% uit Griekenland zelf. Veel komt uit landen van de Europese Unie en uit de Verenigde Staten. Landbouw en industrie zijn van marginaal belang voor de economie van Rhodos. De bevolking van Rhodos leeft voornamelijk van het toerisme en aanverwante bedrijfstakken zoals de bouwsector. Na een zwakke economische periode als gevolg van de kredietcrisis, klimt de economie van Rhodos weer uit het dal. Vooral door de stijging van het aantal toeristen dat Rhodos bezoekt.

Jaarlijks boeken tienduizenden Nederlandse toeristen een vakantiereis naar Rhodos.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Rhodos is verreweg de belangrijkste toeristische trekpleister van de Dodekanesos. Ruim driekwart van alle gasten komen die de Dodekanesos bezoeken doen Rhodos aan. In topseizoenen kan dat oplopen tot een miljoen bezoekers per jaar.

De belangrijkste toeristische attractie is de oude stad van Rhodos. Hier vind je een combinatie van verschillende bouwstijlen en invloedssferen, Turkse moskeeën, architectuur van Italianen en Johannieters. De oude stad is omringd door een 12 meter dikke stadsmuur met diverse toegangspoorten. De grootste indruk maakt het Grootmeesterpaleis van de Johannieters.

Een ander excursiedoel is de Akropolis van Lindos. Hier ligt een groot kasteel met een adembenemend uitzicht. Een geliefd uitstapje is ook de vlindervallei met prachtige natuurtaferelen en uiteraard vlinders. De opgravingen van het antieke Kamiros zijn een must voor de cultuurliefhebbers. Boottochtjes naar de omliggende eilanden zijn populair, vooral tijdens de hitte van het hoogseizoen.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

RHODOS LINKS

Advertenties
• Rhodos Tui Reizen
• Rhodos Vliegtickets.nl
• Naar Rhodos met Sunweb
• Rhodos Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Rhodos
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over RHODOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Rhodos (N)
Rhodos (N)
Rhodos Info (N)
Rhodos Reisfoto's
Rhodos Startkabel (N)
Vakantie Rhodos Jouwpagina (N+E)