Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

POROS   

Basisgegevens
   Officiële landstaalGrieks
   HoofdstadPoros-stad
   Oppervlakte3 km²
   Inwoners4.010 (2011, laatst bekend)
   Munteenheideuro (EUR)
   Tijdsverschil+0
   Web | Code | Tel..gr | GRC | +30

Geografie en Landschap

Geografie

Poros is een Grieks eiland dat tot de Saronische of Argo-Saronische archipel behoort, samen met de eilanden Aegina (26 km van Poros), Salamis, Hydra en Spetses (37 km van Poros).
Poros ligt in de Golf van Aegina tegenover de streek Argolis op de Peloponnesos en heeft een oppervlakte van ± 31 km² en een kustlijn van 46 km. Poros ligt ongeveer 58 km ten zuiden van Piraeus en is gescheiden van de Peloponnesos door een 200-meter brede zee-engte. Poros ligt pal tegenover de stad Galatas op het vasteland van de Peloponnesos. De zee-engte wordt ook wel het 'Canal Grande van Griekenland' genoemd, analoog naar het grootste en belangrijkste kanaal van Venetië.
Eigenlijk bestaat Poros uit twee eilanden, het bosrijke Kalavría en het kleine, vulkanische Spheria, waar de hoofdstad Poros-stad ligt. De twee eilanden zijn met een brug verbonden. Tegenover het strand Russian Bay in het zuidwesten van Poros liggen de kleine eilandjes Gerolimenas en Daskalio. Ten oosten van Poros ligt het eiland Modi, ten zuiden ligt het eiland Bourtzi.

Poros Satellietfoto

Photo:Publiek Domein

Landschap

Het groene (vooral veel pijnbomen) landschap van Poros is zeer heuvelachtig, met als hoogste top de Vigla (358 m). Kleine kreken en seizoensgebonden rivieren stromen door steile valleien van het zuidelijke en noordoostelijke deel. Het westelijke en noordelijke deel van het eiland worden gekenmerkt door glooiende heuvels en ondiepe valleien. Zandstranden zijn voornamelijk te vinden aan de zuidkust van het eiland.

Gezicht op Poros-stad

Photo:Vlahos Vlaggelis Creative Commons Attribution 3.0 Unported no changes made

POROS LINKS

Advertenties
• Naar Poros met Sunweb
• Poros Vliegtickets.nl
• Hotels Poros
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Vakantieveilingen bied mee op de beste deals

Nuttige links

Startnederland Poros (N)
Telefoongids Griekenland
Schrijf uw artikel over POROS

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems