Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

LEFKAS   

Basisgegevens
   Officiële landstaalGrieks
   HoofdstadLefkas-stad
   Oppervlakte356 kmĀ²
   Inwoners23.750 (2011, laatst bekend)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+1 (zomer +2)
   Web | Code | Tel..gr | GRC | +30

Geografie en Landschap

Geografie

In de Ionische Zee, ten westen van het vasteland van Griekenland, liggen ca. 330 grotere en kleinere eilanden, waarvan er maar 15 bewoond zijn. Lefkas of Lefkada is een van de Zeven Eilanden. Met deze naam duiden de Grieken de Ionische eilanden aan. Er zijn veel meer dan zeven eilanden, maar de Zeven Eilanden zijn wat groter dan alle kleinere eromheen.

Lefkas Satellietfoto foto: NASA

Lefkas ligt ongeveer in het midden van de archipel en is, na Kefalonia, Korfoe en Zakynthos, met een oppervlakte van 304 km2 het vierde Ionische eiland. Lefkas is daarmee ongeveer twee keer zo groot als het waddeneiland Texel (161 km2). Ten oosten van Lefkas ligt Korfoe en voor de kust liggen nog negen kleinere eilandjes: Kalamos, Kastos, Kythros, Madouri, Meganissi, Skorpidi, Skorpios, Spartli en Thileia.
De oppervlakte van Lefkas bedraagt 303 km2 en de kustlijn bedraagt 117 km. Lefkas is maximaal 35 km lang en 15 km breed en via een 78 meter lange brug met het vasteland van verbonden.

Landschap

Lefkas is het meest bergachtige eiland van de Ionische eilanden. De vlakke gedeelten van het eiland beslaan slechts 27% van het eiland, de rest is heuvelachtig en bergachtig. De kustlijn van het eiland is grillig met veel baaien. Het contrast tussen de west- en de oostkust is erg opvallend. De westkust bestaat uit hoge, steile rotsklippen, afgewisseld door stranden, de oostkust is een aaneenschakeling van vissersdorpjes met daartussen kiezelstranden en bomen die tot aan het strand reiken.

Egremni strand, Lefkas

Dollbaby78, public domain

Het binnenland is bergachtig en begroeid met bossen. De hoogste berg is de Stavrota (1182 m). Daarna volgen de Elati (1170 M), de Ai Lias (1014 m) en de Mega Oros (1012 m). De uitgestrekte stranden aan de westkant van Lefkas behoren tot de mooiste van Griekenland, met als topper Porto Katsiki, dat helemaal omgeven wordt door een bijna loodrechte hoge rotswand. Maar ook Egremni, Gira, Kalamitsi, Kathisma, Nikiana en Pefkoulia zijn niet te versmaden.
Aan de zuidkant van het eiland bevindt zich de op één na grootste grot van Griekenland, de Papanikolis. In het binnenland, bij de plaats Nidri, ligt een spectaculaire waterval.

LEFKAS LINKS

Advertenties
• Lefkas Tui Reizen
• Lefkas Rossholidays
• Hotels Lefkas
• Naar Lefkas met Sunweb
• Lefkas Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Lefkas

Nuttige links

Reisinformatie Lefkas (N)
Romans over Griekenland (N)
Telefoongids Griekenland
Schrijf uw artikel over LEFKAS

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

Leistra, M. / De Griekse eilanden Gottmer/Becht

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems