Landenweb.nl

HYDRA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Hydra-haven
  Oppervlakte  62 km²
  Inwoners  1.982
  (2011, laatst bekend)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geografie en Landschap

Geografie

Hydra (ook wel Idhra of Ydra) is een van de Argo-Saronische eilanden, en ligt iets ten zuiden en niet ver van de hoofdstad van Griekenland, Athene, en ten noordoosten van de Peloponnesos. Hydra ligt tussen de eilanden Poros en Spetses op de grens van de Saronische en de Argolische Golf. Net ten westen van Hydra ligt het onbewoonde rotseiland Dokos.

advertentie

Ligging HydraPhoto: Sting CC BY-SA 3.0 no changes made

Hydra meet 52 km2 en is maximaal ca. 20 km lang en ca. 3.5 km breed, Hydra is daarmee iets kleiner dan het waddeneiland Ameland (59 km2). De enige stad op het eiland is Hydra-haven en verder telt Hydra nog wat aan de kust gelegen dorpjes. Hydra staat tevens bekend als het rustigste eiland van de Saronische Archipel, gemotoriseerd vervoer en fietsen zijn er verboden. Men verplaatst zich voornamelijk te voet of met (muil)ezels, paarden en watertaxi's.

Landschap

Hydra is het minst begroeide Argo-Saronische eiland, en is vooral in het oosten een kaal en droog eiland. Hydra heeft veel heuvels met tot in de zee aflopende rotshellingen. De begroeiing op het eiland beperkt zich voornamelijk tot wat pijnboombossen in het zuidwesten en veel doornachtig struikgewas. Er zijn geen geasfalteerde wegen op het eiland, maar met keien ingelegde straatjes. Het hoogste punt van Hydra, maar ook van alle andere Saronische eilanden, is de midden op het eiland gelegen berg Eros (592 meter). In het noorden ligt de Zogeri-bergketen, in het zuiden de Ombori-bergketen met de tweede hoogste berg van Hydra, de Ombori (506 m).

advertentie

Gezicht op Hydra-havenPhoto: Qweasdqwe CC 4.0 International no changes made

Het landschap ten oosten van Hydra-stad heeft in 2007 ernstig geleden onder bosbranden, vooral veel bomen waren het slachtoffer.

Klimaat en Weer

Hydra heeft een gematigd warm klimaat met droge zomers en redelijk natte winters. De gemiddelde jaartemperatuur op Hydra bedraagt ca. 18 °C en er valt ongeveer 456 mm neerslag per jaar. De droogste maand is augustus met 3 mm, de natste maand is december met 85 mm neerslag. De warmste maand van het jaar is augustus met een gemiddelde temperatuur van 26.7 °C, januari is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 10.1 °C.

Lente april-mei
Hydra heeft maar een korte lente, waarin de temperaturen liggen tussen de 15 en 25 °C. Het weer is dan nog wisselvallig met een kans op plotselinge buien. De zeetemperatuur begint langzaam te stijgen.

Zomer juni-augustus
Zoals te verwachten is de het 's zomers warm tot zeer warm op Hydra, met overdag maximumtemperaturen tussen de 25 en 38 °C. De luchtvochtigheid is dan laag en het regent maar zelden. De temperatuur van het zeewater stijgt naar zo'n 26 °C aan het einde van de zomer. In augustus neemt de wind uit de richting Noord-Afrika toe en dan kan de temperatuur incidenteel oplopen tot ca. 44 °C.

Herfst september-oktober
Voor iedereen op Hydra, zowel bewoners als toeristen, is de periode september-oktober de populairste periode. Het is dan nog lekker warm en het weer is nog vrij stabiel. Hoewel de temperaturen overdag lager liggen als in de zomer, blijft het zeewater nog een hele tijd op een zomerse temperatuur hangen.

Winter november-maart
De winters op Hydra zijn over het algemeen koud en vochtig met veel regen. Heel af en toe zakt de temperatuur in de nacht onder het vriespunt, maar in januari komen ook zonnige, warme dagen voor. In bergachtige gebieden kan af en toe zelfs een vlok sneeuw vallen, maar die blijven nooit lang liggen.

Planten en Dieren

Planten

Wandelend over Hydra komt men een grote variëteit aan bomen, planten en bloemen tegen, waaronder olijfbomen, dennenbomen, amandelbomen, cipressen, Cyclamen graecum, papavers, kappertjes, zeevenkel, salie en tijm.

Bougainvillea's zetten straten en tuinen op Hydra in kleur. De dominante kleur is origineel (wild)roze, maar ook de kleuren dieppaars, wit en oranje komen veel voor. De meeste soorten verliezen hun bladeren in de winter, ze bloeien van mei tot oktober. Door hun hoge zoutresistentie komen ze ook veel aan de kust voor. Door het gunstige Middellandse Zeeklimaat komen vijgcactussen op geheel Hydra voor. De vijgen zijn eetbaar maar moeten met beleid geschild worden.

De hottentotvijg is een kruipende plant uit de ijskruidfamilie, die vooral aan de kust van Hydra voorkomt. Ze bloeien van maart tot juli en de vruchten zijn eetbaar.

Dieren

Grote wilde dieren komen niet voor op Hydra, maar natuurlijk wel veel gedomesticeerde (muil)ezels, geiten en schapen. Kwartels en patrijzen, naast veel trekvogels, komen op het eiland voor.

De Griekse landschildpad komt, behalve in bewoonde gebieden, over heel Hydra voor, maar is niet gemakkelijk te traceren. Vroeg in de lente is de beste periode om de schildpadden te zien, dan komen ze net uit hun winterslaap en gaan op zoek naar eten en een partner.

Geschiedenis

Hydra tot de onafhankelijkheid van Griekenland

Er is archeologisch bewijs gevonden op Hydra dat er boeren en herders gewoond hebben vanaf ca. 2500 v.Chr. Ook is er vulkanisch glas (obsidiaan) gevonden van het Zuid-Egeïsche eiland Melos (Milos), dat tijdens de bloeiperiode van de Minoïsche beschaving (ca. 3500 - ca. 1375 v.Chr.) tijd geleverd werd aan met name Kreta, maar ook aan andere Griekse eilanden.Tijdens de Helladische periode (ca. 1375 - 1100 v.Chr.) diende Hydra waarschijnlijk als een maritieme basis voor de koninkrijken op het Griekse vasteland. Fragmenten van vazen, gereedschappen en het hoofd van een afgod zijn vondsten die daar op wijzen. De grootste vondst was echter een scheepswrak uit ca. 2200 v.Chr. bij het eilandje Dokos, waardoor archeologen waardevolle informatie konden verzamelen over de vroege Helladische periode. De grootschalige Dorische invasie van Griekenland en de Griekse eilanden rond de 12e eeuw v.Chr. lijkt te hebben geleid tot een ontvolking van het eiland.

Hydra werd weer bevolkt door boeren en herders vanaf de havenstad Ermioni op het vasteland in de 8e eeuw v. Chr. De beroemde historicus Herodotus (ca. 484 - ca. 425 v.Chr.) meldde zelfs in zijn geschriften dat Hydra in de 6e eeuw v.Chr. bezit was van Ermioni. Ermioni verkocht daarop Hydra aan Samos, die het op haar beurt weer afstond aan de Pelopponesische en aan de Saronische Golf gelegen stad Troezen.

Verder bleef Hydra in deze periode opereren in de marges van de geschiedenis. Er leefden maar weinig mensen op Hydra, en met uitzondering van wat korte vermeldingen in geschriften van Herodotus en aardrijkskundige en schrijver Pausanias (ca. 115 - 180 n.Chr.), werd er nauwelijks aandacht besteed aan het eiland.

Tijdens de Byzantijnse tijd werd Hydra weer wat meer bevolkt, vazen en munten uit die tijd zijn gevonden in de omgeving van Episkopi. Maar aan die toename van de bevolking kwam weer een eind tijdens het Latijnse Keizerrijk (1204-1261) van Constantinopel, toen Hydra vaak aangevallen werd door piraten en de bewoners op de vlucht sloegen. Tussen 1204-1566 behoorde Hydra tot Venetië, van 1566-1821 was het eiland een deel van het Ottomaanse Rijk.

In de 16e eeuw werd het eiland weer wat meer bevolkt door vluchtelingen uit Zuid-Albanië als gevolg van de oorlog tussen het Ottomaanse en het Venetiaanse Rijk. Deze Arvanieten trokken tussen ongeveer 1300 en 1600 eerst naar Attica en daarna naar de Peloponnesos en eilanden als Hydra. De redenen voor deze migratie zijn niet helemaal duidelijk, maar vaak werden deze mensen door Byzantijnse en Latijnse heersers uitgenodigd om zich te vestigen in ontvolkte gebieden, misschien zelfs om de islamisering tijdens de overheersing van het Ottomaanse Rijk tegen te gaan. Onderzoeken wezen uit dat halverwege de 20e eeuw de bevolking van Hydra nog voor het grootste gedeelte uit afstammelingen van de Arvanieten bestond.

Hydra als zee- en handelsmacht

Hydra was relatief onbelangrijk tijdens een groot deel van de Ottomaanse overheersing. De ontwikkeling van Hydra als zee- en handelsmacht begon in de 17e eeuw, en de eerste school voor zeelieden werd dan ook al opgericht in 1645. Het eerste op Hydra gebouwde schip werd in 1657 te water gelaten. Echter, het conflict tussen de Republiek Venetië en het Ottomaanse Rijk beperkte de maritieme ontwikkeling van het eiland tot 1718 en het Verdrag van Passarowitz. Hierna werd de handelsvloot van Hydra steeds groter en belangrijker voor de economische ontwikkeling van het eiland.

Tijdens de eerste helft van de 18e eeuw bouwde men op Hydra gebouwd dezelfde soort schepen als op de andere Egeïsche eilanden. Dit waren de Sachtouri van 15 tot 20 ton en de Latinadiko van 40 tot 50 ton. De Hydrioten stelden zich daardoor tevreden met de handel in de Egeïsche Zee, en voeren nooit verder dan Constantinopel. De grote verandering kwam in 1757 met de bouw van een schip van 250 ton. Door deze grote boten werd Hydra steeds belangrijker als havenstad en voor de scheepsbouwindustrie. In 1771 voeren 50 schepen over de Griekse wateren, tien jaar later waren dat er al meer dan 100.

Het Ottomaanse Rijk beperkte echter het economische succes van Hydra door het heffen van zware tarieven en belastingen en het bepreken van de vrije handel. Alleen Ottomaanse schepen mochten de Dardanellen en de Bosporus passeren, en hadden zo de mogelijkheid om (graan)handel te drijven via havens aan de Zwarte Zee en met het achterland van het Ottomaanse Rijk. Het Verdrag van Küçük Kaynarca in 1774, dat een einde maakte aan de Russisch-Turkse oorlog van 1768 tot 1774, zou deze situatie helemaal veranderen. Onderhandelaar aan Ottomaanse kant was Ahmed Resmi Efendi.

Rusland kreeg van de Ottomanen het recht om de orthodoxe christenen te beschermen en deze religieuze bescherming had een belangrijk economisch gevolg voor Hydra: de Hydrioten mochten gaan varen onder de Russische vlag en hadden daardoor ook toegang tot de Zwarte Zee. Hydra ging nu een zeer lucratieve tijd tegemoet, want Hydriotische schepen konden nu handel drijven van Zuid-Rusland in het oosten tot de Italiaanse havens van Ancona en Livorno in het westen. Vanaf 1785 richtten de Hydriotische schippers zich niet alleen op het daadwerkelijke transport, maar werden ook op financieel gebied steeds belangrijker. Elk vaartuig werd zijn eigen kleine commerciële onderneming en de handel met de Levant was bijna helemaal in handen van de Hydriotische schepen, hoewel de concurrentie van de eilanden Spetses en Psara behoorlijk groot was.

Helaas voor Hydra gooide een pestuitbraak in 1792 roet in eten, veel Hydrioten vonden de dood en anderen verlieten het eiland uit angst besmet te worden. Toch was Hydra aan het einde van de 18e eeuw economisch weer danig opgekrabbeld en de Hydriotische schepen bereikten Franse, Spaanse en zelfs Zuid-Amerikaanse havens. Napoleon Bonaparte, keizer van Frankrijk, schonk Hydra een grote zilveren kroonluchter voor in de kathedraal als een gebaar van dankbaarheid voor de rol van de Hydriotische schepen die een Britse blokkade omzeilden en zo voedsel naar Frankrijk en Europa brachten.

Hydra vanaf de 19e eeuw

In de 19e eeuw was Hydra uiteindelijk de thuisbasis van zo'n 125 schepen en 10.000 matrozen. De herenhuizen van de kapiteins die nu nog steeds de hoefijzervormige haven omringen zijn een bewijs van de welvaart die de scheepvaart gebracht heeft aan het eiland. Ten tijde van de Griekse Revolutie (1821-1832), Hydra telde toen ca. 16.000 bewoners, wisten de vloten van Hydra en de twee andere 'marine-eilanden' Spetses en Psara, zich te ontworstelen aan de hegemonie van de Ottomaanse vloot in de Oost-Egeïsche Zee.

Toen de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog in 1821 uitbrak, was de bijdrage van 186 kleine en 124 grote Hydriotische schepen in de gevechten tegen de Turken cruciaal. De Griekse admiraal Andreas Miaoulis, zelf een kolonist op Hydra, bracht met zogenaamde branders, oorlogsschepen die dienden om vijandelijke schepen in brand te steken, de Ottomaanse vloot zware verliezen toe.

Na het einde van de revolutie en de oprichting van de Griekse staat verloor Hydra langzaamaan haar sterke positie als maritieme macht in de Oostelijk Middellandse Zee. En dat veroorzaakte natuurlijk een economische crisis die leidde tot een periode van tegenspoed en werkloosheid. De belangrijkste reden van de economische crisis was dat met de oprichting van de Griekse staat de Hydriotische vloot haar privileges, gekregen bij het Verdrag van Küçük Kaynarca, verloor en het gebruik van de Russische vlag niet meer mogelijk was. Een andere reden was dat de traditionele gezinnen die het grootste deel van de vloot in eigendom hadden, niet snel genoeg de voordelen zagen van de opkomst van het stoomschip. De kosten werden daardoor aanzienlijk minder, niet meer wind-afhankelijk en er was minder bemanning nodig, en dat was in het voordeel van de nieuwe en modernere rederijen van Piraeus, Patras en Syros. En opnieuw verlieten veel bewoners van Hydra het eiland, met achterlating van hun grote villa's en prachtige woningen die tot een ruïne vervielen. De steunpilaar van de economie van het eiland werd nu de sponsenvisserij, en die bracht inderdaad weer welvaart.Maar dit duurde slechts tot 1932, toen Egypte het Hydriotische vissers verbood om nog langer voor de Egyptische kust naar sponsen te vissen.

In 1924 werd de voormalige regent en op Hydra geboren Pavlos Koundouriotis staatshoofd van Griekenland en van 1925 tot 1926 president van de Tweede Republiek. In maart 1926 werd Koundouriotis door generaal Theodoros Pangalos afgezet, maar al in augustus van datzelfde jaar volgde er een staatsgreep van generaal Georgios Kondylis en hij stelde Koundouriotis weer aan als president. In 1929 trad Koundouriotis af en in 1935 overleed hij.

Tegen de tijd dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak was Hydra opnieuw door veel van haar bewoners verlaten, de meeste van hen emigreerden naar andere landen. Tussen 1941 en 1943, tijdens de bezetting van Griekenland, was er hongersnood op Hydra, en men schat dat ongeveer acht procent van de bevolking de hongerdood stierf.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Hydra 'the place to be' voor een artiest als de Canadese singer-songwriter Leonard Cohen en schrijvers als Arthur Miller uit de Verenigde Staten en Axel Jensen uit Noorwegen.

Hydra in de 21e eeuw

Hydra werd in 2007 getroffen door een enorme brand die ongeveer twee derde van de bossen van het eiland verwoestte. Hydra-stad, de hele weg naar Episkopi en de stranden in zuiden werden bedreigd, maar konden gered worden. Tot op heden is Hydra-stad nog nooit direct getroffen, wel kostten branden in de loop der tijd al een aantal brandweerlieden het leven.

Op 24 mei 2014 brak er op Hydra weer een grote brand uit, nu werd er een gebied van 2500 hectare met grassen en lage begroeiing getroffen. Geluk bij een ongeluk was dat Hydra net sinds februari 2014 een eigen brandweerunit met een kleine brandweerauto heeft. Maar omdat Hydra niet veel wegen heeft moest het vuur toch grotendeels met behulp van vliegtuigjes en helikopters geblust worden. Zie verder ook de geschiedenispagina van Griekenland op landenweb.

Bevolking

Hydra heeft een kleine 2000 inwoners, die vaak niet in de kleine typische Griekse huizen wonen, maar in trotse Venetiaanse herenhuizen. Bijna allen mensen wonen in de hoofdstad Hydra-stad, enkele tientallen wonen in de gehuchten Episkopi, Kamini, Mandraki, Molos, Palamidas en Vlychos.

Taal

advertentie

AlfabetFoto: LewWhite CC 3.0 Unported no changes made

Het moderne Grieks of Nieuw Grieks behoort net als het Nederlands tot de Indo-Europese taalfamilie en is één van de oudste nog levende talen. Hoewel behorend tot dezelfde taalfamilie lijkt het Grieks nauwelijks op een andere Indo-Europese taal. Dit komt omdat het Grieks zich relatief geïsoleerd van buitenlandse invloeden heeft kunnen ontwikkelen.

In de klassieke oudheid werden er verschillende Griekse dialecten naast elkaar gebruikt, maar het Attisch van de stad Athene verstond men in geheel Griekenland. Vanaf de vierde eeuw voor Christus kreeg het Attisch concurrentie van het Koinè-Grieks, een soort algemeen beschaafd Grieks dat gebruikt werd van Macedonië tot het Nabije Oosten. Vanaf die tijd werd het Attisch gebruikt in het onderwijs en het was de officiële overheids- en kerktaal in het Byzantijnse Rijk en in de Kerk. De gewone man sprak een soort volkstaal die van het Koinè-Grieks afstamde. In de Middeleeuwen vestigden zich allerlei andere volken in Griekenland en veranderde de spreektaal drastisch terwijl de schrijftaal hetzelfde bleef en aldus de twee talen steeds verder uit elkaar groeiden.

Na de Vrijheidsoorlog begin 19e eeuw trachtte de overheid een nieuwe taal in te voeren, het Katharevousa of "gezuiverde taal". De overheid en op scholen ging men deze taal inderdaad gebruiken maar het volk bleef zich van de Dimotiki bedienen, de spreektaal van het Griekse volk. De bedoeling was dat het Dimotiki zou verdwijnen, maar dat bleek moeilijker dan gedacht en mislukte dan ook. Vanaf 1920 mocht het Dimotiki op scholen gebruikt worden en in 1974 verdween het Katharevousa van diezelfde scholen.

Het Griekse alfabet bestaat uit 24 letters die er op het eerste gezicht ingewikkeld uitzien, maar bij nader inzien simpeler zijn dan het Nederlandse alfabet. De uitspraakregels zijn regulmatig en daardoor sneller te begrijpen. In het Grieks is het belangrijk om de juiste klemtoon te gebruiken. Een woord met de klemtoon op de eerste lettergreep kan een totaal verschilleden de betekenis hebben van hetzelfde woord maar met de klemtoon op bijvoorbeeld de derde lettergreep.

De alfabetten van alle grote Europese talen zijn min of meer gebaseerd op het oude Griekse alfabet. Ons Romeinse alfabet wordt soms wel de westerse vorm van het Griekse alfabet genoemd.

Enkele woorden en uitdrukkingen:

Veel plaatsnamen op Hydra stammen af van het Arvanitika, een taal van een mix tussen Albanees en Grieks. Het gebruik van deze taal weerspiegeld de historische aanwezigheid van 'Albanezen' op het eiland, en dat zijn niet alleen gevluchte Albanezen uit het huidige Albanië, maar van verschillende Balkan-stammen met het Grieks-orthodoxe geloof, die, gedurende eeuwen, kwamen en bleven op Hydra. De eerste golf van deze immigranten arriveerde op Hydra in 1460. In de volgende eeuwen werd het Arvanitika overal op Hydra gesproken, en op dit moment zijn er nog steeds een aantal oude Hydrioten die de taal machtig zijn.

Godsdienst

Religieuze gebouwen op Hydra

Hydra, telt vijf conventen, één klooster en zo'n 300 kerken, kapellen en andere religieuze gebouwen.

Het nonnenklooster van Agia Eupraxia ligt op een hoogte van 500 meter, op korte afstand van het klooster Profitias Ilias (profeet Elia). Het klooster, gebouwd in 1865, is omringd door pijnbomen en cipressen en een bezoek meer dan waard, te voet op per ezel uiteraard.

Het op ca. 500 meter hoogte gelegen klooster Profitias Ilias, het enige monnikenklooster op Hydra, is te bereiken via een mooi dennenbos. Het klooster werd opgericht in 1813 door 'Kollyvades'-monniken. Tijdens de revolutie in 1821 werd het klooster gebruikt als gevangenis en als vluchtoord voor Theodoros Kolokotronis en andere rebellenleiders. Het klooster heeft een grote en kostbare bibliotheek, opgericht in 1870 door de abt van dat moment, Ierotheos Kostopoulos. Op korte afstand ligt de hoogste berg van Hydra, Eros, met een magnifiek uitzicht op Hydra en ook andere eilanden in de Argo-saronische Golf zijn goed te zien.

Het nonnenklooster Agios Nicholas ligt in Limnioniza. De datum van oprichting in onbekend, twee data die genoemd worden zijn 1675 en 1724. De kerk bij het klooster is bebouwd in Byzantijnse stijl met een achthoekige koepel. Ten tijde van de revolutie in 1821 beleefde het klooster een bewonerspiek, na de Tweede Wereldoorlog liep het aantal monniken sterk achteruit. Na de dood van de laatste monnik, Arsenius Vetimis, sloot het klooster haar deuren. In 1983 werd Agios Nicholas een nonnenklooster en compleet gerestaureerd en gerenoveerd met onder andere giften van de orthodoxe kerk. Er zijn prachtige 16e eeuwse iconen en fresco's te zien.

De kerk van Ipapanti werd gebouwd in 1870 door Lazaro Demetrio Kokini. Prachtig om te zien zijn, met een marmeren (marmer van het eiland Tinos) klokkentoren, is de tussen 1760 en 1770 gebouwde 18e eeuwse kloosterkerk Panagia Theotokou, tegenwoordig de hoofdkerk op Hydra. Bijzonder is ook de veel nieuwere Agios Konstandinos, gewijd aan de beschermheilige van Hydra. In totaal telt Hydra ongeveer 300 kerken en kappellen.

De oudste kerk van Hydra-stad is de Agios Ioannis Pródromos, origineel uit de 17e eeuw, maar in 1783 gerenoveerd. Het is de enige kerk op Hydra waarvan de muren volledig met (18e eeuwse) schilderingen bedekt zijn. Bijzonder is ook de 18e eeuwse houten iconostase.

Op Oost-Hydra, richting Argo-Saronische Golf en op het Anno Zourva-plateau, ligt het Klooster van de Geboorte van de Heilige Maagd Maria. Om er te komen is een watertaxi essentieel, in ca. 35 minuten legt de watertaxi aan in het haventje van Lediza en van daaruit is het nog een flinke klim naar het nonnenklooster.

Samenleving

Administratieve indeling

Griekenland kreeg op 1 januari 2011 een nieuwe bestuurlijke indeling als onderdeel van een algehele bestuurlijke hervorming, die vernoemd werd naar Kallikratis, een Griekse architect uit het midden van de 5e eeuw v.Chr.

Griekenland is sinds 2011 in 13 bestuurlijke regio's, de zogenaamde "periferia", opgedeeld. Deze bestuurlijke regio's zijn weer onderverdeeld in 74 regionale eenheden, de 'perifereiaki enotita'. De regionale eenheden, die geen eigen bestuur meer hebben, worden op hun beurt weer onderverdeeld in 325 gemeenten of 'demoi'. Daarnaast kent Griekenland sinds 1926 één autonoom gebied onder een eigen Grieks-orthodox bestuur, namelijk Agion Oros of de monnikenstaat Athos in Chalkidiki (Noord-Griekenland).
De 13 bestuurlijke regio's van Griekenland zijn Attica (1), Centraal-Griekenland (2), Centraal-Macedonië (3), Kreta (4), Oost-Macedonië en Thracië (5), Epirus (6), Ionische Eilanden (7), Noord-Egeïsche Eilanden (8), Peloponnesos (9), Zuid-Egeïsche Eilanden (10), Thessalië (11), West-Griekenland (12) en West-Macedonië (13).

Vóór 2011 bestond de huidige bestuurlijke regio Attica uit de prefecturen (nomi) Athene, Oost-Attica, Piraeus en West-Attica. Hydra is een onderdeel van Attica, één van de dertien bestuurlijke regio's van Griekenland. De regio Attica, met een totale oppervlakte van 3808 km2 en als hoofdstad Athene, telde in 2011 ca. 3,8 miljoen inwoners, waarvan er ca. 2.000 op Hydra wonen.

Sinds 2011 bestaat de regio Attica uit acht regionale eenheden (perifereiaki enotita): Hydra behoort tot de regionale eenheid Eilanden en verder zijn er nog de regionale eenheden Oost-Attica, West-Attica, West-Athene, Centraal-Athene, Zuid-Athene, Noord-Athene en Piraeus.

Naast Hydra behoren ook de eilanden Aegina, Angistri, Antikythera, Dokos, Kythira, Poros, Salamis, Spetses en Spetsopoula tot de regio Attica. De gemeente Hydra (in totaal 72 km2) bestaat naast Hydra en Dokos uit een aantal onbewoonde eilandjes, waaronder Agios Georgios en Trikeri. Geografisch gezien behoort Hydra tot de Argo-Saronische eilanden, gelegen in de Golf van Aegina, dicht bij het vasteland van Griekenland.

Opmerkelijk is dat het kleine Hydra in de loop der tijd aan Griekenland één president, vijf premiers en talloze minsters geleverd heeft. Voor de actuele politieke situatie van Griekenland zie hoofdstuk geschiedenis.

Onderwijs

Naast basisonderwijs en voortgezet onderwijs zijn op Hydra ook nog een dependance van de Atheense School voor Schone Kunsten gevestigd, in het Tompázi-huis, en de Nationale Koopvaardijschool in het Tsamados-huis. De bekende Franse kunstschilder Marc Chagall heeft nog les gegeven aan de school in het Tompázi-huis.

De Nationale Koopvaardijschool is de eerste zeevaartschool van Griekenland. De school startte in 1749, en in de jaren vóór de Onafhankelijkheidsoorlog werden de leraren voornamelijk gehaald uit Portugal en Italië. In 1930 werd het de koopvaardijschool zoals wij die nu kennen, met zelfs een aantal eigen schepen. De opleiding duurt vier jaar en de school heeft al duizenden kapiteins afgeleverd.

Economie

Het toerisme wordt voor de economie van Hydra steeds belangrijker, hoewel het nog zeker geen massabestemming is. Integendeel, de meeste toeristen zijn nog steeds dagjesmensen van het Griekse vasteland, en dan met name uit Athene. Hydra is wel een van de duurdere Argo-Saronische eilanden. Na de Tweede Wereldoorlog vestigden zich veel (rijke) buitenlanders op Hydra, waardoor het langzamerhand een behoorlijk exclusief toeristenoord werd.

Er is geen gemotoriseerd vervoer op Hydra, handkarren, ca. 500 (muil)ezels en watertaxi's zorgen voor vervoer van mensen en goederen. Veer- en veel snellere draagvleugelboten brengen bezoekers vanaf de havenstad Piraeus (ca. 70 km) en Ermioni op het vasteland, naar Hydra. Vanaf Hydra varen de veerboten ook nog door naar het nabijgelegen Poros, Spetses en Aegina.

Tijdens de Turkse bezetting, vanaf begin 19e eeuw, ontwikkelde Hydra een machtige koopvaardijvloot, die zorgde voor veel welvaart op het eiland. De handelsroutes liepen van het Griekse vasteland, Klein-Azië tot in Amerika toe.

De naam van het eiland zegt het al, Hydra had in vroeger tijden voldoende water om de eigen bevolking ruimschoots te voorzien. Veel waterputten zijn echter opgedroogd en het meeste water wordt nu met tankschepen aangevoerd. In 2013 zou er een ontziltingsfabriek geopend worden, waardoor Hydra niet meer zo afhankelijk zal zijn van ingevoerd water.

In de baai van Palamidas is een kleine scheepswerf gevestigd, waar voornamelijk reparaties uitgevoerd worden.

Visvangst is naast toerisme een belangrijke bron van inkomsten voor de bevolking.

Vakantie en Bezienswaardigheden

Hydra-stad is de hoofdstad van Hydra. Het is een prachtige kleine stad, met een kleine, verborgen natuurlijke haven die alleen zichtbaar is vanuit een loodrechte hoek. Hydra-stad is uitgeroepen tot een traditionele en beschermde plaats vanwege onder andere de prachtige, grote herenhuizen (archontiká), gebouwd tussen 1780 en 1820 door rijke reders en handelaren. De traditionele huizen, met twee, drie of vier verdiepingen, staan zeer dicht op elkaar, tussen twee ruige heuvels, gescheiden door smalle, met witgekalkte stenen geplaveide straten en steegjes. De huizen, die uniek zijn voor de Griekse eilanden, hebben prachtige daken en fel gekleurde ramen, deuren en loggia's, die zorgen voor een gekleurd stadsbeeld.

Een van de mooiste voorbeelden van deze typische Hydriotische architectuur is het Lazaros Koundouriotis-huis, gebouwd in 1780 en schitterend gerestaureerd in de jaren negentig van de vorige eeuw. Het interieur is uitbundig met handgeschilderde plafondlijsten, vergulde lijstwerken, fraai inlegwerk en vloeren met zwarte en witte marmeren tegels. Verder worden er kostuums, juwelen, houtsnijwerk en aardewerk tentoongesteld, terwijl op de begane grond drie kamers met schilderijen van Periklis Vyzantinos en zijn zoon te zien zijn.

De hele stad is oorspronkelijk, ongerept door moderne architectuur of grote hotelcomplexen. De traditionele architectuur is beschermd en er is een wet die elke nieuwbouw, die niet is gebouwd volgens de traditionele en authentieke kleur en stijl, verbied. Hydra is een kleine oase van stilte, waar elke vorm van gemotoriseerd voertuig is verboden en waarbij het vervoer per ezel of muilezel nog de norm is. Dat is ook een van de redenen dat veel Atheners Hydra vooral in de weekends bezoeken, om het hectische bestaan in de altijd drukke hoofdstad Athene te ontvluchten.

Hydra staat niet echt bekend om zijn bruisende strandleven, maar gezwommen wordt er vaak bij de (aangelegde) stranden Molos, Kaoumithi, Nisiza, Klimaki, Vlichos, Megalo Kamini, Mikri Kamini, Plakes Vlichou, Palamida, Bisti, Agios Georgios, Agios Nikolaos, Spilia, Hydroneta, Avlaki, en Mandraki. Het mooiste strand van Hydra wordt over het algemeen dat van het afgelegen, in het zuiden gelegen, Limnioniza genoemd. Opgemerkt moet wel worden dat behalve Mandraki alle stranden kiezel- of rotsstranden zijn.

Het Hydra Historical Archives and Museum heeft een collectie historische kunstvoorwerpen en schilderijen die teruggaan naar de 18e eeuw, en bovendien nog een grote collectie van ca. 20.000 manuscripten, codices, e andere historische documenten. Verder zijn er nog boegbeelden van schepen uit de onafhankelijkheidsoorlog van 1821, oude wapens, navigatiehulpmiddelen, portretten van Hydra's helden en klederdrachten als de donkere 'karamani', broeken die Hydriotische mannen vroeger droegen.

Het laatste weekend van juni is op Hydra gereserveerd voor het Miaoulis-festival, ter ere van admiraal Andreas Vokos Miaoulis, die grote verdiensten had tijdens de Griekse onafhankelijkheidsoorlog. Het hele weekend staat in het teken van muziek, dans, sport en vuurwerk.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie

HYDRA LINKS

Advertenties
• Hydra Vliegtickets.nl
• Hotels Hydra
• Tradetracker plaats advertenties en verdien geld
• Boeken, ook tweedehands, over HYDRA bij Bol.com

Nuttige links

Startnederland Hydra (N)
Telefoongids Griekenland