Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

KALYMNOS   

Basisgegevens
   Officiële landstaalGrieks
   HoofdstadPothia
   Oppervlakte109 kmĀ²
   Inwoners16.179 (2011, laatst bekend)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+1 (zomer +2)
   Web | Code | Tel..gr | GRC | +30

Algemeen

Kalymnos is het vierde grootste eiland van de Dodekanesos, na Rhodos, Karpathos en Kos. Dódeka betekent 'twaalf' in het Grieks, Dodekanesos betekent dus 'twaalf eilanden'. In werkelijkheid liggen er echter honderden eilanden en eilandjes in dit gedeelte van de Egeïsche Zee, ten zuiden van de Noord-Egeïsche eilanden. Naast vele onbewoonde rotseilandjes bestaat de Dodekanesos uit ongeveer 170 grotere eilanden, waarvan er 18 bewoond zijn. het totale grondgebied van de Dodekanesos bedraag ca. 2714 km2.
Ten zuiden van Kalymnos ligt Kos, ten noorden van Kalymnos ligt het eiland Leros. Het ten westen van Kalymnos gelegen eiland Télendos, werd pas in 554 n.Chr. door een aardbeving van Kalymnos gescheiden. Andere bewoonde eilanden vlak in de buurt van Kalymnos zijn Psérimos, Kalolimnos, Pláti en Nerá.
De oppervlakte van Kalymnos bedraagt ca. 110 km2 en het eiland heeft een maximale lengte van 21 km en maximale breedte van 13 km. Daarmee is Kalymnos ongeveer twee keer zo groot als het waddeneiland Ameland (59 km2). De totale kustlijn, met een complex samenspel van klippen, schiereilanden, baaien en fjordachtige inhammen, bedraagt 96 km.

Kalymnos Satellietfoto foto: NASA

Het eiland Télendos is 'onlosmakelijk' verbonden met Kalymnos, al was het alleen maar omdat het pas in het jaar 554 gescheiden werd van Kalymnos na een grote aardbeving. Télendos heeft vulkanische stranden en vanaf Myrties op Kalymnos varen er boten naar het haventje van Télendos. Het hoogste punt van Télendos is de heuvel Ráhi (458 m).

Landschap

Kalymnos telt drie bergketens met diepe fjordachtige inhammen en baaien, waaronder de baaien van Vlychadia, Pithari en Arginonda. De grijs-roze gekleurde bergen van Kalymnos zijn over het algemeen kaal en onvruchtbaar met daartussen twee vruchtbare groene valleien waarvan de Vathy-vallei (ook wel Mandarin-vallei genoemd) de bekendste vallei is waar vooral mandarijnen maar ook andere citrusvruchten groeien.
Midden op Kalymnos ligt de hoogste top van het eiland, de Profitis Ilias (678 m). In het oosten liggen nog de Kyra Psili (650 m) en de Pirnari (425 m), in het noorden de Patella (435 m) en de Koukoula (365 m).

Kale bergketens kenmerken Kalymnos

Michiel1972, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Wat wel overal groeit is onder andere oregano en tijm waardoor er veel bijenkorven op de berghellingen staan. De kustlijn is veelal rotsachtig met fraaie stranden in het westen, onder andere bij Emporios, Kantouni, Masouri, Myrties en Skalia, maar ook in het noorden zijn, weliswaar afgelegen, stranden te vinden.
Kalymnos telt veel grotten, waarvan de bekendste de Nymfengrot of Zeven Maagdengrot is. Deze grot ligt dicht bij de hoofdstad Pothia in de Flaskias-berg. Enkele andere mooie grotten zijn die van Skalia en die van Kafala met indrukwekkende stalagtieten en stalagmieten. De grootste grot van Kalymnos is die van Daskaleio.

KALYMNOS LINKS

Advertenties
• Accommodaties Kalymnos
• Kalymnos Vliegtickts.nl
• Hotels Kalymnos
• Kalymnos Vliegvakanties WTC

Nuttige links

Reisinformatie Kalymnos (N)
Romans over Griekenland (N)
Telefoongids Griekenland
Schrijf uw artikel over KALYMNOS

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2019
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems