Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

ZAKYNTHOS   

Basisgegevens
   Officiële landstaalGrieks
   HoofdstadZakynthos City
   Oppervlakte406 km2
   Inwoners41.472 (2017)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+1 (zomer +2)
   Web | Code | Tel..gr | GRC | +30

Geografie en Landschap

Geografie

In de Ionische Zee, ten westen van het vasteland van Griekenland, liggen ca. 330 grotere en kleinere eilanden, waarvan er maar 15 bewoond zijn. Zakynthos, 'Fiori di Levante' (Bloem van het Oosten of de Oriënt) zoals de Venetianen het eiland noemden, is een van de 'Zeven Eilanden' of 'Eptanissa' . Met deze naam duiden de Grieken de Ionische eilanden aan. Er zijn veel meer dan zeven eilanden, maar de 'Zeven Eilanden' zijn wat groter dan alle kleinere eromheen.

Zakynthos Satellietfoto Photo:Publiek Domein

Zakynthos, ook wel bekend onder de Italiaanse naam Zante, ligt vlak bij het Griekse vasteland, slechts 15 km ten westen van de Peloponnesos, op gelijke hoogte met het Italiaanse eiland Sicilië. Zakynthos is het meest zuidelijke Ionische eiland, nog 13 km ten zuiden van Kefalonia. Zakynthos heeft een lengte van ongeveer 35 km en een breedte van ongeveer 20 km. De totale oppervlakte van Zakynthos bedraagt 406 km2 en het is na Kefalonia en Korfoe het grootste Ionische eiland. De lengte van de kustlijn bedraagt 123 km. In de baai van Laganas ligt het eilandje Agios Sostis.

Eilandje Agios Sostis, ZakynthosPhoto:Christaras A CC BY-SA 3.0 no changes made

Landschap

Zakynthos is een groen, vruchtbaar eiland. Het binnenland is een uitgestrekte vlakte met akkers, wijngaarden en grote olijfboomgaarden. De west-en noordkust van het eiland zijn grillig met hoge rotspartijen die geleidelijk aflopen naar het oosten en het zuiden. Dit gedeelte van het eiland bestaat uit kalkachtig rotsgesteente, waar door de erosie grotten en ondergrondse holtes ontstaan zijn. Een apart gebied vormt het schiereiland Vasilikós.
Het toerisme is geconcentreerd aan de zuid-, oost- en zuidoostkust van Zakynthos. Hier zijn ook de vele zandstranden te vinden, die soms erg smal zijn. Het bekendste strand van Zakynthos ligt bij Laganas en is negen kilometer lang. Hier ligt ook een duinengebied, een beschermd natuurgebied waar zeeschildpadden hun eieren leggen.
Dwars over het eiland, van het noordwesten naar het zuidoosten, loopt de ruige Vrachionas-bergrug, met een hoogste top van 756 meter.

ZAKYNTHOS LINKS

Advertenties
• Zakynthos RossHolidays
• Zakynthos Tui Reizen
• Zakynthos Vliegtickets.nl
• Naar Zakynthos met Sunweb
• Zakynthos Vliegtickets Tix.nl
• Hotels Zakynthos
• Autoverhuur Sunny Cars Zakynthos

Nuttige links

Reisinformatie Zakynthos (N)
Startnederland Zakynthos(N)
Telefoongids Griekenland
Artikelen en Reisverhalen over ZAKYNTHOS
  Schildpaddeneiland Zakynthos

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems