Steden TURKIJE

Bodrum   
To read about Bodrum in English - click here

Strandvakantie Bodrum

Bodrum HavenFoto:Mansevikobora Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Bodrum is een stad in het zuiden van Turkije aan de Egeïsche-Zeekust. In de winter heeft de stad zo’n 50.000 bewoners, maar in de zomer loopt dit aantal op tot wel 200.000. Bodrum is als badplaats namelijk een populaire vakantiebestemming voor vele toeristen. De aanwezige hotels en appartementen zorgen ervoor dat de duizenden vakantiegangers ieder seizoen weer een prettig onderkomen vinden.

Ligging Bodrum

Bodrum is een stad aan de zuidwestkust van Turkije aan de Golf van Gokova. Bodrum ligt tegenover het Griekse eiland Kos. De regio omvat de gemeenten van Bodrum, Turgutreis, Ortakent, Turkbuku, Yalikavak, Gumusluk, Bitez, Konacik, Yali en Mumcular.

Weer Bodrum

In Bodrum heerst over het algemeen een mild klimaat in de winter en een zeer warm klimaat in de zomer. De maanden juli en augustus zijn de heetste maanden waarin de temperatuur vaak uitkomt tussen de 30 en 40 graden Celcius. De ideale reistijd voor Bodrum hangt af van de exacte vakantieplannen. Actieve vakanties kunnen het beste gevierd worden in maart, april en mei aangezien de temperaturen dan relatief koel zijn. Voor een strandvakantie zijn de maanden juni, september en oktober zeer geschikt omdat het dan heerlijk strandweer is, maar het nog niet al te heet is. In de zomermaanden juli en augustus stijgt het kwik gemiddeld tot wel 30-40 graden Celsius. In deze perioden zijn toeristen echt aangewezen op het strand en de zee om af en toe verkoeling te kunnen zoeken.

Gulets voor de kust van Bodrum Foto:Georges Jansoone Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Geschiedenis Bodrum

Volgens Herodotus, die in 484 voor Christus in Halikarnassus (Dat is de oude naam voor Bodrum) werd geboren, is de stad gesticht door de Doriërs. De Perzen veroverden de stad in 386 voor Christus. Halikarnassus had zijn glorietijd toen het de hoofdstad van Caria was rond 353 voor Christus. Een van de zeven wereldwonderen van de Oude Wereld, het Mausoleum, werd gebouwd door Artemisia ter nagedachtenis van koning Mausolos. Na eeuwenlange overheersing door de romeinenen en byzantijnen veroverden de Ottomanen de stad in 1522, ten tijde van de regering van Suleyman de Grote. Ook de kruisvaarders hebben de stad in handen gehad. De stad kreeg de naam Bodrum nadat de Turkse Republiek werd uitgeroepen. Voor een compleet overzicht van de geschiedenis van Turkije zie de geschiedenispagina van Landenweb.

Bodrum bezienswaardigheden

Bodrum telt verschillende bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn. Een van de toeristische trekpleisters is het museum voor onderwaterarcheologie. In dit museum wordt het oudste scheepswrak ter wereld tentoongesteld. Dit museum is gevestigd in het kasteel van Bodrum. Dat is een burcht gebouwd door de Johannieter orde. Het kasteel stamt uit de 15e eeuw en is één van de grootste bezienswaardigheden van Bodrum.

Daarnaast is het mogelijk om het mausoleum van Halicarnassus te bezoeken. Ook zijn er verschillende moskeeën waar mensen welkom zijn om een kijkje te komen nemen en zijn er verschillende hamams (badhuizen) in de stad te vinden waar heerlijke ontspanning gezocht kan worden. Tenslotte ligt het Griekse eiland Kos op een steenworp afstand. Een leuke bestemming voor een dagtocht per boot.

Tips Bodrum

Sinds een aantal jaren is Bodrum van rustig stadje uitgegroeid tot een bruisende vakantiestad waar 24 uur per dag wat te beleven is. De stad staat vooral bekend om de mooie jachthaven.

Bodrum Kasteel Foto:Ad Meskens Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported no changes made

Daarnaast heeft het stadscentrum ’s avonds een zeer charmant karakter wanneer de nauwe straatjes gevuld zijn met een gezellige vakantiedrukte en het grote kasteel van de stad op de achtergrond verlicht is. Toch komen de meeste mensen naar Bodrum voor het heerlijke klimaat, de heldere blauwe baaien en de mooie stranden. Naast de drukkere stranden zijn er nog steeds rustige kleine baaien te vinden waar een romantische sfeer hangt.
Een van de unieke kenmerken van de omgeving van Bodrum is dat het echte Turkse leven zich net buiten de drukke badplaats al in volle glorie afspeelt. Vanuit Bodrum is het gemakkelijk om de omgeving buiten de badplaats te verkennen. Zo rijden er allereerst verschillende minibusjes (Dolmus) het binnenland in. Op de busjes staat de bestemming duidelijk aangegeven. Een tweede mogelijkheid is om met een traditionele houten boot een dagtocht te maken langs nabijgelegen dorpen. De boten vertrekken vanuit de haven en verschillende stranden.

Strand Bodrum Foto:Tanya Dedyukhina Creative Commons Attribution 3.0 Unported no changes made

Er zijn verschillende mogelijkheden om in Bodrum te komen. De meest voor de hand liggende manier van reizen is per vliegtuig. Bodrum is voorzien van een eigen luchthaven: Bodrum Milas. Een rechtstreekse vlucht naar Bodrum duurt vanuit Nederland ongeveer 3,5 uur en wordt in de zomer door verschillende chartermaatschappijen uitgevoerd. Het is ook mogelijk om naar Bodrum te vliegen met een overstap in Istanbul. De totale reistijd komt in dat geval op ongeveer 6 uur te liggen.
Ook per boot is het mogelijk om Bodrum aan te doen, het stadje staat immers bekend om de grote moderne jachthaven.


Artikelen en Reisverhalen over TURKIJE
  Hoe decadent kan het leven zijn   Van Atalya naar Istanbul en terug
  Zo decadent kan het leven zijn   Op vakantie naar Turkije
  Eerst bij een tentje een broodje Dön..

Schrijf uw artikel over Bodrum

To read about Bodrum in English - click here

Bodrum LINKS

Advertenties
• Bodrum Tui Reizen
• Bodrum Vliegtickets.nl
• Naar Bodrum met Sunweb
• Hotels Bodrum
• Bodrum Vliegtickets Tix.nl
• Autoverhuur Sunny Cars Bodrum


Nuttige links
Bodrum Reisstart (N+E)
Telefoongids

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems