Landenweb.nl

ZAKYNTHOS
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Zakynthos City
  Oppervlakte  406 km2
  Inwoners  41.472
  (2017)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geografie en Landschap

Geografie

In de Ionische Zee, ten westen van het vasteland van Griekenland, liggen ca. 330 grotere en kleinere eilanden, waarvan er maar 15 bewoond zijn. Zakynthos, 'Fiori di Levante' (Bloem van het Oosten of de Oriënt) zoals de Venetianen het eiland noemden, is een van de 'Zeven Eilanden' of 'Eptanissa' . Met deze naam duiden de Grieken de Ionische eilanden aan. Er zijn veel meer dan zeven eilanden, maar de 'Zeven Eilanden' zijn wat groter dan alle kleinere eromheen.

advertentie

Zakynthos SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

Zakynthos, ook wel bekend onder de Italiaanse naam Zante, ligt vlak bij het Griekse vasteland, slechts 15 km ten westen van de Peloponnesos, op gelijke hoogte met het Italiaanse eiland Sicilië. Zakynthos is het meest zuidelijke Ionische eiland, nog 13 km ten zuiden van Kefalonia. Zakynthos heeft een lengte van ongeveer 35 km en een breedte van ongeveer 20 km. De totale oppervlakte van Zakynthos bedraagt 406 km2 en het is na Kefalonia en Korfoe het grootste Ionische eiland. De lengte van de kustlijn bedraagt 123 km. In de baai van Laganas ligt het eilandje Agios Sostis.

advertentie

Eilandje Agios Sostis, ZakynthosPhoto: Christaras A CC BY-SA 3.0 no changes made

Landschap

Zakynthos is een groen, vruchtbaar eiland. Het binnenland is een uitgestrekte vlakte met akkers, wijngaarden en grote olijfboomgaarden. De west-en noordkust van het eiland zijn grillig met hoge rotspartijen die geleidelijk aflopen naar het oosten en het zuiden. Dit gedeelte van het eiland bestaat uit kalkachtig rotsgesteente, waar door de erosie grotten en ondergrondse holtes ontstaan zijn. Een apart gebied vormt het schiereiland Vasilikós.

Het toerisme is geconcentreerd aan de zuid-, oost- en zuidoostkust van Zakynthos. Hier zijn ook de vele zandstranden te vinden, die soms erg smal zijn. Het bekendste strand van Zakynthos ligt bij Laganas en is negen kilometer lang. Hier ligt ook een duinengebied, een beschermd natuurgebied waar zeeschildpadden hun eieren leggen.

Dwars over het eiland, van het noordwesten naar het zuidoosten, loopt de ruige Vrachionas-bergrug, met een hoogste top van 756 meter.

Klimaat en Weer

Zakynthos heeft een mediterraan klimaat met zachte, natte winters en warme, droge zomers. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur in de maanden juli en augustus bedraagt 31°C; in januari wordt het gemiddeld overdag nog altijd ca. 14°C. De zon schijnt gemiddeld 2700 uur op Zakynthos.

De jaarlijkse hoeveelheid neerslag bedraagt op Zakanthos ca. 650 mm, verdeeld over 90 dagen met neerslag. De natste maanden zijn december en januari, maar ook juli en augustus tellen meestal nog een paar regendagen.

Meestal waait er een oostelijke wind uit het vasteland over Zakynthos. In augustus is er kans op de Maestros, een noordelijke stormachtige wind, en de Sirocco, een zeer warme wind uit het zuidoosten. De temperatuur kan dan nog fors stijgen. het voorjaar en het vroege najaar is een mooie tijd om Zakynthos te bezoeken.

klimaattabel

gem. max.temp.uren zon p/ddagen neerslag p/m
januari14°C512
februari15°C511
maart16°C610
april19°C89
mei24°C106
juni28°C124
juli31°C132
augustus31°C123
september28°C104
oktober23°C77
november19°C510
december16°C412

Planten en Dieren

Planten

Zakynthos telt een overweldigende hoeveelheid bloemen, planten en bomen in allerlei kleurschakeringen en geuren. De meest voorkomende bloemen zijn bougainvillea's, cyclames, irissen, wilde orchideeën en rozen, maar ook de aangenaam ruikende zeelelie is op Zakynthos te vinden. Een plantensoort die veel voorkomt langs de kust van Zakynthos is de Posidonia oceanica, een zeegrassoort. De ca. 1 meter lange planten vormen dichte bossen op een diepte tussen de 2 en 25 meter en vormen een zeer belangrijk ecosysteem als kweekplaats voor een grote verscheidenheid aan organismen.

Ook kruiden komen veel voor op het eiland, waaronder dille, rozemarijn, peterselie en basilicum.

Veel voorkomende bomen en struiken zijn onder andere vijgenbomen, citroenstruiken, sinaasappelbomen, walnootbomen, olijfbomen, granaatappelbomen en druivenranken.

Dieren

De Caretta Caretta of onechte karetschildpad, die in de beschermde baai van Laganas in het voorjaar haar eieren legt, is een indrukwekkende zeeschildpad met een lengte van ca. 1 meter en een gewicht van ca. 125 kg. Ze kunnen wel 90 jaar oud worden. In september en oktober komen de eieren uit en beginnen de kleine schildpadjes aan hun gevaarlijke tocht naar zee. Andere schildpadden die op Zakynthos voorkomen zijn de Europese moerasschildpad en de Kaspische beekschildpad.

Aan de zuidwestkust leven monniksrobben, net als de onechte karetschildpad een bedreigde diersoort. Soms kan men dolfijnen waarnemen in de wateren rond Zakynthos.

Zakynthos en het enkele tientallen kilometers zuidelijker gelegen eiland Strofada vormen een stopplaats voor veel trekvogels, waarvan de tortelduif of zomertortel de meest voorkomende is. Vaste bewoners op Zakynthos zijn de huiszwaluw, de wielewaal, de dwergooruil en de buizerd.

In de zomermaanden wordt Zakynthos bevolkt door vele soorten vlinders, waaronder de oranje luzernevlinder, de donkere heivlinder, de tweekleurige parelmoervlinder en de koningspage.

Op Zakynthos vindt men ook nog dieren als de springkikker (ook wel boskikker genoemd), de boomkikker, de gewone of bruine pad, de groene pad, de ringslang, de dobbelsteenslang of dambordslang, de Balkantoornslang, de slanke toornslang, de giftige zandadder, de hagedisslang en de twee meter lange esculaapslang, een spectaculaire verschijning. De volgende hagedissoorten zijn gesignaleerd op Zakynthos: reuzensmaragdhagedis, taurische muurhagedis en kielhagedis. De zoogdierwereld is niet spectaculair met egels, hazen en verschillende soorten vleermuizen.

Geschiedenis

Romeinse periode

In 150 v.Chr. versloeg de Romeinse generaal Fulvius de Aetoliërs en heroverde Zakynthos voor Rome. Aan het begin van onze jaartelling werd Zakynthos verschillende malen aangevallen door piraten. Na enkele eeuwen Romeinse overheersing kreeg Zakynthos een zekere vorm van onafhankelijkheid onder voorbehoud van het betalen van belastingen aan Rome. In deze cultureel hoogstaande periode was Zakynthos regelmatig een toevluchtsoord voor Romeinse wetenschappers en intellectuelen.

Byzantijnse periode

Na de neergang en de val van het Romeinse rijk viel de hele Ionische regio weer ten prooi aan piraten. Na deze periode werden de Ionische eilanden aangevallen en geplunderd door Vandalen, Hunnen, Goten en Barbaren. Onder de Byzantijnse keizer Constantijn de Grote werd Zakynthos een onderdeel van de provincie Illyrië. Onder bescherming van de Byzantijnse keizer werd Zakynthos minder kwetsbaar ten opzichte van aanvallers en beleefde daardoor weer een culturele en economische opleving. Gedurende deze periode bereikte ook het Christendom het eiland. Zo zou Maria Magdalena in 34 n.Chr. Zakynthos bezocht hebben op doorreis van Jeruzalem naar Rome.

In 466 Zakynthos werd weer aangevallen, nu door de Afrikaanse Vandalenkoning Gizarich. Hij blokkeerde het eiland met maar liefst zestig schepen, plunderde het eiland en maakte de hoofdstad met de grond gelijk.

Kruisvaarders en opperheren

Toen het Byzantijnse Rijk langzaamaan minder machtig werd, werd Zakynthos binnengevallen door kruisvaarders, die op zoek waren naar bekeerlingen op hun weg naar het oosten. In de periode 1147-1479 werd Zakynthos geregeerd door aristocratische opperheren, die het eiland uiteindelijk in 1485 overdroegen aan de Venetianen. Veel architectonische overblijfselen stammen nog uit deze tijd.

Venetiaanse periode

Onder Venetiaanse heerschappij kon Zakynthos zich weer verheugen in een periode van groei, zowel in bevolkingstoename als economische activiteiten. Het was ook een periode van politieke stabiliteit, zelfbestuur onder leiding van een raad van edelen en de heropbouw van de hoofdstad. Na de Kretenzer Oorlog in 1699 raakte de Republiek Venetië in verval en raakte een voor een alle overzeese territoria kwijt, en dus ook Zakynthos. De heersende klasse op het eiland voelde zich ernstig bedreigd door de liberale ideeën van de achttiende eeuw, en in een uiterste poging om het tij te keren werden de Jacobijnen vermoord, de belangrijkste politieke groepering op het eiland. Dit was de laatste stuiptrekking van de Venetianen, en in 1797 gaven zij het eiland over aan de Fransen. 1797 was ook het jaar dat de Ventiaanse Republiek werd opgeheven met de Vrede van Campo Formio.

Franse Republiek en Russisch-Turkse overheersing

De verovering van de Ionische Eilanden door de Franse Republikeinen was het begin van een nieuwe serie avonturen voor Zakynthos en haar bewoners. Vier Europese machten, Frankrijk, Engeland, Rusland en Turkije, probeerden de macht over het eiland te krijgen en te behouden. De eerste bezetting van Zakynthos door de Fransen duurde maar vijftien maanden. In oktober 1798 werd op het fort van Zakynthos de Russische vlag gehesen, en samen met de Turken beheersten zij het eiland bijna twee jaar.

Uiteindelijk, in maart 1800, besloten de Russen en de Turken om een onafhankelijke eilandstaat te stichten: de Republiek van de Zeven Eilanden. Deze republiek bestond van 1800 tot 1807 en was de eerste Griekse politieke entiteit na de val van Constantinopel in 1453. De republiek stond onder Ottomaanse suzereiniteit, maar was eigenlijk gewoon een Russisch protectoraat. In 1807 werden de Ionische Eilanden bij de Vrede van Tilsit weer geannexeerd door de Fransen en gingen na de Vrede van Schönbrunn deel uitmaken van de Illyrische provincie.

Britse bezetting en dan eindelijk onder Griekse vlag

Op 2 oktober 1809 versloeg Groot-Brittannië de Franse vloot bij Zakynthos en veroverde opnieuw de meeste van de Ionische Eilanden. In november 1815, met het Verdrag van Parijs tussen Rusland en Groot-Brittannië, werd beslist dat de Ionische eilanden een naar vorm vrije en onafhankelijks staat zouden zijn, onder bescherming van de Britten. In feite waren de eilanden echter niet meer dan een Brits protectoraat.

De Britse bezetting, die duurde tot 1863, was niet zo'n fijne tijd voor de eilandbewoners. Hoewel de Britten wat publieke werken voltooiden, irriteerden de Grieken zich steeds meer aan de bezetting van het eiland, en dat gevoel werd nog versterkt door de stichting van de Griekse staat in de periode 1828-1832.

In die periode was Zakynthos een toevluchtsoord voor gevluchte onafhankelijkheidsstrijders van het vasteland, wat tevens nationalistische gevoelens bij de Grieken losmaakte. Op 13 juli 1863 kwamen Groot-Brittannië, Frankrijk, Oostenrijk en Denemarken overeen dat de Ionische Eilanden aan Griekenland afgestaan werden. Op 28 mei 1864 werden de eilanden officieel aan de Griekenland overgedragen.

20e/21e eeuw

De Tweede Wereldoorlog ging niet ongemerkt aan Zakynthos voorbij, in 1941 werd Zakynthos bezet door de Italianen. Toen de Italianen in 1943 capituleerden werden ze opgevolgd door de Duitsers, die er een veel bruter regime op nahielden dan de Italianen.

Net toen de eilandbewoners wat bekomen waren van de oorlog en de daarop volgende Griekse burgeroorlog, werd Zakynthos op 1953 getroffen door een verwoestende aardbeving. Het epicentrum van de aardbeving lag tussen Zakynthos en Kefalonia, en daardoor werd vooral het noorden van Zakynthos ernstig getroffen door het natuurgeweld. Zakynthos-stad werd volledig verwoest, niet alleen door de aardbeving, maar ook door branden en explosies als gevolg van de beving. Ca. 70% van alle gebouwen op Zakynthos werd vernield.

Na de zoveelste rampspoed verlieten een aantal bewoners van Zakynthos voorgoed het eiland, want op dat moment was het leven op Zakynthos hard en karig, zonder enige toekomst op betere tijden.

Dat veranderde pas in 1982, toen de eerste georganiseerde toeristen op Zakynthos aankwamen. Vanaf dat jaar kwamen er steeds meer toeristen naar Zakynthos, en al snel werden de ecologische gevaren van het massatoerisme evident. Dat men zich van de gevaren bewust was, werd bewezen door het uitroepen van het Nationaal Marine Park Zakynthos, een overheidsorganisatie, in 1999.

In augustus 2010 werd het westen van Griekenland getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,4 op de schaal van Richter, aldus het Geodynamisch Instituut in Athene. De Amerikaanse Geologische Dienst meldde eerder een kracht van 5,7. Het epicentrum van de beving bevond zich 65 kilometer ten zuidwesten van Zakynthos op 33 kilometer diepte. Volgens de Griekse autoriteiten is er geen schade en vielen er geen slachtoffers. De gebouwen op Zakynthos zijn gebouwd onder strenge voorwaarden na de zware aardbeving in 1953. Ook in februari en november 2009 werd Zakynthos getroffen door een aardbeving. die gelukkig allebei geen slachtoffers kostten.

Zie verder ook de geschiedenispagia van Griekenland op landenweb.

Bevolking

Zakynthos heeft een inwoneraantal van 40.650 (2017) en in de hoofdstad Zakynthos-stad wonen ongeveer 12.000 mensen. In het toeristenseizoen komen daar nog eens een veelvoud aan toeristen bij.

Taal

advertentie

AlfabetFoto: LewWhite CC 3.0 Unported no changes made

Het moderne Grieks of Nieuw Grieks behoort net als het Nederlands tot de Indo-Europese taalfamilie en is één van de oudste nog levende talen. Hoewel behorend tot dezelfde taalfamilie lijkt het Grieks nauwelijks op een andere Indo-Europese taal. Dit komt omdat het Grieks zich relatief geïsoleerd van buitenlandse invloeden heeft kunnen ontwikkelen.

In de klassieke oudheid werden er verschillende Griekse dialecten naast elkaar gebruikt, maar het Attisch van de stad Athene verstond men in geheel Griekenland. Vanaf de vierde eeuw voor Christus kreeg het Attisch concurrentie van het Koinè-Grieks, een soort algemeen beschaafd Grieks dat gebruikt werd van Macedonië tot het Nabije Oosten. Vanaf die tijd werd het Attisch gebruikt in het onderwijs en het was de officiële overheids- en kerktaal in het Byzantijnse Rijk en in de Kerk. De gewone man sprak een soort volkstaal die van het Koinè-Grieks afstamde. In de Middeleeuwen vestigden zich allerlei andere volken in Griekenland en veranderde de spreektaal drastisch terwijl de schrijftaal hetzelfde bleef en aldus de twee talen steeds verder uit elkaar groeiden.

Na de Vrijheidsoorlog begin 19e eeuw trachtte de overheid een nieuwe taal in te voeren, het Katharevousa of "gezuiverde taal". De overheid en op scholen ging men deze taal inderdaad gebruiken maar het volk bleef zich van de Dimotiki bedienen, de spreektaal van het Griekse volk. De bedoeling was dat het Dimotiki zou verdwijnen, maar dat bleek moeilijker dan gedacht en mislukte dan ook. Vanaf 1920 mocht het Dimotiki op scholen gebruikt worden en in 1974 verdween het Katharevousa van diezelfde scholen.

Het Griekse alfabet bestaat uit 24 letters die er op het eerste gezicht ingewikkeld uitzien, maar bij nader inzien simpeler zijn dan het Nederlandse alfabet. De uitspraakregels zijn regulmatig en daardoor sneller te begrijpen. In het Grieks is het belangrijk om de juiste klemtoon te gebruiken. Een woord met de klemtoon op de eerste lettergreep kan een totaal verschilleden de betekenis hebben van hetzelfde woord maar met de klemtoon op bijvoorbeeld de derde lettergreep.

De alfabetten van alle grote Europese talen zijn min of meer gebaseerd op het oude Griekse alfabet. Ons Romeinse alfabet wordt soms wel de westerse vorm van het Griekse alfabet genoemd.

Enkele woorden en uitdrukkingen:

Godsdienst

Algemeen

advertentie

St. Nicholas Church op de Pigadia begraafplaats. Karpathos, GriekenlandFoto: Onbekend CC 3.0 Unported no changes made

Ca. 98% van de Griekse bevolking is lid van de Grieks-orthodoxe Kerk, die ontstond na de grote scheuring in 1054 toen de patriarchen uit het Oosten het leergezag van de paus niet langer erkenden. De Grieks-orthodoxe staatskerk is sinds 1833 onafhankelijk van het primaat van de patriarch van Istanbul(vroeger Constantinopel). De Grieks-orthodoxe kerk kent een aantal verschillen ten opzichte van de westerse christelijke kerken. Zo dienen voor de grondslag van de leer alleen de bijbel, de kerkvaders en de uitspraken van de oecumenische concilies. Verder richten de Griekse geestelijken zich vooral op de liturgie en op gebed en meditatie. Op sociaal gebied is de Oosterse kerk lang niet zo actief als in het westen. Wel zijn de overheid en de kerk veel nauwer verbonden. De overheid subsidieert de Kerk en de Kerk op haar beurt volgt de politiek op de voet.

De grootste religieuze minderheid zijn de moslims, de Turkse Grieken. De meeste moslims wonen in Thracië, waar dan ook veel moskeeën te vinden zijn.

Het aantal joden is na de Tweede Wereldoorlog drastisch verminderd. Zo woonden er in het noordelijke Thessaloniki in 1941 meer dan 60.000 joden; tegenwoordig nog maar ca. 1100. De ca. 40.000 katholieken wonen voornamelijk op de Griekse eilanden.

Griekse mythologie

advertentie

Mythologische afbeelding op vaasFoto: Publiek domein

Het woord mythe is afgeleid van het woord "muthos", dat eerst uiting betekende en later vaak werd uitgelegd als "een gesproken of geschreven verhaal".

Mythologie (muthologia) is dus "vertellen over verhalen", of een verzameling mythen, of de studie van mythen.

Toen het schrift ontstond in Griekenland waren de mythen en legenden al verankerd in de orale overleveringen en vooral latere dichters gaven de verhalen een ander verloop. De Griekse mythologie lijkt veel op andere mythologieën. Zo komt de Noorse god Odin overeen met de Griekse Zeus en verrichtten de Noorse helden vaak dezelfde heldendaden als hun Griekse collega's.

Enkele Griekse goden

Aeolus (Aiolos)
Een zoon van Hippotes, die door Zeus was aangesteld als bewaker van de winden. Hij was de baas over de (wind)goden: Boreas, Zephyros, Notos en Euros.

Aphrodite
Aphrodite is de godin van de liefde en schoonheid. Zij werd geboren uit het schuim van de zee, waar ook het belangrijkste heiligdom gewijd aan Aphrodite staat. Ze was getrouwd met Hephaestus, maar had liever Ares als minnaar.

Haar zoon was Eros, de god van de liefde. Aphrodite wordt afgebeeld met de gevleugelde Eros en met duiven. Zij was een van de Olympische goden. De Romeinen noemden haar Venus.

advertentie

Aphrodite, godin van de liefde en schoonheidFoto: Tilemahos Efthimiadis CC 2.0 Generic no changes made

Apollo
Apollo was de zoon van Zeus en Leto, en tweelingbroer van Artemis. Hij is god van het licht, van de geneeskunde, muziek en wetenschap. Apollo wordt vaak afgebeeld met een lier in zijn hand. Het belangrijkste heiligdom gewijd aan Apollo ligt in Delphi, de belangrijkste orakelplaats van het oude Griekenland. Apollo was een Olympische god.

Ares
Ares was een zoon van Zeus en Hera en is de god van de oorlog. Hij wordt vaak afgebeeld in volledige wapenuitrusting en was een Olympische god. De Romeinen nomen hem Mars.

Artemis
Artemis was de tweelingzus van Apollo, en dochter van Zeus en Leto. Zij was de godin van de natuur en de jacht. Zij was ook de beschermgodin van zwangere vrouwen en wordt vaak afgebeeld met een boog in haar hand. Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Diana.

Dionysos
Dionysos was een zoon van Zeus en de god van de druiven en de wijn. Hij wordt vaak afgebeeld met een staf, die van boven omwonden is met klimopbladen. Hij was een Olympische god en zijn Romeinse naam is Bacchus of Liber.

DionysosFoto: Zde CC 4.0 International no changes made

Eros
Eros is de god van de behoeften en wordt ook wel Himeros genoemd. Eros wordt vaak gezien als gevleugelde jongensgod die mannen in hun hart schiet met liefdespijlen. Romeinse namen voor hem zijn Amor en Cupido.

Hermes
Hermes was de boodschapper van de goden en een zoon van Zeus. Hij is ook god van de reizigers, dieven en handelaren. Hij wordt altijd afgebeeld met een reizigersmuts en reizigersstaf of een helm met vleugels. Ook zijn sandalen hebben vleugels. Hij begeleidde de schimmen van de doden naar de onderwereld, de Hades.

Pallas Athena
Zij is de dochter van alleen Zeus, want uit zijn voorhoofd geboren. Zij is de beschermgodin van de kunstenaars en handwerkslieden, maar ook de godin van de wijsheid en kennis. In oorlogstijd werd Athena ook nog vereerd als oorlogsgodin. Ze was de speciale beschermgodin van de stad Athene en een beschermengel van Griekse helden als Herakles en Odysseus.

Zij wordt vaak afgebeeld met helm en volledige wapenuitrusting. De uil, die wijsheid symboliseert, was aan haar gewijd. Pallas Athena heeft een heiligdom gelegen in Athene: het Parthenon.

Zij was een Olympische god en haar Romeinse naam is Minerva.

Palla AthenaFoto: Diana Ringo CC 3.0 Austria no changes made

Poseidon
Poseidon is een roer van Zeus en is de god van de zee en beschermgod van de zeevaarders. Zijn paleis ligt diep onder water en hij wordt vaak afgebeeld met een drietand, waarmee hij de zee in beroering kan brengen. Het paard was aan hem gewijd.

Omdat de Grieken geloofden dat het land op de zee dreef, beschouwden ze hem ook als de god die de aardbevingen veroorzaakte. De Romeinse naam is Jupiter.

Zeus
Zeus was de oppergod van de Grieken en de koning van goden en mensen. Daarnaast was hij de god van de lucht en het weer. Hij wordt vaak afgebeeld met een bliksem in zijn hand en is gezeten op een troon. Uit zijn liefdesavonturen met mooie vrouwen zijn vele halfgoden en helden ontstaan, zoals Herakles en Perseus.

Zeus en ThetisFoto: Publiek domein

ls Herakles en Perseus.

Samenleving

Staatsinrichting

Griekenland VouliFoto: Jebulon in het publieke domein

De grondwet dateert van 1975 waarna er in 1986 belangrijke amendementen werden doorgevoerd. De wetgevende macht ligt bij het parlement (de ‘Vouli’), dat uit één kamer bestaat en waarvan de 300 leden eens in de vier jaar volgens een ‘versterkt recht van evenredige verkiezing’ gekozen worden. Het systeem begunstigt de sterkste partij om een voor regeren voldoende meerderheid te bereiken, wat echter een tweepartijensysteem in de hand werkt.

Staatshoofd is de president, die door het parlement (een tweederde meerderheid is vereist) voor een periode van vijf jaar gekozen wordt en één keer herkiesbaar is. De president benoemt en ontslaat de premier. Ook het parlement mag hij ontbinden en in noodtoestanden kan hij wetten per decreet uitvaardigen. Zijn functie is verder grotendeels ceremonieel, hij heeft als staatshoofd geen uitvoerende macht. Deze macht ligt bij de Raad van ministers die daarover verantwoording aflegt aan het parlement Er bestaat algemeen kiesrecht voor alle Grieken vanaf 18 jaar.

Na de militaire dictatuur viel een volksstemming over de terugkeer van de monarchei in het nadeel van ex-koning Constantijn nadelig uit. Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Administratieve indeling

Griekenland administratieve indelingFoto: TUBS CC 3.0 Unported no changes made

Griekenland is in 13 administratieve divisies, de zogenaamde "Periferieën" (districten) opgedeeld. Deze "Periferieën" zijn weer onderverdeeld in prefecturen. Een prefectuur wordt een "Nomos" genoemd, met aan het hoofd een 'nomoi'. In totaal zijn er 51 prefecturen. Daarnaast kent Griekenland één autonoom gebied onder een eigen bestuur, namelijk Agion Oros (Berg Athos) in Chalkidiki (Noord-Griekenland). Groot-Athene heeft een aparte status. De andere provincies zijn: Midden-Griekenland, Peloponnesos, Ionische eilanden, Epiros, Thessalië, Macedonië, Thracië, Egeïsche eilanden en Kreta.

Een woonplaats vervolgens wordt ofwel "Dimos" (gemeente, stad) ofwel "Kinotita" (gemeenschap, dorp) genoemd. In totaal er zijn 900 gemeenten en 133 gemeenschappen.

Onderwijs

Universiteit van Athene GriekenlandFoto: Thomas Wolf CC 3.0 Germany no changes made

Het kleuteronderwijs (Nypiagogeia) omvat twee jaar en is op dit moment facultatief, maar wordt geleidelijk aan verplicht.

Het verplichte onderwijs in Griekenland duurt negen jaar, van 6 tot 15 jaar. De eerste zes jaar wordt er door de leerlingen onderwijs gevolgd aan de "Dimotiko Scholio" (basisonderwijs) en de laatste drie jaar aan het Gymnasio, de eerste fase van het secundair onderwijs. In alle klassen wordt algemeen onderwijs gegeven en er is dag- en avondonderwijs.

Kinderen die het basisonderwijs verlaten worden automatisch en zonder examens toegelaten tot de eerste klas van het Gymnasio. Er moet wel een afsluitend getuigschrift (apolytirio) worden overlegd van de lagere school. Engels is een verplicht vak en wordt gegeven vanaf de vierde klas van het basisonderwijs.

Aan het eind van het Gymnasio ontvangen de leerlingen een diploma (Apolytirio Gymnasiou). Om dit diploma te kunnen ontvangen moeten de leerlingen in de regel gemiddeld 10 punten hebben met een maximum van 20 voor alle vakken en mag het schoolverzuim de maximale toegestane grens niet overschrijden.

Het hoger secundair onderwijs is niet verplicht. De tweede fase van het secundair onderwijs wordt gegeven aan de Lykia en de Technikés Epangelmatikés Scholés (scholen voor technisch onderwijs).

De bestaande typen Lykia zijn: het algemene Lykio, het technisch-beroepslykio, het uitgebreide (Polikladiko) Lykio, het klassieke Lykio, het kerkelijke Lykio, en het muzieklykio.

De studie aan een Lykio duurt drie jaar, en er is zowel een dag- als een avondcursus. De avondcursus duurt vier jaar. De leerlingen die het Gymnasio hebben voltooid kunnen zich inschrijven op iedere school voor secundair onderwijs van de tweede fase op basis van het diploma van het Gymnasio. Er zijn geen toelatingsexamens. De leerling moet ten minste 14 jaar oud zijn. Het onderwijs in vreemde talen (Engels of Frans of Duits) wordt aan alle typen Lykia gegeven; aan het klassieke Lykio wordt altijd Duits onderwezen.

Aan het eind van elk schooljaar moeten de leerlingen een officieel schriftelijk examen afleggen in elk vak, zodat kan worden bepaald of zij overgaan naar het volgende jaar. Aan het eind van het derde jaar van het Lykio moeten de leerlingen een eindexamen afleggen; als ze hiervoor slagen krijgen ze het einddiploma, het "Apolytirio Lykiou".

Het hoger onderwijs kan zowel universitair als niet-universitair zijn en wordt gegeven aan de universiteiten en aan de technische onderwijsinstellingen. De universiteiten bestaan uit faculteiten die in afdelingen of "tmimata" zijn opgesplitst. Het programma van een afdeling leidt tot een standaarddiploma of "ptychio".

De Technische Onderwijsinstellingen bestaan uit afdelingen die tezamen faculteiten vormen; deze omvatten de algemene opleidingen (beeldende kunsten en kunstopleidingen, bedrijfskunde en economie, beroepen op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, landbouwwetenschappen en –technologie, toegepaste technologie, voedingsmiddelentechnologie en voedingsleer).

Universitaire opleidingen duren ten minste vier jaar, opleidingen aan de technische hogescholen ten minste drie jaar.

Als ze het willen kunnen afgestudeerden een doctoraat volgen; ze moeten daarvoor een proefschrift schrijven in het Grieks en het voorbrengen in het openbaar.

Economie

Er komen op Zakynthos veel olijfboomgaarden voor. Van de meeste olijven wordt olijfolie gemaakt. De eerste (koude) persing geeft de kwaliteit"extra vierge". Er komt zelfs hier en daar een vruchtdragende bananenboom voor.

Ook worden er, op de centrale hoogvlakte, veel druiven verbouwd voor het maken van wijn. In het wijngebied Kalipado staat de grootste wijnfabriek van het eiland (Callinico Wines), die door de aardbeving van 1953 werd verwoest, maar in 1968 weer werd heropend. De huidige fabriek heeft een capaciteit van enkele duizenden flessen per uur. Enkele populaire witte wijnsoorten zijn de Popolaro, de Calliniga en de Solomos. Zakynthos staat ook bekend om zijn 'mandoláto'-nougat.

Op ongeveer vijf kilometer van Zakynthos-stad ligt het pas gerenoveerde vliegveld, met ruime aankomst- en vertrekhallen en moderne faciliteiten.

Jaarlijks boeken er enkele tienduizenden Nederlandse toeristen een vakantiereis naar Zakynthos.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Het eiland is voor veel mensen een geliefde vakantiebestemming, ca.700.000 toeristen bezoeken jaarlijks Zakynthos, waarvan de meeste in Laganás aan de zuidkust verblijven. Andere eilanden zijn te bezoeken met een vissersboot bijvoorbeeld vanaf de haven van Agios Sostis zoals het eiland Kefalonia. Er gaat ook een grote veerboot van Zakynthos naar Patras en Kyllíni op het Griekse vasteland.

Heel bijzonders zijn de ‘Blauwe Grotten’ van Zakynthos. De weerkaatsing van het licht op het water geeft een bijzonder blauwe gloed op de verschillende rotspartijen. Vooral in de vroege ochtend zijn de kleuren spectaculair. Je kunt deze grotten vinden in de buurt van Agios Nikolaos en Skinàri Cape.

Zakynthos is ook bekend vanwege de Caretta-Caretta schildpadden. Deze schildpadden worden ook wel ‘dikkopschildpadden’ genoemd. Ze komen in het hele Middellandse Zeegebied voor, maar bijna nergens zoveel als op Zakynthos. De stranden van Kalamaki en Gerakas worden streng bewaakt omdat de schildpadden hier graag hun eieren begraven in het zand. Soms is het zelfs verboden om de stranden te betreden.

In de winterperiode, als de toeristen weg zijn, valt het inkomen van veel mensen op Zakynthos weg. Zij zoeken dan werk op het vasteland en komen aan het begin van het toeristenseizoen weer terug. Naast veel Britten wordt Zakynthos ook veel bezocht door Italianen, Duitsers, Nederlanders en Scandinaviërs.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

ZAKYNTHOS LINKS

Advertenties
• Zakynthos RossHolidays
• Zakynthos Tui Reizen
• Zakynthos Vliegtickets.nl
• Naar Zakynthos met Sunweb
• Hotels Zakynthos
• Autoverhuur Sunny Cars Zakynthos
• Boeken, ook tweedehands, over ZAKYNTHOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Zakynthos (N)
Startnederland Zakynthos(N)
Telefoongids Griekenland