Landenweb.nl

LEFKAS
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Lefkas-stad
  Oppervlakte  356 km²
  Inwoners  23,845
  (2019)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

To read about LEFKAS in English - click here

Lefkas Rossholidays

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geografie en Landschap

Geografie

In de Ionische Zee, ten westen van het vasteland van Griekenland, liggen ca. 330 grotere en kleinere eilanden, waarvan er maar 15 bewoond zijn. Lefkas of Lefkada is een van de Zeven Eilanden. Met deze naam duiden de Grieken de Ionische eilanden aan. Er zijn veel meer dan zeven eilanden, maar de Zeven Eilanden zijn wat groter dan alle kleinere eromheen.

advertentie

Lefkas Satellietfoto NASAPhoto: Publiek domein

Lefkas ligt ongeveer in het midden van de archipel en is, na Kefalonia, Korfoe en Zakynthos, met een oppervlakte van 304 km2 het vierde Ionische eiland. Lefkas is daarmee ongeveer twee keer zo groot als het waddeneiland Texel (161 km2). Ten oosten van Lefkas ligt Korfoe en voor de kust liggen nog negen kleinere eilandjes: Kalamos, Kastos, Kythros, Madouri, Meganissi, Skorpidi, Skorpios, Spartli en Thileia.

De oppervlakte van Lefkas bedraagt 303 km2 en de kustlijn bedraagt 117 km. Lefkas is maximaal 35 km lang en 15 km breed en via een 78 meter lange brug met het vasteland van verbonden.

advertentie

Landschap

Lefkas is het meest bergachtige eiland van de Ionische eilanden. De vlakke gedeelten van het eiland beslaan slechts 27% van het eiland, de rest is heuvelachtig en bergachtig. De kustlijn van het eiland is grillig met veel baaien. Het contrast tussen de west- en de oostkust is erg opvallend. De westkust bestaat uit hoge, steile rotsklippen, afgewisseld door stranden, de oostkust is een aaneenschakeling van vissersdorpjes met daartussen kiezelstranden en bomen die tot aan het strand reiken.

advertentie

Egremni strand, LefkasPhoto: Dollbaby78 in het publieke domein

Het binnenland is bergachtig en begroeid met bossen. De hoogste berg is de Stavrota (1182 m). Daarna volgen de Elati (1170 M), de Ai Lias (1014 m) en de Mega Oros (1012 m). De uitgestrekte stranden aan de westkant van Lefkas behoren tot de mooiste van Griekenland, met als topper Porto Katsiki, dat helemaal omgeven wordt door een bijna loodrechte hoge rotswand. Maar ook Egremni, Gira, Kalamitsi, Kathisma, Nikiana en Pefkoulia zijn niet te versmaden.

Aan de zuidkant van het eiland bevindt zich de op één na grootste grot van Griekenland, de Papanikolis. In het binnenland, bij de plaats Nidri, ligt een spectaculaire waterval.

advertentie

LEFKAS LINKS

Advertenties
• Lefkas Tui Reizen
• Naar Lefkas met Sunweb
• Voja Travel Lefkas
• Hotels Trivago
• Lefkas Rossholidays
• Eilandhoppen Ionische Eilanden
• Authentieke reizen naar Lefkas
• Hotels Lefkas
• Autoverhuur Sunny Cars Lefkas
• Boeken, ook tweedehands, over LEFKAS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Lefkas (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

Leistra, M. / De Griekse eilanden Gottmer/Becht

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems