Landenweb.nl

POROS
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Poros-stad
  Oppervlakte  3 km²
  Inwoners  4.010
  (2011, laatst bekend)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geografie en Landschap

Geografie

Poros is een Grieks eiland dat tot de Saronische of Argo-Saronische archipel behoort, samen met de eilanden Aegina (26 km van Poros), Salamis, Hydra en Spetses (37 km van Poros).

Poros ligt in de Golf van Aegina tegenover de streek Argolis op de Peloponnesos en heeft een oppervlakte van ± 31 km² en een kustlijn van 46 km. Poros ligt ongeveer 58 km ten zuiden van Piraeus en is gescheiden van de Peloponnesos door een 200-meter brede zee-engte. Poros ligt pal tegenover de stad Galatas op het vasteland van de Peloponnesos. De zee-engte wordt ook wel het 'Canal Grande van Griekenland' genoemd, analoog naar het grootste en belangrijkste kanaal van Venetië.

Eigenlijk bestaat Poros uit twee eilanden, het bosrijke Kalavría en het kleine, vulkanische Spheria, waar de hoofdstad Poros-stad ligt. De twee eilanden zijn met een brug verbonden. Tegenover het strand Russian Bay in het zuidwesten van Poros liggen de kleine eilandjes Gerolimenas en Daskalio. Ten oosten van Poros ligt het eiland Modi, ten zuiden ligt het eiland Bourtzi.

advertentie

Poros SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

Landschap

Het groene (vooral veel pijnbomen) landschap van Poros is zeer heuvelachtig, met als hoogste top de Vigla (358 m). Kleine kreken en seizoensgebonden rivieren stromen door steile valleien van het zuidelijke en noordoostelijke deel. Het westelijke en noordelijke deel van het eiland worden gekenmerkt door glooiende heuvels en ondiepe valleien. Zandstranden zijn voornamelijk te vinden aan de zuidkust van het eiland.

advertentie

Gezicht op Poros-stadPhoto:Vlahos Vlaggelis CC3.0 Unported no changes made

Klimaat en Weer

Poros heeft een warm Mediterraan klimaat met veel zonneschijn het hele jaar door, maar vooral in de lente en de zomer. De zomer in Poros is over het algemeen wat koeler dan in andere Griekse regio's, met maximum temperaturen van rond of net boven de 30°C. Opvallend is dat het in de herfst veel warmer is dan in de lente. De winters zijn mild met weinig regenval en een constante noordenwind, die echter minder hard waait dan op andere Egeïsche eilanden. De gemiddelde temperatuur in de winter is 12,2°C, in de zomer ligt de gemiddelde temperatuur op 27,3°C.

KLIMAATTABELmax. temp.min. temp.zeewateruren zon p/dregendagen p/mregen p/m
januari14°C6°C14°C41164 mm
februari15°C7°C14°C51049 mm
maart17°C8°C14°C6848 mm
april20°C11°C16°C8728 mm
mei24°C14°C18°C9418 mm
juni28°C18°C22°C1026 mm
juli30°C20°C24°C1213 mm
augustus30°C20°C25°C1114 mm
september28°C18°C23°C9314 mm
oktober24°C14°C22°C7756 mm
november19°C10°C19°C5970 mm
december16°C8°C16°C41281 mm

Planten en Dieren

Planten

Op Poros, net zoals op de andere Saronische eilanden, zijn de klimatologische en milieu-omstandigheden beter dan op het nabijgelegen vasteland van Attica. Bijna de gehele oppervlakte van het eiland, met uitzondering van gebieden aan de noord-oostelijke kant, is begroeid met pijnbomen, cipressen, citrus- en olijfbomen. In de buurt van boerderijen zijn citroen- en sinaasappelbomen te vinden. Rond het dorp Fousa liggen wijngaarden waar de bekende Fousa-wijn geproduceerd wordt. Ten noorden van Fousa, op de heuvels, groeien struiken en kreupelhout, met vooral eiken, mastiekbomen en berendruif. Sferia, waar de hoofdstad Poros-stad gelegen is, is steenachtig met zeer weinig begroeiing.

Dieren

De geologische ondergrond van Poros, voornamelijk kalksteen, de afwezigheid van een uitbundige begroeiing en de klimatologische omstandigheden verhinderen een rijke fauna van met name landdieren en vogels. Veel voorkomende grotere dieren zijn hazen, wilde konijnen, dassen, muizen, egels, schildpadden en fretten.

Wat vogels betreft, daarvan leven er veel op Poros, maar erg bijzonder is de vogelpopulatie niet: kraai, zwaluw, gierzwaluw, mus, koekoek, wilde duif, klauwier, kwikstaart, merel, ekster en diverse zangvogels, zoals vink, putter en groenling. Trekvogels die op Poros een rustplaats vinden zijn tortelduif, kwartel, houtsnip, bijeneter en wielewaal.

De zee rond Poros kent wel een vrij grote verscheidenheid aan vissoorten met onder andere: sardine, koornaarvis, ansjovis, bonito, mul, zeebarbeel, kabeljauw, rode mul, grondel, makreel, horsmakreel, rode snapper, zeebaars, goudbrasem, octopus, inktvis, duivelsvis, murene, zeepaling, geep.

Geschiedenis

Poros vóór Christus

Tijdens de Myceense tijd (1400-1100 v.Chr.) was er al een sterke zeemacht met een marinebasis gevestigd op het rotsachtige eiland Modi (of Liontari) aan de oostkust van Poros. Tijdens de Archaïsche periode (700-380 v.Chr.) viel het noordelijke deel van Poros, Calauria (nu: Kalavria), onder de heerschappij van Troezen, een Oud-Griekse stad op het schiereiland Attica.

Van de 7e tot de 3e eeuw v.Chr. was Poros, althans volgense enkele historici uit de oudhed, bewijzen zijn eigenlijk nooit gevonden, de hoofdplaats van een alliantie ('Amfiktyonía') gevormd door de stadstaten Hermioni, Epidaurus, Aegina, Athene, Prassia, Nauplia en Orchomenos. Deze samenwerking was een nautische, religieuze en politieke confederatie, opgericht ter bescherming van hun onafhankelijkheid en hun handel met Argos, in de oudheid een van de belangrijkste plaatsen op de Peloponnesos. In 520 v.Chr. werd de heilige tempel van Poseidon gebouwd, die tevens gebruikt werd als opvangplaats voor asielzoekers.

De eerste Perzische aanval op Griekenland vond plaats aan het begin van de 5e eeuw voor Christus, de tweede aanval vond plaats in het voorjaar van 480 v. Chr. Toen de Peloponnesische oorlog tussen Sparta en Athene (431-404 v.Chr.) eindigde, breidde de periode van vrede zich ook uit over de eilanden in de Argo-Saronische Golf. In het midden van de 4e eeuw v.Chr. kwam Griekenland onder Macedonische heerschappij.

In reactie daarop bood Troezen, gevolgd door Kalavria, Athinogenis, een grote vijand van Macedonië, een toevluchtsoord. Later zou deze Athinogenis uitgroeien tot de tiran van dit gebied. Na de dood van Alexander de Grote in 323 v. Chr. werden de Ptolemaeën van Egypte de volgende heersers over Griekenland en Poros. In 273 v.Chr. zorgde de laatste uitbarsting van de vulkaan Methana voor een verandering in de morfologie van Poros en kreeg zijn huidige vorm. bestaande uit de afzonderlijke eilanden Kalavria en Spheria.

Poros ná Christus

Net als de rest van Griekenland kwam Poros onder Romeinse overheersing vanaf 86 v.Chr. tot 395 n.Chr. en werd een deel van het Byzantijnse Rijk van 330 tot 1204. Gedurende de Byzantijnse tijd werd Poros vaak aangevallen en geplunderd door piraten. Rond 1460 en in 1715 vluchtten Arvanieten (oorspronkelijk uit Albanië) van het vasteland, met name rond Nauplion, voor de Ottomanen naar onder andere Poros en stichtten daar kolonies. In de loop der jaren smolten de Arvanieten en de Grieken van Poros samen in een nieuwe samenleving.

In 1484 werd Poros bezet door Venetië, de Venetianen gebruikten Poros als een strategische haven in hun zeestrijd tegen de Ottomanen. Poros, met ca. 15.000 inwoners een van de grootste steden van Griekenland, op dat moment de machtigste stad in de verre omtrek, want ook Methana, Epidauros, Damalas, Fanari en Valario vielen onder de invloedssfeer van Poros.

De Venetiaanse dominantie eindigde in het jaar 1715 en zij werden opgevolgd door de Ottomanen, hoewel dat veel later was dan in de rest van Griekenland. Scheepvaart en handel waren de belangrijkste activiteiten op Poros. De vloot van Poros had echter niet zo'n grote reputatie had als die van Hydra en Spetses, die zich veel meer met oorlogsactiviteiten bezig hielden.

Daarentegen was de rol van Poros in de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog wel erg belangrijk. Poros werd een belangrijke doorgangsroute (vanwege de nabijheid van de Peloponnesos) en van revolutionaire bijeenkomsten. De eerste Griekse marinebasis en Zeevaartschool werden op Poros gebouwd en opgericht in 1828, en bleven daar tot 1878. De grote animator hierachter was Otto I (eigenlijk de 17 jarige prins Otto van Beieren), van 6 februari 1832 tot 23 oktober 1862 eerste koning van Griekenland.

In september 1828 was Poros ook het middelpunt van een belangrijke bijeenkomst, cruciaal voor de Griekse staat: de ambassadeurs van Engeland, Frankrijk en Rusland ontmoetten Ioannis Kapodistrias op Poros en discussieerden met hem over het vaststellen van de grenzen van de moderne Griekse staat, die uiteindelijk werd opgericht in 1830. De tirannieke Kapodistrias werd op 9 oktober 1831 in de Griekse stad Nauplion vermoord.

Het Verdrag van Kuchuk Kainarji (1714) tussen Rusland en het Ottomaanse Rijk zorgde ervoor dat zowel Russische oorlogs- als handelsschepen onbelemmerd mochten varen in Ottomaanse wateren. De Russische activiteiten namen dermate toe dat er een compleet bevoorradingsstation gebouwd werd op Poros, met zelfs een fabriek voor het produceren van scheepsbeschuit.

Na de Griekse onafhankelijkheid eiste Ioannis Kapodistrias alle voorzieningen op voor de Griekse militaire vloot, maar bood de Russen een nabijgelegen alternatieve locatie. De Russen bouwden hier nog een veel groter bevoorradingsstation dat gebruikt werd tot ver in de 19e eeuw. Uiteraard steeg in deze periode ook het aantal Russische bewoners op Poros en er werd zelfs een Russische school opgericht. Eind 19e en begin 20e eeuw liepen de Russische marine-activiteiten sterk terug en werd alle faciliteiten door de Tsaar van Rusland aan de Grieken geschonken. De Grieken maakten echter geen gebruik van de aanwezige faciliteiten, die langzaam instortten en overwoekerd werden. De meeste activiteiten op Poros werden verplaatst naar de marinebasis van Salamis. Pas in 1989 werd het complex op Poros een beschermd architectonisch monument.

Tijdens de Kretenzer Revolutie (1866-1969) tegen de Ottomaanse overheersing vluchtten Kretenzer families naar onder andere Poros. De meeste vluchtelingen kwamen van de Rethymno-regio en werden goed opgevangen door de bewoners van Poros onder leiding van hun burgemeester Drosinos. Nog steeds wonen nazaten van deze Krtenzer families op Poros, achternamen als Perasakis, Alexandrakis, Stagakis, Klados, Spithouris, Kanellakis en vele anderen herinneren hier aan.

Van 29 januari 1941 tot en met 18 april 1941 was de op Poros geboren Alexandros Koryzis de 131ste premier van Griekenland. Hij pleegde zelfmoord toen de Duitse troepen van Adolf Hitler Athene binnenmarcheerden.

Na de jaren vijftig van de 20e eeuw eeuw kwam het toerisme naar Poros op gang, vooralsnog kwamen de meeste toeristen echter in de vorm van dagjesmensen uit Athene. Later wisten ook buitenlandse toeristen steeds vaker Poros te vinden.

Eind 2009 ontdekte het Institute of Marine Archaeological Research ten zuidoosten van Poros, vlak bij het rotseilandje Modi, een scheepswrak uit de laat-Myceense periode. Het was waarschijnlijk een handelsschip dat vazen met olijfolie en/of wijn vervoerde.

Zie verder ook de geschiedenispagina van Griekenland op landenweb.

Bevolking

Poros telt rond de 4010 inwoners (bevolkingstelling 2011), waarvan er ca. 3650 in de hoofdstad Poros-stad wonen. Nog steeds stammen veel bewoners van Poros af van Albanese immigranten.

ontwikkeling bevolking Poros-stad
19813929
19913273
20014059
20113651

Taal

advertentie

AlfabetFoto: LewWhite CC 3.0 Unported no changes made

Het moderne Grieks of Nieuw Grieks behoort net als het Nederlands tot de Indo-Europese taalfamilie en is één van de oudste nog levende talen. Hoewel behorend tot dezelfde taalfamilie lijkt het Grieks nauwelijks op een andere Indo-Europese taal. Dit komt omdat het Grieks zich relatief geïsoleerd van buitenlandse invloeden heeft kunnen ontwikkelen.

In de klassieke oudheid werden er verschillende Griekse dialecten naast elkaar gebruikt, maar het Attisch van de stad Athene verstond men in geheel Griekenland. Vanaf de vierde eeuw voor Christus kreeg het Attisch concurrentie van het Koinè-Grieks, een soort algemeen beschaafd Grieks dat gebruikt werd van Macedonië tot het Nabije Oosten. Vanaf die tijd werd het Attisch gebruikt in het onderwijs en het was de officiële overheids- en kerktaal in het Byzantijnse Rijk en in de Kerk. De gewone man sprak een soort volkstaal die van het Koinè-Grieks afstamde. In de Middeleeuwen vestigden zich allerlei andere volken in Griekenland en veranderde de spreektaal drastisch terwijl de schrijftaal hetzelfde bleef en aldus de twee talen steeds verder uit elkaar groeiden.

Na de Vrijheidsoorlog begin 19e eeuw trachtte de overheid een nieuwe taal in te voeren, het Katharevousa of "gezuiverde taal". De overheid en op scholen ging men deze taal inderdaad gebruiken maar het volk bleef zich van de Dimotiki bedienen, de spreektaal van het Griekse volk. De bedoeling was dat het Dimotiki zou verdwijnen, maar dat bleek moeilijker dan gedacht en mislukte dan ook. Vanaf 1920 mocht het Dimotiki op scholen gebruikt worden en in 1974 verdween het Katharevousa van diezelfde scholen.

Het Griekse alfabet bestaat uit 24 letters die er op het eerste gezicht ingewikkeld uitzien, maar bij nader inzien simpeler zijn dan het Nederlandse alfabet. De uitspraakregels zijn regulmatig en daardoor sneller te begrijpen. In het Grieks is het belangrijk om de juiste klemtoon te gebruiken. Een woord met de klemtoon op de eerste lettergreep kan een totaal verschilleden de betekenis hebben van hetzelfde woord maar met de klemtoon op bijvoorbeeld de derde lettergreep.

De alfabetten van alle grote Europese talen zijn min of meer gebaseerd op het oude Griekse alfabet. Ons Romeinse alfabet wordt soms wel de westerse vorm van het Griekse alfabet genoemd.

Enkele woorden en uitdrukkingen:

De naam Poros betekent in het Grieks 'doorgang' of 'engte', en daarmee wordt natuurlijk de zeestraat tussen Poros en Galatás op het vasteland van Griekenland bedoeld.

Godsdienst

Religieuze gebouwen op Poros

-Zoodóchos Pigi: 18e eeuws klooster met graven van onafhankelijkheidshelden, een met verguld houtsnijwerk bewerkte iconostase en 18e eeuwse iconen. De kloosterkerk is gewijd aan Pania Zoodochos Pigi, de Maagd Maria van de Levensbron.

-Agios Georgios: kerk, gebouwd vóór 1850 en in 1861 gerestaureerd, met prachtige fresco's uit 1907 van de bekende Griekse schilder Konstantinos Parthenis.

-Agios Ioannis Pródromos: 17e eeuwse kapel, een van de oudste van het eiland.

-Panagitsa: kapel gewijd aan de maagd Maria.

Poros in de mythologie

Kalavria, het grote eiland van Poros, werd aangeboden aan de God Apollo, maar hij schonk het aan de zeegod Poseidon in ruil voor Delphi, waar het belangrijkste orakel van de oudheid gevestigd was. Poros werd dan ook wel het eiland van Poseidon genoemd.

Een ander mythologisch verhaal rept van Poros als de plaats waar een romantische tragedie plaatsvond. Toen koning Minos van Kreta de stad Megara aanviel, werd de dochter van die stad, Scylla, verliefd op Minos. Om haar liefde aan hem te tonen sneed ze een lok haar af van haar vader, die daardoor zijn onsterfelijkheid verloor. Daarna stal ze de sleutels van de toegangspoorten van de stad en gaf die aan Minos. Minos veroverde de stad maar wees Scylla af en voer terug naar Kreta. Uit wanhoop sprong ze in de zee, zwom de schepen van Minos achterna, maar verdronk van uitputting. De plaats waar ze verdronk werd vanaf die dag Kaap Skili genoemd.

Een andere mythe vertelt dat Poros de geboorteplaats zou zijn van Theseus, zoon van Poseidon. Het as Theseus die de Minotaurus van Kreta (half man, half stier) zou doden.

Samenleving

Staatsinrichting

advertentie

Griekenland VouliFoto: Jebulon in het publieke domein

De grondwet dateert van 1975 waarna er in 1986 belangrijke amendementen werden doorgevoerd. De wetgevende macht ligt bij het parlement (de ‘Vouli’), dat uit één kamer bestaat en waarvan de 300 leden eens in de vier jaar volgens een ‘versterkt recht van evenredige verkiezing’ gekozen worden. Het systeem begunstigt de sterkste partij om een voor regeren voldoende meerderheid te bereiken, wat echter een tweepartijensysteem in de hand werkt.

Staatshoofd is de president, die door het parlement (een tweederde meerderheid is vereist) voor een periode van vijf jaar gekozen wordt en één keer herkiesbaar is. De president benoemt en ontslaat de premier. Ook het parlement mag hij ontbinden en in noodtoestanden kan hij wetten per decreet uitvaardigen. Zijn functie is verder grotendeels ceremonieel, hij heeft als staatshoofd geen uitvoerende macht. Deze macht ligt bij de Raad van ministers die daarover verantwoording aflegt aan het parlement Er bestaat algemeen kiesrecht voor alle Grieken vanaf 18 jaar.

Na de militaire dictatuur viel een volksstemming over de terugkeer van de monarchei in het nadeel van ex-koning Constantijn nadelig uit. Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

Administratieve indeling

advertentie

Griekenland administratieve indelingFoto: TUBS CC 3.0 Unported no changes made

Griekenland is in 13 administratieve divisies, de zogenaamde "Periferieën" (districten) opgedeeld. Deze "Periferieën" zijn weer onderverdeeld in prefecturen. Een prefectuur wordt een "Nomos" genoemd, met aan het hoofd een 'nomoi'. In totaal zijn er 51 prefecturen. Daarnaast kent Griekenland één autonoom gebied onder een eigen bestuur, namelijk Agion Oros (Berg Athos) in Chalkidiki (Noord-Griekenland). Groot-Athene heeft een aparte status. De andere provincies zijn: Midden-Griekenland, Peloponnesos, Ionische eilanden, Epiros, Thessalië, Macedonië, Thracië, Egeïsche eilanden en Kreta.

Een woonplaats vervolgens wordt ofwel "Dimos" (gemeente, stad) ofwel "Kinotita" (gemeenschap, dorp) genoemd. In totaal er zijn 900 gemeenten en 133 gemeenschappen.

Onderwijs

Universiteit van Athene GriekenlandFoto: Thomas Wolf CC 3.0 Germany no changes made

Het kleuteronderwijs (Nypiagogeia) omvat twee jaar en is op dit moment facultatief, maar wordt geleidelijk aan verplicht.

Het verplichte onderwijs in Griekenland duurt negen jaar, van 6 tot 15 jaar. De eerste zes jaar wordt er door de leerlingen onderwijs gevolgd aan de "Dimotiko Scholio" (basisonderwijs) en de laatste drie jaar aan het Gymnasio, de eerste fase van het secundair onderwijs. In alle klassen wordt algemeen onderwijs gegeven en er is dag- en avondonderwijs.

Kinderen die het basisonderwijs verlaten worden automatisch en zonder examens toegelaten tot de eerste klas van het Gymnasio. Er moet wel een afsluitend getuigschrift (apolytirio) worden overlegd van de lagere school. Engels is een verplicht vak en wordt gegeven vanaf de vierde klas van het basisonderwijs.

Aan het eind van het Gymnasio ontvangen de leerlingen een diploma (Apolytirio Gymnasiou). Om dit diploma te kunnen ontvangen moeten de leerlingen in de regel gemiddeld 10 punten hebben met een maximum van 20 voor alle vakken en mag het schoolverzuim de maximale toegestane grens niet overschrijden.

Het hoger secundair onderwijs is niet verplicht. De tweede fase van het secundair onderwijs wordt gegeven aan de Lykia en de Technikés Epangelmatikés Scholés (scholen voor technisch onderwijs).

De bestaande typen Lykia zijn: het algemene Lykio, het technisch-beroepslykio, het uitgebreide (Polikladiko) Lykio, het klassieke Lykio, het kerkelijke Lykio, en het muzieklykio.

De studie aan een Lykio duurt drie jaar, en er is zowel een dag- als een avondcursus. De avondcursus duurt vier jaar. De leerlingen die het Gymnasio hebben voltooid kunnen zich inschrijven op iedere school voor secundair onderwijs van de tweede fase op basis van het diploma van het Gymnasio. Er zijn geen toelatingsexamens. De leerling moet ten minste 14 jaar oud zijn. Het onderwijs in vreemde talen (Engels of Frans of Duits) wordt aan alle typen Lykia gegeven; aan het klassieke Lykio wordt altijd Duits onderwezen.

Aan het eind van elk schooljaar moeten de leerlingen een officieel schriftelijk examen afleggen in elk vak, zodat kan worden bepaald of zij overgaan naar het volgende jaar. Aan het eind van het derde jaar van het Lykio moeten de leerlingen een eindexamen afleggen; als ze hiervoor slagen krijgen ze het einddiploma, het "Apolytirio Lykiou".

Het hoger onderwijs kan zowel universitair als niet-universitair zijn en wordt gegeven aan de universiteiten en aan de technische onderwijsinstellingen. De universiteiten bestaan uit faculteiten die in afdelingen of "tmimata" zijn opgesplitst. Het programma van een afdeling leidt tot een standaarddiploma of "ptychio".

De Technische Onderwijsinstellingen bestaan uit afdelingen die tezamen faculteiten vormen; deze omvatten de algemene opleidingen (beeldende kunsten en kunstopleidingen, bedrijfskunde en economie, beroepen op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, landbouwwetenschappen en –technologie, toegepaste technologie, voedingsmiddelentechnologie en voedingsleer).

Universitaire opleidingen duren ten minste vier jaar, opleidingen aan de technische hogescholen ten minste drie jaar.

Als ze het willen kunnen afgestudeerden een doctoraat volgen; ze moeten daarvoor een proefschrift schrijven in het Grieks en het voorbrengen in het openbaar.

Poros herbergt de Nationale Zeevaartschool, gevestigd in de gebouwen van een oude Russische marinebasis.

Economie

Poros telt een aantal viskwekerijen waar onder met succes Europese zeebaars en goudbrasem gekweekt wordt. Poros-stad is het commerciële en economische centrum van Poros. Poros produceert een hoge kwaliteit pijnboomhoning, met een perfecte smaak, heerlijk geurig en een donkere koperachtige kleur. Poros produceert ook veel olijfolie, fruit en groente, waaronder krenten, citrusvruchten, olijven en tomaten.

Het autovrije Poros heeft geen vliegveld, dus is alleen met de boot te bereiken. Van en naar Piraeus varen er in de zomer verschillende boten op en neer, en dat geldt ook voor de eilanden Hydra en Spetses. Zowat elk half uur vertrekken er van en naar het nabij gelegen Galatas veerboten en men kan ook gebruik maken van boottaxi's.

Op slechts een uur varen van Piraeus is Poros een geliefde weekendbestemming van Atheners. De populairste toeristische plaats is Askeli, met een mooi, vrij groot strand en de meeste vakantieaccommodaties, restaurants en andere eetgelegenheden.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Poros trekt veel bezoekers voor het weekend of om een paar dagen te ontspannen, vooral vanwege de goede verbindingen met Athene. Het is een prachtige groen eiland, met veel dennenbossen, pittoreske dorpjes en stranden. De hoofdstad Poros-stad is het enige echte dorp van het eiland. Het onderscheid zich door neoklassieke architectuur en de mooie haven. Een prachtig voorbeeld van neoclassisistische architectuur is de in 1892 gebouwde Villa Galini.

Poros is als een amfitheater gebouwd op de helling van een heuvel en biedt een prachtig uitzicht op de zee. De klokkentoren uit 1927, de 'roloi', is het boegbeeld van Poros. Het staat op het hoogste punt van de stad en biedt een prachtig uitzicht op de zee.

Interessant is het Archeologisch Museum, gestart in de jaren zestig van de vorige eeuw, met fragmenten van oude binnenhuisarchitectuur, veel aardewerk en een verzameling 'tanágra's', aardewerken vrouwenbeeldjes uit de 4e en 3e eeuw v.Chr. De meeste artefacten stammen uit de Myceense tot en met de Romeinse periode.

Het klooster van Zoodochos Pigi, ligt te midden van weelderig groen en is gewijd aan de Maagd Maria. Het klooster werd in 1720 opgericht door Iakovos II, aartsbisschop van Athene en op haar erf bevinden zich graven van beroemde Griekse strijders van de revolutie. In 1828 werd het eerste weeshuis van Griekenland in het klooster gevestigd. Wezen van ouders die in de onafhankelijkheidoorlog omkwamen, werden opgevangen in dit weeshuis.

Poros heeft een aantal kleine, maar mooie stranden, voornamelijk gelegen aan de zuidkust van het eiland. Askeli is het langste en drukste zandstrand van het eiland. Andere mooie grind/zand/kiezelstranden zijn Mikró Neório, Megálo Neório, Vayioniá, Kalavreia, Kanali, Panagitsa, Perlia, Russian Bay en Monastiríou.

Love Bay is waarschijnlijk het mooiste strand van Poros. Het is een kleine baai omringd door pijnbomen.

De belangrijkste archeologische attractie is de ruïne van de tempel van Poseidon (6e eeuw v.Chr.), gelegen in de bergen van Poros en met een mooi uitzicht over het eiland. De tempel was in de oudheid een van de belangrijkste heiligdommen van Griekenland.

In 2006 werd er een schelpenmuseum geopend in de Chatzopouleios Bibliotheek. De voortdurende tentoonstelling met de naam 'Schelpen en de Zee' geeft de bezoeker een inzicht in de weekdieren van de Middellandse Zee met hun veelvormige en veelkleurige 'woning'. Een mooi uitstapje is een bezoek aan het grootste citroenbomenbos (ca. 30.000 bomen) van Griekenland in Galatis, een stadje op vijf minuten vaarafstand op het vasteland van Griekenland.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

POROS LINKS

Advertenties
• Naar Poros met Sunweb
• Poros Vliegtickets.nl
• Hotels Poros
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over POROS bij Bol.com

Nuttige links

Startnederland Poros (N)
Telefoongids Griekenland