Steden RHODOS

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

RHODOS   

Bestuur Rhodos

Griekenland kreeg op 1 januari 2011 een nieuwe bestuurlijke indeling als onderdeel van een algehele bestuurlijke hervorming, die vernoemd werd naar Kallikratis, een Griekse architect uit het midden van de 5e eeuw v.Chr.
Griekenland is sinds 2011 in 13 bestuurlijke regio's, de zogenaamde "periferia", opgedeeld. Deze bestuurlijke regio's zijn weer onderverdeeld in 74 regionale eenheden, de 'perifereiaki enotita'. De regionale eenheden, die geen eigen bestuur meer hebben, worden op hun beurt weer onderverdeeld in 325 gemeenten of 'demoi'. Daarnaast kent Griekenland sinds 1926 één autonoom gebied onder een eigen Grieks-orthodox bestuur, namelijk Agion Oros of de monnikenstaat Athos in Chalkidiki (Noord-Griekenland).
De 13 bestuurlijke regio's van Griekenland zijn Attica (1), Centraal-Griekenland (2), Centraal-Macedonië (3), Kreta (4), Oost-Macedonië en Thracië (5), Epirus (6), Ionische Eilanden (7), Noord-Egeïsche Eilanden (8), Peloponnesos (9), Zuid-Egeïsche Eilanden (10), Thessalië (11), West-Griekenland (12) en West-Macedonië (13).

Door de bestuurlijke herindeling van 2011 werd Rhodos een regionale eenheid van de bestuurlijke regio Zuid-Egeïsche Eilanden, die verder bestaat uit de regionale eenheden Andros, Kalymnos, Karpathos, Kea-Kythnos, Kos, Milos, Mykonos, Naxos, Paros, Syros, Thira en Tinos.

Rhodos maakt verder deel uit van de eilandengroep Dodekanesos, samen met onder andere de eilanden Kalymnos, Karpathos, Kos en Patmos. Voor de actuele politieke situatie in Griekenland zie hoofdstuk geschiedenis.

De Griekse samenleving is een echte mannensamenleving. Vrouwen doen het huishouden en werken vaak onbetaald op het platteland. Vrouwen maken voor minder dan 30% deel uit van de beroepsbevolking. In de stad verandert deze situatie.
Tussen 14.00 en 17.00 uur doen de meeste Grieken het kalmpjes aan en zijn de meeste winkels en overheidsdiensten gesloten.

Politiek gezien wisselen links (Pasok) en rechts(ND Nea dimokratia) elkaar af sinds het einde van het kolonelsregime. De politieke tegenstellingen zijn groot in Griekenland sinds de bloedige burgeroorlog na afloop van de Tweede Wereldoorlog. Op de eilanden speelt dat in veel mindere mate een rol. (zie ook recente geschiedenis)

Onderwijs

Op Rhodos is al sinds 1989 een NTC-school (Nederlandse Taal- en Cultuurschool) gevestigd, de Stichting Nederlandse School Rhodos. De school is bedoeld voor Nederlandstalige kinderen uit Nederlands-Griekse gezinnen van 4 t/m 18 jaar oud, en is een aanvulling op het reguliere Griekse onderwijsprogramma. De Nederlandse lessen vinden dan ook plaats ná de 'Griekse' lessen. Op dit moment heeft de school enkele tientallen leerlingen.

Een onderdeel van de University of the Aegean, de 'School of Humanities', is gevestigd op Rhodos en omvat instituten op onderwijsgebied en Mediterrane studies.
De centrale administratie van de universiteit is gevestigd in de hoofdstad van Lesbos, Mytilene, en de diverse instituten zijn, naast Lesbos, gevestigd op de eilanden Rhodos, Chios, Samos en Syros.

RHODOS LINKS

Advertenties
• Vakantie Rhodos
• Rhodos Vliegtickets.nl
• Rhodos Kras Reizen
• Jouw reis voor de beste prijs - Prijsvrij.nl
• D-Reizen Zonvakantie Rhodos
• Rhodos
• Autoverhuur Sunny Cars Rhodos
• Rhodos Vliegvakanties WTC
• Rhodos Hotels
• Fietsen op Rhodos
• Rhodos Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Reisinformatie Rhodos (N)
Rhodos (N)
Rhodos Info (N)
Rhodos Reisfoto's
Rhodos Startkabel (N)
Romans over Griekenland (N)
Vakantie Rhodos Jouwpagina (N+E)
Schrijf uw artikel over RHODOS

Bronnen

Facaros,D / Rhodes & the Dodecanese
Cadogan

Griekse eilanden
Van Reemst

Hendriksen,B / Rodos, Kos en dodekanisos
Babylon- De Geus

Hermans, F / Rodos en Kos
ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems