Landenweb.nl

SKOPELOS
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Skopelos-stad
  Oppervlakte  96 km²
  Inwoners  4,454
  (2015)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

To read about SKOPELOS in English - click here

Naar Skopelos met Sunweb

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geografie en Landschap

Geografie

De Sporaden, ook wel Noordelijke Sporaden genoemd, is een eilandengroep gelegen in het noordwesten van Egeïsche Zee en ten oosten van het Griekse vasteland. Tussen de eilanden van de Sporaden en het vasteland van Griekenland ligt het op één na grootste eiland van Griekenland, Evia. De Sporaden bestaan uit 24 eilanden, waarvan er vier permanent bewoond worden: Skopelos, Alonissos, Skiathos en Skyros.

advertentie

Skopelos SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

De Zuidelijke Sporaden zijn ook een Griekse eilandengroep in de Egeïsche Zee. Meestal worden daarmee echter de Dodekanesos bedoeld, minus het eiland Kastelorizo, maar plus de eilanden van het ten noorden van de Dodekanesos gelegen departement Samos. De benaming Zuidelijke Sporaden wordt niet vaak meer gebruikt.

Skopelos is een Grieks eiland dat onderdeel uitmaakt van de Noordelijke Sporaden. Skopelos heeft een oppervlakte van 96 km² en een kustlijn van 67 km, en is daarmee iets groter dan het waddeneiland Terschelling (86 km2), Mykonos (85 km2) en Santorini (73 km2). Skopelos is op zijn langst ca. 17,5 km en op zijn breedst ca. 8 km.

Skopelos is qua oppervlakte na Skyros het tweede eiland van de Noordelijke Sporaden. Skopelos ligt op geringe afstand precies tussen de eilanden Skiathos en Alonissos in, ten oosten van het Pilion-schiereiland, ten noordwesten van Skyros en ten noorden van het grote eiland Evia. De kortste afstand tussen Skopelos en Skiathos bedraagt 7,3 km, de kortste afstand tussen Skopelos en Alonissos bedraagt lecht 4,1 km. Rond Skopelos liggen nog een aantal kleine onbewoonde eilanden, waaronder Agios Georgios, Dassia, Mikro, Paximoda, Plevro en Stroggylo. Skopelos ligt op dezelfde geografische breedte als Sardinië, Mallorca, de Azoren en Californië in de Verenigde Staten.

advertentie

Landschap

Het groene, dichtbegroeide eiland Skopelos staat bekend om zijn lange stranden, helder zeewater en kleine baaien omgeven door naaldboombossen, die vaak tot aan de zee of het strand groeien. De bosachtige gebieden (men schat ca. 8 miljoen bomen) worden afgewisseld met vruchtbare vlaktes met amandel-, olijf-, vijgen en vooral pruimenboomgaarden. De meeste stranden, veel kiezelstranden en maar enkele zandstranden, zijn gelegen aan de zuidwestkust.

advertentie

Limnonari- strand, SkopelosPhoto: Stefanos Titanas CC 2.0 Generic no changes made

Twee grote bergketens domineren het eiland; de berg Delphi, de hoogste berg van Skopelos in het noordwesten met een top van 660 meter en met het dichtbegroeide Váthia-bos; in het zuidoosten de berg Palóuki met een top van 546 meter. Daarnaast zijn er op Skopelos nog een aantal bergen die tussen de 300 en 600 meter hoog zijn. In het noorden en noordoosten van het eiland is de kust vrij ruig met rotspartijen.

advertentie

SKOPELOS LINKS

Advertenties
• Skopelos RossHolidays
• Skopelos Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Eilandhoppen Sporaden
• Naar Skopelos met Sunweb
• Autoverhuur Sunny Cars Skopelos
• Hotels Skopelos
• Boeken, ook tweedehands, over SKOPELOS bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Skopelos (N)
Startnederland Skopelos (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt mei 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems